Gmax - tipy a triky

S IT jsem začínal velmi pozdě, ve 40 letech. Tehdy byly 386 s Win95. A vůbec jsem také prostředí nechápal a nikdo mi nedokázal vysvětlit, jak celý systém funguje
Win95 na 386 si teda nedovedu představit. Na 486 se je podařilo nainstalovat, ale k práci to moc nebylo.

Jen pro info, co potřebuji spáchat....už nyní jsem zmenšil počet objektů na tento čtverec z 1998 na 1910.
Těch pět kvádrů by určitě šlo spojit dohromady a pak ještě doplnit zábradlí. A k peronům pak doplnit lampy a číslování kolejí a sektorů.
Jinak všude nahoře bude štěrk, mosty beton a ty boky by mělo být nějaké to podloubí. Jestli najdu nějakou vhodnou texturu. Zeď je nouzovka.
Orámované části jsou ty bloky, co jsem vytvářel.
1708Dresden1.JPG
Pro názornost jsem to celé nadzvedl. A neuložil, samozřejmě. :)
1708Dresden2.JPG

Tady máš video, jak udělat ten tvůj kvádr:
Díky moc. Opravdu jsi mi moc pomohl. Ještě by to chtělo komentář, protože jsem nestíhal sledovat kam klikáš. Ale jak se říká, chytrému napověz, hloupého kopni. Tady je výsledek podle tvého videa. Našel jsem texturu toho podloubí, jak mi nedávno poslal zašifrováno do pt2 Fana. :) Ale dal jsem to na první pokus. Ten štěrk nahoře se ještě pokusím zjemnit. Ale hlavně, že jsem si už nepřebarvil už natažené. Mizerná kvalita textury není podstatná. Podstatné je pochopení, jak udělat opakovanou malou texturu.
box.JPG

Ale i tak mám ještě dotaz. Umím roztáhnout do stran okno Edit UVWs, ale jak tam texturu zmenšíš, aby jsi viděl i nahoru/dolů. A také proč, když roztáhneš texturu do strany, aby se opakovala, pak ve finále ještě označíš komplet a celé to kousek posuneš vlevo. To jsem neudělal.
Ale po exportu mám i zadaných 1500m dohlednost. Asi vše souvisí se vším.

Ale abych se přiznal, někde jsem se dočetl, že když otevřu Unwrap UVW tak rozbalím SelectFace, označím a pak ještě Planar Map. Kam jsem se to zamotal? Proto mi to dělalo divy. :) Ale ještě úplně na začátku. Podle Michalova návodu zadávám rozměry přímo do údajů. Ale proti tvému návodu, se rozměry zadávají ještě do Keyboard Entry a tam se pak klikne na Create. Tedy rozměry se musí takto zadat dvakrát? Já to tak dělám.
A ještě doporučuje zatrhnout dole Generate Mapping Coords. To jsi nezatrhával. Co se tím změní? Ale i tak jsem zase o hodně chytřejší. Díky.

Zbyňku, ja tie rozmery zadávam len v sekcii Parameters, o nejakom Keyboard entry som doteraz netušil :-) . Ono po konverzii na Editable Mash sa ten model dá zas ručne naťahovať, takže vždy sa dá doladiť podľa potreby aj nakoniec. Predsa často človek spraví model a po osadení do trate sa ukáže , že nie všetko sedí ako má a nebudem predsa preto zas niečo robiť od začiatku.

Keyboard entry som doteraz netušil
Já jsem se držel Michalova postupu s tím relé a marně jsem hledal Create. A to se objeví po rozbalení. A Michal měl rozměry podle obrázku zadané i tam. Proto se ptám.
Kolečkem myši.
Tak to mi právě nešlo ani s klávesou ctrl nebo alt. Tak jsem se tam pohyboval tou pacičkou a je to někdy pěkná dálka. Teď jsem objevil dole zoom, ale to nefunguje na kolečko, ale tažení myší. Ale i tak jen tápu, jak se mi to povedlo oddálit, protože jsem naopak nemohl texturu zase přiblížit. :)

... Umím roztáhnout do stran okno Edit UVWs, ale jak tam texturu zmenšíš, aby jsi viděl i nahoru/dolů. ...
Vpravo dole je tlačítko s lupou. To stiskneš a potom na ploše za současného držení levého tlačítka pohybuješ myší nahoru - zvětšuješ/dolů - zmenšuješ
...A také proč, když roztáhneš texturu do strany, aby se opakovala, pak ve finále ještě označíš komplet a celé to kousek posuneš vlevo. To jsem neudělal. ...
Není nutné, dělám to asi ze zvyku - u některých textur není dobré, když je začátek textury na hraně objektu
Ale abych se přiznal, někde jsem se dočetl, že když otevřu Unwrap UVW tak rozbalím SelectFace, označím a pak ještě Planar Map. ...
Tím vytvoříš vlastně 2D mapování, kdy budeš mít texturu roztaženou např. na 3x4cm jen nahoře a dole, a na bocích budeš mít 0. Nejlíp to asi pochopíš, když si uděláš kvádr, natáhneš na něj texturu a vyzkoušíš si co dělá Planar (viz. výše), Box (textura má stejný poměr stran na všech stranách), Cylidrical (to je válec a vlastně jednou texturou obalíš čtyři strany dokola), atd.
... Ale proti tvému návodu, se rozměry zadávají ještě do Keyboard Entry a tam se pak klikne na Create. Tedy rozměry se musí takto zadat dvakrát? ...
Nemusí. Buď si vytvoříš kvádr tažením myší a pak si upravíš rozměry v Parameters , nebo zadáš údaje a jedním kliknutím uděláš totéž a hned. Já jsem víceméně z pohodlnosti použil první způsob, abych nemusel přemýšlet, která strana toho kvádru je která :-)

vyzkoušíš si co dělá Planar
Děkuji za všechny rady, pomohlo. Ale i tak si připadám jako žáček s fotografickou pamětí, který odříká našprtanou látku, ale na dotaz, "rozumíš tomu?" je odpověď "ne". Tedy pokud nerozumím prostředí, nemá smysl metodou pokus a omyl zkoušet, co dělá ta a ta záložka. Ale i tak jsem to zkoušel a s výsledkem "odejít bez uložení" nebo to rovnou samow spadlo.
Jinak je zajímavé, když jsem načetl jiný model, asi uložený v jiném stádiu, tak se mi jej otexturovat nepovedlo. Ale jsou to jednoduché kvádry, tak po vytvoření nového stejného kvádru už vše šlo natáhnout bez problémů.

Ještě jsem dokončil další blok až k mostu vpravo. Tam už má být i střídavě násep, to pak zahážu hlínou v MSTS editoru. Ale ten nepravidelný lichoběžník jsem naměřil a strefil na první pokus. Musel jsem kvádr o 41 metrů zúžit na levé straně a 11m na pravé. Je modře označený, ale ohraničení je málo vidět.
Ale štěrk mám už správně jemný. Ještě musím opravit texturu dlažby na peronech, když už vím jak. :) Respektive, kdyby to opět nešlo editovat, tak nový model. Zábradlí jsem nejprve jen nalepil samostatně v editoru, ale až postoupím do dalšího levelu v modelování, budou součástí modelu zdí.
1908DresdenHBF.JPG
1908DresdenHBF3.JPG
1908DresdenHBF2.JPG

Videonávod ukázal nové možnosti, které jsem neznal.
Například, že se dá nastavit počet polygonů na vstupní krychli jsem nevěděl.

Mám dotaz. Dá se udělat někde Vertex body dodatečně? Hodila by se mi zakřivit už jedna hotová hrana. Vypadalo by to líp.

Ale i tak, díky návodu od Mikuldy jsem zvládl hodně nepravidelný kvádr, kde je snad jen jeden pravý uhel. :) Jinak rozměry měřím tím metrem, tedy je to plus minus autobus co se týká centimetrů. Zbývají ještě následné přemostění a poslední mezikus, který bude hodně nepravidelný a do oblouků. A v další fázi se musím naučit k těm kvádrům lepit zábradlí. :)
2108DRHBF.JPG
ale je dosť nafigu proces cez funkciu Cut
Hodil by se vertex jak je ta šipka. A kousek to tam posunout. Obrazec je hodně nepravidelný, tedy skládat jej znovu by bylo komplikované. Ale pokud by to nešlo, tak bych musel znovu.
2108DRHBF1.JPG

Tak asi bude další návod. :)
Jinak já si u takových modelů nechávám ještě 20-30 cm rantl, aby nebylo zábradlí zapíchnuté ve štěrku.

aby nebylo zábradlí zapíchnuté ve štěrku
To bude další level. Já jsem rád i za tohle. To že zvládnu bloky na celé zhlaví, s tím jsem nepočítal. Asi jsem se moc podcenil. Ale byla to místy hrozná šoupačka s vektory. Ale už to nestřílím myší, ale zadávám hodnoty do souřadnic. A dokonce není špatné pracovat s texturou přímo zadáváním hodnot, jak je v návodu UVW Map.
T9mto jsem srayil po4et objekt; y 1998
2108DrersdenHBF.JPG
Tímto jsem srazil počet objektů z 1998 na 1891. Další rezerva je ještě v peronech. Zatím to jsou jednoduché modely, ale i tak mám z nich radost, protože jsem nahradil 100 problikávajících slepenců ze všeho možného.

Zbyňku, pridanie daľších polygónov do modelu:
1- zvolím plochu ktorú chcem rozdeliť
2- zapnem funkciu Cut
3- Kliknem tam kde má byť začiatok nového "delenia"
4- Kliknem na koniec "delenia"
5- Vypnem Cut, lebo ďaľšie nové delenie by začal tam kde skončil, čo vo väčšine prípadov nie je potrebné

Přílohy

• gcut.jpg
    gcut.jpg
    342.4 KB · Zobrazeno: 0
Back
Nahoře