CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Když už jsme u toho, kde si ten čas východu a západu slunce můžu upravit?
Bohužel nikde. Neexistuje žádné uživatelské rozhraní. Mám časové korekce přímo v kódu a největší madlajs dělá právě ta závislost na zeměpisné poloze tratě. V plánu teď určitě nemám celé to předělávat.

Zkusím tu úpravu gumovitosti, jestli to bude mít nějaký přínos a nebude to škubat. Zapomněl jsem jednou s novým PC zapnout Rivu, fps jsem měl 50-55 fps. Dokud jsem na starém PC nebyl poučen a Rivu nepoužíval, tak jsem opravdu jízdní řády zpravidla nestíhal.
Ono je to ale asi ještě jiným kritériem, a sice že na různých tratích nesedí vzdálenosti jako v reálu, můžou se různě lišit, jak sami autoři přiznávají.
----------------------------------------------------
S Rivou na trati odpovídající roku 2014 a SJŘ 2015 dosahuji při "zelené ulici" a svém jízdním stylu převážně s odporovkami 151/350 krácení o cca 2 minuty na každém úseku. Jiné je to s EC vlaky, tam bývá větší vata, a zejména okolo roku 2014 tam ještě bylo lehce počítáno se 140 km/h, takže to potom dělá i 5 minut rozdílu, ta superexcelentní vata mezi Kolínem a Prahou pro EC od Brna, kdy se dalo s dobrou Krysou v reálu doslova utrhat koleje a dojet na PHN s náskokem dobře 14-17 minut, ta už je ale dneska pryč.
Přijdou mi ty nové jízdní doby nějak uhoněné a to na svých volných jízdách nemám provoz, občas si tam cestou nahážu nějaké broušení vzdálených kolejí a objížďky a to už je se zmenšující se vatou problém.
Moderní lokomotivy Vectrony a Zátopkové, ale i naše bzučivky, ty jízdní doby dovedou oproti odporovkám lehce dodržovat lépe, pokud se využije naplno adheze a jejich možnosti. Na odporovce to znamená lepší napětí (tady ale netuším, zda se propisuje do reálného výkonu i v CZSK) a nezaspávat s přihazováním stupňů. Také na nich jezdím pilovitě - odporové stupně využívám zcela minimálně a snažím se udržovat s 10 km/h rozdílem jízdu hospodárný / nula / hospodárný / nula .... Kdežto nové stroje to drží celou dobu na stejné úrovni, bez výkyv. Kromě x6x už neumí ani výběh a buď táhnou, nebo brzdí.
Na 754 jsem nestíhal JD dokud jsem si (ehm) nevypáral z engu ten omezovač výkonu při ARR a nechal ho pracovat jen do 5 km/h (později jsem to šoupl na 6 km/h, protože proud TM jde do 20 km/h v tu chvíli na čuňáka nad 300A do červeného, ale nic to neudělá - lze i ručně omezit přepínačem PT při každém rozjezdu). O to jsem s aktualizací 754 Pack nejspíš přišel, na 754 MSV mám zase pocit, že to zrychluje až abnormálně příliš, tak nevím. :D :D Musím si udělat čas to vše nějak ozkoušet.
Pro jistotu ještě občas dávám reset reálného času Ctrl+Alt+Home.

Omluva, měl jsem léto, ale v podzim, kouří z komína, ale i parnmí spojky kouří a to je na konci nákladního vlaku, vůz Dd.

Omluva, měl jsem léto, ale v podzim, kouří z komína, ale i parnmí spojky kouří a to je na konci nákladního vlaku, vůz Dd.
Něco mi říká, že to možná bude chyba ve .wag souboru, ale nejsem si 100% jistý. Zkus sem dát .wag soubor toho vozu Dd. Třeba si někdo něčeho všimne.

Implementoval jsem trochu lepší logiku pro AI, která najíždí na odstavený oddíl. Dávkuje si výkon a zároveň si přibržďuje. Už by se neměla stávat cukatura, jakou hlásil Dan. AI se moc rozjel, pak zase příliš zabrzdil a celé to vypadalo nereálně.

Dále jsem vylepšil logiku otevřených/zavřených kohoutů a hadic pro looscony a AI.

- Při najetí na odstavené vozy, které nebyly ve vlaku AI (loosecony), nebudou mít vozy vzduch a pokud jich bude propojeno více než 3, tak budou všechny propojeny hadicemi a i s nastavenými kohouty, jakoby je odstavil nějaký AI vlak. U jednoho z krajních vozů bude pak otevřen krajní kohout svědčící o vypuštění vzduchu posunovačem. Některé vozy budou mít utaženou ruční brzdu.

- Odstavené vozy, které byly v AI vlaku, budou propojeny hadicemi a s nastavenými kohouty. Jen jeden krajní vůz bude mít krajní kohout otevřen a vzduch z potrubí vypuštěn. Vozy budou mít vzduch v brzdových válcích a některé vozy budou mít utaženou ruční brzdu.

Pro lepší přehled jsem při aktivaci ruční brzdy zanesl symbol "(P)" před označení vozu do menu F9.

F9.jpg

Ahoj Iciku, co se dělalo s počasím? Neboli rozedníváním, předtím to sedělo perfektně, teď v podzim v půl sedmé ráno a světlo jako skoro ve dne:
Před tak 10 aktualizacemi:
sph001.jpg
Nyní:
sph001b.jpg

No, toho jsem se bál. Každá trať je jinak geograficky umístěná a pak vzniknou takové nesrovnalosti. O pár příspěvků výše jsem to řešil.

Ach jooo, předtím to sedělo u CS tratí jakž takž dokonale. Jenže 310 by měla být OK. Vždyť ji Pepa generoval z map. Teď to vypadá fakt divně.

Ach jooo, předtím to sedělo u CS tratí jakž takž dokonale. Jenže 310 by měla být OK. Vždyť ji Pepa generoval z map. Teď to vypadá fakt divně.
Máš pravdu, sedělo a 310 má správné souřadnice. Já blbec se nechám vždy kdejakým zviklat.

Takže jsem to vrátil a snažil se trefit pomocí časového offsetu přibližně na tyto údaje. Simulátor bere v potaz geo souřadnice tratě a tyto měsíce v ročních období.

Jaro - 21. března 2017 - východ Slunce 6:00 a západ 18:15
Léto - 21. června 2017 - východ Slunce 4:51 a západ 21:13
Podzim - 21. září 2017 - východ Slunce 6:45 a západ 19:00
Zima - 21. prosinec 2017 - východ Slunce 7:56 a západ 16:00

Více to nemá smysl měnit. Zadávat přesné časy nelze.

@Icik Hi there is still some small bug with the air condition.
I used a train with some "xmz" and WRmz wagons. There were some Bmz which are all 100 the same. The temperature outside was 25°. I activated the CZE and the AC worked fine and cool down to about 18-22°.
After about 1 hour of drive the ouside temperature decrease to 24 and later to 23. Then the AC in one Bmz 0-12 didnt work anymore. The wagon temperature was always 24 and 23 and it doesnt show "acitvated" anymore. I tried to put it off and on again and also put of the CZE but it didnt work again. After a while later the same happend to two other wagons. All the other 100% the same wagons work correct.

It must have to do something with the outside and inside temperature. Maybe the script which decides if the AC should be turned on or not.

Hi there is still some small bug with the air condition.
I used a train with some "xmz" and WRmz wagons. There were some Bmz which are all 100 the same. The temperature outside was 25°. I activated the CZE and the AC worked fine and cool down to about 18-22°.
After about 1 hour of drive the ouside temperature decrease to 24 and later to 23. Then the AC in one Bmz 0-12 didnt work anymore. The wagon temperature was always 24 and 23 and it doesnt show "acitvated" anymore. I tried to put it off and on again and also put of the CZE but it didnt work again. After a while later the same happend to two other wagons. All the other 100% the same wagons work correct.

It must have to do something with the outside and inside temperature. Maybe the script which decides if the AC should be turned on or not.
That's completely normal. In Open Rails, the AC/heating has certain threshold temperatures set, which turn the AC/heating on or off. It's like a thermostat in house's central heating system.
Here are more thorough explanations:

In case of the heating, the lower temperature threshold turns the heating on. As the temperature inside the wagon raises, it'll reach the higher temperature threshold, which turns the heating off. After the temperature in the wagon drops back down, the cycle repeats.
In case of the AC, the higher temperature threshold turns the AC on. As the temperature in the wagon drops, it'll reach lower temperature threshold, which turns the AC off. After the temperature in the wagon raises back up, the cycle repeats.

In your case, it looks like the AC reached the lower temperature threshold and turned itself off, but due to outside temperature, the temperature inside the wagon didn't reach the higher temperature threshold, so the AC remained off.

Also, CZE (Centrální zdroj energie) or in English "Central power supply" works completely independently on heating/AC. The only disadvantage is, you can't see, if it's working or not from inside the loco. Well, unless you're driving ČD class 754 (Goggles wearer) with the original cabin, where you can see some amperage on heating circuitry ammeter, even when the heating/AC in the wagons is turned off completely via F9 menu (that's CZE, drawing power from heating circuitry).

Also a few notes:
1st: The temperature thresholds for heating/AC seems to be chosen randomly. IRL, the train driver doesn't set the wagon's thermostat, this is usualy done by another crew member (mostly by train's conductor, but it can be someone else from the train's crew). Sometimes these values are really bizarre, for example in one simulation, one of my wagon's heating reached 26 °C before it turned itself off. And in one simulation, one of wagon's AC reached 17 °C before it turned itself off.
2nd: These temperature's thresholds are only present on AC, electric heating and diesel heater. Steam heating and solid fuel stove heating don't have those thresholds (obviously). In case of steam heating, if the temperature inside the wagons is too high, you have to either reduce the steam output to the heating or cut out steam heating completely.

That's completely normal. In Open Rails, the AC/heating has certain threshold temperatures set, which turn the AC/heating on or off. It's like a thermostat in house's central heating system.
Here are more thorough explanations:

In case of the heating, the lower temperature threshold turns the heating on. As the temperature inside the wagon raises, it'll reach the higher temperature threshold, which turns the heating off. After the temperature in the wagon drops back down, the cycle repeats.
In case of the AC, the higher temperature threshold turns the AC on. As the temperature in the wagon drops, it'll reach lower temperature threshold, which turns the AC off. After the temperature in the wagon raises back up, the cycle repeats.

In your case, it looks like the AC reached the lower temperature threshold and turned itself off, but due to outside temperature, the temperature inside the wagon didn't reach the higher temperature threshold, so the AC remained off.

Also, CZE (Centrální zdroj energie) or in English "Central power supply" works completely independently on heating/AC. The only disadvantage is, you can't see, if it's working or not from inside the loco. Well, unless you're driving ČD class 754 (Goggles wearer) with the original cabin, where you can see some amperage on heating circuitry ammeter, even when the heating/AC in the wagons is turned off completely via F9 menu (that's CZE, drawing power from heating circuitry).

Also a few notes:
1st: The temperature thresholds for heating/AC seems to be chosen randomly. IRL, the train driver doesn't set the wagon's thermostat, this is usualy done by another crew member (mostly by train's conductor, but it can be someone else from the train's crew). Sometimes these values are really bizarre, for example in one simulation, one of my wagon's heating reached 26 °C before it turned itself off. And in one simulation, one of wagon's AC reached 17 °C before it turned itself off.
2nd: These temperature's thresholds are only present on AC, electric heating and diesel heater. Steam heating and solid fuel stove heating don't have those thresholds (obviously). In case of steam heating, if the temperature inside the wagons is too high, you have to either reduce the steam output to the heating or cut out steam heating completely.
Překlad do češtiny pro ty, co neumí anglicky, abyste věděli, co jsem Bpee237 napsal:

"To je naprosto normální. V Open Rails má topení/klimatizace nastaveny určité teplotní limity, které topení/klimatizaci zapínají a vypínají. Je to jako termostat ústředního topení v domě.
Tady to vysvětlím trochu podrobněji:

V případě topení nižší teplotní limit topení zapne. Jak teplota stoupá, dosáhne vyššího teplotního limitu, který topení vypne. Jakmile teplota zase klesne, cyklus se opakuje.
V případě klimatizace vyšší teplotní limit klimatizaci zapne. Jak teplota klesá, dosáhne nižšího teplotního limitu, který klimatizaci vypne. Jakmile teplota znovu stoupne, cyklus se opakuje.

V tvém případě se zdá, že klimatizace dosáhla nižšího teplotního limitu a vypnula se, ale kvůli venkovní teplotě, teplota ve vagónu nedosáhla vyššího teplotního limitu a klimatizace tak zůstala vypnutá.

Jo a CZE (Centrální zdroj energie), nebo v angličtině "Central power supply" funguje naprosto nezávisle na topení/klimatizaci. Nevýhodou ale je, že z lokomotivy nevidíš, jestli funguje nebo ne. Leda že by si řídil ČD 754 (Brejlovec) s originální kabinou, tam pak na ampérmetru topného okruhu můžeš vidět téct proud i ve chvíli, kdy je topení/klimatizace úplně vypnuta přes F9 menu (to si totiž CZE bere šťávu z topného okruhu).

Taky pár poznámek
1: Limity topení/klimatizace se zdají být nastaveny náhodně. IRL, fíra vůbec termostaty ve vagónech nenastavuje. Tohle většinou dělá jiný člen posádky vlaku (většinou průvodčí vlaku, ale může to být kdokoliv jiný z posádky vlaku). Někdy ty nastavené limity bývají fakt bizardní. V jednom případě mi topení v jednom vagónu dosáhlo až na 26 °C než se odpojilo, a v jednom případě mi klimatizace v jednom vagónu klesla na 17 °C než se odpojila.
2: Tyhle teplotní limity má jenom klimatizace, elektrické topení a topný agregát (bufík). Parní topení a topení kamny tyto teplotní limity nemá (očividně). V případě parního topení když je teplota ve vagónech moc vysoká, musíš přívod páry do topení buďto přiškrtit nebo úplně zavřít."

Tak tady je ten překlad.
Malá poznámka: Plný název CZE, by se do angličtiny dal přeložit jako "Central power supply" a ano, mám vyzkoušeno, že CZE v Open Rails funguje naprosto nezávisle na topení/klimatizaci. I když topení/klimatizaci ve vagónech pomocí F9 menu vypnete, CZE funguje dál. Jediný způsob, jak CZE vypnout je buď odpojit topný okruh (u elektrik), nebo vypnout elektrický topný agregát (u dieselů).

@Matěj B.
Thank you for the good explaination.

I know that the AC has some kind of thermostate to set the temperature. (In real wagons it can be seted fpr every wagon itself between 18-26° in the electric panel in the wagon)
I was wondering because the train had 8 of the same wagons Bmz245 020 but the seted temperature was different in the wagons. (This can be realistic if the conductor set it differnet in every wagon because the people asked him)
I thought in OR it must be a constant value in the Script, but it seems to be chosen randomly in a range from 18-26? like in real wagons?!
Maybe it would be a feature for the future to set the thermostate in the F9 menu for every wagon.

The CZE is not completly independent from the AC/heating.
The CZE can be activated in the locomotive which loads the battery of the wagons and give the power for the AC/heating system.
The AC/heating don't work without activated CZE, even if they are turned on in F9 menu. (It is realistic because the wagon batterys don't have enough Power for AC/heating)
If the AC/heating Systems in every wagon are tunred off the CZE still is activated but it has no other function in OR, because the wagon batterys are not simulated right now.

Asi před týdnem tu Icik prezentoval přepracování posloupnosti a efektů při stmívání. Nedalo mi to a tak jsem se kouknul na svítání. Zde je výsledek: časné jitro na úseku Chlumec - Hradec, těsně před příjezdem do cílové stanice.
RunActivity 2024-07-27 13-40-49.jpg

RunActivity 2024-07-27 13-45-58.jpg

Při zvětšení budou dobře vidět hradecké věže...

RunActivity 2024-07-27 13-49-04.jpg

... a dojezd. Charakteristická budova hradeckého nádraží se rýsuje proti červánkovému nebi, osvětlená prvními paprsky vycházejícího slunce.
Obrázky jsou přidány bez dalších úprav v nějakém grafickém programu. Nejde o ostrost detailů, ale o kontrast nadcházejícího dne s ustupující nocí. A to se autorovi povedlo. ;)

Back
Nahoře