Aktivity - všeobecně

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Bob napsal:
Blackwolf napsal:
Pánové nezlobte se, že Vám lezu do zasvěcené debaty, ale já mám jeden malý dotaz ohledně aktivity. Stavím aktivitu pro trať Luhačovice - jde o Os 4303, který vyjíždí z Uherského Hradiště v 07:45 hod a jen jsem se chtěl zeptat, jestli nevíte od kterého nástupiště z UH vyjíždí. Jak jsem si z oběhů zjistil jedná se o soupravu která v 7:11 hod přijede jako Os 2238 z Kunovic. Já ve svý aktivitě mám odjezd z koleje nejblíže staniční budověm, ale ta asi nebude ta pravá ořechová neb na návěstidlu se mi rozvítí pouze posunovací znak (bílá).
Jestli někdo ví z kterého nástupiště ten vlak odjíždí, tak ať dá prosím vědět. Díky.
Z té krajní (2. kolej) určitě ne. To je kolej manipulační. Vzhledem k tomu, že přes stanici v době pobytu/obratu tohoto vlaku jedou i jiné vlaky, odhaduji kolej první (2. od staniční budovy).

K tomuto obecně, už jsem to tady kdysi psal:
- Pokud jedu jako vlak, vjíždím/odjíždím na/z dopravních kolejí (toto v editoru nepoznáš, ten i seřaďovací návěstidla ukazuje jako hlavní)
- Mám-li vlak (ať už vlastní či traffic) s přepravou cestujících a tento ve stanici s úrovňovými nástupišti křižuje/je předjížděn apod. s jiným vlakem, musím dbát na bezpečnost cestujích. V praxi to znamená, že vlak, který přijede jako první, by měl přijet na kolej bližší k výpravní budově. V případě, že se zde setkává s jiným osobním vlakem, musím zachovat volné přechody pro cestující z druhého vlaku. Říká se tomu buď brat vlaky "do sebe" (první popř. oba chytím na praporek lokomotivami k sobě) nebo "za sebe" (první vlak potáhne až na konec peronu a druhý vjede za něj a překrývají se jen zadními vozy popř. vůbec). U varianty "do sebe" mohu i první vlak vzít na vzdálenější kolej a chytit na praporek oba - to třeba tehdy, pokud první vlak má dřívější odjezd než druhý.

Obecně mi vstávají vlasy hrůzou, když v aktivitě s osobním zastavím ve stanici a po bližší koleji mi prohuláká vlak..... Chudáci lidi. Detailně rozpytváno je to v D2.

O tom křižování vím, to už jsem tady někde četl, ale přesto dík. Já mám v aktivitě udělané dvě křižování s osobákama a to v Kunovicích tam je to přesně dle případu "do sebe" se zanecháním volného přechodu na druhé nástupiště a v Uherském Brodě a tam to mám "za sebe", neboť ten vlak který přijel dřív také dřív (o půl min) odjíždí. V UH to pravděpodobně předělám na tu 1. kolej.
Díky.

Mám dotaz a nevím kam jej správně zařadit tak to píšu sem, jak v AE a pak v simulátoru poznám,že daná kolej je manipulační či dopravní,tedy jaký je mezi nimi rozdíl. V trati Luhačovice jsem se například setkal,kdy na vedlejší koleji byl na kolejnici tzv. zámek,moc se v tom nevyznám a tak by mne zajímalo co to je,co to konkrétně označuje. I v reálu jsem si všiml,že posunovač musí ten zámek odemknout a zprůchodnit trať. :idea:

Jiří Maxa napsal:
Mám dotaz a nevím kam jej správně zařadit tak to píšu sem, jak v AE a pak v simulátoru poznám,že daná kolej je manipulační či dopravní,tedy jaký je mezi nimi rozdíl. V trati Luhačovice jsem se například setkal,kdy na vedlejší koleji byl na kolejnici tzv. zámek,moc se v tom nevyznám a tak by mne zajímalo co to je,co to konkrétně označuje. I v reálu jsem si všiml,že posunovač musí ten zámek odemknout a zprůchodnit trať. :idea:
V AE to nepoznáš a v simulátoru to lze rozpoznat podle návěstidel. Manipulační kolej slouží pro manipulaci s vozy, vlak se z ní nevypravuje. A ta kolej s "výkolejkou" byla právě ta manipulační.

Kank napsal:
Jiří Maxa napsal:
V AE to nepoznáš a v simulátoru to lze rozpoznat podle návěstidel. Manipulační kolej slouží pro manipulaci s vozy, vlak se z ní nevypravuje. A ta kolej s "výkolejkou" byla právě ta manipulační.

Aha,takže ten zámek na kolejnici byla výkolejka, že ? Tak teď už tomu rozumím, v mé aktivitě trati Luhačovice jsem na tyto manipulační koleje postavil buď Loose Consist nebo čekající nákladní traffic.

Na manipulační koleje není povolen vjezd z tratě a ani z nich nelze odjet na trať. Lze na nich provádět pouze manipulaci s vozama - vlak přijede do stanice na dopravní koleje, fíra obdrží pokyny od posunovače či jiného odpovídajícího personálu a provede posun (manipulaci) na tyto koleje a opět se vrátí na dopravní koleje a teprve pak může ze stanice odjet.

Takže na takovýchto kolejích může stát loose consist v odpovídajícím složení ale trafik tam nemá co dělat.

Ppoollll napsal:
Na manipulační koleje není povolen vjezd z tratě a ani z nich nelze odjet na trať. Lze na nich provádět pouze manipulaci s vozama - vlak přijede do stanice na dopravní koleje, fíra obdrží pokyny od posunovače či jiného odpovídajícího personálu a provede posun (manipulaci) na tyto koleje a opět se vrátí na dopravní koleje a teprve pak může ze stanice odjet.

Takže na takovýchto kolejích může stát loose consist v odpovídajícím složení ale trafik tam nemá co dělat.
Trafik může i posunovat, ne ?

[quote="Ppoollll
Takže na takovýchto kolejích může stát loose consist v odpovídajícím složení ale trafik tam nemá co dělat.[/quote]

Díky,teď už jsem chytřejší a v mé příští aktitě už nebude traffic co pohledávat na takových kolejích,jen tam umístím consist a pro jistotu bez loco,aby ta aktivita byla aspoň reálná.

Jiří Maxa napsal:
[quote="Ppoollll

Díky,teď už jsem chytřejší a v mé příští aktitě už nebude traffic co pohledávat na takových kolejích,jen tam umístím consist a pro jistotu bez loco,aby ta aktivita byla aspoň reálná.[/quote]

Můžeš tam mít i traffic, ale odpovídající - nikdy to nebudou dopravní koleje, ale proč neudělat traffic jako posun z manipulační koleje.

Martens napsal:
Jiří Maxa napsal:
[quote="Ppoollll

Díky,teď už jsem chytřejší a v mé příští aktitě už nebude traffic co pohledávat na takových kolejích,jen tam umístím consist a pro jistotu bez loco,aby ta aktivita byla aspoň reálná.

Můžeš tam mít i traffic, ale odpovídající - nikdy to nebudou dopravní koleje, ale proč neudělat traffic jako posun z manipulační koleje.

Dobrý nápad, momentálně pracuji na nové aktivitě Olomouc - Bohumín - Žilina - Půchov,aktivita bude rozdělena na tři části,ještě zatím nejsem takový profík aktivitář,abych na jeden zátah udělal giga aktivitu podobnou aktivitě Den Blbec. Až tedy naplánuji trasu vlaku hráče,pak půjdu na traffic, ale jinak docela dobrý nápad uděla posun z manipulační koleje :wink:

Jiří Maxa napsal:
Martens napsal:
Jiří Maxa napsal:
[quote="Ppoollll

Dobrý nápad, momentálně pracuji na nové aktivitě Olomouc - Bohumín - Žilina - Půchov,aktivita bude rozdělena na tři části,ještě zatím nejsem takový profík aktivitář,abych na jeden zátah udělal giga aktivitu podobnou aktivitě Den Blbec. Až tedy naplánuji trasu vlaku hráče,pak půjdu na traffic, ale jinak docela dobrý nápad uděla posun z manipulační koleje :wink:

Jiří, prosím Vás, nepište zde znovu Vaše postupy, až budete mít aktivitu hotovou, tak ji pusťte ven a snad se nějakého názoru dočkáte - co je dobře a co třeba špatně. Zase se pouštíte do debat o hov.. jako s předchozím nickem.

Zdravim. Pri zvorbe aktivity som sa stretol s takouto situaciou:

Vlak hraca vojde do stanice a ma pockat na protiduci vlak, aby mu uvolnil trat. Ked protiiduci vlak vojde do stanice, tak sa mi ale automaticky nepostavi vlakova cesta, ale iba ked sa pohnem s lokomotivou. Cim toto moze byt sposobene? Viem ze to nie je velky problem, ale ked tu aktivitu bude nahodou hrat niekto iny okrem mna a nebude o tomto probleme vediet, tak moze pred navestidlom stat aj pol dna vlakova cesta sa nepostavi, kym sa nepohne s lokomotivou.

S tím že se nerozvítí návěstidlo dokud se nepohne loko (a to správným směrem) jsem se taky setkal a určitě nejsem sám. Je to způsobeno tím (teda podle mého názoru), že jak zastavíš zabrzdíš jen loko a odbrzdíš vlak, tak se může stát že ti vinou nastavení brzd u vozů a nárazníků popojede souprava lehce zpět. Uvolní se tím napětí v náraznících a vozy se odtlačují od pevného bodu. V tomto případě HV. MSTS ti pak neobsadí trasu před tebou a proto se to návěstidlo nerosvítí. Mám tři způsoby jak to řeším:
1. Nejjednodušší je si zapamatovat kdy zhruba máš jet a prostě vyrazit proti stůj a čekat až to problikne.
2. Po zastavení prostě neodbrzdit vlak a počkat až se ti to rozsvítí. Pak odbrzdit a hurá dál.
3. Použít v AE "časovou událost" (myslím ža to je time event, ale nejsem si tím zcela jist) a nastavíš si ji tak aby se ti v ten a ten čas objevila zráva Odjezd.

P.S. tu 3 verzi zkouším doma ale k PC se dostanu nejdřív ve čt. tak pak dám vědět víc.

PAja26 napsal:
S tím že se nerozvítí návěstidlo dokud se nepohne loko (a to správným směrem) jsem se taky setkal a určitě nejsem sám..

Tenhle problém se objevuje, když s loko jedeš reverz (couváš).

Chtěl bych se zeptat, zde to nějak probrat. Při tvorbě aktivit (jak jsem psal výše) mi "time events" nefungují, mě tak provokují. Ten čas který nastavím, a co zprávu sesmolím a vše uložím, tak v aktivitě čekám a v ten čas nic, jen zírám. MSTS Bin zatím nepoužívám, protože vlastní Trainset mám a jen pomalu ho upravuji a předělávám. Můžete mi prosím poradit. Tuto problematiku osvětlit?

PAja26 napsal:
Chtěl bych se zeptat, zde to nějak probrat. Při tvorbě aktivit (jak jsem psal výše) mi "time events" nefungují, mě tak provokují. Ten čas který nastavím, a co zprávu sesmolím a vše uložím, tak v aktivitě čekám a v ten čas nic, jen zírám. MSTS Bin zatím nepoužívám, protože vlastní Trainset mám a jen pomalu ho upravuji a předělávám. Můžete mi prosím poradit. Tuto problematiku osvětlit?
Tohle k tomu píše Ppoollll ve svém návodu:
V sekci „Čas od začátku úkolu“ definujete čas v hodinách, minutách a vteřinách od začátku úkolu. Je nutné si toto uvědomit neboť je to opravdu od začátku úkolu nikoliv časový údaj určující v kolik se tato událost spouští. Čili pokud nastavíte čas zobrazený na zde uvedeném obrázku tak tím je nastaven časový interval 30 vteřin od spuštění úkolu nikoliv 30 vteřin od půlnoci. U delších úkolů je to určitá komplikace s kterou je nutno počítat. Je to v některých případech trochu náročnější na orientaci v čase u probíhajícího úkolu.
Návod najdeš zde: http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/1842/
Zatím se mi nestalo, že by něco, co jsem v duchu tohoto návodu udělal, nefungovalo a pokud ano, tak vždy byla chyba ve mně. ;)

Naposled editoval moderátor:
A ještě pozor na to, že v originálním MSTS jsou 2 časy: Běžný čas, která se zobrazuje na hodinách v kabině a na jízdním řádu (F10) vlevo nahoře, a čas událostí, který se zapisuje třeba do skutečných příjezdů a odjezdů v JŘ (F10) a jsou jím taky řízeny ony události závislé na čase. A tyto časy se v MSTS bez Bin 1.7 nebo posledního Bin 1.6. rozcházejí, takže se zdá že je něco blbě. Tohle byla jedna z mnoha nectností MSTS kterou Džordž vyřešil a opravil, takže se již nerozcházejí. A jinak pro instalaci Binu 1.6 a 1.7 nemusíš mít předem jakkoliv upravený trainset, pouze ti nebudou fungovat vymoženosti Binu (přepínání den/noc, změna stanoviště a lokomotivy, přepínání světel atd.) a nechá se to postupně upravovat. Rozhodně zvýšená stabilita MSTS s Bin v aktivitách je evidentní a již jen kvůli ní se vyplatí Bin instalovat.

Ahááááá. Tak to díky. Jo a s tím binem, to mi také uniklo. Myslel jsem že je to nutnost to mít vše předělané, že to jináč nefunguje. Tak ještě jednou díky.

PAja26 napsal:
Ahááááá. Tak to díky. Jo a s tím binem, to mi také uniklo. Myslel jsem že je to nutnost to mít vše předělané, že to jináč nefunguje. Tak ještě jednou díky.

Ještě se omlouvám za nepřesnost, kdy jsem tvrdil, že nebude fungovat přepínání mezi stanovišti a lokomotivami. Tak to nefungování se týká pouze stanovišť, přeskok mezi loko fungovat bude. Jenom ještě pozor na to, že MSTS Bin je kompatibilní pouze směrem dolů, tedy že nevadí neupravený trainset pro Bin, ale opačně to již neplatí, tedy pokud bys někdy odinstaloval Bin tak ti upravený trainset přestane fungovat pod orig MSTS.

Pánové zdravím.
Měl bych jeden dotaz. Nevíte jaké loko se používají v Kutné Hoře k posunu odstupujích loko.
Díky.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře