Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Já myslím, že než tady blít nějaký rozumy bude, nechat to na té drážní inspekci. Dál bych to neřešil. Oni zjistí, co v tom přesně bylo. My nevíme zatím nic. A na TV zpravodajství se spoléhat nedá.

Celou událost ale napřed patřičně přechroupá a stráví pravdomluvný a seriózní bulvár, reprezentovaný Seznamem, i-dnes, Novou, ČT24, CNN Prima-news, ČRo a další. Takové téma je pro ně výživné sousto - pisálci mají o čem psát a mluvící hlavy o čem kecat. Těch "odborníků" co se k tomu bude fundovaně vyjadřovat. :(

Celou událost ale napřed patřičně přechroupá a stráví pravdomluvný a seriózní bulvár, reprezentovaný Seznamem, i-dnes, Novou, ČT24, CNN Prima-news, ČRo a další. Takové téma je pro ně výživné sousto - pisálci mají o čem psát a mluvící hlavy o čem kecat. Těch "odborníků" co se k tomu bude fundovaně vyjadřovat. :(
Už se talo a s komentářů na FB se mi che opravdu zvracet.

Když projel vlak za oddíl návěstidla, tak návěstní znak se nepřepnul na zelenou, ale zůstal na návěsti dovolující jízdu. Byl jsem se podívat na oddíl, který byl kousek za koncem našeho vlaku a "krásný" pohled. Svítila výstraha.
Ano, tenkrát na posledním oddílovém náv. proti udělenému směru svítila Výstraha bez závislosti na ničem jiném. Aby fíra věděl při poruše autobloku, že následuje vjezd. No a po této nehodě se autobloky upravovaly, aby proti udělenému směru byla zhaslá všechna návěstidla.
U této nehody došlo k poruše a odpadlo relé směru - autoblok “ztratil směr” a tak se na návěstidle rozsvítila natvrdo Výstraha.

To víte, jezdíte v turnuse noční spoj, kdy provoz je výrazně utlumen od osobní dopravy, většinou máte zelenou vlnu, žádné složité předjíždění, čekačky apod., v Pardubicích stojíte minutu dvě, vždy hned vyjedete a najednou nastane situace, kdy po modernizaci stanice je vypnutá zabezpečovačka (bylo v plánu), na návěstidle máte stůj, návěstní opakovač je vypnutý (v Pardubicích) a ze zvyku vyjedete, do toho proti vám jede CDC, opravdu smůla, strojvedoucí pochybil.
Stalo se a už se to nevrátí.

Jen tak mimo, jsme jen lidé a kolegyalita také neuškodí, chci říct, že taky mu výpravčí mohl říct, že chvíli počká, jede náklad „počkej minutu dvě”.
„Jo, dobře, dík”.
Zkrátka zvlášť když jde o nevšední stání.
Děje se tak v mnoha stanicích.

Samozřejmě říct mu to nemusí, chyba to není, stejně tak jako povinnost a tak se stalo to co se stalo. Fíra vyjel a hned dojel.

Jen tak mimo, jsme jen lidé a kolegyalita také neuškodí, chci říct, že taky mu výpravčí mohl říct, že chvíli počká, jede náklad „počkej minutu dvě”.
„Jo, dobře, dík”.
Zkrátka zvlášť když jde o nevšední stání.
Děje se tak v mnoha stanicích.
Jenže každej hovor vysílačkou je záležitost částečně odvádějící fírovu pozornost a mnohdy spíše stresující. Není nic příjemného brzdit ke klacku a u toho řešit přes vysílačku, že budeš chvilku stát (thanks captain obvious).

Jenže každej hovor vysílačkou je záležitost částečně odvádějící fírovu pozornost a mnohdy spíše stresující. Není nic příjemného brzdit ke klacku a u toho řešit přes vysílačku, že budeš chvilku stát (thanks captain obvious).
Já měl na mysli spíš, když ještě stál v peroně. Ale jinak není to povinné.

No, potom už určitě ne, když se od peronu bez výpravy pohnout nesmí... Ale pokud by výpravčí milostivě počkal, až s vlakem zastaví, tak samozřejmě dobrý. Ovšem pochybuju, že by výpravčí plánovaně zpozdil osobku kvůli nákladu, spíše to celé časově nevyšlo tak, jak předpokládal.

No, potom už určitě ne, když se od peronu bez výpravy pohnout nesmí... Ale pokud by výpravčí milostivě počkal, až s vlakem zastaví, tak samozřejmě dobrý. Ovšem pochybuju, že by výpravčí plánovaně zpozdil osobku kvůli nákladu, spíše to celé časově nevyšlo tak, jak předpokládal.
Takové věci se dělají už především přes rádiostanice.

Můžeš v dopravě, přes ruční vysílačku...záleží kdo to řídí, ten mu řekne.
Jde spíše o takovou běžnou komunikaci, když ti vlak stojí v peroně a ještě k tomu má na stůj.

Teď je jasné, že kdyby nepovinný dialog proběhl, návěst stůj by nebyla projeta.
Ale vše je jen kdyby, kdyby.
Ale dnes je všude samá elektronika, člověk se musí s tím naučit pracovat a pak najednou ejhle...
Teď se pomalu vypínají navěstidla, (ETCS), příklad trať 290, přijde bouřka, jednou se blýskne a nic nefunguje. Třeba to vlak i přesto zastaví. Uvidíme až to bude na koridorech. Příklad 3.TŽK výhradní provoz ETCS od mezi roky 22/25.

Přesně tak. Kdyby tam nějaký výpravčí byl. A kdyby traťový dispečer CDP Praha měl každý vlak upozorňovat že nesmí jet když svítí červená, tak by nedělalal nic jiného.:cool:
Věř, že i dispečeři z CDP občas „komunikují“ (minimálně Přerov), jak je to u „čechuňů“ v Praze to nwm... (provoz v 11 večer je trochu jiný jako v poledni)
Pardubice už nemají disp.výpravčího?
To se mi nezdá, ale jestli to říkáš, tak asi jo.
Břeclav, Hon, SMH, Otrok, Přerov, Oc, Červenka, ZnM, ČT,... disp.výp. mají.
(donáška rozkazů, „předávka“ CDP/stanice třeba „na oběd“, nově nutnost min. 60min./směna, atd...), to vše stále funguje.

Věř, že i dispečeři z CDP občas „komunikují“ (minimálně Přerov), jak je to u „čechuňů“ v Praze to nwm... (provoz v 11 večer je trochu jiný jako v poledni)
(donáška rozkazů, „předávka“ CDP/stanice třeba „na oběd“, nově nutnost min. 60min./směna, atd...), to vše stále funguje.
Aha

Ale v každém případě, na červenou se jet nesmí. Jenomže nová stanice, návěstidla jinak než dříve, pak by mělo být nějaké seznání. Ale jestli se to dělalo jako za mých časů... Vedoucí strojmistr mi povídá, tady mi podepiš seznání do Přerova, zítra tam máš šichtu. Anebo se to podepisovalo zpětně. Pak je možné, že si fíra ani nevšiml, že tam nějaký klacek byl. Když jsem mechaničil, kolikrát se stalo, že fíra na mne juknul "Ježíš, co bylo na předvěsti, já ji přehlédl" Povídám volno.

Prý ten spacák byl shnilý vůz z 80. let a před pár lety se zlomil ve stejném místě při nehodě v Rakousku. Už je Jančura všechny vyřazuje.

... Jenomže nová stanice, návěstidla jinak než dříve, pak by mělo být nějaké seznání. ...
Jako, že tam fíra jel poprvé? O to víc mám snad oči na stopkách. Kolik jsem zažil projetých červených na hlaváku panťáky, kdy kolikrát proti Stůj odjely, a fírové tam jezdili dnes a denně. Proč furt všichni hledají všechno jiného, než že se prostě spletl, přehlédl, zapomněl, atd. Proč si furt všichni nejsou schopni připustit, že jsme jenom lidi, a tak někdy chybujeme?

Komunikují jak pražáci tak aj přerováci, je to všechno o lidech. Hádám, že v 11 večer tam opravdu neměl bůhví jaký šrumec..

I kdyby se tam výpravčí, CDPák, PPVák, kdokoliv... nudou kousal do zadku, tak upozorňovat vysílačkou fíru na to, že má červenou, má logiku hlášky „stěrače stírají“. Fíra má čumět (a ideálně u toho po vysílačce neřešit zbytečnosti) a nepodléhat stereotypu. A ano, jsme jenom lidi. Ale tady mi rovina, že ač to nebyla povinnost, tak přeci jen výpravčí něco mohl/měl udělat navíc, opravdu nepřipadá na místě.

... Hádám, že v 11 večer tam opravdu neměl bůhví jaký šrumec..
Jako sorry, když mám výluku a beru 700 m dlouhý Nexák do kříže s Jančurou s tím, že mu dám dvě minuty (které do Chocně v pohodě dožene) tak nevím proč bych mu měl volat, že má na Stůj a má tedy stát, a jet může až se mu tam rozsvítí barva! To bych ho ve finále mohl upozorňovat na to, že když tam má žlutou s pruhem, tak že má jet šedesát!

Back
Nahoře