Trať 321 - stav projektu?

Do toho bych aji šel. Je to sice práce tak na deset let, nevím, jestli tady budu ještě tak dlouho strašit, ale šel. Ikdyž moje domovská trať je úplně někde jinde a bylo mi doporučeno se do cizích tratí moc nepouštět, když je fyzicky neznám. Videa ze stanoviště bych měl z YouTube, a nadšení od nátury. Úsek Pňovany - Planá, to je prostě něco...
No to je slovo, Franto, můžu pomoct s plno věcma, jako dřív.

Pak je možný tento postup:
Nejprve dosázet veškeré cedule kolem trati včetně sloupů TV (osazování na náspy může být zbytečně složité)
Osázet všechny podjezdy i nadjezdy
Nasázet pod koleje modely náspů, aby i navazovaly na podjezdy.
V TSRE5 pak vygenerovat skutečný profil terénu každého čtverce a výškově srovnat podle kolejí. Nutná znalost, kde je násep a kde je zářez. Výška není stejná v celé trati, musí se občas něco víc zvednout a pak je nutné opracovat hrany hranice čtverce, aby tam nebyl schodek.
Pak v celé trati vyhloubit zářezy, nejlépe v MSTS Editoru, tam se to dá přesně bod po bodu i měnit uhel zarovnání.
Ve finále natáhnout fototextury.
A pak přijde finální nekonečná fáze dolaďování terénu, kde tečou řeky přes kopec atd, osadit silnice, kde budou jezdit auta a zalesňovat, překrývat například namalované koleje mimo oblouk. Osadit baráky. On je i velký časový zabiják vybrat budovy z jiné trati a zařadit. I když to jde i barbarsky, že se zkopírují celé složky s modely, ale pak je trať zbytečně o například 10 giga větší. Ale všechno jde. A bude tady další krásný projekt tratí.
Dávám tomu tak rok nebo dva. A nekonečnou trpělivost.

Je to sice práce tak na deset let
Fano, to je moc, to nevydrží čekat žádný fanda. První fáze, kdy už budu jezdit vytvarovanou, ale nezastavěnou krajinou je tak na půl roku možná trochu déle a můžeš vydat první aktualizaci. Aby se už mohly i vytvářet aktivity. A pak se to může pomalu dokončovat s tím, že to osazování statických objektů si rozdělí víc lidí. Ale bohužel kdo to tady kromě tebe ještě umí a není v modelářském důchodu.

Možná po mně hodíte kamenem, ale co kdyby se nějaký dobrovolník naučil sázet nízkou vegetaci? Myslím tím trávu a keře. Takový trávníkář. :)

Zbyněk má zmáknuté lesy, ale trává a nižší vegetace tak nějak nejsou skoro vůbec zastoupeny. Nedávno tady postoval myslím polský mašinkář video z trati a tam to měl opravdu, co se týče této vegetace, promakané. HW je dnes už dost silný, tak žádné výmluvy.

Co @ML636, na to by sis troufnul ne? ;)

Nízká vegetace, jako měl na tom polském videu, jak jsi obdivoval. Tohle je možné aplikovat jenom do rovin, jako mají v Polsku nebo z Bratislavy do Štúrova. Ale ne v kopcích. Nehledě k tomu, že tyto modely nemám. Možná by se do některých rovin i hodily. Ale v mé trati nízkou vegetaci najdeš také. V rámci možností. I tak mám už obavy, že je to tak husté, že to musí zastavit slabší počítače. Modely se nemohou jen tak bezmyšlenkovitě nasekat.
I tak se mi to na tom videu zdálo až přehnané. Tak zarostlé tratě mají snad už jenom v Rusku.

Ale spíš by se hodil profík, který by opravil rušivé textury na některé vegetaci. Ještě jsem právě sázel tu nízkou vegetaci, abych překryl fleky na fototextuře a když jsem dnes konečně udělal zkušební jízdu, tak model Ker_10mA.s (není to deset miliampér :) ), možná i jeho menší brácha Ker_6mA.s z dálky vypadá strašně barevně nepřirozeně. Až se přijede blíž, tak už je v pořádku. Asi nějaký LOD. Nejde to nějak zrušit? Nemám zkušenosti, jestli by to šlo jen v zápisu modelu. Já tam doposud přepisoval jenom viditelnost, kde bylo třeba. Ale tam kde byl LOD to moc nefungovalo. Tohle normálně kazí celkový dojem pohledu do krajiny. Že si toho ještě nikdo nevšiml. Ten model je starý 15 let. Samozřejmě to dělá jenom až v Openrails.

Sice trošku s křížkem po funusu, ale pár let dozadu jsem tady nabízel placenou práci na plný úvazek pro modeláře tratí a vozidel. Měli jsme tenkrát poptávku po trenažéru a modeláři by se hodili. Jenže se nikdo neozval, takže jsme nabídku ani nedokončili. Škoda. Ale je z toho vidět, že ani peníze nestačí...

Já kdybych to uměl, tak to dělám zadarmo, jako dělám zadarmo i jiné věci, které umím. :-( Ale modelovat a stavět neumím, což mě hrozně štve, že nebudu mít tratě (za mě k plné spokojenosti Praha-Tanvald, Praha-ČB po staru, Praha-Plzeň po staru), ale musím přijmout fakt, že já a modelařina to prostě nejde dohromady. Teda... začal jsem se učit budovy jak jsem přislíbil, už podruhé. Jenže jak mi bylo doporučováno-s ajťákem nebo někým zkušeným. Nikoho takového neznám. Takže sám. Třeba to půjde.

Já kdybych to uměl, tak to dělám zadarmo
Stavět tratě umí každý. Není to nic složitého na pochopení, ale nevěř tomu, že kdyby jsi na tom pracoval půl roku nepřetržitě, tedy všechny večery a víkendy, odpustíš si návštěvy kin, divadel, posezení s kamarády, žádné výlety nikam, ale jenom editor tratí a po této půlroční trpělivé práci se stále jenom díváš na holou louku bez domečků a stromečků, jenom koleje a trochu vytvarovaná krajina. Tak s tím praštíš, že se na to můžeš vys*****, protože tohle už není koníček, ale otročina.
Tedy tratě nestaví nikdo, kdo to bere jako úkol.
Pro mě to byly třeba vzpomínky. Když jsem se dostal s kolejemi do Prahy a na Královéhradecko, to byly tratě, kde jsem jezdíval na žabotlamách a to člověk úplně ožije. Vybaví se i nějaké zážitky.
Ale hodně toho postavím v práci přes zimu, kdy je minimální provoz zákazníků. Podobně modeloval Honza Švec domečky. Doma neměl čas vůbec, má rodinu. Ale noční pohotovosti záchranáře, kdy se nic nedělo, ale v práci sedět musel, tak modeloval do MSTS. Podobně mohou modelovat fírové, když mají jen pohotovost a nic se neděje, jen sedí na fírcimře.
Ale normální člověk? Jenom blázen s diagnózou do toho může jít. Fakt to není o penězích. Uklízečka si vydělá víc a s čistou hlavou. Jedině za vilu u moře s plnou penzí i obsluhou a tam na plný pracovní úvazek stavět. :)

Ahojte

Chcem sa spýtať a hľadám asi aj povolenie od autora trate...
Či sa dajú posúvať iným užívateľom modifikácie trate. Skúsili som si niečo dopracovať a potom som sa posunul ďalej.
Ide o doplnenie južnej strany Vrutockeho nákladného nadrazia a plus úprava trate medzi Strečnom a Zilinou. Momentálne rozpracovaný Varín a posuv na Žilinu.1000000226.jpg1000000225.jpg1000000221.jpg1000000224.jpg1000000230.jpg1000000231.jpg1000000216.jpg1000000219.jpg

Bacha, jste 2 co děláte na projektu 321, bylo by dobré se spojit, nemá cenu tu mít 3 verze jedné trati. v té druhé se dostavuje úsek z Valašského Meziříčí směr Vsetín a asi i dál do Púchova. Jinak na e-mail stavitele, sem už asi nechodí.
Spíše, aby aktualizace byla u něj.

Hlavné mi bylo na FB dneska odpovězeno, na upozornění s kontrolu kompatibility, že se na kompatibilitu s Activity Editorem MSTS dlabe. Prý je třeba jít dopředu, takže bude spoysta aktivit k trati v TSRE. :-) Takže bych tak optimistický nebyl.

Hlavné mi bylo na FB dneska odpovězeno, na upozornění s kontrolu kompatibility, že se na kompatibilitu s Activity Editorem MSTS dlabe. Prý je třeba jít dopředu, takže bude spoysta aktivit k trati v TSRE. :) Takže bych tak optimistický nebyl.
v pořádku, nemůžeš se pořád držet jen všeho pro MSTS. Doba musí jít dál Dane. A tvořit aktivity v TSRE není problém, jen si na to musíš zvyknout. Ale na dnešní dobu bych spíš viděl víc tvorbu v Timetablu, než aktivitách.

Už jsem ti psal na FB. Vytvoř editor pro tvorbu aktivit v OR, který bude normální a pak dávej tahle moudra. Kur.a hoši, tohle je furt dokola a už mne to přestává bavit. Buď rozjebejte trať do stavu, kdy ji AE MSTS nekousne, ale smiřte se s tím, že po ni budete jezdit jen volné jízdy, nebo miniaktivity, nebo zachovejte kompatibilitu s editorem, nebavím se o hře samotné a pak se dočkáte i aktivit na ni. A znova, silně pochybuji, že by Martin shodil tak velký projekt, jako je jeho trať, aby v ní nešlo tvořit. Takže dopiručuji při úpravách tratí kontrolu s editory, to není,žádný krok zpět, jen předejití problémům, které pak nastanou. A příklad nádherně zpracované tratě pouze pro OR, je Ricarova 042. A v editorech jde normálně otevřít. Takže prosím nezaněňovat slovo krok vpřed, za lenost, či vys.ání se na kompatibilitu.

Jinak Fano, vím, že u 183 to bylo nechtěně a kolik od té doby vyšlo veřejných aktivit. Tam by to chtělo nějak opravit, ta trať je suprovní, ale nejde v ní bohužel tvořit, což mně moc mrzí.

A jen pro info, zdejších "OR pokrokářů". Při slezině v Praze, jsem se ptal všech aktivních tvůrců veřejně vydávající aktivity k tratím a tipněte si, kolik z nich tvoří aktivity v TSRE? Ano, správná odpověď je 0. Všichni dělají aktivity v AE MSTS.

Až bude hotov nějaký NORMÁLNÍ editor aktivit, tak se dočkáte i mých aktivit. Do té doby se nedočkáte ničeho. A že už mám za sebou velkou aktivitu pro 321, která už tady byla. Rychlík Excelsior, dělal jsem ho jenom do Klášterce. Pak jsem ho chtěl prodloužit do Chebu. Nakonec jsem ho nedokončil, neb jsem měl jiný aktivity rozdělaný. Ale to taky padlo kvůli tomu, že na velkém počítači mi nejede MSTS AE a na notebooku nemám diskovou mechaniku, takže asi tak.

Nechci se dohadovat s někým, kdo této problematice rozumí jak koza petrželi. Pokud se bude dlabat na kompatibilitu, tak velké aktivity půjdou k ledu. A to by mě fakt mrzelo.

Až bude hotov nějaký NORMÁLNÍ editor aktivit, tak se dočkáte i mých aktivit. Do té doby se nedočkáte ničeho. A že už mám za sebou velkou aktivitu pro 321, která už tady byla. Rychlík Excelsior, dělal jsem ho jenom do Klášterce. Pak jsem ho chtěl prodloužit do Chebu. Nakonec jsem ho nedokončil, neb jsem měl jiný aktivity rozdělaný. Ale to taky padlo kvůli tomu, že na velkém počítači mi nejede MSTS AE a na notebooku nemám diskovou mechaniku, takže asi tak.

Nechci se dohadovat s někým, kdo této problematice rozumí jak koza petrželi. Pokud se bude dlabat na kompatibilitu, tak velké aktivity půjdou k ledu. A to by mě fakt mrzelo.
Proč ? proč by mělo jít k ledu? v TSRE se dají dělat klasické aktivity jak v editoru MSTS.
A kdo nechce používat ani jeden z nich, může používat Timetable editor. Tam je to dokonce ještě jednoduší.

Proč ? proč by mělo jít k ledu? v TSRE se dají dělat klasické aktivity jak v editoru MSTS.
Jis si tím tak jistý? Kolik jsi těch aktivit vytvořil, kolik v něm zde aktivity tvoří nanější vydavatelé a neposouvej mi neustále TT.

Jis si tím tak jistý? Kolik jsi těch aktivit vytvořil a neposouvej mi neustále TT.
Pár aktivit jsem si vytvořil pro sebe.
Znám pár tvůrců z ciziny, kteří dělají běžně v TSRE aktivity, a ne malé projekty a bez problému.
Dane, to není o podsouvání. Ale zkus se podívat na novější simulátory, též použivají pro tvorbu Timetable.

Znám pár tvůrců z ciziny, kteří dělají běžně v TSRE aktivity, a ne malé projekty a bez problému.
Já ti nevím, mně teď ze zahraničí přišla jiná situace, kdy se tvůrci bili do hlavy a chtěli poradit... A vůbec, proč vidíš problém s udržení kompatibiklity s editorem? Nechápu. A když udělej aktivitu typu RJ z Prahy do Košic s celým provozem a uvidíš sám, jak se v tom "sráči" pro OR dělá dobře. Vše přes ruku, na dlouhé lokte a psal jsem to tu už milionkrát. Taksamo vozy ve stanicích, kterýžto editor tě nutí srát tam vozy jako Loose Consist, dík nechci a vím, o čem píšu.

Dobře. Ale MSTS editor TSRE5 zatím nahradit neumí. Tedy proto je kompatibilita s MSTS nutná. Už jen nalinkovat hloupé návěstidlo, když jsou v cestě angličani nebo výhybka proti hrotu. Tady jste dohráli. Nejde to. Jedině to složitě ochcat rozebráním zhlaví. Nebo spojit k sobě hloupé 4 proudé silniční obloukové díly. Jedině v MSTS, jinak tam provoz aut do nespojených vektorů neuděláte. A jemné doladění terénu, to prý jde, ale hrozně složitě. Tedy ne jak v MSTS označit bod a šipkama jej trochu zvednout/snížit. Anebo hrbatý terén vyhladit v MSTS klávesou F. A pokud použijete překrytí texturou transfers (například zakrýt díry v tunelu) tak v TSRE5 uvidíte zával, který ale tam není. Anebo osadit návěstidlo nebo cokoli pod terénem v tunelu. Jedině v MSTS. Ani na slezině tohle nikdo nevěděl. Nebo se to zamluvilo.
Atd, atd. Tak se tady nebijte v prsa, že MSTS už nepotřebujete. Na hraní opravdu ne. V tom máte pravdu.

Back
Nahoře