Úzkokolejky Jindřichův Hradec (Projekt JHRADEC)

Ano, tak kolej 1435 v oblouku se mi povedlo nasimulovat zapnutím převýšení v oblouku. V tu chvíli on použije nějaké standardní kolejivo. Zkusím, zda to opraví změna údaje v tsection.dat, kde prostě pro všechny úseky změním rozchod. Projekt je čistě úzkorozchodný, tak by to mohlo pominout. Případně při používání projektu doporučuji funkci převýšení vypnout. Dobře funguje se standardním kolejivem, ale u vlastního bych musel zpracovat a zadat převýšené úseky. Zpracovat nevím jak, ohýbání 3D modelu v GMAXu neumím (jestli to vůbec jde) a kam je do OR dodat nevím :-) mohu ještě zkusit i v CZ/SK ale s tím nativně nepracuji a mám jej pouze na jednom PC.

Přílohy

• prevyseni2.jpg
    prevyseni2.jpg
    47.2 KB · Zobrazeno: 37
  • prevyseni.jpg
    prevyseni.jpg
    457.6 KB · Zobrazeno: 37
Ano, na to jsem taky narazil. Nezkoušel jsem, zda je to ve stejných časových intervalech, ale děje se to v každou denní i roční dobu. Nejprve jsem si myslel, že je tak ošéfovaný vjezd do hustého lesa, ale děje se to i na pláních. :-) Na screenech stejné návěstidlo během volné jízdy.
Zobrazit přílohu 47596
Zobrazit přílohu 47597
Vidím, že si implementoval i sklo do 3D kabiny, což dosud byl zřejmě problém a ostatní kabiny vypadají minimálně vyskleně. :) Nějaký trik, Honzo?

ORCZ to má automaticky nastaveno, nemizí ani náspy jak u 1.5.1. Tohle ale ať vysvětlí @Icik bo pro mne je tohle velká neznámá.
Problém s tím naklápěním koleje stále je a i když OR 1.6 má implementován další pokročilejší model pro výpočet naklopení a jeho vlastností, tak je stále problém s nahrazením uživatelského modelu koleje. Jednoduše to vypadá divně, většinou nesedí tvar a textura a narušuje to vzhled tratě, který zamýšlel její autor. Proto jsem od toho upustil a každý vůz naklápím v oblouku dle jeho aktuálních, fyzikálních vlastností bez naklopení samotné tratě. Jsem toho názoru, že naklopení by měl definovat autor tratě v editoru tratě. Bohužel to tak není možné.

Problém s tím naklápěním koleje stále je a i když OR 1.6 má implementován další pokročilejší model pro výpočet naklopení a jeho vlastností, tak je stále problém s nahrazením uživatelského modelu koleje. Jednoduše to vypadá divně, většinou nesedí tvar a textura a narušuje to vzhled tratě, který zamýšlel její autor. Proto jsem od toho upustil a každý vůz naklápím v oblouku dle jeho aktuálních, fyzikálních vlastností bez naklopení samotné tratě. Jsem toho názoru, že naklopení by měl definovat autor tratě v editoru tratě. Bohužel to tak není možné.
teoreticky by se dal vytvořit model koleje s převýšením... jenom by to chtělo 4 verze obloukového dílu pro jedno převýšení - nepřevýšenou, vzestupnice zleva, vzestupnice zprava a plně převýšenou v celé délce. Co by to pak ale dělalo při současném přechodu do stoupání, jak by díly navazovaly, netuším. Já u svých kolejí používám pro každý poloměr vždy 1 model pro 5 stupňů, u menších poloměrů 10 a pak drobné vyrovnávací úseky 1 stupeň apod. Musel by k tomu být ideálně převýšený i násep a neměl bych toho tolik. Ale u základní sady s mnoha verzemi oblouku z hlediska stupňů si to neumím představit.

Vidím, že si implementoval i sklo do 3D kabiny, což dosud byl zřejmě problém a ostatní kabiny vypadají minimálně vyskleně. :) Nějaký trik, Honzo?
Já tomu právě nerozumím - v ORTS 1.6.1 není vidět, v ORCZ ano. Ale dneska odpoledne zase nebylo vidět v U37, ale v TU47 ano! Jsem mírně řečeno zmaten. Přitom přístroje U37 jsou evidentně zaskleny. Sorry @RadekTR za offtopic.
Open Rails 2026-03-31 08-11-18.jpg
Open Rails 2026-03-31 08-13-42.jpg

v pořádku, aspoň vidím, co už to umí. Já na pultových simulátorech jedu pod 1.5 a chystám přechod na 1.6 a časem možná uplatním cz-sk důležité bude, aby šly do OR posílat povely přes webserver, jak to umí 1.6...

Ano, tak kolej 1435 v oblouku se mi povedlo nasimulovat zapnutím převýšení v oblouku. V tu chvíli on použije nějaké standardní kolejivo. Zkusím, zda to opraví změna údaje v tsection.dat, kde prostě pro všechny úseky změním rozchod. Projekt je čistě úzkorozchodný, tak by to mohlo pominout. Případně při používání projektu doporučuji funkci převýšení vypnout. Dobře funguje se standardním kolejivem, ale u vlastního bych musel zpracovat a zadat převýšené úseky. Zpracovat nevím jak, ohýbání 3D modelu v GMAXu neumím (jestli to vůbec jde) a kam je do OR dodat nevím :-) mohu ještě zkusit i v CZ/SK ale s tím nativně nepracuji a mám jej pouze na jednom PC.
Já to ještě nerozbalil, ale je divné, že by se sám přepsal model koleje v simulátoru??? Pochopil bych to , že zásahem do editoru by to mohlo nastat. Dnes je trochu času, tak to zkusím omrknout.

Já to ještě nerozbalil, ale je divné, že by se sám přepsal model koleje v simulátoru??? Pochopil bych to , že zásahem do editoru by to mohlo nastat. Dnes je trochu času, tak to zkusím omrknout.
Bohužel při zapnutí převýšení se tomu tak děje. ;)

Takže Vážení a milí !!!!!!!
Kdo si neumí nastavit simurátor OpenRails ( není nutno rozlišovat či je to původní nebo zda se jedná o OR CZ/SK ), tak si jděte do koupelny smočit hlavu studenou vodou, osušte si vlasy (Ti, kdo mají) :rolleyes: , najděte si kousek volné boční zdi a zabouchejte vlastním čelem o tuto zeď !!!
Není Vám nápadné, že se jedná o úzkorozchodnou trať ???? Že rozchod kolejnic je uváděn
760mm ???
A to se tu veřejně přiznáváte, že se Vám při průjezdu obloukem při nastaveném převýšení ukazuje kolej
s normálním rozchodem ???
:eek::oops::rolleyes:o_O:cool:

Pane Bože, Ty to vidíš !!! A to se nemodlím. :D:D:D

A co si takhle nastavit profil karty "Experimentální" u toho převýšení taky rozchod kolejí na
760mm ????
Co to??? Tak nic, no, mě to maká normálně, když to správně nastavíte, bude taky !!!
Tady jsou scr. 2x je to s převýšením úrovně 1 a s rozchodem 760mm, poslední 2scr jsou s nastavením dle Vás, tedy 1435mm a rozdíl je vidět hned.
J_Hradec_0.jpgJ_Hradec_1.jpgJ_Hradec_2.jpgJ_Hradec_3.jpg

Tak mnoho úspěchů při jízdách na úzkých rozchodech a nezkoušejte vlastní lenost mozkových závitů přenášet na bolehlav Stavitele trati!!!

Dobrá práce Radku.

Back
Nahoře