Trať ČD Praha Děčín

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Máš to pěkné, ale proč nepoužiješ mé modely do okolí UL západ? Všechny zásadní baráky kolem i originální plot. Netuším, co mne to tenkrát chytlo zde modelovat. Sice textury mám jenom ze streetview, ale vše je lepší než ty defaultní náhražky. Ale to jsem ti nabízel už na slezině. Nějak jsme to pak zamluvili.
Ahoj Zbyňku, neboj se vlka nic. Tvé nabídky si velice vážím a také jí využiji. Jen Spolek pro Chemickou a Huní výrobu jsem ještě do základů nezboural. Ale ono to přijde. Toto okolí jsem si hlavně skicoval, aby se to začalo vykreslovat do podoby města.
Všichni to víme, že origo modely budov a detailů jsou tím nejlepším. Ale tobě taky došly náboje, až ses naučil modelovat a musím uznat, že máš smysl pro detail a nenecháváš to jen tak běžet.
Mě okolnosti donutily řešit v životě ještě jiné věci právě nad plán mého klasického zaměstnání. Dosti mi to vytěžuje volný čas, takže se věnuji stavbě po nesnesitelných vedrech právě nejvíce na cestách. Byť mám dosti objemná data v zahraničí, jsou momenty, kdy musím doslova zahodit NTB takzvaně do kouta, ikdyž letí spíše na lehátko kamionu a musím se jít věnovat povinnostem v dopravě. Někdy není síla po noční šichtě udržet oči a něco vytvořit.
Ale jak jsem již psal, pomalu to začíná dostávat fazónu a začínám být i malinko hrdý na to, že vlastně rodné město se už začíná samo sobě podobat. Také musím podotknout, že ne všechny default objekty stojí za starou bačkoru, u některých pak stačí vyměnit za foto texturu a zvětšit rozměry. Ale to sám víš a nemusím dále vyprávět.
Doufám, že občas škytneš, protože i já Ti dám kladné hodnocení, byť jen smajlíkem a jsem rád, že i tobě to jde od ruky a do koukatelné podoby. Mám tu rozděláno u nejstaršího syna na čisté foto textury z dronu zaměřené především na pole, louky a lesy. Pokud se to povede ve kvalitě proti Google či map CZ, budou k dispozici na oplátku.
Pořád se tady dá experimentovat, i s texturami povrchu pro lepší vizualizaci, momentálně ve stádiu pokusu velikosti i kvality.
Díky za reakce i všem ostatním.

No a dnes jen ukázka i drobných detailů v malování, kde se dá udělat i "Zebrování" nebo různé čáry kamkoli na povrch. Domalovat modely silnic s tím nelze. Toto je varianta tloušťky čáry vel. 2, velikost 1 je zastoupena jen dělící přerušovanou čárou za stojícím městským busem v křižovatce z vedlejší silnice. Dva scr. jsou mdlé kvality focené jen přes mobilní telefon, zbytek z puštěného OR. Směrové šipky jsou modely, ty jsou také jiné kvality. :rolleyes:

UL_mesto_4.jpgUL_mesto_5.jpgUL_mesto_6.jpgUL_mesto_7.jpg
Zde je již vidět i provoz typické MD v UL, vzadu jede trolejbus Škoda 15Tr. Vše je již v poslední aktualizaci. Zde spíše je n detaily malování "ZEBRY". Příprava na další Update v prosinci. Také jsem stačil ještě vyměnit stožáry TV v tomto úseku.

Pokračuji ve výstavbě a dodělání UL hl.n. a UL Západ. Pohled z osvětlovací věže.
UL_mesto_8.jpg
Dotažení odstavných kolejí v osobním depu.
UL_mesto_9.jpg
Pohled z přechodu v UL Západ.
UL_mesto_10.jpg
Zde je zkouška nápínáků směr Děčín (Neštěmice). První úsek na této části koridoru, kde byl tento typ nápínáků RIBE montován.
Radspanner_2.jpg

Jen doplním, že silniční doprava funguje, kruháč pod Větruší vozidla projíždí, jen ta "zelená" na Vaňov a Lovosice ne a ne padnout !!

Zamířil jsem trochu na jih, ehm... tedy Ústí nad Labem - Jih. Nepohodl jsem se s celkovým modelem Pražské ulice, který kdosi vyrobil, ale je k tomu odděleno spoustu objektů. Navíc ten celkový model je už z období po modernizaci, takže prd pro mě.
Ale ladím to, jak jen to jde, viz screeny. K porovnání jsou i street view Google náhledy.
UL_jih_01.jpg
UL_jih_01a.jpgUL_jih_02.jpgUL_jih_02a.jpgUL_jih_03a.jpg
UL_jih_03.jpgUL_jih_04.jpgUL_jih_05.jpgUL_jih_06.jpg&hash=b62e53c864d54e332fa12c063f94f30f.jpg

Přílohy

• UL_jih_07.jpg
    UL_jih_07.jpg
    806.4 KB · Zobrazeno: 2
Tak pokus o lepší vzhled kolejí, ale...... . Posuďte sami.

1. Nová kolej pěkně 3D, jen je málo modelů, výhybky ještě v menším počtu a německé návěsti k tomu. Jinak na první dobrou tahák.
2. Přechod původní kolejivo versus nové = těžká žumpa. Máme tak 1524mm rozchod proti 3D koleji.
3. Nikomu se to nechce všechno znovu modelovat a doplňovat.
4. Ve finále přepsat v souborech trati se taky nikomu nechce.

novákolej_01.jpgnovákolej_02.jpgnovákolej_03.jpgnovákolej_04.jpg

A je nutné dávat jiné koleje? Stačilo by opravit jen pražce, aby byly užší a blíže k sobě. A když už, tak to opravdu v modelu nejde srovnat rozchod kolejí? Nepochopil jsem.

Sám modeluješ a hlavně stavíš tratě. Musel bych se pokusit změnit aspoň texturou optický vzhled kolejnice, to by možná pomohlo, ale jak jsem psal, je to "pěst na oko". Ty bys mohl využít alespoň výhybky pro úsek Schona - Bad Schandau - Berlin, stačí udělat složku a přeeditovat. Dokonce modely kolejí mají i trolejové vedení, tedy se dá i dle typu modelu zadrátovat úsek. Najdou se i koleje s pražci typu "Y", které má dnes po modernizaci třebas trať Liberec - Tanvald a některé tramvajové tratě.
Ale k modelům se vrátím. Vnitřní hrany kolejnic sedí na sebe, jen je problém v šířce původních modelů kolejnic, to právě deformuje vizáž, při jízdě by pak patka kolejnice nebyla ani k povšimnutí, že jedna je čtverec a druhá komolý jehlan. Obrázek WhatsApp, 2025-11-18 v 08.40.45_ed6d4f79.jpgObrázek WhatsApp, 2025-11-18 v 08.40.45_a1d3bafe.jpgObrázek WhatsApp, 2025-11-18 v 08.35.50_65898cfe.jpg
Když se to nalícuje tak, aby to vizuálně "sedělo", tak to vypadá na široký rozchod původních modelů, ale vnitřní rozteč je stejná u obou modelů. Zkrátka optický klam ze zbytečně široké kolejnice původního modelu.
Zde je náhled výhybek, zelený pásek je alfa kanál, tak se nikdo nezhrozte.
novákolej_05.jpgnovákolej_06.jpgnovákolej_07.jpg

novákolej_08.jpg

Tohle je další možnost, taky pár modelů k výběru. V trati to pak vypadá takto.

novákolej_09.jpg

Tady je jen lehký problém s osovou vzdáleností. Ta má 4m dle skutečnosti, jestli se nepletu, když tak mě opravte, každopádně by se musely modely bez úprav používat jednotlivě pro vícekolejné tratě, takže opět pakec, navíc by se musel upravit i pivot v souboru .S, protože při editaci se model posadí přesně na osu mezi levá kolej na místo osy dvoukolejky.

Back
Nahoře