Trať ČD Praha Děčín

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
No vidíš, ale tam to signalistka vzala jako signál výměny jsou přestavěny
I kdyby to signalistka použila (a strojvedoucí nesprávně přijal) jako návěst, že posunová cesta je postavena, tak to pro strojvedoucího pořád nic neznamená. Aby strojvedoucí mohl začít posunovat, potřebuje souhlas k posunu, jak se mimochodem návěst v provedení svislé osmičky přímo jmenuje. Informace o postavené posunové cestě sama o sobě posun nedovoluje
Dnešní strojveducí (někteří) asi už ani neví co je návěst "Stáhni sběrač" Viz Roudnice 16x stržená trolej.
Pokud by obecnou příčinou MU s nestaženým sběračem byla nedostatečná znalost návěstí pro elektrický provoz ze strany strojvedoucích, byl by to problém celkem jednoduše řešitelný...
A sledování trati by mělo být "Numero UNO" pro fíru. Rušivé elementy v podobě telefonátů, sledování tabletů s neslužebními věcmi a nečtení rozkazů tomu taky nepřispívá.
Oficiálně se dnes pracuje s tím, že strojvedoucí trať nepřetržitě sledovat nemůže. Jinými slovy tím, že strojvedoucím zakážeš háčkování, problém nezmizí.
Osobně bych viděl jako určitou cestu tlak na to, aby veškeré stahovačky byly co nejdříve zobrazovány strojvedoucím na displejích DMI.

... A sledování trati by mělo být "Numero UNO" pro fíru. ...
O tom žádná. Ale na modelářském fóru kdosi popisuje, že u některých Vectronů je to "stáhnutí" ne vždy odpovídající povelu. Nedokážu posoudit co je na tom pravdy, ale fakt je že Vectron není Panťák nebo Bobina.
Tím nechci nikoho omlouvat, ale ani hned tvrdit že jsou všichni blbci, kteří zapomenou stáhnout.

Nedokážu to u Vectronů posoudit, musel bych dotázat kamarády Fíry. Pendolino taky "neumělo" stahovat sběrače na povel "hned teď a fofrem", protože Italové neměli na DC tratích stahovačky. Pokud měl jít sběrač na střechu, znamenalo to kompletní vypnutí systému. Musel se pro ČD Pendolina upravovat software.
Chápu, že nároky na Fíru jsou jiné než před 20-ti lety, spousta elektroniky, atd., ale při rychlosti 100km/h je návěst "Připrav se" 700 - 1000m. Časově to je cca 1 minuta dojezdu ke kritickému místu. Podle mě dost času na reakci.

Neznám detailně situaci, podle fotek z místa si umím představit, že docela problém může být rozjezd dlouhého těžkého nákl. vlaku směr Ústí. Asi tam moc místa nebude. A když i vzhledem k a současnému adhezním podmínkám a po delším pobytu, kdy i kvůli chladu se trochu zvýší jízdní odpor soupravy a tudíž je potřeba větší rychlost k projetí, nutí vás to stahovat co nejpozději. Protože, když to neprojedete je jiný mazec. Kdysi bývaly v takových stanicích připraveny pro tyto případy dieselové lokomotivy což dnes už vzhledem k ekonomice nebývá. A ještě jedna věc, doba mezi vypnutí přepínače sběračů a skutečným odtrhnutí sběrače ad troleje byla u 363 kolem 4s u 242 kolem 10s a někdy vás i překvapilo že v mlhavém počasí s teplotou kolem 0 se do té doby stejně fungujícímu sběrači dolů nechce. Opravdu podmínky a MU v Roudnici neznám, ale mezi ty strojvedoucí o kterých píšete, se múze dostat i poctivec a těžko to dokáže, že za to nemůže,

Zde je mnou zmíněný příspěvek z fóra modely.biz:

Re: Novinky/nehody na železnici
od Petr Barchánek » čtv 27 lis, 2025 9:30 am

Jipolův popis je dost podrobný, ale obsahuje jen část příčin - konkrétně popisuje celkem věcně situace, kdy fíra z nepozornosti, únavy, nebo z přehlcení jinými podněty zapomene stáhnout sběrač. Takové maléry se na stahovačkách děly od počátku elektrického provozu a byly příčinou mnoha smrtelných úrazů v dobách před sto lety, kdy tehdejší elektrické mašiny jezdily se dvěma pantografy.
Tady je IMHO problém jinde. Naprostá většina těchto průserů v Roudnici je lokomotiva typu Vectron bez ohledu na dopravce a druh vlaku. Pokusím se trochu vysvětlit mojí hypotézu proč právě Vectron + Roudnice + Hákovnice = průser. Celý proces stažení sběrače znamená snížit plynule výkon lokomotivy a tím i tažnou sílu až na nulu. Následně fíra zadá pokyn přepínačem k vypnutí hlavního vypínače HV - to spustí ve Windowsech (na kterých mašina běží) proces, který spustí spoustu drobných podprocesů k zastavení všech možných pomocných pohonů, ventilátorů, kompresoru, topení vlaku, klimatizace mašiny a mnoha dalších drobných spotřebičů*), teprve po obdržení zpětných hlášení od všech periferií vydají Windowsy pokyn k vypnutí HV, následně fíra zadá pokyn**)- opět prostřednictvím Windows - ke stažení sběrače a Windows spustí další proces, opět si ověří splnění všech podmínek a pak teprve zadá pokyn ke stažení sběrače. Tam pak už nastupuje místo kybernetiky čistá fyzika, protože v daném místě je kvůli historickému mostu Ervína Špindelera snížená i výška troleje, čili deiure stažený a dolů padající pantograf má při určité konstelaci nastavení ovládacího mechanizmu pantografu a rychlosti defacto stále kontakt s trolejí a v průběhu trajektorie jeho pohybu dolů a vpřed může dojít ke kontaktu s hákovnicí, která visí dalších 10 cm pod trolejí.

Na toto chování je z novějších mašin perfektní Traxx. Tam zadá fíra jen pokyn ke stažení sběrače a software si to všechno včetně vypnutí HV pohlídá sám, poměrně rychle a spolehlivě. Traxx má mnoho jiných slabých míst, ale zrovna toto funguje proti Vectronu spolehlivě.

Průser s Vectrony je v tom, že - ač na první pohled vypadají všechny stejně - jich jezdí několik verzí softwaru, každá mašina má jiné reakční doby a mě osobně už se několikrát stalo, že mašina prostě odmítla splnit zadaný pokyn a nebo ho splnila zcela jinak, či v jiném čase než Xkrát předtím. Dokonce ta situace je tak daleko, že mašina jezdí v pondělí s nějakým softwarem, v úterý jde na údržbu, projde aktualizací Windows a ve středu se chová úplně jinak. Vrcholem bylo, když jsem se s úplně novým Vectronem s další - do té doby zcela novou verzí Windows - , co neměl najeto ani 1000 kilometrů řítil plnou rychlostí a plným výkonem proti stůj i když mašina měla zcela jasně zadáno, že má výkon snížit a zastavit. Závadu se mi povedlo nasimulovat i podruhé, natočit na video (chtělo to silné nervy), zdokumentovat a řešila se s výrobcem, později se to projevilo na dalších kusech i u jiných vlastníků než u nás na firmě - řešení výrobce - do několikasetstránkového manuálu k mašině ve stylu "nesušte kočku v mikrovlnce a zakoupený výrobek zlikvidujte v souladu s předpisy o nakládání s odpadem " se běžným písmem někam doprostřed dopsala věta ve stylu, že za určitých okolností software dělá něco úplně jiného, než by dělat měl.

Samozřejmě - je laická a logická otázka "proč teda fíra nevypne mašinu dřív a nepřijede do Roudnice setrvačností, proč stahuje na poslední chvíli?" Odpověď je, že jak proces umrtvení, tak následné oživení mašiny trvá poměrně dlouho. Jenže už za pár desítek vteřin dojde ke snížení tlaku vzduchu v jímkách pod cca 6 Barů, což mašina vyhodnotí jako závadu a zabrání další jízdě do doby plného nafoukání jímek (i když v daném momentě by 6 Barů stačilo naprosto vpohodě - prostě i když už se po nahození (bavíme se o tom, že už jsme kilometr-dva za Roudnicí) konečně po splnění všech možných podmínek spustí kompresor a začne to doplňovat, tak ausgerechnet teď to Windowsy vyhodnotí jako závadu a stojíte jako vidle v hnoji. Takže sečtením obého se fíra dostane do stavu, že musí sundat co nejpozději, ale předem neví, jak dlouho to sundání bude trvat.

Nikdo nevolá po návratu Bobin, které prostě čistě mechanicky a ve stále stejném čase splnily to, co se jim řeklo (sjet kontrolérem na nulu, cvak topení, cvak ventilátory, cvak kompreosr, cvak HV, cvak pantograf) ale - každý tady jistě zažil situaci, kdy si nutně potřeboval na počítači něco rychle udělat a - do té doby spolehlivě fungující - počítač s OS Windows si prostě postavil hlavu a dělal úplně něco jiného, než uživatel požadoval - tak přesně do této situace se fíra na Vectronu v Roudnici ne vlastní vinou a ve zlomku vteřiny dostává + samozřejmě to, co popisuje Jipol.

*) Humornou formou bych to přirovnal ke známé scénce, kdy technik chce vyměnit jednu jedinou vstřikovací trubičku, ale postupně musí rozebrat skoro celý traktor, protože splnění jedné podmínky je vázáno na splnění další a tak furt dokola, čímž se propadá do stavu naprostého zoufalství.
**) třípolohovým páčkovým přepínačem s aretovanou horní a spodní polohou, přičemž tento musí obsluha zmáčknout a podržet v prostřední nearetované poloze, ale nedomáčknout ho až do krajní polohy, po puštění se vrátí přes pružinku zpět nahoru. Na krátkodobé resp. nedostatečné zmáčknutí přepínače Windowsy občas prostě nezareagují. Ergonomie a zásady man-machine interafce jásají a dělají mexické vlny.
Petr Barchánek

Tak to je ono. Dobré vysvětlení. Opravdu laik by si myslel, že fírové jen zapomínají stáhnout. Ano za mě, sáhnu u 451 na vypínač a smeták jde dolů okamžitě. Ale jak je v tom SW a umělá inteligence, tak je to v....
Nedávno byl u mne fíra z Moravia jednotek, byl na neschopence kvůli úrazu a povídá, že už má absťák, tak si přijel pro flešku, aby mohl jezdit alespoň doma.
Ale také mi vyprávěl, že jim nahráli do systému ETCS novou aktualizaci a najednou nešlo přecházet na druhé stanoviště. Musel vše kompletně vypnout a systém vždy od začátku nahazovat.

Jak píše Zbyněk a uvádí článek výše lecos to vysvětluje. Ono zavřít wokna průvanu a nerozbit je a ještě k tomu uzavřít wokenice je v lokomotivách vectron asi stejný oříšek jako když Většina z nás vlastnila Windows 98. Každotýdenní instalací se to všechno pěkně trénovalo a vždy týden to vydrželo pracovat relativně správně. Docela mě překvapuje, že zrovna Siemens a taková to budu říkat špičková lokomotiva Je ovládaná Windowsem. Bohužel mi smrtelníci ani odběratelé to neovlivníme, ale měly by tady být nějaké požadavky od odběratelů, především u nás v českých zemích, kde tyto stahovačky máme, i když jich ubývá, aby systém pracoval rychleji, nebo umožnil, stejně jako to muselo být implantováno do pendolína, že je možnost stáhnout sběrač dříve, než se systém uráčí vše nepotřebné odhlásit a potvrdit. Samozřejmě není možné, stáhnout sběrač dřív než aspoň zareaguje hlavní vypínač. Tlustá systémů se dá o šálit hodnou úpravou softwaru, ale Podmínkou je že se musí chtít

Na druhou stranu, pokud to správa železnic už ví, že lokomotivy vectron mají delší dobu tyto problémy, měla by udělat taková opatření, která budou těžce zmírňovat, nejlépe vůbec nezadávat opatření na neutrálních polích systémem namontovaná hákovnice, jako tvrdé opatření, ale pomocnou konstrukcí a možnou montáží přídavných izolací ošetřit v místě prací ochranu před dotykem nebezpečného napětí , a případně i možnosti mechanického zranění sběračem pro pracovníky v blízkosti trakčního vedení jiným způsobem.

Zde je mnou zmíněný příspěvek z fóra modely.biz:
Tome, moc děkuji za Tvůj příspěvek. O tomto jsem neměl nejmenší tušení. Zdá se, že "ajťáci" ve snaze vytvořit dokonalý blbuvzdorný stroj, se kterým bude moci jezdit i cvičená opice, se dokázali dostat tak daleko, že se jejich výtvor dokáže zničit sám. Samozřejmě že nejsem proti pokroku, ale přesouvání ovládacích prvků lokomotiv na obrazovky monitorů mně přišlo jako odvádění pozornosti od dění na trati, protože knoflíky nahmatáte i při nestálému koukání před lokomotivu. Jedině, že by to byla příprava pro zrušení strojvedoucích.
Jsem rád, že jsem do důchodu dojel na esech a plecháčích.

ale přesouvání ovládacích prvků lokomotiv na obrazovky monitorů mně přišlo jako odvádění pozornosti od dění na trati, protože knoflíky nahmatáte i při nestálému koukání před lokomotivu.
Přesně. Sice jsem jen mechaničil, ale občas i se 451 jezdil a pamatuji, že to bylo jen o hmatu. Do pultu se nikdy nečumělo, ale jen na trať. Proto stále ve hře preferuji kabiny, kdy je možnost prioritního pohledu na trať a vidím jen rychloměr a horní část pultu s měřáky.
Dakovka, jízdní poloha, malíčkem nahmatáno, že ty dvě šipečky v litině jsou přesně proti sobě (jen pro kontrolu). Stahovačka. Slepecký úkon nacvičený do dvou sekund. Vypnu kompresory, generátor, nahmatám klíček hlavního vypínače, a nakonec přepínač ke stažení sběrače. Vše po hmatu. Na dvojce (banán) jsem jel jen jednou, ale cestou zpět z Olomouce do Prahy jsem byl hozený jako neplavec do divoké řeky, musel jsem to odjezdit. BSE poprvé v životě, ale nic složitého. A pak už jen kvedlání rajčákem a hlídat si osmdesátku. (poštovní rychlík). A hlavně nezapomenout někde zastavit. Neměl jsem ani tady seznání, první jízda hned na ostro a v noci. A po šichtě jsem podepsal u strojmistra seznání. Tak se to v depu tenkrát u mechaniků praktikovalo a žádnou nehodu to nezpůsobilo. :) Kapesní baterečkou jsem si svítil do sešiťáku, abych věděl, kde se zrovna nacházím. :) A fíra jen podřimoval v koutě. Ale koutkem oka mne sledoval. Ale asi jen díky tomu jsem tuto nekrvavější noční přečkal bez pocitu únavy. Ale hned po zastavení na Masaryčce jsem tak zabral, že mne probudila až přesuvna, jak nás šoupali do haly. Do depa to už dotáhl kolega fíra.

Stažení sběrače je na moderních mašinách stále na přepínač a jde najít po hmatu, nechápu nad čím se rozčilujete.

Ale mě fascinuje, jak máš pěkné silnice. A vůbec jsi přinesl do hry hodně nových prvků. Kdyby jsi se ještě dal do modelování,...
Ale já jsem celý čas v domnění, že první kolekce sloupů a bran TV jsi modeloval ty. Tedy modelovat umíš. A není nad to si cokoli vymodelovat na míru přímo do svého kolejiště. Opravdu je to rychlejší než celé hodiny přemýšlet, jaký nejvhodnější model z výběru by se sem hodil. Nehledě k tomu, že člověk i zapomíná, co ve své nabídce vůbec má. A já už jsem i líný většinu modelů dávat do refu. Například zkopíruji nejbližší model v terénu, například strom, zarovnám s kolejí nebo silnicí a jen přepíši název na nový model. A je tam. Ale to dělám i se stávajícími modely. Například když pokládám náspy, vystačím si s jedním modelem a jen přepisuji názvy podle kolejiště. A také kolikrát jako násep osadím strom, který zarovnám i s pivotem koleje. :)

Ten přístav by bylo fajne nákladiště pro sypké materiály.
Taky to tak jeden čas velmi dobře fungovalo, masivní překládka zrnin z lodí a na lodě. Velký rozpuk to mělo od r.2007 asi do 2013. Další překladiště a taky funkční bylo v zálivu Labe kousek od Lomu DOBET u Mariánské skály, taky jelo na bomby zrní, Podpis tomu hodily povodně 2013, podobná situace z roku 2002, kdy to všechno šlo pod vodu. Pak se začalo rozjíždět kontejnerové překladiště METRANS, pobočka Ústí a překládka zrnin pomalu upadla v zapomnění.

Ale mě fascinuje, jak máš pěkné silnice. A vůbec jsi přinesl do hry hodně nových prvků. Kdyby jsi se ještě dal do modelování,...
Díky, silnice jsou běžně k dostání, součást silnic pro XTracks, možno stáhnout odděleně jako New Roads 4.0. Modely stožárů byly tenkrát mým nápadem, rozšířit hlavně o prvky konzolí SIK a krakorců, ale většinu toho snad modeloval Mates a Pikku, pak i Tomi. Dokonce mám zdrojáky k některým, ale nemodeloval jsem. To by to vypadalo trochu jinak. Mě prostě nesedí ty klávesové kombinované zkratky pro ovládání a bez myši jsem jako bez prstů na rukou.
Takže nerad bych si přivlastnil titul "Modelář" a to ani jako s předtitulem "Pokusný". Ve finále zase dělám zaměstnání, kdy sice mohu hodně přemýšlet zlepšení a nápady se to jen hemží, ale výsledek je potom čas, v mém případě ne - čas. Je to skoro stejný jako na postu fíry, dokážeš sledovat a vnímat okolí, dokážeš rychle reagovat na náhlé změny, ale zapsat do notesu si to vlastně nemáš čas, po zastavení polovinu zapomeneš a když vzpomeneš, už máš zase v rukách pracovní náčiní (knypl, volant, páčky), takže opět nezapíšeš. Pak se přesuneš k jídlu nebo na regál a po celém dni toho máš plné zuby, byť si to nepřipouštíš, že neuděláš nic a zase si to nezapíšeš. Děs a běs.
Ale jsem v této komunitě rád a snažím se přispět troškou do "našeho" mlýna, byl bych pro to, aby slezina byla 2 ročně ( má to pozitiva ), protože to nese své ovoce a přeci jen osobní kontakt pořád není virtuální realita nebo AI a přesto je na slezině pořád málo času, nikdy si neřekneme a hlavně všechno, za měsíc objevíme nějakou novinku a prezentuj to tady přes screeny nebo popisem.
To malování, které tu používám, mělo jít i tenkrát v simulátoru, jenže to nikdo nezkoušel a se tím nezabýval. Nebyly tak bohaté zkušenosti s modely objektů a nebyl ani moc velký sortiment těch "základních" jako domky, sem tam nějaká továrna a hodně se braly německé omalovánky. Šetřilo se na každém zbytečném polygonu v modelu, protože ten "Mrzák", dodnes oblíbený MSTS to v mnoha případech nezvládal. Hledaly se kompromisy. Některé přetrvávají dodnes a ani o nich nepochybujeme. Modelářů bylo pár, většina z nich po ukončení VŠ skončila úplně, pak tu byli ti starší a ochotní jako Mates a další. Ale ti už taky mají svůj věk a jiné zájmy.
A takhle bych mohl pokračovat až do doby následujících 5-ti slezin. Chyba nezúčastněných je absence na akci. Nemusí být stavitel nebo modelář, ale dozví se spoustu zákulisních informací a problémů a možná že by našel odvahu to zkusit přispět k dílu. "To je výzva" hlavně pro ty nováčky a mladší ročníky právě třebas studující na SŠ a VŠ.
A stačí. Další až odpoledne. To ještě nevím, ale které to bude.

byl bych pro to, aby slezina byla 2 ročně
Však bývala. V Bratislavě. Co už není Tax, nemá to kdo zorganizovat. A to je ten problém. Zorganizovat. To umí jen malé procento lidí. Ještě tyto schopnosti měl David Hájek a byly sleziny v Bohumíně. Tedy třikrát do roka. Ale i tak, to jsou asi tři města, kam jezdí přímé dálkové vlaky, tedy ještě Brno, ale tam žádný organizátor není.
Ale ta Bratislava stojí za úvahu. Vždyť jen zamluvit ten půdní salonek, jak jsme tam byli minule. Nějaký Bratislavák, kdyby to zařídil.
Já jsem pro. Pak jsme měli Alcapone expres, který ještě svezl Dana a ještě s námi tam jezdil Jiřík TK. Kde jsou ty časy. Ale jednou jsem tam jel vlakem a to byla hrozná jízda. Než jsem dorazil do Blavy, byl čas oběda a pak už koukal na hodinky, kdy mi to jede zpět.

Back
Nahoře