CZSK verze 2.0

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Pan kolega chtěl asi napsat brzdové zdrže. Při zkoušce brzdy kontroloval koloťuk odlehlost brzdových zdrží....;)
Hmm... Tak to asi byla ta kontrola, kterou koloťuk dělal na Smícháči, když jsem ho zahlídl z peróny při čekání na courák (viz zpráva, kterou Icik ocitoval). Jediné, co mě tehdy zaujalo, bylo to cinkání, když koloťuk ťuknul do zdrží. Pro mě to znělo opravdu hezky. Jako kdyby hrál na zvonkohru. :)

Jinak co se jedná o kontroly brzd. Věřím, že tady někteří z vás zažili IRL situaci, kdy jste chtěli odjet někam s vlakem, posunovač či koloťuk prováděl kontrolu brzdy, načež se po kontrole vrátil ke kabině loko s ustaraným či otráveným výrazem a řekl něco ve stylu: "Hele, u vagónu číslo (číslo vagónu) je ta brzda totálně kaput. Budu ji muset vyřadit, jinak nikam nejedeš."

Já tedy nevím, ale za mých časů kladivo měl jenom vozmistr. A posunovač brzdu nikdy nedělal, to nebyla jeho práce. Tedy když nebyl vozmistr, tak jednoduchou brzdu dělala vlaková četa (průvodčí nebo vlakvedoucí) a když nebyla vlaková četa, tak dělal brzdu mechanik (pomocník strojvedoucího) Ale tito žádné kladivo neměli, do zdrží se kopalo botou. Tak to bylo předpisově. A když dělal jednoduchou brzdu vozmistr, tak také klepne kladivem do zdrží jen u posledního vozu. Tedy žádné cinkání ve hře nemusíte řešit. Stejně ve většině případů šíbování ve hře se dělá jenom jednoduchá brzda. Kdy se dělá úplná zkouška brzdy, to je v předpisech. Já už si to nepamatuji. Například stojí-li vlak ve stanici déle než xxxx nebo před rozhodnými spády trati 20 promile? Nepamatuji. Už bych u zkoušek neprošel. :)

Třeba na Východném v Bratislavě jsme si brzdu na nákladním vlaku dělali sami. A na Laminátce bylo i vozmistrovské kladívko.
Off topic:
Nejen na lamině..na 560 sme je měli taky, dokud je někdo neměl potřebu znárodňovat-možná to dělali ti zapšklí vlakoši, co museli ráno v Letovicích chodit dělat ÚZB-většinou to byli mistři, kteří si o to vyloženě říkali.

Taky vzpomínám na ty poněkud nerudné chlapíky, brodící se davem cestujících s kladívky na dlouhých násadách , na kterých měli navlečené kroužky. Třísknuli někam do podvozku - nás to tedy až tak moc nezajímalo přesně do čeho - občas tam něčím zapajtloval a zase šel dále. Kolorit Prahy, Plzně, Přerova, Žiliny a dalších.

ÚZB dělá osoba na to odborně způsobilá (takže i posunovač/vedoucí posunu, pokud na to má papír) a obvykle po každé změně řazení nebo po sestavení vlaku (zjednodušeně). Taky při poruše brzdy nebo přerušení potrubí (opět zjednodušeně). A též po delším odstavení soupravy.

Zavádět nějaký folklór do hlášek je dvousečné - může to oživit (muselo by ale být více variant, aby se to neobehrálo), ale taky to kazí výchovný moment, kdy se má používat služebních výrazů, obzvláště pak do vysílačky. Dneska jsou vysílačky nahrávané a hovorová kázeň se u některých provozů namátkově kontroluje.

Hoši, jsem plně pro virtuálního posunovače. Ale chlapi v aktivitách řídíte scénář písemnýma zprávama. Bez nich to nejde. Tím prostě korigujete hráče, aby se držel v časovém scénáři aktivity a nevybočil z něj. Jde to určitým způsobem propojit. Ale absolutně nelze kombinovat volnou jízdu s aktivitou. A odborné výrazy? Ok, ale narovinu, kolik široké veřejnosti bude vědět, co má vlastně dělat?

A odborné výrazy? Ok, ale narovinu, kolik široké veřejnosti bude vědět, co má vlastně dělat?
Takže "hodil jsem ti tam čubu" je veřejnosti jasnější než "souprava je zajištěna proti pohybu"? Nebo staré známé "dobrá" v porovnaní se "stůj" nebo "zastav"?
Ale plevelíme tu Icikovi vlákno. Já funkce posunovače vítám. Minimálně pro Timetable je to konečně sada fičur, které to neskutečně oživí a ospravedlní některé prostoje, které se tam propíšou z reálneho provozu.
A na závěr: "na klacku máš jahodu!"

Ahoj.
Hoši, co mám nový comp a ORCZ naplo i s detaily, problíkává mi štěrky mezi kolejemi. Tedy zatím zjištěno na trati BP. Děje se to i ostatním? Hodně viditělné je to večer, nebo ráno při rozednění.
bp.jpg

Tiež to vidím aj v našej trati ŽSR130. Mám pocit že v poslednom čase to bliká viac ako predtým.

No nevím, co to začal ORCZ dělat, ale vypadá to hrozně rušivě a nepěkně. Aspoň vím, že to není jen u mne.

@Icik
Tak ještě hůř, i když nadefinuji cestující v celé aktivitě všude, ORCZ je přestal vidět ve všech následných stanicích:
V tišnově nastoupili a pak už nikde....
paxi.jpgpaxi2.jpg

Dál už ani noha:
paxi3.jpg

Back
Nahoře