Tak aby sme to ustálili:
Unifikovaný náter /strecha a podvozky šedé, skriňa červená a po celom obvode skrine žltý pruh o šírke 600 mm/ sa začal používať niekedy okolo roku pána 1985 /neviem presne/ a postihol VŠETKY rušne bez rozdielu, motorové, elektrické 3 Kv, 25 Kv, obojsmerné a taktiež aj motorové vozy.Akurát si neviem spomenúť či sa tento náter dosadil aj na prívesné vozne Baafx /010/, Bmx /050/ a Bnp /053/. Ale tak sa mi zdá že nie.
Oproti dnešnému unifiku bol hlavný rozdiel ten, že sa ako-tak rešpektovalo tvarové riešenie hnacích vozidiel, napr. "bobina" 140 mala žltý pás na čelách spojený do tvaru "V", presne ako kedysi keď to mala každá v striebornej farbe /teda možno každá/.Ale v každom depe sa našlo "pár" výnimiek, ktoré sa vymykali unifiku. Známe boli Zvolenské 750 032,198 /"hokejky"/ ,750 181,182 /modrá/, 754 033,052,069 /šedo-zelené/, 754 055 /modrá/ ale aj cénuly v pôvodnom pomarančovom nátere - 775 005, 776 015. Z elektrík mi nedá nespomenúť 350-004 z RD Bratislava hl., ktorá nebola nikdy uvedená do unifikovaného náteru so 60 cm pruhom, bola modro-biela, na čelách 300 mm žlté pásy a spústa doplnkov od rušňovodičov z turnusu, ináč som sa s ňou trocha potrápil a onedlho ju možno vydám.
Ináč čo sa týka dnešného unifiku tak na lamine som to už prehltol, gorila je o ničom ale 754 033 je vrchol, takto doje...ť mašinu, to je výkon ako hrom, prepáčte za výraz. A podľa mojich info prvý raz vyšla zo ŽOS-ky s čierno-bielymi pruhmi na pluhu a svetlošedým rámom a musela späť ! Vraj nesedia odtiene a pluh má byť šedý a na spodku majú byť čierno-žlté pruhy v jednom smere ! Hrôza, kde sú tie časy keď bola šedo-zelená a na čelách nosila namaľovaný Zvolenský zámok a mestký erb Zvolena...