Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
A než půjdu spát, tak jsem ještě tak nějak vytvořil přístřešek na tankování na konci manipulační koleje. A celkový pohled na nádraží pro Deteria kam nevidí jeho sledovací oko, že je to tam v jedné rovině. Ten barák výpravní budovy určitě zasypaný není. Ale ještě nemám finální texturu, ten beton nahoře určitě nebude :) Není čas dělat vše najednou.
1403VeMez4.jpg
1403VeMez5.jpg

Blok nádraží Velké Meziříčí by už tak mohl zatím zůstat. Samozřejmě by se hodily i modely skladiště, snad někdy příště. Ještě musím podobně doladit model Křižanova. Ale jinak jsem udělal ostřejší texturu na dřevěnou konstrukci podchodu a vypadá to lépe. Ta Deteriova byla taková nevýrazná šedá "mazanice". Ale na mračounování Deteria (já vím Bohumile, já vím") jsem vyměnil zábradlí ve Vlčatíně, ale chtělo by to něco lepšího, moc se mi zabradli04 nelíbí.
1503Vlcatin.jpg
1503VelMez1.jpg
1503VelMez2.jpg
K tankování jsem doplnil podlahu a ještě by to chtělo dozadu ten zásobník s naftou.
1503VelMez3.jpg

Už jsem na výpravní budovu v Křižanově natáhl lepší texturu, i když opět všelijak poslepovanou, hodiny a nápis Křižanov 3D. Musel jsem podle textury posunout i ty výklenky včetně dopravní kanceláře a tím i trochu srovnat pavlač v prvním patře. Dokončení zítra.
1503Krizanov.jpg

ten terén je tam v jedné rovině
Ty rovino. Kdybys tak uměl fotit v rovině. Z malých objektů se dá výřez jakš takš udělat, ale velké plochy? Například nádraží Křižanov. Měl jsem podle šablony srovnané hrany fotky. Pak jsem retušoval okna (způsobem, že jsem 2. patro překlopil do prvního a pak bylo vidět, že je rozhozený i střed budovy. Okna na jedné straně našikmo. Tedy jsem musel rovnat i ten výřez, aby okna nebyla zkosená. To bylo peklo, pracovat s těmito fotkami. Ale jiná volba nebyla. Přece jen máš alespoň vysoké rozlišení, oproti fotkám z mapy.com. Na těch jsem nápis Křižanov viděl jen jako nečitelnou mazanici a bylo by obtížné srovnat ten svítící 3D nápis. Nehledě k tomu, že detaily jako hodiny, které mají textury kvalitní, tak na zdi "mazanice" vypadaly jak pěst na oko. Proto jsem front budov přepracoval. Ale stejně je to z fotek v mlze. Automatická inteligentní oprava sice trochu pomohla, ale není to ono. A ty na to jen haha.

Ještě jsem doplnil schody za budovu ve Velmez a to už bude na tomto modelu komplet, tedy kromě drobných texturových oprav na budově, které nemají konce.
Ale už jsem narazil na strop paměti v gmax. Asi 10x mi to při pokusu otexturovat schody gmax spadl, než mne napadlo kromě schodů vše zneviditelnit. Nešla by nějak u gmax zvětšit paměť, jak se to dělalo u MSTS mem:512? Protože to je asi jediné, co je na gmax špatně. Pak by možná šlo i aktivovat to větší rozlišení.
1603VelMez1.JPG
1603VelMez2.JPG

A ještě ten Křižanov, také by už mohl být finál. Jen musím dát nepatrně výš hodiny, viz vrch hodin na fasádě. :) A ještě něco doretušovat na textuře. Ta čelní strana, na to jaký je to komplikovaný slepenec snad dobrý ne? A také jsem doplnil schody, které jsou zde jinak než v Meziříčí, plus kousek modelu svahu.

A už zbývá ještě domapovat textury peronů ve Skleném a jinde, kde jsem udělal provizorní variace těchto peronů. Myslím ještě Kuřim a zbytek si nepamatuji. Krpole, ale doufám, že ty perony Deterio do konce měsíce dokončí. Jinak bych musel opravovat i tyto. Už se těším na aktualizaci, protože mi začíná sezona a není na modelování už tolik času.
1603Krizanov1.JPG
1603Krizanov2.JPG1603Krizanov3.JPG

Zbyňku,

pošlete mi do emailu info@ornastroje.cz .exe soubor gmaxu. Udělám vám Large Address Aware patch.

Co od toho čekat:
  • neudělá to z gmaxu 64bit aplikaci
  • jen se povolí, aby si na 64bit Windows mohl sáhnout na víc adresního prostoru
  • stabilita není zaručená, u starých programů to někdy funguje dobře a někdy to dělá problémy

Alois Nebel

Jak zde dávám obrázky z Křižanova, tak jsem nechápal, proč mi tam prosvítá terén. Někdy jsem do modelu trochu asi drbnul směrem dolů. Opraveno, zvednuto zpět. Pak už tam ten rozmazaný terén v kolejišti není.
Za další jsem zjistil, že perony ve Vlkově a Skleném mají také u bočních hran rozladěné mapování, protože jsem měnil texturu dlažby. Jenomže to nejsou moje modely a je velký problém to přemapovat. Asi perony nahradím těmi z Křižanova (s upravenou délkou) a takto to bude mnohem rychlejší. Kuřim, tak jsou moje perony, tam byla oprava hran rychlá. (také jsem měnil texturu za ostřejší dlažbu, jak je na obrázcích v Křižanově a Vel Mez.
Ty dokončovací práce nikdy nemají konce. Ale myslím, že to bude další dobrá aktualizace. Tolik nových modelů budov a staveb, nová trať, hodně dalších dodělávek na 250 a 230.

Jenomže to nejsou moje modely a je velký problém to přemapovat. Asi perony nahradím těmi z Křižanova (s upravenou délkou) a takto to bude mnohem rychlejší
Nakonec by to bylo mnohem složitější a na přemapování jsem si našel rychlý fígl. Pak jsem ve Vlkově objevil lavičky, které by se hodily i jinde, tak jsem je i osadil, tam kde mají být, viz otisk na textuře.

A jak opravuji mapování hran peronů, asi jsem měl ty obrubníky moc dlouhé. Zkusil jsem opravit texturu, kdy namísto 4 obrubníků mám 6. A už to určitě vypadá líp. Ale i tak někde je mám užší, někde širší. Už v tom mám chaos, jak je co mapované. Respektive část peronů byla převzatá ze Skleného a část je můj model, asi proto.
Také se mi původní ocelové vlaštovky ve Skleném zdály moc vykrmené. Tak jsem je trochu zeštíhlil. Tedy bych měl ještě takto upravit i v Židenicích a Kuřimi. I když tady je to zatím rozpracovaná, ale ucelená verze. Tedy v mnohem lepším stavu, jak to celé roky od počátků bylo.
Jestli mne z tohoto už nehrábne, tak asi už nikdy. To je furt něco. :) :)
A kdyby někdo namítal, že lavičky na peronech mají být jinak, tak tohle rozmístění jsem pracovníkům stanice nařídil já. :) U výpravní budovy to bylo dané otiskem na textuře.
1803Sklene.JPG
1803Krizanov.JPG
1803VeMez.JPG
1803Oslavice.JPG

Udělal jsem podchod do Kuřimi, jak tam má být. Našel jsem i podobné zábradlí. Bohužel dokumentace neexistuje. Deterio sice něco nafotil, ale podchod jsem nenašel. Tak na mapy.com a panorama staršího data a tak nějak jsem to obkoukal. Schody jsem vyměnil za skutečné.
Ještě jsem zapomněl zkopírovat obrubníky na texturu travnatého peronu a konečně mi to vychází. Ale i tak v tom mám zmatek, protože správně namapované mám jen předělané perony od Romana, ale vlastní modely, tam mám obrubníky moc úzké. Když se v tom zamotat, tak pořádně. Není nad to od začátku dělat vlastní model a nic nemíchat. :)
Tu lokomotivu jsem tam dočasně umístil kvůli výšce vlaštovek. Já jsem tyto perony zatím nechtěl řešit, ale chtěl jsem jen nahradit provizorně naskládané perony ze Skleného.
1903Kurim.JPG
Ve Vel. Meziříčí jsem se s mapováním peronů stále nemohl dopočítat, už je to konečně snad OK včetně trávy.
1903VeMez.JPG

Dnes v práci chípl pes, protože všichni musí pochodovat do mandloní a kochat se jak kvetou, tak jsem ještě doladil perony Kuřim. Přilepil jsem ke kompletu svah, který ještě musím trochu rozměrově upravit, ale hlavně jsem přidal doplňky jako nápis Kuřim. Bohužel nemám abecedu a název stanice Velké Meziříčí ani Křižanov neobsahuje U, tak jsem si jej dočasně vypůjčil z Vlkova, proto je jiné. Samozřejmě lavičky i Deteriovy hodiny, když už je máme v Křižanově a VelMez. Tyto detaily jsem doplnil podle dobového videa.
Teď už se i nabízí vyrobit k tomu první peron. Ale výpravní budova asi bude problém. Deterio mi poslal fotky, co nafotil v roce 2008 a už tenkrát měl ten rybooký fotoaparát. Poslal mi i pokus udělat svou texturu na budovu, ale tohle nedokázal vyrovnat ani on. Barák jak když se na něj někdo podívá ve vysoké opilosti, jak se mu to vlnilo. Jedině fotky rozsekat na kousíčky a po malých částech srovnávat. Nevím.
1903Kurim1.JPG
1903Kurim2.JPG

Já to věděl, že opět naštvu citlivého Deteria. :) Hned jsem napsal opravu s odkazem na jeho fotky. Ne, původně jsem v Kuřimi chtěl jen nahradit provizorium peronů, ale pak mne to začalo bavit, tak se pokusím dát Kuřim víc dohromady. Zkrátka nejsem počítač, abych vnímal vše najednou. Důležité je, že se alespoň snažím, ne?

ale tohle nedokázal vyrovnat ani on
Mě se to snad daří vyrovnat lépe. Zatím mám jen pohled z ulice. Ale ty fotky od Deteria jsou pěkná křivárna . (ne doslovně) :)
Ale dám to. Ten nápis Kuřim není ale od Deteria, něco mi poslal ještě jeden uživatel a ten nápis dal srovnat méně práce a je ostřejší. Ty plochy byla jedna velká slepenice. Až teď vidím, že mi ujela jedna plocha, jak tam mám ty hodiny vedle sebe dvakrát. To auto mělo být zamaskované. A tak mi to už pěkně lícovalo. Posunu vrstvu zpět na své místo, ale teď si musím dát pauzu, přjela mi nějaká práce.
TexturaKurim.jpg

Ještě jsem poslepoval další části budovy. Pak zbývá ještě skladiště. Vykrojil jsem i originál opěrnou zeď, ale u toho jsem si na klávesnici vylil plný hrnek Magnezitky. Zkrátka dědek, už se mu klepou ruce. :) Povodeň až pod notebook, plaval mi i můj nepořádek na stole, zkrátka Sodoma Gomora. Naštěstí to byla jen neslazená voda. Kdybych byl doma, tak je to pivo a to už umí zalepit vše. Však můj starý notebook by mohl vyprávět, jak jsem jej rozdělaný omýval pod proudem teplé vody jak tišťák, tak klávesnici. Protože všechna písmenka lepila. A měl jsem několik repete, tedy zborku a rozborku notebooku jsem už mohl dělat na čas. :) Ale teď mám tak krásně čistou klávesnici, jak už dlouho nebyla. Podložka pod myš a současně i překrytí pracovní plochy se asi bude sušit do rána. :)
Tady je tedy texturový výtvor. Křivice jsem srovnal natvrdo od ruky pokřivením, co nejvíc řvalo, to jsem přelepil co bylo po ruce. Protože výpravka si tam klidně zaparkoval auto. Pak na konci budovy stál odstavený nějaký vagón. Barák na druhém řádku vpravo. A také tam bylo to zaparkované auto. A spodek dveří je překlopení vršku. Prozradí to jen ten vypínač, který má vedení do země. :)

Vlastně co bych dnes v práci jiného dělal. Cyklisté na to dnes opravdu serů. Jen jedné babce spadl řetěz, když praštila kolem o zem. Tak na mě čekala, až příjdu z oběda.
TexturaKurim2.jpg

Už je rozhodnuto. Přes víkend dám dohromady i nádražní budovu se skladištěm. 1. peron s budoucí rampou už mám, tedy jen nahrubo. Provizorní budovy nádraží jsou už pryč. Svah na druhé straně trochu zúžím. Jen pokus, jak to bude vypadat. Ještě se mi nelíbí ty placaté střechy na vlaštovkách. Také vyměním. Bude to obrovský model až do zhlaví za zarážedlo. Protože tam jsou ještě opěrné zdi vedle výpravní budovy.

2103Kurim1.JPG

Jelikož by mi asi neodpustili drobnosti, jako že na prvním peronu byly šikmé dlaždice nebo výčitky, že tam nepatří takové či oní zábradlí, tak jsem si ještě vyrobil tyto textury. Bohužel bloky zábradlí jsou na fotkách buď roztřískané nebo jak nafotil Deterio posprejované, přesto jsem našel jeden čistý blok z fotek jednoho člena fóra. A tento si už jen namnožím. Asi bez alfy, ale vymodeluji trubky. To bude jednodušší. Stejně ta červená na trubkách se mi nelíbí. :)
Jo jo. Kdo si hraje, přece nezlobí. :)
2103Kurim_dlazba.jpg
2103Kurim_podchod.jpg

Celé odpoledne je pryč a já udělal jen takovou blbost, zábradlí na podchodech. :) A ještě jsem zeštíhlil vlaštovky i do tloušťky.
Baráky jsem ještě nezačal. Ale tyto už budou jako třetí blok nádraží, protože nyní to už má 2x 7000 polygonů. To dělají ty vlaštovky a kulatá světla pod střechami. I ty tyče na zábradlích podchodů udělají své.

Asi tak nějak to vypadá. Jasně, ještě vykachličkovat schodiště ostřejší texturou.
První peron je s klasickým zábradlím (ještě jsem nevyměnil)a schody jen z jedné strany. Tedy jsem musel zadělat díry a znovu prorazit, ale jen jednu. Ale i tak podchody ještě nejsou komplet. Mezi vlaštovkama nad schody byla taková hrazda a pak čísla kolejí i další cedulky. Ale to až na konec, nejprve chci baráky.
2103Kurim2.jpg
2103Kurim3.jpg

Mě se do té celkem složité budovy zatím nějak nechce? Nejprve jsem dokončil podchod, abych se k němu už nemusel znovu vracet. Taková už jen blbost. Kachličky a madla u schodiště. A ještě jsem domapoval sloupky zábradlí, měl jsem tam takové rýhy na svislých sloupcích. A finál namnožil do všech peronů. Mě se ty rozmazané stěny nelíbily. Nyní bych tyto podchody mohl použít i jinde. Mám jej zálohovaný. I ta samostatná madla, která mohu dát i do jiných podchodů.
2203PodchodKurim.jpg

Back
Nahoře