Predný zberač na lokomotíve ak ťahá kotlové vozne

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Mirec
  • Datum začátku Datum začátku

Mirec

Signalista
Náš fanda z Nemecka p.Peter Walz (na fóre známy ako Peter01) sa ma opýtal jednu zaujímavú otázku - Vraj keď lokomotíva ťahá vlak v ktorom je hneď zaňou radení kotlový vozeň s ľahko vznietiteľnou látkou (buď plný, alebo prázdny) musí sa používať predný zberač, aby iskry odletujúce od zberača nezapálili niečo na vozni.Keď vraj nieje možné použiť predný zberač, musí sa medzi loko a vozeň dať tzv.ochranný vozeň, najčastejšie vraj typ Gbs.Chcem sa preto opýtať aktívnych železničiarov (fírov) čo je natom pravdy ...

Myslím, že to súvisí s danou témou. Ak vlak prepravuje autá a vozeň ložený autom ( samozrejme dvojpodlažný) je hneď za mašinou, ktorá ma zdvihnutý zadný zberač, nie je to proti predpisom ? Väčšinou sa na fórach stretávam s tým, že to je proti predpisom, ale realita je iná.

Každý fíra dostává rozkaz k jízdě a v něm je i mimo jiné klasifikace vlaku. Pokud se tam objeví slovo myslím nebezpečný, ví fíra co by měl dělat. Tedy pokud veze např. cisterny s olejem ..., měl by jet na přední smeták. Já bych požádal profíky, aby to upřesnily.

No možná je to taky špatně,ale co vím já,tak to bylo samozřejmě na Rolá-ch a u snadno vznětlivého materiálu vezeného přímo za loko,pak tam rozhodovalo i počasí hlavně v zimě kdy by se mělo jezdit na přední smeták,neb trolej vzhledem k možnému zaledování a dobře patrné jiskření,má měnší tření a tudíž je potřeba větší přítlak na trolej a to je na pření smeták tí že ne něj působí vzestupné proudy od čumáku loko,atd....Možná blud,možná špetky pravda. :?:

Ďakujem za postrehy.Takže asi to bude pravda.O tých RoLa vlakoch viem, tam sa tiež tuším musel vždy! použiť predný zberač aby odletujúce časti nepoškodili autá.

ad 742.041: v zime by sa snad malo jazdit na oba - predny, elektricky odpojeny, ale zdvihnuty, drvi lad, zadny funguje ako zberac elektriny.

Sice out-to-date ale v kostce.
El. lokomotivy jezdí pod trakčním vedením (TV). /* vím, nic nového, žejo :) */ . To se skládá z nosného lana a trolejového drátu, (TD). Nosné lano zde nehraje roli, takže měděný TD má pro hlavní dopravní koleje u DC 150 mm2 a u AC 100 mm2, pro vedlejší koleje DC 100 mm2 a AC 80 mm2. To ovlivňuje hmotnost TD, takže se nastavuje přítlak sběrače podle AC/DC systému a podle hmotnosti TD (nastavení přítlaku) se projektuje celá sestava TV, navíc TV musí mít nějakou pružnost. Zvedne-li se sběrač v 0 km/h, dojde k nadzvednutí TD o cca 10cm, jede-li loko na zadní sběrač, zdvih TD se skoro nemění. Problém nastává u jízdy na přední a na oba sběrače. U obou zvednutých sběračů se TD v závislosti na délkách poli mezi trakčnímy podpěrami /* stožáry*/ zvedá cca do 15cm. Limitní výška sestavy /* myšlena volná vzdálenost mezi bočákem TD a TD je 15 - 20 cm. Při jízdě na přední sberač dochází k progresivnímu zvyšování přítlaku spodním proudem vzduchu . Nad 70 - 80 km/h už je přítlak tak velký že už sestava ztrácí pružnost. Při jízdě na oba sběrače platí to stejné jak pro přední + přítlak na zadním sběrači = ztráta pružnosti TV nastává už okolo cca 40 km/h. Co se teda děje s TD při vyšších rychlostech. U každého bočáku vzniká tvrdé místo kde dochází ke zvýšenému opotřebení TD, rázu na lyžinu sběrače a vzniku vlny u TD. U mezilehlé /* TD mezi TP*/v oblouku vlivem rozkmitu může dojít k překročení vzdálenosti TD na lyžině sběrače, drát se tak dostane pod ucho a už začne trhat lanička, dojede k bočáku a serve se sběrač. Něco podobného, ale na rovném úseku hrozí zase v mechanickém dělení /* místo kde končí a začíná nový kotevní úsek */. Těch kritických faktorů je víc, ale to by bylo dlouhé psaní

Proč se teda jezdí na přední nebo oba sběrače ?

Jízda na přední zběrač. - závada na zadním sběrači, sběrnici nebo odpojovači jemu náležící, kamarádské gesto kolegovi na vlakové, jsme li na přípřeži/*zatavené pecky z uhlíku a mědi ve skle + uhlíkový prach není moc příjemný a dílna taky není moc nadšená */ přeprava dle RIV, přední HKV u dvojčat, které nejsou uzpůsobeny na jednočlenné řízení/ovládání, ...atd.

Jízda na oba sběrače - zde je doporučená max. rychlost 40 -50 km/h v přímém směru jede li se do odbočky, křížením, dělením nebo jiným prvkem v sestavě TV zvážit jízdu na oba smetáky a nepřekračovat 40 km/h
Hlavní důvody: rozdělit odběr trakčního proudu ( např při předtápění souprav hnacím vozidlem ) a omezit vzniku lokálního oteplení TV /* např napěťová ztráta přechodu C - Cu je cca 1.2 V, rozjezdový proud dle HKV, nepřekračuje 2.800 A na DC, u AC 600 A. Malý příklad dle zjednodušeného vzorečku Pz = U*I* cos Fí ( Fí - pouze u AC a je okolo 0,8 ) ...1.2 * 2800 = 3360 W a to vzniká na max 20cm2. Vtip je však ten, že to platí pro čistou trolej bez nánosu ledu, šmíru z nezávislé trakce /* začleněno i sazomety */ , elektráren, stavební a výlukové činnosti, ...atd
Při nepříznívých podmínkách je přechodový odpor několikanásobně vyšší. Hrozí přepálení TD, Proto přední sběrač se použije na očištění TD, sám sníma trakční proud od cca 30 % , zadní už má po několika metrech účinnost od 70 % . Po dosažení určité rychlosti už nehrozí přepáleni TD a vzrůstá riziko poškození TV, se přechází na jeden sběrač.

P.S. pokud jsem na něco zapoměl nebo vyrobil pravopisnou hrubku/y, tak mě laskavě omluvte.

742.041 napsal:
No možná je to taky špatně,ale co vím já,tak to bylo samozřejmě na Rolá-ch a u snadno vznětlivého materiálu vezeného přímo za loko,pak tam rozhodovalo i počasí hlavně v zimě kdy by se mělo jezdit na přední smeták,neb trolej vzhledem k možnému zaledování a dobře patrné jiskření,má měnší tření a tudíž je potřeba větší přítlak na trolej a to je na pření smeták tí že ne něj působí vzestupné proudy od čumáku loko,atd....Možná blud,možná špetky pravda. :?:
Možná taková blbá otázka, ale co je na Ro-lách vznětlivej materiál za mašinou?? vždyť tam byl vagon pro šoféry a až pak samotný TIR...

Mě se stalo, že při určité rychlosti to Eso sypalo i na druhý vůz (razení bylo ve vozech B)

Aha, je sice pravda, že asi tak před 2 či 3 dněma, jsem viděl 372 s druhou 372 a nebo to bylo ESO - to jsi teď nejsem jistej, a ta 372 jela na zdvihlej přední smeták.

Edie napsal:
Aha, je sice pravda, že asi tak před 2 či 3 dněma, jsem viděl 372 s druhou 372 a nebo to bylo ESO - to jsi teď nejsem jistej, a ta 372 jela na zdvihlej přední smeták.
A jaký bylo počasí?

Edie napsal:
742.041 napsal:
Možná taková blbá otázka, ale co je na Ro-lách vznětlivej materiál za mašinou?? vždyť tam byl vagon pro šoféry a až pak samotný TIR...

na rolách vznětlivej materiál není, ale řidič by asi dal fírovi do držky, kdyby mu odletující částečky ze smykadla zničily lak a čelní sklo.

Němci jezdi standardně na přední smeták a ani nemusí. Přivezou krabice do Dc, zde se vymění s našim firou, a ten po rozjezdu vetšinou na oba smetaky 1 shazuje, tedy jede na zadni. Ale zase je tu rozkaz, pokud je např. ve 3 vagoně v krabici něco nebezpečného, tak jede na přední.

Jak už zde bylo probíráno tak pokud prší tak se může jet na přední smeták

Edie napsal:
Vrbam napsal:
Jak už zde bylo probíráno tak pokud prší tak se může jet na přední smeták
Ale já nepsal že pršelo, ale že bylo vedro. Beze srážek.

Dělá si z tebe prdel. Nereaguj. Jak je šikovnej tak se někdy chová jak ženská v onom týdnu.
------------------
Taxi chvilku to tu nech a pak to smaž. Díky.

Back
Nahoře