Vvýj rychlostníky

zarkow

Cestující
Tak jsem si ted po ceste mezi Ostravou a Prerovem vsiml, ze se na sloupech objevily nad klasickymi rychlostniky taky nove, stejne velke ale jeste zakrytovane. udajne se jim rika Vvýj a plati jen pro nektere vozidla dle ucinku na trat. A take se mely objevit i misty mezi Brnem a C. Trebovou. Nevi nahodou nekdo z vas k tomu neco blizsiho? Treba pro jake vozidla to bude platit a jakto ze naraz bude misty vetsi rychlost? Diky

Uz ted existuji 2 druhy, pro useky pojizdene motorovymi vozy ci jednotkami a pro lokomotivy. Lokomotiva ma vetsi napravovou hmotnost a tim i vyssi namahani trate.
Treba ty rychlostniky jsou pro bimbadlo 680.

Zdeněk Itterheim napsal:
zarkow napsal:
Je to mozne, ale co vim tak rychlostniky pro bimbadlo maji prece jiny tvar nez jsou pro klasiky....

Pro vozy s naklápěcí skříní jsou ty postavené na výšku, tedy číslice jsou pod sebou. Foto nemam.

Jasne to vim proto se ptam pro ktere vozidla to bude platit....

Je mozne, ze sa znova zavadzaju rychlostniky pre vozidla skupiny 1, tak ako to bolo za cias Ganzov ...

Zdravim, našel jsem i toto téma ale moc moudrý nejsem (četli jsemsi to v předpisech a tam nejsou zrovna konkrétní).
Takže ty na výšku: Naklápěcí
Dva nad sebou: 1. ?
2?

Mohli by jste mě říct konkrétně co pro co platí? Dik

Vitas napsal:
Zdravim, našel jsem i toto téma ale moc moudrý nejsem (četli jsemsi to v předpisech a tam nejsou zrovna konkrétní).
Takže ty na výšku: Naklápěcí
Dva nad sebou: 1. ?
2?

Mohli by jste mě říct konkrétně co pro co platí? Dik
Když máš dva rychlostníky N (to jsou ty obdelníky) nad sebou tak:
horní: jednoduše řečeno, platí pro vlaky které jsou taženy loko ř.150,151,162,163,263,350,362,363,371,372 a všechny vozy musí mít kotoučovou brzdu, tzn. pokud i jeden vůz nemá kotouče, musí fíra jet podle spodního
dolní: platí pro všechny ostatní vlaky, v praxi to je vlastně skoro každý, vlaky které by splňovaly podmínku pro jízdu podle horního rychlostníku je jako šafránu

Mě by spíš zajímalo, jaký pozitivní vliv mají kotoučové brzdy na síly působící na vozidlo v oblouku, že jsou nutné pro využívání vyšších rychlostí. Ať přemýšlím, jak chci, žádnou souvislost nevidím. :(

Pawlik:
Tak nad tímhle si už delší dobu lámu hlavu taky. :D Jaký mají vliv kotoučové brzdy na průjezd soupravy obloukem?

Michal napsal:
Pawlik:
Tak nad tímhle si už delší dobu lámu hlavu taky. :D Jaký mají vliv kotoučové brzdy na průjezd soupravy obloukem?
Třeba způsobují malé naklápění podvozku jako pendolino :lol: .
Spíš mne napadá, že podvozky s kotoučovýma brzdama jsou modernější konstrukce a lépe bez nějakých vedlejších rázů, které způsobuje tyčoví a pákoví klasických brzd, sedí na kolejích. Ale proč jen v obloucích, proč například nemohou jet například z Blanska 125 až 130km/h. Třeba nás zde navštíví někdo znalý a vše nám vysvětlí. Protože například jmenované lokomotivy nemají diskové brzdy, ale klasické zdrže.

No já nevím, to se mi rozhodně taky moc nezdá ;) Jako příklad za všechny uvedu podvozky GP 200, které jsou z podvozků s kotoučemi u nás zastoupeny prakticky nejvíc, ale účinky na kolej v oblouku jsou naopak horší, než u jiných podvozků (VÚKV apod.) - nesouvisí to nijak s brzdami, ale je to podvozek pro vyšší rychlosti, a jeho delší rozvor (2,6m oproti běžným 2,5m) a příčně/podélně tuhé vedení dvojkolí způsobuje v obloucích spíše problémy (konkrétně v úseku Brno-Blansko, kde jsou často nasazovány "bymáky", vlnkovitost koleje až vylamování materiálu). Takže vliv brzd na průjezdnost obloukem se mi zdá spíše zanedbatelná... Jedině mě napadá, že vozy se špalíkovými brzdami jsou za jízdy hlučnější, a tak musí jezdit pomaleji :lol: Ale to mě jen tak zrovna teď napadlo, jinak fakt nevím důvod proč existuje to dvojté omezení rychlosti :?: :?: :roll:

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře