Trať ČD Praha Děčín

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Já si ze Zdymadel moc hlavu nedělám, ten model by musel být úplně jiný, aby tam pasoval jako prdel na hrnec. Ale jde to pomalu, nejsem čekal, pravdou je, že si tedy opravdu s detaily Vyhrávám. Model celého bloku továren včetně opěrné zdi byl dlouhý i na mojí trať, tak jsem si to nechal uříznout a zkrátit. Protože jinak bych to stavěl z jinak dostupných modelů.
Jinak jsem si stáhnul už podruhé tu maďarskou trať alfold, je tam pro inspiraci spousta moc hezkých objektů, které se hodí do každé Trati tečka Mají tam i moc hezké kulisy, velký blok domku s prostem, zabere to dostatek místa a vyzařuje to dojmem hodně zaplněné a zastavěné krajiny. Doporučuji

trať alfold, je tam pro inspiraci spousta moc hezkých objektů, které se hodí do každé Trati tečka
Vidíš a já nakonec zjistil, že než nějaké objekty vyhledávat a vyzobávat z trati zabere víc času než si vymodelovat vlastní model na míru přímo do trati. A hlavně mne už z toho i bolí hlava stále dokola přemýšlet který podobný baráček by se sem či tam hodil. Když jsem stavěl stejné úseky na Bohumín, jak má Martin 321, používal jsem stejné originální modely. Ale to vyďobávání nemělo konce. Zabil jsem jenom tímto celý víkend. Ale pokud se jedná o originální model, který do trati patří, tak ten čas za to stál.

Jasné je, že originální model do stejné Trati je bonus, když už je někde na světě. Tady jsem spíš myslel na technické modely jako jsou třeba jeřáby nebo portálové jeřáby, jiná různá zdvihací technika bagry, buldozery a podobně. Taky Trocha inspirace Z jiných tratí je výborným přínosem. Opravdu je, že to chvilku trvá, než se ty modely tají nějakým způsobem vybrat. Ale díky kopírovacího systému se dá udělat seznam, a pak se jde rovnou po modelech

No jo. Ale proč se inspirovat maďarskými tratěmi, když už na slezině jsem ti říkal, že se z mé trati můžeš vyzobat hromadu budov a staveb, které jsem modeloval u nádraží UL západ. Obchodňák Labe, sociálka policajti, části fabriky a skladiště včetně té zdi s originální texturou. Lepší je se inspirovat českými projekty, které jsou ve stejné stopě jak stavíš. Mates měl i 4 verze nádražích. Pro projekt 321, 072 a Kimirova Praha - Dresden. Tedy bylo z čeho vybírat a co nevyhovovalo, to jsem si musel upravit sám. Jako nádraží Ústí nad Labem západ. Tam jsem odebral perony protože koleje byly mimo a musel jsem upravit i zbytek modelu.

Je dost těžké posoudit, která z těch Tratí má správně položené koleje. Protože v každé trati je tam odchylka jinak, amatér to stejně nepozná. Ale jak jsem psal píše, tak se mi nejedná o nějaké modely budov vyloženě, ale spíš technické modely jeřáby nákladová technika, nějaké zbrojení a podobně tečka Mají tam moc hezké zbrojení, dá se tam použít i zbrojení pískem, to mají udělané jako vykládku pro zrniny a podobně, a také Sleduji, Jakým stylem to stavěli, protože je to relativně důležité. Nebo taky jakým způsobem dělali zalesnění a zatravnění, jak dokázali ošidit Budapešť tak, aby to vypadalo jako dobře zastavěné město. Dokonce jsem našel i kulisy střekova použité v Budapešti. Ty mi kdysi dávno dělal Mates

Je dost těžké posoudit, která z těch Tratí má správně položené koleje.
Žádná, protože tenkrát neexistovalo TSRE5, kde jsi koleje vkládal přímo do ortofotomapy nebo jen klasické mapy, kde jsou přesně vyznačené koleje. Ale i tak to úplně přesné není, kilometry jsou v toleranci 900 až 1100m Ale pořád je to lepší kompromis a kolejiště máš celkem přesně. Však jen díky tomu jsem koleje položil až do Berlína. Pokládka kolejí je jak omalovánky. Ale i tak to není jednoduché. Hlavně dlouhé oblouky jsou problém, protože na mapách to není plynulý půlkruh, ale šišojd.

S tou pokládkou kolejí máš naprosto pravdu, nejhorší je že zrovna oblouky mají vlastně své přechodnice, a ty to vlastně celé pěkně zkreslují. A tenkrát dostavět jen tak naslepo, to taky byl docela kumšt. Já jsem stavěl na Zelené louce, Taky proto se trošku dnes nepovedla na reálná výška nad mořem. Pravdou je, že nutné mám naskenované plány od hrobců až do Děčína, ale určovat přesně poloměry Oblouku, nebo vybírat zrovna ty nejbližší, když mu dali kolejí nenabízeli tu správnou variantu. Ano, dalo se to řešit dynamickou kolejí. Jenže po zkušenostech s její odinstalací a možným nástupem a rozšíření kolejvá pomocí x Tracks, bylo pro mě jednodušší dynamickou kolej nepoužívat. Taky dodnes nemám v databázi jedinou dynamickou kolej

Poctivě vybírám obloukové koleje různých poloměrů. Taky existuje celkem dost obloukových výhybek, takže v podstatě je z čeho vybírat

Taky existuje celkem dost obloukových výhybek, takže v podstatě je z čeho vybírat
Také jsem kdysi hledal a zkusil všechny přidat do kolejiva BP. Ale kdepak, tohle se hodí jen jako oblouky pro vysokorychlostní tratě. Zhlaví, kde se jezdí 60/80 do odbočky z toho neuděláš a 40 už vůbec. Proto i Martin v projektu 321 také používá tu jednometrovou výhybku a zbytek z dynamických kolejí, A to byl pan stavitel, který jel na kolejivu Xtrack a přidal si tam i hodně vlastního kolejiva. Kdyby šla upravit nějaká oblouková výhybka tak si jí určitě upravil. Měl jsi dlouhou pauzu, tedy za ten čas se hodně věcí už vyzkoušelo. Ještě je tady Mikulda, který si také upravuje kolejivo a také lajkem naznačil, že bez DK obloukové zhlaví neuděláš. A to také používá kolejivo Xtrack.

Ale jestli máš ještě nějaké jiné zdroje s jiným kolejivem, tak třeba tam materiál vhodný i pro tratě ČD máš. Pak beru zpět, co jsem napsal.

Hodně záleží na poloměru Oblouku, to je dost podstatný Faktor. Máme různé výhybky například typu Pnt3d, ty se dají celkem využít, pak jsou tam nějaké poloměry 500 m, 250 m, takže kombinace určitě jde. Snažil jsem se vyházet právě veškeré výhybky typu pnt 1 m, nemají jazyk, a není vidět, kam je přehozeno, pokud k tomu nemáš udělané závaží jako návěst. Karlos výhybky používal především pro falešnou výtažnou Kolej Na zvaný pro posun, protože tím schová dvě koleje do sebe, potom se nedá udělat lingování návěstidel a zdraví pro posun na Bílou, ale to já nepoužívám, Připadá mi to zbytečně složité. Posunovat se dá i proti modré, když ti to dovolí výpravčí. Důležitá je správně postavená cesta. Pak ještě můžeme taky vymýšlet animace na stavědle, že vyběhne obsluha a ukáže ti rukou ležatovou osmičku

Hodně záleží na poloměru Oblouku, to je dost podstatný Faktor. Máme různé výhybky například typu Pnt3d, ty se dají celkem využít, pak jsou tam nějaké poloměry 500 m, 250 m, takže kombinace určitě jde. Snažil jsem se vyházet právě veškeré výhybky typu pnt 1 m, nemají jazyk, a není vidět, kam je přehozeno, pokud k tomu nemáš udělané závaží jako návěst. Karlos výhybky používal především pro falešnou výtažnou Kolej Na zvaný pro posun, protože tím schová dvě koleje do sebe, potom se nedá udělat lingování návěstidel a zdraví pro posun na Bílou, ale to já nepoužívám, Připadá mi to zbytečně složité. Posunovat se dá i proti modré, když ti to dovolí výpravčí. Důležitá je správně postavená cesta. Pak ještě můžeme taky vymýšlet animace na stavědle, že vyběhne obsluha a ukáže ti rukou ležatovou osmičku
svislou osmičku. Né že bych nějak chtěl vměšovat. :)

Mělníku na stavbě dle 1 na to měli jiný názor. My jsme se taky divili, od té doby používám tento výraz, protože tam zrovna ukazovali placatou osmičku tečka A v té době to zrovna nebyla nějak zvlášť zažitá návěst. Museli jsme jít do předpisu se podívat, co to vůbec znamená. Takže ventilovat to tady nechci a zajímá mě názor jste přítomných, zda vědí, co to vůbec znamená?

Není důležité jak to bere signalistka, ale zda to berou strojvedoucí. Pokud na to "jezdí", tak se tu správnou návěst nenaučí.

Pokud na to "jezdí", tak se tu správnou návěst nenaučí.
Dnešní strojveducí (někteří) asi už ani neví co je návěst "Stáhni sběrač" Viz Roudnice 16x stržená trolej. A nepomohlo ani osadit návěst blikátky. Jak ukazovali ve zprávách. Nechápu jak někdo zapomene stáhnout sběrač v tolika případech.
Nezapomenu, jak jsem jel s kamarádem cvičným na brejlovcovi z Brna do Žďáru přes Bystřici. Vylezeme na mašinu a tam měl fíra mladého zácvikáře. Vyjíždíme z Brna a na převěsti do Židenic mrká očekávejte 80. Tak cvičnej se zeptal mladého fíry co je to za návěst. Ten jen vyvalil oči a nedokázal odpovědět a cvičnej byl z něj v šoku. Zelená svítí nesvítí, co to jen může být?
Omlouvám se za odbočení od tématu trati.

Ten komentář sem nevadí, je to místo v trati. Ale určitě by se řešení dalo najít, kdyby byl zájem. Modré znaky pro výluku s oranžovým lemováním by tam snad neměly být. To používají jen Trakčáci z OTV při krátkodobých výlukách. Ještě za mé éry pracích na TV byly pro dlouhodobou výluku znaky s oranžovým podkladem a odrazkovými lemy.
Za ty finanční ztráty, které už ty nestažené sběrače způsobily, mohla SŽ nechat dodatečně na náklady stavby s proplacením od investora. Nedělal jsem trolejáře přes 15 let slepě. Existuje dosti prostředků ke spokojenosti obou stran.
Obhajovat nikoho nechci, ale vzhledem k tomu, jak se na dráze rozmnožilo mnoho a mnoho případů nezodpovědnosti. Kolik je projetých "Stůj" a s jakými následky, kolik je případů nestažení sběrače ( mimochodem při optimalizaci Lovosic nám tenkrát fíra taky nestáhl sběrač v noci těsně po zahájení noční výluky a spojil přes dělič. Mohl nás tam "usmažit " hned 12 kousků. Ale musím uznat, že při míjení se aspoň omlouval. Tenkrát TV znaky byly jen modré a na trojnožce. ), takže ve shrnutí tohle "ignorantní" a nezodpovědné chování se dosti rozmnožilo. To platí ale i v jiných druzích dopravy, na silnicích jsou v tom ještě i amatéři, kteří to na přejezdech "spojují". Profesionály z tohoto nehodlám vyjímat, je jich taky dost.

Obhajovat nikoho nehodlám, každopádně před stažením sběrače je vždy návěst "Připrav se ke stažení" na zábrzdnou vzdálenost. A sledování trati by mělo být "Numero UNO" pro fíru. Rušivé elementy v podobě telefonátů, sledování tabletů s neslužebními věcmi a nečtení rozkazů tomu taky nepřispívá. "Hoď kamenem každý, kdož jsi nezhřešil". Upřímně ?? Mě osobně došly kameny. A nikdy neříkej "NIKDY".

Back
Nahoře