Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Vždyť máme
Vidíš a to já nevím. Je škoda, že když otevřu složku Textures, nevidím náhledy. Lépe by se vyhledávalo. Takto je to metoda pokus a omyl. Naštěstí to není hned na pořadu dne. Ale PeronS7 nemám, zbývající ano.

V práci jsem ráno otevřel gmax a opět mi nefunguje pravé tlačítko myši. Žádné hledání v nastaveních, už mám s tímto zkušenosti. Podíval jsem se, jestli není nějaká dostupná aktualizace Windows, nějaká volitelná tam byla a světe div se, po přechroustání systému gmax už funguje jak má. To jsou prostě čáry máry. Ale je to SW zdarma, tak tohle je daň.

Opravdu neznám, tohle slyším poprvé. A to pravidelně chodím na sleziny. :)
Jestli jsem ti dával na slezině mojí trať
nedával. My jsme rovnou řešili modelářské fígle. Teď se mi bude hodit ta funkce zneviditelnění objektů, když budu řešit jen perony z nádraží Masaryčka. Ale to nebude hned. Nyní už moc času nemám. proto jsem vydal aktualizaci, abych tady nedělal 4 měsíce jen machry, jakou mám v Praze zástavbu. To by nebylo fér.

Dnes mám nějaký klid před bouří, tak jsem začal vyměřovat ty perony. Udělám to jako vždy z 10m bloků. Texturu jsem našel vzpomínkou na poslední model a to od Deteria, Havlíčkův Brod. Ale po diskusi na fóru mi tuto texturu i sám doporučil.

Tady jsou první pokusy o nové rozměry. Ještě někde trochu posunu blíž ke kolejím a až to bude OK, tak jen namnožím až na konec. Ale ta textura vypadá dobře. Jako jediná má rozlišení 1024x1024. Ta původní je 256x256 :) Až budou perony komplet, tak ty původní z modelu smažu. Kolik je výška peronu? Já je udělal 0,5m. Původní jsou nižší.
1106Masna1.JPG
1106Masna2.JPG
1106Masna3.JPG

0,5 od pivotu je akorát, kolej je 0,25, takže to bude 0,25 nad TK.
Obrubník by měl mít 30 cm na šířku a 1m na délku, připadá mi nějak široký a krátký.

0,5 od pivotu je akorát
Deterio Tě předešel v SZ. Už jsem opravil šířku na 0,3 a délku na 1m (mapování 10m bloků 2,5x) Také už mám všude srovnanou šířku ke kolejím. Ještě přemapuji peron na výšku, ty obrubníky mám moc vysoké na úkor sloupků. Pak ještě odmažu čelní polygony a namnožím po celé délce. Jen konce bude nutné ohnout po těch 10m a někde rozšířit.
1106Masna4.JPG

Deterio mne ukecával, abych u sedmé koleje udělal oblouček na konci 7. koleje kvůli pilířům magistrály. Abych předělával zhlaví, na to bych se vykašlal. Ale jak dělám ty perony, tak jsem zjistil, že ten 4. mám moc široký 10m a má být nejužší 6m (podle leteckých map). A těch 10 metrů má právě pod tou magistrálou. Tak jsem koleje zúžil a Deterio bude mít určitě radost. :)
Ale vlaštovky jsem si tímto pěkně rozdrbal, respektive nějaké lišty na boku. Je to posunuté o 4 metry. Tedy budu muset i posunout budovy nádraží na této straně. O tolik, jak je ta cedule ve vzduchu. Věřím, že vše půjde.
1206Masna1.JPG
1206Masna2.JPG

Peron bych měl zarovnaný, ale byla to metoda pokus a omyl. Pravítka do editoru máme na rozmazané metry, ale tady se posouvají body o desetiny. Asi na 4. pokus jsem to strefil. A teď ještě zbývají na tomto peronu střechy. Já tyto obloučky nenávidím. Hrozná piplačka. Ale dobře mi tak. A já si vzpomínám, proč jsem tyto obloučky kvůli magistrále neudělal. Letecké mapy ještě nebyly a já tehdy dostal nějaké papírové nákresy, ale ty byly z doby někdy před válkou. Tedy magistrála ještě neexistovala. A když jsem jezdil, na této koleji jsem v životě nebyl. Vlaky na Pardubice max 3. peron. Ohledně tras vlaků ve hře. Pokud někdo použije 7. kolej, tak jen posune na místo startovací/koncový bod. Z výměnou se nehýbalo.
1306Masna1.JPG
1306Masna2.JPG

Ještě jsem dnes zvládl přisunout asi o ty 4 metry budovy na pravé straně. Tu velkou budovu na pozadí jsem musel o 4 metry zkrátit také. Naštěstí na pohled nevypadá deformovaně. Možná ta střešní okna trochu lépe vystředím. Vlaštovky upravené a už zbývají jen ty zaoblené konce peronů a peron v poště. Na prvním obrázku mám díru na konci peronu, ještě doplním sešikmení pro zakončení. Samozřejmě brány TV budu muset úplně znovu. Je to vidět na prvním obrázku, jak ten SIK výložník je úplně vedle, jak byla kolej dříve.
Nutno poznamenat, že jediné štěstí, že model se mi naimportoval z mnoha bloků. Být to jeden celek, tak nějaké editace podobného rozsahu by byly nemožné.
1306Masna3.JPG
1306Masna4.JPG

Dnes byla v práci opravdu nuda. Tržba sice byla, ale jinak nuda. Však od toho ty stavby železnic mám. :) Tak jsem ještě zvládl prodloužení prvního peronu. Ta šikmá část šla blbě, měl jsem to hrozně kostrbaté (z těch 10m bloků). Tak jsem si do gmax udělal pravítko, které jsem sešikmil podle peronů a pak k němu přitahoval body. A už je to rovné jak když střelí. Ten zbytek peronů už bude jednodušší. Až na obrázku jsem si všiml, že mám dva bílé obrubníky na jedné straně vedle sebe. Budu muset posunout mapování.

Jinak tudy se chodilo z depa na vlak při střídání na ose. Od parkoviště přes koleje. Asi bych tam měl ten přechod ještě udělat. Vždyť já si tahal ještě bicykl. V Pardubicích do města, v Lovosicích do města, v Kralupech jsem se jezdil projet k nelahozeveským tunelům. Jo to byly časy. Jednou jsem sloužil s takovým hodně tlustým strojvedoucím. A já vozil kolo s otočenými řídítky ve strojovně panťáku. Normálně se tam dalo ještě projít. Ale tento rozměrný fíra se tam zašprajcoval mezi kolo a stěnu a nemohl tam ani zpátky. Pak už raději přecházel bočními dveřmi. :)
1306Masna5.JPG

Doma jsem pohledal, podle čeho jsem tenkrát tu Masaryčku stavěl. Kdosi mi tenkrát poslal ofocené výkresy tohoto nádraží. Podle razítka to je z roku 1906? Nějaké autobusové nádraží Florenc ani náhodou. Byly tam obytné domy. Nádraží se jmenovalo Hybernské a ty přilehlé ulice... Kolmo na Hybernskou nějaká Hooverova třída, namísto Dlážděné Lůtrovova třída. Tedy se současným stavem roku 2004 mi to moc nepomohlo. :)
IMG_3250.JPG
IMG_3249.JPG

Z peronu jsem naklonoval rampu pošty. Aby opět kopírovala oblouk koleje. Měl jsem tam dvě zalomené modely skladiště. To půjde pryč a pokusím se o nějakou fantasmagorii podle dobových leteckých map. Fotky žádné nejsou, kromě úplně krajního baráku vpravo. Snad něco vymyslím. Tam byl šíleně nepravidelný sklad. Myslel jsem, že bude na těch výkresech výše, ale tenkrát tam nic takového ještě nebylo. Jen kousek vlevo nějaké celní skladiště.
1406Masna3.jpg

Nakonec jsem to vyřešil takto. Pokud se to někomu nelíbí, ať cestuje časem do minulosti a pěkně to nafotí.
Já si myslím, že je to lepší, než když tam byla ta dvě skladiště, modely z roku 2002. :)
Dokonce začínám mít chuť znovu obnovit aktivitu Topírna noc. Tedy s pokračováním trochu jiného příběhu. Jen musím najít nějaký vhodný model prasátka, protože to, na kterém se tenkrát začínalo bylo vhodné jen pro MSTS. Dan určitě poradí. Tedy až to nádraží tady dokončím. Ještě zbývají posunovači, nějaká dílna vedle stavědla 3 a i ta kukaň na 3. peronu by si zasloužila zřetelnější model, když dobové fotky už mám.
1506Masna1.jpg
1506Masna2.jpg1506Masna3.jpg
1506Masna4.jpg

Zbyňku, něco okolo prasátek by mohlo být u Josefa na VŽD.
Tam ale stejně nejspíš půjde o Pikkuho modely, takže já osobně bych hledal buď u Pikka, nebo pokud jsou někde k dispozici ČSD varianty od J. Prodaje... Ale to už záleží na období, do kterého má být aktivita situovaná. ;)

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře