Aktivity ZS pro projekt Bratislava - Praha v OR

Se 163.078 z balíku OR CZ/SK jsem musel pískovat ale jen trochu při rozjezdu, abych nabral poměrně rychle 40 km/h. Ale pak ten táhlý kopec jsem mohl jet na "půl plynu" a 163 táhla jako divá. Žádné drama. Těch necelých 1700t je pro ni jako prd. Zato brždění u takhle dlouhého nákladu bylo o načasování a správném povolení. Jinak jsem stál. :)

Přesně tak. A pískování narozdíl od MSTS a OR 1.5.1, není v CZ, pro srandu králíkům. Je to prostĕ v prackách. Jen pro zajímavost, kdo se dostane v Ústí nad Laben před mostem směr Střekov s 130 a 22ma Falls s uhlím do skluzu a nepoužije písek, do Střekova v moji aktivitě nedojede. Ale to jsme jinde. :-)

Ale nic, za dobrotu na žebrotu.
Dane, to se jenom nechápeme. Já jsem vydal novou aktivitu s tím, že se nemusí nic stahovat navíc, tedy se nemusí nic vyměňovat, zkrátka se jen stáhne aktualizace a spustí hra. A kdo pojede ORCZSK, tak si tam dokopíruje ladění ORCZSK. Toť vše. A čekám právě na reakce, jak je to hratelné, jestli bylo správně pochopeny hlášky, co se má dělat, atd. A jak si kdo poradil s posuny. Ale Dane, ty, aniž by jsi aktivitu rozjel, hned jsi začal do toho vrtat s vozidly. To je to samé, jako když si dáš v restauraci oběd a aniž jídlo ochutnáš, začneš hned vydatně dosolovat a pepřit. :)
Ta aktivita je částečně podle reálu a ten červený puklík T212 a nové značení je tam zásadní. A ty jej vyměníš za T211 a ještě to uděláš jako vzor jak vyměnit lokomotivu v aktivitě a tu moji novou takto pokazíš. Vždyť tady nic není měnit potřeba, všechna vozidla každý má i s tratí. To šíbování v depu je jen předehra a každý to musí nějak odjezdit s tím co je. Já tuto část odjel asi dvakrát v ORCZSK a krásně to jde i s těmi vozy Es. Vždyť zkratka Shift a podtržítko funguje i v ORCZSK a hned jedu a nic mi nebrzdí. I o tom je aktivita, aby jsi si poradil i se šrotem, co vezeš. V reálu se ti také chová každá souprava jinak.
Těch necelých 1700t je pro ni jako prd
Právě první verze soupravy z Libně a nepomohlo ti ani pískování a zastavil jsi v půli kopce. (ORCZSK). Tak jsem ubral na váze vlaku, asi ze 4 vozů ložených udělal prázdné a už to vyjedeš. Ano a musíš jet asi na půl výkonu, jinak začneš hrabat. Pak jak píšeš, vyjedeš. Ale o tom jsem už psal na začátku vzniku obnovení aktivity. Ale pak jsem v Horních Počernicích vykolejil a tedy skončil. Tedy jsem dál raději testoval v klasickém OR.

Ta aktivita je částečně podle reálu a ten červený puklík T212 a nové značení je tam zásadní. A ty jej vyměníš za T211 a ještě to uděláš jako vzor jak vyměnit lokomotivu v aktivitě a tu moji novou takto pokazíš.
To, že si tam Dan dal nějakou ČSD verzi, budiž, jeho věc. Ale vždyť u Pikkuho je stejná 703.045, jako je v základní verzi aktivity, akorát ta u Pikkuho má lepší textury, model... Možná tak je míněn pravěk. Schválně, zkus si vygooglit Pikku MSTS a na jeho stránce kouknout do záložky Modely - Dieselové loko. ;)

To, že si tam Dan dal nějakou ČSD verzi, budiž, jeho věc. Ale vždyť u Pikkuho je stejná 703.045, jako je v základní verzi aktivity, akorát ta u Pikkuho má lepší textury, model... Možná tak je míněn pravěk. Schválně, zkus si vygooglit Pikku MSTS a na jeho stránce kouknout do záložky Modely - Dieselové loko. ;)
Já jsem ten modrý dal, aby bylo dobře viditelné, že je změna. Nenapadlo mne, že výměna prasete způsobí takový das katastrofe.

Možná tak je míněn pravěk. Schválně, zkus si vygooglit Pikku MSTS a na jeho stránce kouknout do záložky Modely - Dieselové loko.
A hrál jsi tu aktivitu? Tedy nemyslím před dvaceti lety, ale nyní. Kdyby ano, tak by jsi zjistil, že je tam model od Pikka. :)
Nenapadlo mne, že výměna prasete způsobí takový das katastrofe.
Tady jde o princip. Vydám něco nového a aniž si to někdo zahraje, tak začne do aktivity vrtat. Ale nejvíc mne štve, že u této aktivity není potřeba měnit nic, protože ta vozidla mají úplně všichni bez výjimky. Tedy kromě těch, kteří si tuto trať odněkud nebo od někoho stáhli s tím, že vozidla nepotřebují.

A hrál jsi tu aktivitu? Tedy nemyslím před dvaceti lety, ale nyní. Kdyby ano, tak by jsi zjistil, že je tam model od Pikka. :)
Přiznám se bez mučení... Ne, nehrál. Protože jsem se ještě nedostal ani k instalaci opravené BP 102, natož nové BP 103. :D Vycházel jsem z toho, že TBP není nejmladší a všude možně v aktivitách bývá právě ta starší varianta 703.045, která je, myslím, i součástí TBP. Tedy mne nenapadlo, že nyní k inovaci došlo. :)

Dobrá zpráva pro Den blbec. Trasu hráče jsem musel udělat úplně znovu od začátku podle ofocené mapy, jak to bylo a odjel jsem první 3 hodiny, kdy zastavuji v Kolíně. Jsem tam přesně na čas podle původního jízdního řádu. Až to dojedu celé, pak ještě jízdní doby upravím. Přece jen posun v Pardubicích je dost na ostro.

Ale, všiml jsem si nějakých vybočení v Kojicích. Ve 160 je to pěkná rána do boku. To je zajímavé, jak se tohle mohlo rozhodit. Tam se nic celé roky neupravovalo. Do BP104 je tedy co opravovat.

Mě pod F5 se ukazovala zátěž z Prahy Vysočan s 163.078 konkrétně 1278 tun + hmotnost lokomotivy, klidně bych 200 tun zátěže přidal. Se zátěží 1278 tun jsem kopec vyjel bez pískování - počasí léto, jasno.
Pánové, to, že nemusíte za sucha pískovat, opravdu neznamená, že máte rezervu v zátěži – důležité je to, zda nemusíte k udržení rychlosti (výrazněji) překračovat hodinový proud. Maximální přípustná hmotnost pro řadu 163 a třídu jízdního odporu T je mezi Vysočanama a H. Počernicema 1250 tun. A obecně jdou tyto normativy hodně na hranu možností...
Teoreticky by sice trakčáky měly vydržet cca nějakých 15 minut i s jedenácti stovkama ampér na kotvách, ale je to prasárna a jakékoliv poškození TM by šlo za váma. A samozřejmě lehkej deštík a končíte – písek, nepísek.

Tak je to jak říkal ten výpravčí v Libni s 1278 tunami to máš mírně přes normu. :) Ale je pravda, dát si proměnlivé počasí a chytnout déšť, tak konec.
Norma je ještě o 100 tun nižší (průjezdová). Ale normu lze legálně překročit, zatímco maximální přípustnou hmotnost lze překročit jen při zkušebních jízdách.

Ale vtipné na tom je, že já tu nad normu střelil už tenkrát před 20 lety od oka a od včerejška díky Pajavlaky vím jaká je tam norma a od Luky vím, jak těžký vlak tam vlastně mám. Já to řešil pokus a omyl, aby to bylo úplně na hraně a kdo to ve finále za odbočkou skály nevyjede a vlak mu zastaví, tak následuje zpráva o ukončení aktivity, že jsi odkrágloval motory. :) Vždy´t je to jenom hra a kdyby to místy nebylo trochu akční, tak by to byla jen nudná rutina jízda. A jet 12 hodin v kuse a jen mačkat živáka, to nikdo nechce. Tedy já alespoň ne.
Ale má to s reálem něco společného. Když jedu část úseku, kde se jen monotónně jede, tak mi někdy padají oči jako v reálu. Však proto jsem této práce nechal, protože některé noční byly utrpení. To se člověk i chladil vystrčenou hlavou z okénka, aby se trochu probral.

aby ostatni vedeli, jak jezdit aktivitu "Topirna noc" v ORCZSK
Tohle je volba uživatele, já pro ORCZSK trainset upravený nemám.
je mírně přes
Ber to fakt s nadsázkou. Když se díváš v televizi na akční film, tak tam jsou také nereálné scény. Tedy tady je to podobné. Musíte to brát jako hru a ne simulátor pro výcvik strojvedoucích. To by pak musely být úplně jiné aktivity.

...Ber to fakt s nadsázkou. Když se díváš v televizi na akční film, tak tam jsou také nereálné scény. ...
Já to s nadsázkou beru (včetně toho přirovnání k akčnímu filmu ).
Já jen reagoval na to jak jsi se radoval, že jsi tu normu "skoro" trefil. Ale co, 130 tun sem, 130 tun tam, vo co de?

kdyby to místy nebylo trochu akční, tak by to byla jen nudná rutina jízda. A jet 12 hodin v kuse a jen mačkat živáka, to nikdo nechce.
Za mě právě reálnej provoz naučí člověka vážit si „monotónnosti a nudy“. Kdyby hráč vjížděl do toho krpálu s pocitem, že jestli tam uvízne, poškodí se HV a tak dále, tak bude průser, a že druhej pokus nemá, bylo by to o něčem jiným. :-)
Když jedu část úseku, kde se jen monotónně jede, tak mi někdy padají oči jako v reálu. Však proto jsem této práce nechal, protože některé noční byly utrpení.
Co se týká nočních směn, u některých kolegů pozoruju, že neumějí či odmítají spát před den – to potom musí být opravdu utrpení. Ale podle mě se dá při troše dobrý vůle přivyknout lecčemu – já jsem si nakonec oblíbil i nepopulární nástupy okolo půlnoci. Jde hlavně o prvotní překonání určitého nezvyku.
Jiná otázka ovšem je, zda člověk může takový režim dobře zvládat i v 67 letech – můj zdravý úsudek v tomto říká něco zcela jiného než vládní propaganda.

Co se týká nočních směn, u některých kolegů pozoruju, že neumějí či odmítají spát před den
Tohle nejde naučit. Já se před noční vždy pokoušel vyspat, ale nešlo to. Pak jsem jen spoléhal na to, že po půlnoci je pár hodin pauza na spaní ve voze. A jak jsem byl rád, že nejezdím Žilinu. Tam se nevyspat, když je odjezd o půlnoci z Prahy....

O víkendu jsem trochu pokročil s aktivitou Den blbec. Bylo tam moc pastiček. I když jsem je provizorně přeměnil na prostou zprávu i tak tam něco zůstalo. Poprvé jsem najel na pastičku při příjezdu do depa, kdy proti původnímu originálu jedu po jiné koleji a najel jsem jak na minu. :) A podruhé dnes se mi nevybavila událost v Pardubicích a tím neodblokoval rozkaz k odjezdu. Tedy konec a jet od začátku. :)

Ale jinak zápasím s posuny na bílou. 100% to funguje jen viz obrázky skrz stanici Pardubice do šturcu. V tom šturcu nebyla trolej, tak jsem si tam musel kousek zadrátovat, protože jiný šturc pro posuny není. Ale moc se mi líbí, jak jsem si opravil návěsti EP s odrazkami. Patina zůstala a odrazky jsou krásně zřetelné.

Jinak když vyjíždím posunem v Olomouci na vlak, cesťák je na barvu, protože další návěstidlo se rozsvítí až první cesťák projedu. Podobné to je v Pardubicích, když šíbuji na kostěnické zhlaví. Opět na bílou je až odjezdové. Nevím, jak to udělat, aby návěstidla poslouchala a bylo postavené skrz. Pak by byla všude bílá.
Jinak první obrázek je pracovní. Vpravo jízdní řád a na stole tablet pro zapisování závad na trati. :)
Ale jinak, tento banán se mi líbí ze všech nejvíc. Škoda, že takový nemáte v ORCZSK. Asi jej tam naklonuji. Protože jezdit s přelepem železničního muzea mne moc neláká. :) Ale je zajímavá souprava Interjet. Ta jede výběhem jak po másle. To je paráda s tím jet, i na malém sklonu stačí rychlost usměrňovat jen EDB. Jen brzdění vzduchem, musím brzdit intenzivněji. Ale je možné, že v ORCZSK to bude brzdit lépe, protože je to laděné pro tohle.
3108DenBlbec0.jpg
3108DenBlbec1.jpg
3108DenBlbec2.jpg
3108DenBlbec3.jpg
3108DenBlbec4.jpg

Ale co, 130 tun sem, 130 tun tam, vo co de?
Vo co de? Jestli to nechápeš, šlo jen o sarkasmus od výpravčího. V reálu by fíra s takovým vlakem odmítnul jet. I když za těžkého bolševismu se vozily těžkotonážní nákladní vlaky, které ani nevešly do stanice. Starší pamětníci fírové vyprávěli, že se na nich zničilo hodně bobin.
Tak proč si to nevyzkoušet ve hře? A vo tom to celé je. :) Nemůžete to brát doslovně, předpisově.

Mnozí by jste se divili, co se dřív dělo za provozu. Ještě jako študák průmky jsem se svezl na praxi z Břeclavi do Bratislavy. Na laminátkách jezdil fíra s mechanikem. A ti se jen tak ze srandy začali za jízdy prát. Vždy koukli dopředu ohlásili si "volno volno" a bušili do sebe dál. A já tam seděl u stolečku na židli mechanika a jen nechápal co se děje a doufal, že tuto jízdu vlakem přežiji.

Na Masaryčce fírové vyprávěli, že tam sloužili dva týpci, kteří si při střídání na mašinách dělali vzájemné naschvály. Vždy nasimulovali nějakou závadu, a do předávky vložili vzkaz "Ty jsi kluk šikovná, závadu určitě najdeš" A jeden vymyslel takový trik, že dal mokrý papírek mezi kontakty relátka. Mašina normálně jela a až papírek uschl, relé už nefungovalo.
A jednou se mstila dílna protivnému otravnému buzerujícícmu fírovi. Jednou mu namazali obruče kol vazelínou, jindy mu švajcem jen tak trochu lehce břibodli jedno kolo je kolejnici. A pak z povzdálí se jen pochechtávali, jak se ten fíra snaží rozjet. Ale neprošlo to, byl z toho tenkrát i nějaký průšvih.

Na hlavním nádraží v Praze bývala celá desetiletí V max 10 km/h. Ale posunovači na fírovi vyžadovali, aby jezdil rychleji a byli s posuny rychleji hotovi. A pokud tam byl nějaký předpisový fíra, který měl nad 10km/h tabu, tak se posunovači domluvili a udělali mu z noční peklo. A příště už byl poslušný. Však v aktivitě Topírna noc se také nedodržuje Vmax 5 km/h, jinak by vás Pičus vyhodil. Tedy něco z reálu v aktivitě je. :)

Back
Nahoře