Zdravím všechny, kteří měli tu odvahu a stáhli si trať 090, zdravím i ty ostatní, kterým tu odvahu ještě neměli.

.
Dávám takový drobný nástřel k trati, ať si vyzkoušíte v CZ prostředí, co je jinde nebo taky není. Trať je na světě už delší dobu, jen díky povinnostem a vytížení nebyl čas a síla. Ti, co trať znají a mají nebo měli verzi z roku 2009, mohou porovnávat určité změny v trati, ti ostatní ať nejsou moc překvapení, že to není zcela dokončené.
Začalo to ukradnutou někým vygenerovanou plackou pro potěchu oka a na vlastní hraní prvopokládkou koleje mezi Bohušovicemi a Lovosicemi. Nějaké muchobludy a úpravy jiných výtvorů sice už předtím proběhly, ale tady to začalo být vážnější, hlavně jsem měl přístupy k originálním podkladům polohových plánů z Hrobců až po Lovosice včetně, které jsem kdysi využíval ke své práci. Ale to je na delší pokec, skoro na knihu. (Zbyněk by musel psát při nejmenším s 15 v pořadí).
Koleje položit byla po roce praxe skoro legrace a nádraží pak šla rychle relativně. Největší boj byl sehnat modely budov, skladů dep a dalších objektů. Tenkráte bylo více nadšení něco vymodelovat. Já jsem se to ještě nenaučil, ale budu muset jako Zbyněk či Mikulda. Bez toho to snad ani nepůjde. Objekty dle skutečných předloh v okolí tratě jsou nenahraditelné a dělají konkrétní trať tratí. Ale napodobit okolí z toho, co máte k dispozici je daleko větší umění a předtím tomu jinak nebylo.
A samotnému provedení tratě a špekům:
V trati najdete zatím 3, slovy tři plně funkční točny, depo UL, 2x Depo Dc, kde si může otestovat otočení lokomotivy nebo vagonu nebo přesun na různé paprsky. Jen upozorním, že žádná část vozidla nesmí přesahovat přes točnu ven, protože OR má na toto dané omezení rozměrem mostovky na točně !
Točna v Kralupech je zatím na původně založené myšlence fungující jako železniční přejezd, tzn. že pod povrchem je kdesi schovaný kus silnice a točna je defacto animovaný přejez, který se otočí na !Vaší" kolej, jakmile se přiblížíte kolejovým vozidlem. Můžete jí projet a nic se nestane. Za Vámi se točna odvrátí a při znovu přiblížení se to opakuje.
Dále v Děčínském depu v halách naleznete animovaná vrata dle skutečných předloh, je pak na vás, kolik času strávíte posunem po depských kolejích.
Doufám, že budu moci dělat aktualizace s úpravami a další stavbou častěji, tak se konečný výsledek třeba přiblíží i datumově. Navíc máte i s čím porovnávat, v trati 321 je 090 taky obsažena, tu bohužel já v této fázi nemám, tak porovnat nemohu a podobně to mám i u Zbyňkovy trati BP-D, tam také nevím.
Jediná možná výhoda asi může být, že zatím není potřeba PC z NASA, abyste se projeli. Zatím ani nemám zkušenost, jak se budou chovat aktivity, zkusím nějaké starší obnovit, třeba se to povede.
Přeji příjemnou zábavu a klidné Vánoční svátky.