Dan J.
Strojvedoucí
Paráda, funguje a vyřešilo se i mizení těch vozů z kratším cancourem, co začal ORCZ praktikovat a já nevěděl proč. Teď to přes půlnoc frká parádně.Opraveno.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Paráda, funguje a vyřešilo se i mizení těch vozů z kratším cancourem, co začal ORCZ praktikovat a já nevěděl proč. Teď to přes půlnoc frká parádně.Opraveno.
Podívej se do adresáře OpenRails CZ/SK, jestli tam nemáš soubor SkipAuto.ini. Pokud jo, tak ho odstraň. Ten zabraňuje aktualizacím.Pomohlo spustit jako spravce, aktualizace probehla, ale verze je stale 1.8.0. z roku 2023, takze masina se stejne nehne (z kopce se samotizi rozjede, ale pri zarazeni vykonu D nenabehne tah - zrejme mi neco uniklo z ovladani) Dekuji vsem za pomoc a omlouvam se, za moje predchozi castejsi prispevky, mam OR a ORCZ poprve a opravdu neznam vsechny vychytavky.
No, pokud psal, že stáhl čistý ORCZ z webu, je tohle nepravděpodobné.Podívej se do adresáře OpenRails CZ/SK, jestli tam nemáš soubor SkipAuto.ini. Pokud jo, tak ho odstraň. Ten zabraňuje aktualizacím.
S rychlíkovou soupravou tam určitě nikde neuvázneš, nanejvýš prodloužíš jízdní dobu. U nákladu je to trošku něco jinýho, ale ani tam překročení normativu automaticky neznamená, že bys měl uváznout – nižší než trvalou rychlostí, umožní-li to typ regulace HV (tj. jde-li ideálně o regulaci pulzní nebo alespoň s trvale zatížitelnými odpory), uvezeš bez překročení tepelného namáhání trakčních motoru i teoreticky víc, než udává normativ, a to díky úbytku aerodynamického odporu při nižší než trvalé rychlosti.Ptám se, abych neuvázl
Nejedná se o žádné drama ale o dva rozdílné pojmy. Zatímco trvalá rychlost souvisí s tepelným namáháním trakčních motorů, rychlost kritická souvisí s mezí adheze, a udávala se u parních lokomotiv.... poklesne pod rychlost trvalou (která je někdy dramaticky nazývána jako rychlost kritická) ...
Jenže mnohokrát jsem slyšel pojem kritická rychlost zaměňovat za pojem rychlosti trvalé – a to právě těmi, kteří pohyb v oblasti nižších rychlostí dramatizují.Nejedná se o žádné drama ale o dva rozdílné pojmy. Zatímco trvalá rychlost souvisí s tepelným namáháním trakčních motorů, rychlost kritická souvisí s mezí adheze, a udávala se u parních lokomotiv.
To jinak nejde. Musíš přes "brzdící polohu". A pak... Vrátit brzdu do jízdní polohy, spustit pomocný kompresor, HV, smeták(y) nahoru a spustit "hlavní" kompresor(y). Pak odbrzdit a vyrážíš.Jakou polohu na brzdě navolit, aby mi lokomotiva z rychlobrzdy začala odbrzďovat a nikoliv zase brzdit, než se doklikám k poloze jízda?
Ještě, pokud jsi na to nepřišel, lze tento postup použít i při přidávání stupňů. Takže když to D pak podržíš, postupně tam můžeš nasázet stupně rychleji, než abys je tam sázel po jednom.Tak u 350 ky po narocnem zkouseni pri prechodu na kontroleru z B na 0 nejefektivneji funguje 2-3x rychle zmacknout D a pak hned D pridrzet.
Možná proto, že pojem trvalá rychlost se používá u dieselové trakce a kde se kritické rychlosti velmi podobá. Zatímco u trakce elektrické používáme pojem rychlost hodinová.Jenže mnohokrát jsem slyšel pojem kritická rychlost zaměňovat za pojem rychlosti trvalé ...
Pojem trvalá rychlost se samozřejmě používá i u trakce elektrické. Normativy sice jsou (většinou) u el. trakce počítané pro tažnou sílu hodinovou, ale přijde mi trochu zbytečné tím komplikovat podstatu toho, co jsem se snažil říct. Pokud se fírovi v důsledku vyšší zátěže při hodinové tažné síle ustálí rychlost na nižší než hodinové rychlosti, ale přitom je dané stoupání schopen zdolat do jedné hodiny, tak se pořád vůbec nic neděje. A naopak, pro celkové doplnění, pokud se fíra není schopen pro nepříznivé adhezní poměry dostat na hodinovou rychlost, tak tím rovněž není automaticky odsouzen k uvíznutí nebo poškození HV (viz ale to, co jsem psal o typu regulace).Možná proto, že pojem trvalá rychlost se používá u dieselové trakce a kde se kritické rychlosti velmi podobá. Zatímco u trakce elektrické používáme pojem rychlost hodinová.
Ahoj,Vsiml jsem si, ze kdyz brzdim do stanice na 0 km/h vlakovou brzdou a pak ji uplne povolim, tak mi obcas ve valcich po zastaveni, kdyz dam F5 zbyva par desetinek vzduchu u ukazatele, kde ma byt nula 0.0 a loko tedy brzdi co delam spatne pri povolovani brzdy? Pribrzdeni pri jizde je v pohode, to se odbrzdi, jak ma. Nepovoluji ji pred uplnym zastavenim pri lehcim dobrzdovani na poslednich metrech pozde?
A kdyz dam rychlobrzdu, jak je spravny postup na odbrzdeni vlaku? Kdyz dam svih, tak se sice rychlobrzda odbrzdi, ale pote jakakoliv jina poloha brzdy vlak zabrzdi?
Uz jsem prisel taky na to, jak u 350 ky znovu sepnout hlavni vypinac na stejnosmernem a stridavem napeti, pokud zasahne napetova ochrana.
Pokud si po ukončení švihu průběh celkového průtoku mezi hlavním potrubím a pomocnými vzduchojemy vyžádá od brzdiče ustanovit takový průtočný průřez, který je vzhledem k tlakům v hlavním, řídícím a časovacím vzduchojemu generován při hodnotě tlaku v hlavním potrubí takové, že pokles na tuto hodnotu vyvolá zaúčinkování brzdových rozvaděčů, tak ano. Je to však speciální případ.Kdyz dam svih, tak se sice rychlobrzda odbrzdi, ale pote jakakoliv jina poloha brzdy vlak zabrzdi?
To by ses u nějakého nákladu mohl pěkně načekat.dáš ovládač bzdica OBE do polohy O - odbrzdenie a budeš to v tej polohe držať, kým sa ti na nanometroch nedostane tlak na 5b
Pokud vím, po použití backspace se musí totéž provést ještě jednou pro zrušení. Případně mi občas pomáhalo ctrl+m...Po použití Backspace, coby simulace rychlého přechodu do polohy rychločinného brzdění, bylo vždy potřeba (nad rámec reality) brzdu „uvolnit“ stiskem Y.
Teď jsem to zkoušel a v daném případě funguje obojí (jak Backspace, tak Y). Zároveň jsem si skoro jistej, že v tom je skutečně problém, který Luky řeší. Při aktivovaném Tlačítku záchranné brzdy lze polohou Švih potrubí skutečně naplnit, jelikož tato poloha se vzhledem k „tlačítku“ jako jediná chová nadřazeně, zatímco ostatní polohy se chovají jako Závěr, a tedy se i přechodem do Odbrzďovací polohy potrubí vyprázdní (přičemž v této poloze, narozdíl od Švihu, z hlavního vzduchojemu nic neodtéká).Pokud vím, po použití backspace se musí totéž provést ještě jednou pro zrušení. Případně mi občas pomáhalo ctrl+m...Ale taky se začínám ztrácet nad pojmy klasická rychlobrzda a "speciální případ/rychlobrzda"...
![]()
Tohle je off-topic jak kráva, ale:Pojem trvalá rychlost se samozřejmě používá i u trakce elektrické. Normativy sice jsou (většinou) u el. trakce počítané pro tažnou sílu hodinovou, ale přijde mi trochu zbytečné tím komplikovat podstatu toho, co jsem se snažil říct. Pokud se fírovi v důsledku vyšší zátěže při hodinové tažné síle ustálí rychlost na nižší než hodinové rychlosti, ale přitom je dané stoupání schopen zdolat do jedné hodiny, tak se pořád vůbec nic neděje. A naopak, pro celkové doplnění, pokud se fíra není schopen pro nepříznivé adhezní poměry dostat na hodinovou rychlost, tak tím rovněž není automaticky odsouzen k uvíznutí nebo poškození HV (viz ale to, co jsem psal o typu regulace).
Hodinová rychlost se u el. HV může také velmi přibližovat kritické rychlosti, viz http://www.railian.com/teorie/tch/130tch.gif.