Seznam stahovaček s potřebou opravy umístění v CZSK

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna ML636
  • Datum začátku Datum začátku
No jo. Ale před příchodem pendolína a Taurusů se vždy stahovalo mezi sudou a lichou. Tohle máte zakomponované, pokud se hraje aktivita z dob zlatých časů ČSD a ČD do roku 2000 nebo tak nějak. Děliče tenkrát sjízdné nebyly.

Teď jsem v Lysé zastavil PŘED stahovačkou při posunu směr Stará Boleslav a byl jsem bez proydu, takže konečná. Pokud se ty pizice neopraví, tak je to celé k ničemu.

Jak to vypadá u tvůrců ORCZ/SK, čte tohle vlákno vůbec někdo? Přijde mi, že tady akorát přibývají podněty a od začátku 2025 se na stahovačky nesáhlo.:rolleyes: Hlavně na BP mimo nejkoridorovatější koridory jsou ty stahovačky i vypínačky úplně mimo, přes tu Vysočinu snad nesedí většina a na Tábor taky pořád zlobí polohy.

Po pravdě, já na ty světelné stahovačky lehce kašlu, přejíždívám je i rozsvícené ve výkonu, protože to svícení je přes den nevýrazné (není výmluva, může být realita, tj. dobře simulováno). Ale hlavně se většinou rozsvěcí velmi těsně před vlakem, to opravdu např. při rozjezdu z Pardubic hl.n. není šance zkrokovat a stáhnout, leda bumhřib, ale to je mi líto udělat i virtuální soupravě, natož kdyby se to mělo s nataženým vlakem dělat v reálu.:rolleyes:
Děličníky, vulgo Sedlářovy kule, ty už neřeším vůbec, když nikdy nebyly na trolejivu nasimulovány. Ale bylo by zajímavé jich pár rozvěsit a nechat dožívat, jako jich pár dopřežívalo např. v Hradci Králové, České Třebové a Kralupech. Nevím jak na ŽSR teď, ale tam stahování mezi sudou a lichou sk. platí/platilo ještě velmi nedávno i bez koulí.

Jak to vypadá u tvůrců ORCZ/SK, čte tohle vlákno vůbec někdo? Přijde mi, že tady akorát přibývají podněty a od začátku 2025 se na stahovačky nesáhlo.:rolleyes: Hlavně na BP mimo nejkoridorovatější koridory jsou ty stahovačky i vypínačky úplně mimo, přes tu Vysočinu snad nesedí většina a na Tábor taky pořád zlobí polohy.

Po pravdě, já na ty světelné stahovačky lehce kašlu, přejíždívám je i rozsvícené ve výkonu, protože to svícení je přes den nevýrazné (není výmluva, může být realita, tj. dobře simulováno). Ale hlavně se většinou rozsvěcí velmi těsně před vlakem, to opravdu např. při rozjezdu z Pardubic hl.n. není šance zkrokovat a stáhnout, leda bumhřib, ale to je mi líto udělat i virtuální soupravě, natož kdyby se to mělo s nataženým vlakem dělat v reálu.:rolleyes:
Děličníky, vulgo Sedlářovy kule, ty už neřeším vůbec, když nikdy nebyly na trolejivu nasimulovány. Ale bylo by zajímavé jich pár rozvěsit a nechat dožívat, jako jich pár dopřežívalo např. v Hradci Králové, České Třebové a Kralupech. Nevím jak na ŽSR teď, ale tam stahování mezi sudou a lichou sk. platí/platilo ještě velmi nedávno i bez koulí.
Tohle řeší vesměs Jindřich, je otázka jak moc času aktuálně na to má :)

Tohle řeší vesměs Jindřich, je otázka jak moc času aktuálně na to má :)
Pak by ale možná bylo namístě nějaké zatržítko v nastavení simulace, aby se (dočasně) dala reakce na stahovačky vypnout, dokud se to nepodaří postupně srovnat.:rolleyes:

Oživuji seznam, ať se to nemusí hledat. Spravte to už,:p já to sem teda postupně zase napíšu znovu trať po trati, nebo jak? :D

Ahoj,
Alois Nebel vzkazuje, že automatizovanou formu stahovaček v Open Rails Evolution připravujeme. Pokud bude o toto řešení zájem i jinde, nebude problém ho následně nabídnout k převzetí i ostatním. :-)
Ahoj, ideální řešení by bylo detekovat polohu objektů stahovaček a přechodů přímo ve scéně, které tam umístil autor tratě. Tím by poloha byla jasná a lehce ovlivnitelná. Pokud by to mohla sestavit nějaká externí apka, která prohledá dlaždice world a sestaví tak mapu se souřadnicemi ve formátu xml jako je nynější formát, mohl by mít každý, vygenerovaný svůj soubor pro svou trať. Ale má to určitě svá úskalí, která přijdou při tvorbě.

Pokud se vám povede najít funkční řešení, zájem by z mé strany byl.

Pokud se vám povede najít funkční řešení, zájem by z mé strany byl.
Alois Nebel píše:
Ano, externí program už je připravený, ale ve výsledku to není tak jednoduché, jak jsem si na první pohled myslel.
Největší problém je v tom, že jednotlivé tratě mohou používat úplně odlišné názvy modelů pro stahovačky, dělení napájecích soustav, značky „Stáhni“, „Zvedni“ apod. Není tedy možné spoléhat jen na jeden pevně daný název objektu. Program bude muset umět tyto modely rozpoznat, případně uživateli umožnit určit, co který model v konkrétní trati znamená, a teprve z jejich polohy sestavit potřebnou mapu/XML.
Pokud mi dáš pár týdnů času, rád ti externí program pošlu k otestování. Pokud se to podaří dotáhnout tak, jak mám v plánu, mohl by si pak každý uživatel jednoduše proskenovat vlastní trať a vygenerovat si potřebná data automaticky.

Alois Nebel píše:
Ano, externí program už je připravený, ale ve výsledku to není tak jednoduché, jak jsem si na první pohled myslel.
Největší problém je v tom, že jednotlivé tratě mohou používat úplně odlišné názvy modelů pro stahovačky, dělení napájecích soustav, značky „Stáhni“, „Zvedni“ apod. Není tedy možné spoléhat jen na jeden pevně daný název objektu. Program bude muset umět tyto modely rozpoznat, případně uživateli umožnit určit, co který model v konkrétní trati znamená, a teprve z jejich polohy sestavit potřebnou mapu/XML.
Pokud mi dáš pár týdnů času, rád ti externí program pošlu k otestování. Pokud se to podaří dotáhnout tak, jak mám v plánu, mohl by si pak každý uživatel jednoduše proskenovat vlastní trať a vygenerovat si potřebná data automaticky.
Rozumím. Souhlasím.

Na jaké bázi to identifikování stahovaček funguje? Pokud se jedná o nějaký bod na trati, tak problém být nemusí, ale například u trati BP budou po aktualizaci trati veškeré návěsti EP v obloucích vzhledem k optimalizaci sloupů k zalomení trolejí o nějaké desítky metrů posunuté k nejbližšímu sloupu. Tedy pokud to četlo pevné návěsti EP, tak u BP bude vše jinak.
Já si myslím, že ideál by bylo udělat skutečné dělení v koleji. Já bych tam hodil krátký úsek koleje s parametrem 2 bez troleje a nahoře nahradil statickou trolejí. A pak by fungovalo i to, že na nezadrátované koleji se nikdo s elektrikou nerozjede. Ale podmíněné stahovačky, tam musí být jiný algoritmus. Ale těch pár pevných stahovaček, když mi někdo napíše seznam, trolej tam mohu vypnout. To jen, abych někde nezapomněl. Vše si nepamatuji.

To zatím nemá s trolejí nic společného. Označení úseků, kde se stahuje nebo vypíná proud, je udáním souřadnic v trati. A aktivuje se z internetu spuštěním tratě. Proto někdy při spuštění tratě nabíhá aktualizace stahovaček, jak si můžete někdy všimnout. Tak mi to Jindřich kdysi vysvětloval. Ty pomíněné stahovačky, tam by měl být u značky asi marker, který by buďto byl aktivní při svícení a neaktivní při zhasnuté návěsti. Muselo by se to naprogramovat. A udat tam délku úseku, kde by platil. Třeba 30 nebo 40 metrů. Ty napáječky byly cca po 25 kilomtrech a fungovaly vždy napřeskáčku. Tzn. vždy byla aktivní další po 50 km, ta mezi nimi byla vypnutá. A tak se to střídalo. Teď když jedete po trati (ve hře) buďto jich pět zasebou svítí nebo naopak nesvítí. V tomto by byl potřeba udělat pořádek.

Možná by to bylo dobré vyřešit přes interaktivní bod jako je návěstidlo nebo nákladová kolej či peron. To jsou jasné body, které ukážou polohu bodu i v koleji i ve čtverci v každé trati. Tím by to určil rovnou stavitel trati a OR to pak může jen číst. V aktivitě beznapěťový úsek už řešený máme.

Perony ne, ty se pak propisují do jízdních řádů.
To bylo myšleno jako stejný systém peronu nebo nákladové koleje, určí to body odkud a kam, bylo by to interaktivní, tedy ve hře by nebylo vidět, ale zápis by tam byl, s možností třebas i změny napájení zaškrtnout v možnostech. V peronu pro paxe máš taky volbu vpravo, vlevo nebo obojí.
Tak bych to viděl. Složitost neposoudím, ale musel by to umět např. TSRE editor, do msts editoru to asi vložit nepůjde.

Ale těch pár pevných stahovaček, když mi někdo napíše seznam, trolej tam mohu vypnout. To jen, abych někde nezapomněl. Vše si nepamatuji.
Mám se toho ujmout a udělat seznam pevných stahovaček pro BP, nebo i další případné tratě, nebo toto řešení bude nahrazeno jiným?

Back
Nahoře