Úzkokolejky Jindřichův Hradec (Projekt JHRADEC)

... A co si takhle nastavit profil karty "Experimentální" u toho převýšení taky rozchod kolejí na
760mm ????
Co to??? ...
Co to??? Nic. Oblouk se nenaklopí, tedy jsme na tom stejně, jako když dáme úroveň převýšení 0. Že?

Co to??? Nic. Oblouk se nenaklopí, tedy jsme na tom stejně, jako když dáme úroveň převýšení 0. Že?
To se sice nenaklopí oblouk, ale pokud je úzký rozchod a není nastaveno převýšení při 1435m rozchodu na 0, tak se úzká kolej v oblouku roztáhne na 1435.
Taky jsem psal, že jsou dvě možnosti. Buď 760+převýšení koleje 1-3 nebo 1435 a převýšení 0.
Co to ??
:oops:

To se sice nenaklopí oblouk, ale pokud je úzký rozchod a není nastaveno převýšení při 1435m rozchodu na 0, tak se úzká kolej v oblouku roztáhne na 1435. ...
Neroztáhne. OR jí nahradí dynamickou kolejí - viz jiná textura.

Já ale hlavně nechápu tvůj "vítězný" příspěvek (s tím jak jsme všichni vlastně blbí) s údajně správným nastavením (poté co se zde již několikrát uvedlo, že převýšení se nemá zapínat), kterým jsi pouze defacto ojebal naklápění koleje při převýšení - asi jako když lustr rozsvítíš vypínačem a zhasneš vyšroubováním žárovky. Ona navíc existuje ještě jedna možnost, a to nastavit minimální délku oblouku na maximum - potom pokud je oblouk kratší, dosáhneš naprosto stejného výsledku. Ani v jednom případě se žádné naklopení nekoná, a je podle mne jednodušší nastavit převýšení na 0, než přepisovat rozchod. Ale každého věc.

Řekl bych, že když místo 760mm napíšeš 1000mm, bude se to chovat naprosto stejně. Ono totiž není vůbec podstatné že se všude píše že ta trať má rozchod 760mm, a že to nikdo nečte (není problém postavit trať na základním kolejivu a přepsáním ve World z ní udělat úzkokolejku). Ona to totiž musí hlavně přečíst ta hra, a tam je ten zakopaný pes. Bohužel to teď nemám možnost ověřit, ale buď je chyba je v databázi nebo v tsection.dat, kde mají ty darebné oblouky zadaný špatný rozchod - a to těch 1435. Hra je potom vidí jako normálně rozchodné, a při zadání převýšení (a rozchodu 1435) je nahrazuje. A nebo je zadán rozchod špatně u celé trati, a jiné oblouky to nedělají protože je to blokováno jejich délkou. ;)

Navážu na poslední odstavec :) jo, v aktualizaci bude nastavena tsection.dat na 760 mm. Pak převýšení sice funguje se správným rozchodem (když se nastaví i v OR na 760; ověřeno) ale i tak to zatím nevypadá hezky (defaultní betonové pražce + neprofilová kolejnice).

prevyseni.jpgVypadá to takto. Textura lože by se dala změnit a vyladit aby seděla, splítka je horší. Navíc dlouhý oblouk mívá zlomy (vpravo je vidět) Prozatím na dobu neurčitou ukončuji problematiku převýšení a doporučuji jej v projektu JHRADEC nepoužívat. S upraveným tsection.dat který dodám, se vypne, pokud člověk nenastaví v nastavení OR rozchod 760 mm.

Kluci, já vám do toho nechci kafrat, ale v ORCZ, pokud se nic nezměnilo, se dává v převýšení (naklápění) hodnota 0. ORCZ má aplikováno naklápění přímo v simulátoru. Tohle co tu popisujete, se aplikuje jen v OR 1.5.1, nebo v monogame.

Ještě doplním. Když zadáte jakoukoliv hodnotu v OR na trati DvouKolejka, Ztracená Old, zmizí vám komplet modely náspů a koleje budou ve vzduchu. Tohle právě vyřešil CZSK. V něm vždy hodnota naklápění 0, jak jsem psal výš. V něm jediném nepříjdete o naklápění vozů a ani o modely v trati. Ono, aby to nebylo matoucí, možná by stálo za zvážení v nastavení CZSK, tuhle volbu úplně zrušit.

To je jasná informace, ale jak jsi Dane viděl, někdo převýšení nastavuje a pak pláče s problémem. Já osobně mám vypnuto, ale ne všichni asi jezdí OR CZ/SK, je potřeba jim to objasnit.
Každopádně se změna rozchodu koleje na jakékoli trati projeví při nastavení převýšení oblouku při použití jiného rozměrů rozchodu než je daný model koleje a dělá to, i jak zmínil Tom K. i dynamická kolej. Při kombinaci různých rozchodů v trati je pak problém při výběru jízdy po úzké a jiného rozchodu.
Pokud by k této úzké byla ještě klasická trať např. z Budějek až do Jihlavy, byl by problém na rozchodu 1435mm.
Takže jediné řešení vlastně je nastavení bez převýšení koleje. Nebudeme brát ani na zřetel, že dynamická kolej se generuje odkudsi a používá jiné textury a předlohy modelu.
Tohle má Zbyněk vyřešeno editací dyntrack za vymodelovaný kus koleje, aby to mělo koukatelnou fazonu.
Model koleje s náspem je, jak už zmínil Tom, výměna modelu ve hře za dynamickou kolej. Já je nepoužívám, beru je jako nutné zlo od prvovýrobce. Při rozšiřování kolejvá do budoucna skýtá mnoho technických problémů a předpisů v trati, kde je dyntrack použít.

Je škoda, že tento problém nevyskočil nářadí v lednu tohoto roku, Mohli jsme to probrat na slezině v Hradci. Pořád je se co učit. A nikdy neříkej nikdy

Ještě doplním. Když zadáte jakoukoliv hodnotu v OR na trati DvouKolejka, Ztracená Old, zmizí vám komplet modely náspů a koleje budou ve vzduchu. Tohle právě vyřešil CZSK. ...
Dane, ono je to trochu jinak - mícháš do sebe dvě věci, a to naklápění kabiny a převýšení, tj. naklápění koleje. V tom prvním případě to pocitově funguje pouze při pohledu z kabiny, v tom druhém pak fyzicky, tedy i z venku (ovšem pouze ve hře, ne v editoru). Tady CZSK nic nevyřešil, pouze nahradil jiným způsobem.

Chybějící náspy nejsou problémem OR, ale použitým modelem. Jestliže nahradím kolej jinou (ať už pomocí Dynatrack nebo zápisem ve World), OR model neřeší, a nahradi ji kolejí dynamickou. Takže pokud tu kolej nahradím jinou s náspem (mostem, tunelem, atd...), hra při zapnutém převýšení ten model vyhodí celý a dá místo něj DK, kterou nakloní. Proto se v tom případě nemůže v obloucích používat model koleje s náspem, ale násep musí být zvlášť, jako Static model. Jenže konkrétně Dvoukolejka je trať stavěná původně pro MSTS, kde použití modelu koleje s náspem v obloucích nevadilo. A měnit všechny oblouky v Dvk pro OR/ORCZ, to bys fakt nechtěl!

Ideální řešení by bylo, kdyby převýšení šlo definovat přímo na tvrdo při stavbě trati v editoru, jako je to v RW nebo TSW, což ale tady není možné.

Nicméně, co se týče úzkokolejek, tam bych převýšení vůbec neřešil (ono tam ani v reálu bůhvíjaké není), tady nastavit na 0, a hotovo.

Akorát bych si tady dovolil oponovat Tygymu, že v případě použití různých rozchodů musí nastat problém. Já jsem to cca před rokem zkoušel v XTrack, a s nastavením 1435 se oblouky naklápěly pouze na normálně rozchodné trat (A1t...), zatímco na uzkokolejce (Ukn...) se ani nehly.

........

Akorát bych si tady dovolil oponovat Tygymu, že v případě použití různých rozchodů musí nastat problém. Já jsem to cca před rokem zkoušel v XTrack, a s nastavením 1435 se oblouky naklápěly pouze na normálně rozchodné trat (A1t...), zatímco na uzkokolejce (Ukn...) se ani nehly.
V tom se s Tebou přít nemohu, protože jsem ještě nestihl otestovat na jiných zkušebních tratích, ale včera zrovna byl test nějaké BSNF propagační trati a protože jsem nenastavil zpět na 1435mm rozchod, všechny dynamické koleje byly v úzkém rozchodu, tedy přednastavených 760mm ještě z testu trati JHradec. Přiznám se, že nevím, kde a zda to jde nastavit, aby koleje jiných rozchodů nešly klopit a jakým způsobem to pak řeší dynamická kolej pro různé rozchody v jedné trati ??
Jinak Radek píše, že má svoje modely kolejí, proto sem dával ty obrázky s napojením dynamické koleje, ať je to náhrada za převýšení v oblouku nebo klasický kus dynamické koleje.
Já jsem Dynamické koleje vynechal už při prvotním stavění, i odmazání byl problém, MSTS na Win 98 na byl kurňa háklivý a skro vždy se trať poškodila. XTracks a vyrovnávací koleje u mě vedou.
Teď zkouším přeložiti neodborně ten dokument z Tvého odkazu, je to více pro modeláře než pro stavitele, aspoň prozatím. Ještě nejsem u konce. Dám jej pak v neodborném překladu případně k dispozici. Mě ta angličtina taky moc nebere. :(

Dvoukolejka je trať stavěná původně pro MSTS, kde použití modelu koleje s náspem v obloucích nevadilo.
Snad všechny projety byly stavěné pro MSTS, tedy kromě tratí od Ricar_cz. Já už výhradně používám DK s náspem a není žádný problém. Tedy při převodu dynatraxem. Uměle vytvořené koleje s náspem fungují jenom jako rovné. Obloukové takové při převýšení zmizí. Tedy jen náspy pod nimi.

Pokud vím a jezdím pouze v ORCZ, naklápí se celá souprava i při hodnotě 0.
To ano Dane. Ale model koleje se nenaklápí. Je to kompromisní řešení a bere hlavně zřetel na autora tratě, aby trať vypadala tak, jak ji zamýšlel. Nemám v plánu nijak používat řešení dynamických kolejí pro naklopení. Je to nesmysl. Mělo by se to udělat přímo v editoru tratě a tuto vlastnost načíst do OR CZ/SK, který by ji dál příslušně zpracoval pro naklopení podvozku vozu.

Zdravím. Tak nevím, ale něco je špatně. Po dnešní aktualizaci nejde trať načíst. Naběhne úvodní obrazovka a hra spadne. Používám standartní verzi OR 1.6.1.

Zdravím. Tak nevím, ale něco je špatně. Po dnešní aktualizaci nejde trať načíst. Naběhne úvodní obrazovka a hra spadne. Používám standartní verzi OR 1.6.1.
1.6.1.je nějaká "nepříznivá". Já jsem taky pár tratí v 1.6. nespustil, tak jsem se vrátil k 1.5.

Back
Nahoře