Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Základ nádražní budovy by byl, jen jsem potřeboval vidět, jak mi bude lícovat s podchody. Další přístavky i střechu nad 1. peronem dokončím zítra.
Ale už se to rýsuje. Také jsem chtěl vidět, jak jsem opravil ta příšerná rybí oka na fotkách. Myslím, že mám vše v relativní rovině. Ještě bude nějaké retušování, ale něco překryjí ty další přístavky. Složitější nádraží než Křižanov.
2203Kurim1.jpg
2203Kurim2.jpg
2203Kurim3.jpg

Za dopoledne jsem dokončill kompletní podklad stanice Kuřim. Má něco přes 400m. Jsou tam opěrné zdi, na druhé straně násep, vzadu tunelový podchod a plocha před nádražní budovou. Deterio mi poslal zábradlí. Má to nějaké tmavé a mě se k tomu nehodí ta červená na horní trubku. Musím se poohlédnou v drogerii, jestli nemají podobný odstín. :) Vyměnil jsem zábradlí na prvním peroně nad schody podchodu, ale stejně tam má být ještě nějaké jiné. :)
Ještě nějaká drobná doladění a mohu dokončovat budovu a skladiště vedle, které je už současně zbourané.
2303Kurim1.JPG
2303Kurim2.JPG
2303Kurim3.JPG
2303Kurim4.JPG

A odpoledne jsem doretušovával textury na hlavní budově, upravoval jsem ještě obrubníky na peronech, nějak se tam nemohu dopočítat. Pak jsem ještě dolaďoval podchodové vlaštovky a mezi doplnil hrazdu na které budou další cedulky. Jinak od Deteria jsem použil čísla kolejí, koukám, že cedulky mají stejný tvar jako v Křižanově. Namapoval jsem novou texturou nápis Kuřim. Ještě musím vystřihnout i modrou ceduli Kuřim na ty hrazdy nad schody podchodů. Plus zákaz kouření.
A tak příjemně uběhlo odpoledne. Mám tady sice jedno dětské kolo na servis, ale to zvládnu zítra dopoledne.
Jinak to už bude třetí velký komplex nádraží. A plus malá nádražíčka a zastávky.

Tady je vidět i očištěná textura fasády od otisknutého zábradlí.
2303Kurim5.JPG
2303Kurim6.JPG
Tady před výpravní budovou mi vadily na fasádě ta zaparkovaná auta. Tak jsem na ně zavolal odtahovku. :) Té šedé kostky si nevšímat. Obalila se mi plechem, když jsem dělal cedule pod vlaštovkami. Plech skočil i sem. To se občas stává a musí se znovu dát správná textura, ale jako nová. Jinak bych to měl naopak zase na nápisech Kuřim. :)
2303Kurim7.JPG

Kdepak, tento model není žádná legrace. Navíc se drbu i s detaily jako jsou všelijaké cedulky. Pro gmax je to už pořádná zátěž, občas mi to i plave. Ale drží, nespadne. A to budovu modeluji v samostatném souboru, jinak by se v těch čárách už nikdo nevyznal.

Dnes jsem dotexturoval budovu a vyrobil předzahrádku na 1. nástupišti. Celé nádraží už jsou tři soustředné bloky. Ještě mi zbývá vchod-přístřešek se schody z ulice, budovy skladiště a bude to. Možná ještě lépe vyřeším to dřevěné obložení.
Už to konečně vypadá jako na nádraží.
2403Kurim1.JPG
2403Kurim2.JPG
2403Kurim3.JPG
2403Kurim4.JPG

Zadní část budovy je trochu komplikovaná, protože je to mírně ve svahu. Zatím test, jak to bude vypadat a mnohé plochy budu muset přemapovat. Jinak i když obvodové rozměry budovy mám přesně, stejně se nemohu s dílčími bloky dopočítat. Osadil jsem skupiny cestujících, abych nemusel druhou stranu retušovat, jak jsou obtisknutí na zdi. Už zbývá jen to skladiště. Vlastně ještě balkon na boku budovy. A pak už Kuřim nechci ani vidět. Už se mi i o modelu v noci zdají sny. :)
2503Kurim1.JPG
2503Kurim2.JPG

A už mám i skladiště. Model šel rychle, ale zapasovat jej do toho zkoseného bloku už bylo horší. A stejně tam ještě mám díry k zadělání. A plus konec rampy u šturcu. Jenomže gmax už protestuje a musím jej startovat na několikátý pokus, když některé plochy nenačtou texturu. Export rozděluji na tři díly. Problém je, aby vše lícovalo, musím mít vše pohromadě. Budu celek muset rozdělit do dvou samostatných projektů. Protože nepomáhá ani skrytí bloků modelu.
2503Kurim3.JPG
2503Kurim4.JPG

A když už, tak trochu dokončím i ty rozpracované perony v Brně Židenicích. Hlavně jsem vyměnil vlaštovky za upravené štíhlejší a vyrábím cedulky. Možná tam splácám i výpravní budovu. Vyexportoval jsem si to takto proto, že jsem v gmax neviděl co je na které za číslo koleje, abych z druhé strany dal správnou hodnotu. Od vánoc to už bude 4. velké nádraží. Plus tedy ta hromada menších. :) Pokračování zítra.
2603Zidenice.JPG

Peron jsem dal jakš takš dohromady. Možná ty cedule na začátku vlaštovek trochu zmenším. A nyní už musím i tu výpravní budovu. Jak to půjde. Náhradní Praskačka asi po 10 letech tady doslouží.
Jinak já vím, vlaštovky mají být modré, ale musel bych nějak přebarvit texturu. To teď není vůbec důležité.
2703Zidenice.JPG
2703Zidenice1.JPG

Pokusil jsem se udělat část textury z těch Deteriových křiváren. Hrůza a děs. A on mne bude mračounovat. Za ty fotky máš mračouny na desátou. Ani nevyfotíš, co bylo třeba. Ach jo. A to rovnání nebaví. To se musí křivit od ruky. Prostě rovina hrany budovy a konec vyjede nahoru. Nejraději bych vyrazil do Brna si vše dofotit pořádně, ale není mi nějak dobře, nějak jsem profoukl a bolí mne za krkem. Musím se otáčet celej a v noci nespím. Asi bych měl být o víkendu v klidu. Ale bůh ví, jak to tam současně vypadá, jestli už Židenice nejsou staveniště.
Něco jsem tedy poslepoval, improvizoval a co chybí když tak z něčeho doslepuji.
PokusZidenice.jpg

Zbyňku, úplně v klídku, já už 14 dní po nocích pochoduju po bytě, bederní páteř a svalstvo si řeklo svoje a šmitec, z 0 prášků jsem rázem naskočil na 6 denně a to mám "za rohem" rehabilitační nemocnici, kde se nečeká 3 měsíce na léčbu, ale týden. Vždycky mě narovnají, já se vždy v noci blbě otočím a už řvu. Každých 5 let mě to pravidelně posílá na dlouhé neschopenky.
A to jsem Ti před tím kiksem nafotil celou jednu giga-mega-superiózní zeď. Kterou kdybyses rozhodl dát do tratě, tak to bude fakt sranda, protože je to unikát. Nebo je to unikát, protože je to sranda? ...Snad obojí.:D Ale zatím jsem neměl náladu se těma fotkama zabývat. :-/ Alespoň ti pošlu na mail ukázku.

Jedna taková pozoruhodnost.
Ve finálních pracích jsem ještě upravil texturu peronů pro Kuřim, Křižanov, Sklené a Velké Meziřičí, protože tam jsou obrubníky na oprýskaném betonu. Když to Deterio nafotil, tak proč nepoužít. Tak jsem v gmax jen nahrazoval textury a exportoval do modelu. Ale narazil jsem u nádraží Velké Meziříčí. Tam jsem ještě domapovával zdi podchodu a doplnil madla. Když jsem pak všechny bloky sloučil a chtěl exportovat, tak gmax asi v 70% exportování vždy spadl. Zkoušel jsem to asi desetkrát po sobě. Poprvé mi ale spadl tak nešťastně, že i sám vymazal používaný soubor. Dal jsem prohledat počítač a nikde nebyl. Jen záloha na OneDrive. Tedy záloha z Onedrive, ale podchod jsem musel mapovat znovu.. Tak jsem uložil jen nepospojovanou pracovní verzi a že zkusím dokončit doma.

Doma? Tady mám o hodně výkonnější počítač novější generace, ale také už vykopávka z dnešního pohledu. Načtu v gmax ten zlobivý model Velké Meziříčí, vše spojím a vyexportuji. Žádný problém. Na první pokus.
To je tedy zajímavé, že asi 20 let starý gmax dělaný pro tehdejší počítače rozpozná výkony dvou počítačů, které tehdy ještě zdaleka neexistovaly. V práci jedu na W10, doma na W11.

já už 14 dní po nocích pochoduju po bytě, bederní páteř a svalstvo si řeklo svoje a šmitec, z 0 prášků jsem rázem naskočil na 6
Já naštěstí moc nedroguji, tak jeden Ibalgin večer a jeden ráno a zabralo to. Už jsem celkem OK Ještě se otáčím celý, když se chci podívat níž, tak se musím uklánět :) Ale už čím dál méně, zlepšuje se to. Teď už žádné prášky, ale červené víno. Kdepak, 14 dní v bolestech, to bych nedal. Vždyť až na dnešek jsem konečně spal.

Sice je to mimo téma tratí, ale uživatelé by měli vědět i tohle, že poslední modely vznikají i slepecky, protože nešlo sklonit hlavu na pohled do klávesnice. :) A do toho se ještě snažím víc kamarádit s gmax, aby už také přestal zlobit. :)
A nebude nikdo věřit, že i tak mne to modelování baví. Sice mi to tady Deterio stále dokola mračounuje, když model není podle jeho představ a já na oplátku si ulevím, že jeho rybooké fotky jsou za trest. Aby to bylo 1:1. Ale i tak, jak by pravil klasik, lepší než nic. Člověk je rád i za takové fotky. (aby to tady zase jeden člen fóra nechápal jinak)

Když jsem stavěl v Německu, líbily se mi ty pěkné grafitti na zdech mezi Dresden HBF a Neustadt. Později jsem v podobném stylu našel i v Pirně. A když jsem procházel fotky bývalého nádraží Brno Královo Pole, tak tam byly také podchody podobně pomalované. Škoda, že se zachovaly jen 4 malby. Tak jsem je natáhl na 3. peron. Kdyby náhodou Deterio model 3. peronu dokončil, tak tyto plochy tam zůstanou. Udělal bych z toho kulisu, rozměry mám stejné.
2803BrKrPole1.jpg
2803BrKrPole3.jpg
2803BrKrPole2.jpg

Gmax nad mými rozsáhlými stavbami nádražích už začíná protestovat. Doma u výkonnějšího PC jsem chtěl ještě v Křižanově do podchodu dát zábradlí a nejprve se mi nenačítala jedna textura na budově a asi na pátý restart tam bylo vše. Doplnil jsem zábradlí a ještě jsem si všiml nedotažené textury. Tak označím a při pokusu o mapování chybové hlášení a g max spadl opět takovým způsobem, že vymazal i soubor s nádražím. Tak nahrání zálohy z onedrive, opět až na 5. pokus se vše načetlo, doplnil jsem zábradlí a hned uložil. I do záloh. Pak následovalo rozdělení tohoto nádraží do dvou souborů. Jen ty dva perony i s podchody mají přes 5000 polygonů a druhý díl nádraží, první peron a zdi asi 1600 polygonů. Asi na pátý pokus kdy se mi několikrát i smazaly soubory nádraží, jsem to už dal. Nyní takto rozdělené už žádný problém. Ale je zajímavé, že tohle se mi děle až po vymodelování asi stovky objektů. A přitom například Drážďany nebyly žádný drobeček. Nebo celé velké bloky v Praze i v Brně. Začaly zlobit až Velké Meziříčí a Křižanov. Možná ta nádražní budova je přece jen složitější. Ale důležité je to nevzdat.
2903Krizanov.jpg
Na budovy nádraží Židenice jsem si jen připravoval další textury, tak na to vlítnu zítra, jestli zbude po servisu kol čas.
K bloku podkladu nádraží Brno Královo Pole jsem ještě přilepil souběžnou asfaltovou cestu, jak je vidět na leteckých mapách plus přechod do svahu, abych mohl odebrat stavebnice náspů. Táhne se to přes celé nádraží. To pak bude paráda tudy jezdit. Tímto všechny stanice na 250/230 budou mít originální nádraží.
2903Krpole.jpg

Máš mít zapnuté automatické ukládání CHÁCHÁ.
Hele, když gmax absolutně nerozumíš, tak nekomentuj tady nesmyslama. Já jsem o žádná data nepřišel, protože si vše ukládám sám. Problém nastal jen v paměti gmax. (velké textury, složitý model) Tak jsem jen popisoval, jak z toho ven, kdyby někdo řešil něco podobného. Ale tady už stejně nikdo domečky nemodeluje, tedy kromě Ricar_cz, ale ten je tak nadupaný vědomostmi, že rady nepotřebuje.

Pro nevědomé. Gmax se nesmí ukládat automaticky, protože od určitého bodu je to nežádoucí. A to od okamžiku, kdy provedu sloučení všech modulů v jeden celek pro export. Tedy bych přišel o stavebnici, kdy nějaké moduly používám pro jiné projekty. A kdyby došlo k uložení prací po exportu do modelu pro hru, tak po save se soubor v gmax nevratně poškodí a už se nikdy nenačte. Tohle mi kdysi poradil Mikulda a od té doby jsem o žádná data nepřišel.
A teď je pro mě novinka, udělat save po vyskočení chybové hlášky, kdy gmax sám nespadne. Tohle save vymaže i vlastní soubor modelu.
A že autosave se ukládá jinam? Neumím si představit, prohledávat ze desítek uložení to které potřebuji. Tohle je kontraproduktivní. Kdybys modeloval, tak bys na tohle přišel také.

Konečně jsem dal dohromady textury pro nádraží Brno Židenice. Zkoušel jsem i z internetu, ale tyto jsem nakonec smazal a zkusit čarovat z Deteriových fotek. Už jsem si zvykl na to rovnání a opět mu patří poděkování před nastoupenou jednotkou, že to tenkrát nějak nafotil. Nic lepšího nemáme a i tak je to problém tam nafotit. Tak jsem to asi takto poslepoval z toho co jsem si vystříhal. Snad model už dohromady dám.
Zidenice_textury.jpg

Back
Nahoře