Staniční hlášení nejen pro trať 321

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Javim
  • Datum začátku Datum začátku
V noci jsem u toho seděl a všechny zápisy opravil. Dobře tam byly asi čtyři, kde to vypadalo jak má. V některém zápisu ticho vůbec nefigurovalo. Přidal jsem do té složky Sound v trati 321 ty Vaše složky OpenRails a Ticho pro MSTS a Ticho pro OR a jede to dobře. Fungovat by to mělo všude. Ovšem ty zápisy v 321 se opravit musí. Takže tady je link a ExLegionar to může vyzkoušet. Původní složku SOUND z tratě 321 je raději třeba vyzálohovat, a tímto staženým souborem ji nechat přepsat. A taky je nutno smazat v Sound tratě 321 ty zvukové soubory Ticho, protože ty zvuky strhávají na MSTS verzi:

Zobrazit přílohu 34298

Pomohlo.

Otevřel jsem si OR-Train Sim.-Routes-321 a celou složku Sound jsem si zkopíroval a zálohoval na exterák.

Následně jsem si otevřel tvoje Sound a celý obsah vložil do Sound a následně přepsal a smazal v Sound ony Ticha.
Díky za pomoc.

Jen menší dodatek.
Všiml jsem si, že tam autor Martin321 má nahrané snad 12 hlášení pro Prahu hl.n. ale jen cca 5 hlášení má napsané v SMS.
Všechny jsem si je pustil a opravdu to jsou různá hlášení vlaků pod Prahu hl.n. Lze nějakým způsobem dosáhnout toho tyto zbývající hlášení, co tam MARTIN má dopsat?

Tak to je zvláštní. Já jsem žádné úpravy v zápisech nedělal. Když mám ticha pro MSTS, tak v OR to mám zpomalené a když změním na ticha pro OR, tak se ta samá hlášení přehrávají normálně. Tohle mi připadá jednodušší a praktičtější než vše všude přepisovat. Možná se mýlím, ale když posílám svou trať, tak od té doby, co se defaultně nainstalují ticha pro OR, si na břichomluvecká hlášení už nikdo nestěžoval.
Snad odepisuji správně, ale u tvé trati BP je vše v pořádku.
Co se týče mé chyby se jedná u tratě 321 a problém je už konečně vyřešen. Viz výše.

Tak nějak jsem to i pochopil, podle toho co píše Fana. Akorát nějaká hlášení z 321 jsem použil. Tak bych si měl dát bacha :)

Tak nějak jsem to i pochopil, podle toho co píše Fana. Akorát nějaká hlášení z 321 jsem použil. Tak bych si měl dát bacha :)
Ale mohl bys mi poradit s jinou věcí staničního hlášení.
Mám pográmek INISS jak českého st.hlášení v podání klasiky „CZ“ Danuše Hostinské-Klichové, “EN“ Philipa Bělohláveka a “D“ Roberta Schleina.
Pak mám ještě INISS v čobolštině v podání Mileny Huajové.

Bohužel dnes máme na slovensku Jana Homolku,
v Česku máme, ačkoli si někteří myslí, že se jedná o robotický hlas UI,
ve skutečnosti to je hlas Kateřiny Horáčkové-Mendelové.

Ale to jsem odbočil.
Poprosil bych o návod, postup, jak nahrávku st.hlášení vložit do hry :)
Dejme tomu, že si na diktafon na mobilu nahraji hlášení, které si poskládám v INISSU na ntb.

Zvukový soubor si pak z telefonu pošlu do ntb a dál nevím :D

Opravoval jsem jen to, co měl Martin "zapojené" k hlášení na perónech. Všimnul jsem si, že je toho tam fyzicky víc, ale pokud autor naznal, že to do hlášení nepoužije, respektuju to a tudíž jsem to tam o tyto zápisy nerozšířil. To je věc autora a mě to nepřísluší. Když si to uděláš sám pro sebe, je to tvoje věc.
Co se týká těch nahrávek. Je potřeba je na PC mít v nějakém formátu, které zkousne audio program na jejich úpravu. Nejlépe mp3. Ty svoje, k trati 183, jsem si stahoval z YouTube. Je jich tam celá řada a mnohdy na jednom záznamu. To jsem si rozstříhal na jednotlivé sekvence v Nero programu. A ty jednotlivé sekvence si označíš názvem např. Praha1, Praha2, Praha3, atd. Potom je potřeba je převzorkovat. Většina je jich na frekvenci 44100Hz a je potřeba je dostat na frkvenci 11025Hz. K tomu používám program Audacity 2.4.2. Převedu je na tuto frekvenci a zároveň uložím ve formátu WAV. Tím je zvuková nahrávka (audiosoubor) hotová. V sound v trati si vytvoříš sms soubory (to je to, co jsem upravoval pro Tebe), které odkazují na jednotlivé převzorkované audiosoubory, a přikopíruju tam k nim ty audiosoubory. Při aplikaci do tratě je třeba vytvořit zvukový sloup, na který se tyto nahrávky nasměrují. To se děje pomocí zápisu do složky ssource v trati.

Audacity.jpgssource.jpg

Opravoval jsem jen to, co měl Martin "zapojené" k hlášení na perónech. Všimnul jsem si, že je toho tam fyzicky víc, ale pokud autor naznal, že to do hlášení nepoužije, respektuju to a tudíž jsem to tam o tyto zápisy nerozšířil. To je věc autora a mě to nepřísluší. Když si to uděláš sám pro sebe, je to tvoje věc.
Co se týká těch nahrávek. Je potřeba je na PC mít v nějakém formátu, které zkousne audio program na jejich úpravu. Nejlépe mp3. Ty svoje, k trati 183, jsem si stahoval z YouTube. Je jich tam celá řada a mnohdy na jednom záznamu. To jsem si rozstříhal na jednotlivé sekvence v Nero programu. A ty jednotlivé sekvence si označíš názvem např. Praha1, Praha2, Praha3, atd. Potom je potřeba je převzorkovat. Většina je jich na frekvenci 44100Hz a je potřeba je dostat na frkvenci 11025Hz. K tomu používám program Audacity 2.4.2. Převedu je na tuto frekvenci a zároveň uložím ve formátu WAV. Tím je zvuková nahrávka (audiosoubor) hotová. V sound v trati si vytvoříš sms soubory (to je to, co jsem upravoval pro Tebe), které odkazují na jednotlivé převzorkované audiosoubory, a přikopíruju tam k nim ty audiosoubory. Při aplikaci do tratě je třeba vytvořit zvukový sloup, na který se tyto nahrávky nasměrují. To se děje pomocí zápisu do složky ssource v trati.

Zobrazit přílohu 34299Zobrazit přílohu 34300
No ty vole, až tak :D
Tak jdu na to, snad alespoň jedno hlášení si dokáži udělat do večera :D
Jinak, taky raději nebudu vkládat ostatní Martinovi hlášení, ještě bych to pos*al.
Díky tedy a uvidím jak se mi bude dařit.

To si tak neber. Pro mě to taky bylo neřešitelný, když jsem zjistil, co to obnáší. Ale jak se do toho dostaneš, pak pojedeš jako na drátku. Když si nebudeš vědět rady, jak dál, tak písni. Podívej, když budeš mít třeba tři hlášení na jednu stanici, otevři si ten sound od 321, zkopíruj si na lochu zápis sms se třemi hlášeními (k nějaké jakékoliv stanici se třemi audiosoubory) na plochu, a ticho tam zůstane, jen přepíšeš název toho konkrétního hlášení na to svoje. Jen ten název musí sedět s názvem, zapsaným v souboru ssource, který tam vyrobíš. Aby Ti fungoval ten zvukový sloup. Tím se Ti to všechno zjednoduší.

Při aplikaci do tratě je třeba vytvořit zvukový sloup, na který se tyto nahrávky nasměrují. To se děje pomocí zápisu do složky ssource v trati.
Tomu moc nerozumím :)
Jinak zvuk jsem konvertoval do mp3, přes Audio 2.4.2 jsem hodil na kmitočet co jsi napsal a uložil ve WAV, soubor vložil do Sound tratě, v hlášení Břeclav.sms jsem přidal řádek tohoto hlášení, se změnou čísla za názvem Břeclav a přidal jedno „ticho“. a zbytek to poslední jsem nepochopil. :D

Nahrávku označíš ( "Hlaseni_Breclav8.wav" -1 ) a hlavně si poslechni ty ostatní nahrávky, protože tam je čas odjezdu vlaku. Abys to neměl seřazené tak, že hlášení bude ohlašovat odjezd v 8.00, 8.30, 12.00, 9.20 a podobně. Pak to zařadíš tam, kam to časově patří (je jedno, že bude soubor s číslem 8 třeba mezi čísly 3 a 4), dáš to za ticho a za tím svým přídavkem zase umístíš soubor ticho. Zvýšíš číslo Tiggers o dvě, a mělo by to být v pořádku. Zvukový sloup už tam máš z dřívějška od Martina, tak by to mělo fachčit. Ten zápis sms musí odpovídat těm ostatním. Nesmí být poznat, že se tam přidával zápis. To, co tam přidáš, by mělo vypadat takhle:

Variable_Trigger ( Distance_Dec_Past 280
PlayOneShot ( 1
File ( "Hlaseni_Breclav8.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )
PlayOneShot ( 1
File ( "ticho_5s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )

Délku toho ticha si upravíš podle sebe. Ta Tvoje nahrávka audio bude tedy mít přesně název: Hlaseni_Breclav8

Nahrávku označíš ( "Hlaseni_Breclav8.wav" -1 ) a hlavně si poslechni ty ostatní nahrávky, protože tam je čas odjezdu vlaku. Abys to neměl seřazené tak, že hlášení bude ohlašovat odjezd v 8.00, 8.30, 12.00, 9.20 a podobně. Pak to zařadíš tam, kam to časově patří (je jedno, že bude soubor s číslem 8 třeba mezi čísly 3 a 4), dáš to za ticho a za tím svým přídavkem zase umístíš soubor ticho. Zvýšíš číslo Tiggers o dvě, a mělo by to být v pořádku. Zvukový sloup už tam máš z dřívějška od Martina, tak by to mělo fachčit. Ten zápis sms musí odpovídat těm ostatním. Nesmí být poznat, že se tam přidával zápis. To, co tam přidáš, by mělo vypadat takhle:

PlayOneShot ( 1
PlayOneShot ( 1
File ( "ticho_5s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )

Délku toho ticha si upravíš podle sebe. Ta Tvoje nahrávka audio bude tedy mít přesně název: Hlaseni_Breclav8
Přesně jak píšeš Fano :)

Nahrávku jsem označil s názvem jaké tam jsou, jen číslo je nové a v sms souboru jsem doplnil

PlayOneShot ( 1
PlayOneShot ( 1
File ( "ticho_10s.wav" -1 ) SelectionMethod ( SequentialSelection ) ) )

a tedy Triggers jsem na místo 15 napsal 17.
Spustil jsem si hru, výchozí Břeclav a vše v pořádku.
Ono mé hlášení jsem si zařadil v sms jako první, abych při kontrole přímo ve hře nečekal na svůj výrobek dlouho. :D

Tím že disponuji onym INISSEM si plánuji udělat aktivitu i právě s těmi hlášeními :D aby to bylo reálnější :)
Jen nahrávání zvuku musím nějak doladit, protože to nahrávám na mobil v pokoji a hlášení oproti ostatním zní jako v uzavřené místnosti.
Asi si při nahrávání hlášení z INISSU na ntb pustím na YouTube s nízkou hlasitostí decentní zvuk přírody (ptactvo atd.) nebo města :D
Taková improvizace, která nahradí nahrávání z terénu.
Navíc v terénu dneska člověk slyší jen Kateřinu H. Mendelovou (už i Prahu hl.n. změnili na „Kačku“) a míchat to k hlasu Danuše H. Klichové alias Anča, která je v simulátoru, nedává smysl, že... :)

Jak bych ti mohl poslat to své hlášení?

To přemýšlíš správným směrem. Trošku to hlášení zastřít a celkově jemně doladit. Těch INISSů je na YouTube spousta. Ovšem pro simulátor na perón se nehodí, protože je to hrozně čistý až nepřirozený. Přirozenější je to "rozmazání" zvuku tlampačem na peróně, a taky trochu klesá srozumitelnost. To je pro ten simulátor i lepší. To hlášení je statické a když pojedeš třeba večer a hlášení začne v osm ráno, je lepší, když mu není moc rozumět. Když se k tomu sloupu vlak přiblíží, začíná to hlášení vždy od začátku. A pokud tam nestojíš dlouho, stejně si všechny soubory nevychutnáš.

Back
Nahoře