Úzkorozchodné trate všeobecne

Ivan.ps napsal:
Asi myslíš film "Nevera po slovensky", ale kde bola tá železnica, tak to ti nepoviem...
Ahoj, jo dikes moc. Pokusim se to někde sehnat. Ta souprava byly složena s páry jednoho osobáku a zbytek byly vozy se dřevem a připomělo mi to, když jsem si dělal tenhle screen.;);) Kromě těch vlaků okolo a ten os byl kratší, asi nějaké Ci/u.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.image-hosting.okamzite.eu/pics/4d6294a13ba1d7bcc87c5c9edd007df8.jpg

Dan

Jen doplním kolegu Nebuluse:

Film Juraje Jakubiska (původně třídílný TV film, ze kterého byl následně vytvořena i zkrácená verze jednodílná, celovečerní) Nevera po slovensky se skutečně natáčel na Čiernohronské železnici v Čierném Balogu v roce 1980, tedy krátce před ukončením pravidelného provozu. To co je dneska provozováno jako muzeum je jen malá část tehdejší kolejové sítě. Ale jedna z "kolbenek", kterou je vidět jak v úvodním, tak ve většině ostatních železničních záběrů (pomineme-li "Edisonovu" splašenou elektrocentrálu :D ), je na Balogu zachována - viz obr. http://vl-company.ic.cz/chz/P5011621.jpg

OndraJ napsal:
Jen doplním kolegu Nebuluse:

Film Juraje Jakubiska (původně třídílný TV film, ze kterého byl následně vytvořena i zkrácená verze jednodílná, celovečerní) Nevera po slovensky se skutečně natáčel na Čiernohronské železnici v Čierném Balogu v roce 1980, tedy krátce před ukončením pravidelného provozu. To co je dneska provozováno jako muzeum je jen malá část tehdejší kolejové sítě. Ale jedna z "kolbenek", kterou je vidět jak v úvodním, tak ve většině ostatních železničních záběrů (pomineme-li "Edisonovu" splašenou elektrocentrálu :D ), je na Balogu zachována - viz obr. http://vl-company.ic.cz/chz/P5011621.jpg
Děkuji všem za vyčerpávající odpověď. Ten film si musím sehnat.;) Ondro ten screen je nádhera. Škoda, že už tyto tratě fungují jen jeko muzejní (ale i tak díky za ně a hlavně lidem, co se o tyto tratě zasazují a starají) V pravidelném provozu to musela být fakt nádhera. Já mám "kousek" od Ostravy trať Oščadnica - Vychylovka, tam jsem to před 15 lety procházel, ale jak to tam vypadá v současné době nevím a na netu jsem ji nějak nenašel.
S pozdravem Dan.;)

Naposled editoval moderátor:
Dan J. napsal:
. Škoda, že už tyto tratě fungují jen jeko muzejní
Pár rokov dozadu na bola na Balogu aj funkčná nákladná doprava narezaných dosiek z píly v Balogu do Chvatimechu
Foto z takejto dopravy vidno aj na strane 2 tohoto dokumentu:CHZ

Pekné čítanie o úzkorozchodnej železnici Ružomberok - Korytnica. Predstaviť si ju v MSTS...To by bola paráda ;-)

http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/003565-Uzkorozchodna-zeleznica-Korytnicka.asp

Rocker napsal:
Pekné čítanie o úzkorozchodnej železnici Ružomberok - Korytnica. Predstaviť si ju v MSTS...To by bola paráda ;-)

http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/003565-Uzkorozchodna-zeleznica-Korytnicka.asp

No to by teda bola paráda ale táto železnička tam už nie je (ani koľajnice).Škoda

No to by teda bola paráda ale táto železnička tam už nie je (ani koľajnice).Škoda
[/quote]

No když je dobrá dokumentace a fůra fotek nebo dobrá knížka... Já zkouším spíchnout lesní dráhu v Žarnovnici. O prázdninách se něco o mém projektu dozvíte. Sice je to jako polofikce, že stanice a některé úseky jsou podle fotografií, zbytek je doplněn fikcí.

Zdravím.
Tak to by byla parádní trať. Lesní železnici v MSTS nemáme, i když částečně se lesní železnici podobá fiktivní JZD 760mm, Kdysi při jejím vývoji jsem do Jiříka TK "hučel" aby udělal nějaký úsek lesem do kopců s nějakými úvrati, i když přiznám se nevím, zda zrovna na trati Ružomberok - Korytnica taková místa byla, ale neuspěl jsem.:D:D Pěkná trať byla i Oščadnica - Vychylovka, ale fotky žádné nemám a odkazy jsem taky nikde nenašel.
S pozdravem Dan.

Zdravím,
a není na Slovensku /či spíše na síti/ k dispozici něco jako zde na foru nedávno prezentovaný počin ... http://kontaminace.cenia.cz/NIKM_4.swf ???
Kdyby ano,snad by se dalo alespoň zhruba vytušit vedení tratě.

David

Dan J. napsal:
Zdravím.
Tak to by byla parádní trať. Lesní železnici v MSTS nemáme, i když částečně se lesní železnici podobá fiktivní JZD 760mm, Kdysi při jejím vývoji jsem do Jiříka TK "hučel" aby udělal nějaký úsek lesem do kopců s nějakými úvrati, i když přiznám se nevím, zda zrovna na trati Ružomberok - Korytnica taková místa byla, ale neuspěl jsem.:D:D Pěkná trať byla i Oščadnica - Vychylovka, ale fotky žádné nemám a odkazy jsem taky nikde nenašel.
S pozdravem Dan.

Pokud by byl zájem o fotky z KOLŽ, něco málo je zde Orava , Kysuce , tady , Orava I , Orava II , ešče Orava , ešče Kysuce , obě dvě , čerstvé z obou a web KRÚŽOKu . Jinak by myslím nebyl problém zařídit nafocení obou částí železničky. motorová myš :oops:
Koukám, že jsem přehlíd "Oščadnica", mě u týhle železničky automaticky naskakuje před očmama Orava... :-)) Ale i to by se snad dalo zařídit...

Zajímavá byla také částěčně elektrifikovaná Lubochňanská lesná železnica - v provozu údajně do roku 1966.
Hlavní část byla elektrifikovaná a vedla z Lubochně na jih táhlým údolím pouze odbočné "větve" k jednotlivým dřevařským nákladním stanicím byly s parním provozem.
Byla by to ideální konfigurace pro trať MSTS = Ružomberok- Korytnica s osobní motorovou trakcí + o kus západněji lesní parní+elektrická lubochňanská železnica ....... :-)

pepeQ-2 napsal:
Zajímavá byla také částěčně elektrifikovaná Lubochňanská lesná železnica - v provozu údajně do roku 1966.
Hlavní část byla elektrifikovaná a vedla z Lubochně na jih táhlým údolím pouze odbočné "větve" k jednotlivým dřevařským nákladním stanicím byly s parním provozem.
Byla by to ideální konfigurace pro trať MSTS = Ružomberok- Korytnica s osobní motorovou trakcí + o kus západněji lesní parní+elektrická lubochňanská železnica ....... :-)

I Lubochňa by se dala zařídit, fotky + plánky (jen nevím, kolik plánků je dochovaných). V případě zájmu mi kdokoli napište. myš :oops:

Zdravím Nebulusi,
již delší dobu uvažuji o tom postavit nějakou povrchovou důlní drážku. Taková oddychovka. Pomalu si pojezdit s kolibami s uhlím, posuny, manipulace s vlakem, atd. Pustil bych se ale do toho jen v případě, že ''by někdo'' vymodeloval lokomotivy a vagony. V Ostravě máme hornické muzeum, kde je celkem hodně lokomotiv a vozů na nafocení. Nemáte tam náhodou fotky BN 30? Neznamsebe má hotový model, ale nemá textury. Napadlo mne, že bych zajel buď do Mladějova nebo do Zbýšova a nafotil, co se dá. Bohužel pokud nebude žádná iniciativa, nebudu se do toho hrnout. Už tak toho mám dost rozpracovaného.

E499_2002: Vozíky na textúry a modely nafotené mám, mám nafotené aj mašiny BND30 a DH35 vrátane cabu. Mám nafotené aj výsypky, štôlne a pod., povrchovú situáciu atď. Takisto mám nafotené aj nejaké konštrukcie šachtových veží. Myšlienkou postaviť v MSTS niečo takéto sa zaoberám už dávno. Ale času málo. V princípe by som bol ochotný vymodelovať banský vozík a mašinu DH35 ( je to iba taká krabica );

To je skvělé. Myslím, že by byla škoda toho nevyužít a vymodelovat. Na internetu jsem našel nějaké typové výkresy i parametry pro tvorbu eng. Jediný problém je, zda-li se tedy najde modelář. Časově na tom taky nejsem moc dobře, ale mám něco volného času a jsem ochoten tu trať postavit.

Ináč aj taká Mladějovská trať vrátane továrne a časti podzemia by mohla byť zaujímavá. Bol som tam ešte v čase pravidelnej prevádzky a doma mám o tejto trati aj monografiu.

Back
Nahoře