Zvuky - Petr Kapoun

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
G

Guest

Host
Na stránke dva balíky nových zvukov od Petra Kapouna. Jedná sa o tieto zvuky:704,708,714,731,735,742,749,751,770.
motorové vozy:820,830,831.

dem napsal:
Na stránke dva balíky nových zvukov od Petra Kapouna. Jedná sa o tieto zvuky:704,708,714,731,735,742,749,751,770.
motorové vozy:820,830,831.
Pěkné!Zajímalo by mě jestli budou postupně přibývat zvuky dalších loko?

Hneď som sa vrhol na zvuky motoru K6S310DR, v tomto prípade čmeliaka. Musím povedať, bol som uchvátený postupnými zvyšujúcimi sa otáčkami tohto motora :lol: .
Ale predsa jedna dôležitá pripomienka pre autora. To, čo on pomenúva ako ventilátor je v skutočnosti chladenie malého vodného okruhu. Ventilátor má úplne iný zvuk. Náhrávku ventilátoru nemám, ale toto možno pomôže - dávam sem link na stránku s videami (nielen) čmeliakov, kde tie ventilátory počuť.
http://phoenix.inf.upol.cz/~mazura/db_videa/
Kedže ich je tam niekoľko, hodím sem názvy, kde to poriadne počuť:
1. Náklad před žst.Čremošné
2.Ulanka, náklad s dvojitým postrkem
3. Výjezd nákladu s postrkem z tunelu pod Bradlem u stanice
Sklené pri Handlovej

Naposled editoval moderátor:
Robo a mohol by si mne laikovy vysvetliť,že okrem chladenia vodného okruhu aké iné ventilátory ešte šesťkoláky majú :?: Okrem dvoch ventilátorov na stanovišti rušňovodiča+kalorifer na kúrenie.Aj tam je jeden.

dem napsal:
Robo a mohol by si mne laikovy vysvetliť,že okrem chladenia vodného okruhu aké iné ventilátory ešte šesťkoláky majú :?: Okrem dvoch ventilátorov na stanovišti rušňovodiča+kalorifer na kúrenie.Aj tam je jeden.

Tiež som v tom laik :lol: . Ale na tento zvuk, ktorý pripomína stúpanie a potom klesanie sirény, som sa už dávnejšie pýtal passiona. Keď si predstavíš strechu čmeľa, má tam ventilátory 2, jeden väčší, druhý menší ... Skrátka sú tu dva odlišné zvuky, pričom ten prvý v tom balíku nie je a ten druhý nahrádza funkciu toho prvého a v tom vidím prúser. Stiahni si tie videá a hneď pochopíš, o čom točím. :study: :lol:

Vida, konkurence :D . Je to pěkné, ale mám pár připomínek:
- u zvuků bert a 742 jsou jednotlivé zvuky motoru (běh) příliš krátké, čímž při přehrávání ve smyčce nejsou pravidelné. Nejlépe to jde poznat na souboru "742_motor_1_beh". U bert už jsem si na tom nespočetkrát vylámal zuby.
- dál u zvuků bert chybí přechody mezi stupni při snižování výkonu - doběhy.
- při použití loko jako traffic není slyšet při pohledu z kabiny - dá se to zprovoznit přehozením řádku "passcam" ve Scalability0 z deaktivace do aktivace.

Mne sa skôr nezdá u 751 zvuk v kabíne pri výkone 88-100%. Nejako to ide v takej divnej slučke. Vonkajší zvuk je OK. Pri 770 mi tiež vadí ten zvuk ventilátora a ešte v kabíne 770 je nejako "ticho". Inak sú to doposiaľ najlepšie zvkuky pre tieto loko. A konečne niekto vyriešil aj realistické ovládania húkačky.

To Robo: no máš pravdu ,že je tam aj iný zvuk, ale nemáš pravdu,že to nie je ventilátor.Totižto na streche sú dva ventilátory jeden na hydrostatický pohon druhý na elektrický. Pri bežnej prevádzke ide ten hydrostatický,ale pri prehrievaní vody sa zapne knemu aj ten na elektrický pohon kým sa zas voda neschladí na pod istú teplotu. Vtedy keď sa rozbehne aj druhý elektrický ventilátor dochádza k otvoreniu ďalších dvoch dielov žalúzií, ktoré sa po dochladení zas zavrú. Tuším ,že takto nejak to je. Ale v každom prípade názov ventilátor je dobrý.Ono je to totiž aj ťažké vystihnúť práve spustenie druhého ventilátoru pri nahrávaní zvukov. Aspoň by to takto nejako malo byť. :wink:

Dem, ja som nenapísal, že tam nieje ventilátor, práve naopak, jasne som tam napísal, že ich má dva, ale to nie je podstatné. Dôležité je to, že sme sa zhodli na tom, že to tam chýba. V praxi som si všimol, že ten ventilátor, pri ktorom sa otvoria 2 žalúzie pracuje, aj keď rušeň stojí, čiže tu by som nevidel problém ho nahrať. Ten druhý pracuje len za jazdy.

nebulus napsal:
Inak sú to doposiaľ najlepšie zvkuky pre tieto loko.
Čo ja viem žiadne iné doposiaľ na 770/771 nejestvovali.

Robo napsal:
Dem, ja som nenapísal, že tam nieje ventilátor
Robo napsal:
To, čo on pomenúva ako ventilátor je v skutočnosti chladenie malého vodného okruhu. Ventilátor má úplne iný zvuk.
Ja som reagoval na toto, že v každom prípade je pomenovanie ventilátor dobré. :wink:

Čmeliak nemá hydrostatický okruh chladenia. Ventilátor veľkého vodného okruhu je poháňaný prostredníctvom HVK (hydraulický vypínač kompresora), v ktorom je prenos síl uskutočňovaný hydrodynamickým spôsobom.
Oba ventilátory pracujú aj počas státia rušňa, nie sú závislé na jeho pohybe. Rušne s elektronickým regulátorom, ktoré majú znížené voľnobežné otáčky si pred zopnutím elektromotora chladenia malého okruhu otáčky spaľovacieho motora o trochu zvýšia. Je to spôsobené tým, že nabíjacie dynamo z ktorého je napájaný aj tento elektromotor by pri znížených otáčkach nestačil dostatočne dobíjať batérie.

tak aspoň to konečne niekto odborne vysvetlil. :wink: Inak keď sme nahrávali nové zvuky na el.loko s Dráčikom tak ani zanič na svete sa nám nepodarilo verne nahrať hlavný vypínač.Vždy tam bolo velké skreslenie zvuku. Dosť možné, že aj pri týchto zvukoch a možno práve aj pri tom ventilátore sa stalo niečo podobné. V každom prípade konečne zvuky ktoré sú pre 770/771 ,lebo ako Duuso písal doteraz žiadne neexistovali.

To Matýsek:
Ano budou přibývat další zvuky. Už jsou hotové pro 720 a 721, dále před dokončením je i Sergej (781) a budou nové zvuky pro 770 (+ oba ventilátory) bez tlumiče. Ještě jsou v plánu i 230 ,240 a 242
.
To Robo:
Jak tady psal Dem o hlavním vypínači, tak zvuky ventilátoru byl dost velký problém. Stále se tam překrývali zvuky. Nakonec se to podařilo, ale až po odeslání snd souboru ke zveřejněni. Tak budete muset počkat na update.

To Jacek:
Zvuky motoru u 742,749 a 751 pošlu to kámošovy, ať tyto je prodlouží. U bardotek bych doběhy neřešil protože tam ten zvuk trvá jenom pár vteřin a když jsme to zkoušeli, tak to bylo míň reálné, než když tam nebyl žádny zvuk. Dík za info k ozvučení traffic při pohledu s kabiny.

To Nebulus:
Na ty zvuky v kabině u bardotek na 7.a 8.stupni a ve čmeláku se podívám. Co se týče ventilátoru tak MSTS teplotu motoru nezná a tak použití je spíše takový kompromis.

Ludek, a čo tak použiť jeden ventilátor "pevne", žeby sa spúšťal pri vyššej rýchlosti ako je tomu teraz a ten druhý klávesov "v" ?

Robo napsal:
Ludek, a čo tak použiť jeden ventilátor "pevne", žeby sa spúšťal pri vyššej rýchlosti ako je tomu teraz a ten druhý klávesov "v" ?

To je velmi dobrý nápad a dobře realizovatelný, ale nevím co na ostatní jestli by jím vyhovovalo mačkání klávesy pro spuštění ventilátoru.

Robo napsal:
Mě by spíš zajímalo zda by šlo klávesou "v" startovat a vypínat motor.Kdysy dávno to snad bylo u nějaký 753 a bylo to ke stažení na stránkách F.Havla.

Nemyslím si, že štartovanie a vypínanie je efektívne využitie "v-éčka". Okrem toho je určite blbé, keď mi už mašina dymí a zrazu ju naštartujem ...

Robo napsal:
Nemyslím si, že štartovanie a vypínanie je efektívne využitie "v-éčka". Okrem toho je určite blbé, keď mi už mašina dymí a zrazu ju naštartujem ...
Záleží na tom, že ako sa na to pozeráš.Mne osobne to vyhovuje,lebo je to zas o kus bliššie k realite a preto mi ani to dymenie nevadí. Dá sa to vypnúť inak úplne,ale potom to nedymí ani vo výkone. Tak že je to zas o komromisoch.

Back
Nahoře