Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #5

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Jednou za čas si udělám zálohu trati a provedu preventivní obnovu databáze, kterou po dokončení sice nemohu použít (OD nezná česká návěstidla a přejezdy a vyhazuje je jako chybná, po té trať zkolabuje), ale když mám nějakou chybu v pokládce kolejí na přechodu mezi modrými čtverci, obnovení databáze vyhodí chybu, opíši souřadnice a koleje smažu a položím znovu.
Tentokrát jsem špatně a nenávratně položil vyhýbky v HK a musím asi 5 hodin práce udělat znovu. Při pokusu obnovení databáze, mi program několikrát spadl k Billovi. Nejprve jsem musel smazat Třebovice, pak Brno Královo Pole a ve finále první vyhýbky před tunelem do Bratislavy, vždy to padlo na modré hranici čtverce.
Takže mne čeká tyto koleje položit znovu.
Ale otázka je, jestli někdo dokáže opravit databázi jen kolejí nebo silnic ručním způsobem. Poslal jsem soukromý email desítkám lidem, ale reagoval jen jeden člověk a stejně jsme řešení nenašli.
Ideální by bylo, kdyby se obnova databáze buď naučila znát česká návěstidla nebo kdyby se dalo obnovit jen koleje a silnice. Ale to by se někdo musel nabourat do MSTS a tohle upravit.

Zbyňku, ja som s týmto laboroval, ale ručná oprava je skoro nemožná. Podla toho čo som pochopil, tak súbor .tdb definuje cestu od modrého (červeného) bodu po ďalší, aj keď je medzi nimi niekolko druhov kolají.
Konkrétnejšie obsahuje Tracknode, kde (na 80 %) odstavec s TrJunctionNode udáva pozíciu začiatku (modrá čiara), TrVectorNode udáva celú cestu od začiatku po koniec záhadným spôsobom a TrEndNode by mal udať koniec (modrá čiara). Vystrihnúť s tohoto určitú časť kolaje je asi práca nadludská, možno niekto prišiel na niečo lepšie.

Já tento dotaz sem dal z důvodu, že nedávno mi Pampalini vyčítal, proč musí stahovat 20MB (komprimovaného na 3) tdb, když lze do aktualizací dát jen změny v tomto souboru. Z mého pohledu, jakákoli manuální změna zápisu v těchto souborech způsobí havárii. Tak jsem se chtěl nechat poučit od zkušenějších.
Ale zatím dle emailů, i znalí od těchto zásahů dávají ruky pryč. Takže platí obecná rada, zálohovat, zálohovat a zálohovat. V případě havárie je jedinný způsob. Od poslední zálohy začít znovu. Co se týká aktualizací souborů databáze, asi bych také neriskoval a raději stáhnu těch pár jednotek mega bez rizika.

Ja si tiež myslím. Skúšal som posúvať tie modré čiary, to išlo, ale akýkolvek zásah do vektorov a písal som Billovi. A ak to Pampaliny dokáže, tak nech sa pochváli.

djneon napsal:
Mám dotaz, jestli by nešlo něco dělat s těmi kolejemi... Tohle dělají při plných světlech v noci.

A já mém dotaz, jestli bys náhodou nechtěl zmenšit ten zatr. obrázek. Tento jev se stává při zamaskování kolejí jinou texrurou, aby to alespoň ve dne vypadolo k světu. V noci se s tím asi nedá skoro nic dělat. Holt nic není dokonalé.....

Pěkný pozdrav panu Šemorovi a ptám se: je možno sdělit, které postavené tratě nebo úseky se už nebudou v budoucnu měnit (kolejivo)?
Díky za info.

100% zaručit nelze nic. Ale nemělo by se už hýbat s nově postavenými úseky.
Pardubice - ČT - Hoštejn, tam je delší dobu plánovaná rekonstrukce, ale už v příští aktualizaci bude rekonstrukce komplet Pardubic, polovina Chocně v důsledku výstavby nových tratí. Pak budou potřeba překopat Třebovice z důvodu skryté chyby, která shazuje obnovu databáze (náhodně objeveno). Rovnou tam dám nové typy vyhýbek. Před rekonstrukcí je i úsek Brno - Maloměřice - Brno Královo Pole a v důsledku chyby, kterou našla obnova databáze dočasně Brno Královo Pole smažu, protože nově bude kousek vedle. Také lokálky Zaječí - Hodonín - Holíč - Kúty jsou před rekonstrukcí, je to propojeno jen provizorně.
S aktualizací vydám i opravy stávajících aktivit. Autorům aktivit dám odkazy na pracovní aktualizace, aby mohli s předstihem opravit Paths.
Sice to bude nepříjemné, znovu vše opravovat, ale díky kompletnímu sortimentu vyhýbek zhlaví stanic budou vypadat reálněji.

Předmětem příští aktualizace bude nový úsek Břeclav - Hohenau a další dodělávky u Devínské Nové Vsi, možná i něco v Praze. Nová trať Pa-HK-TY-CHO bude jen zatím na pokochání, aby se bylo nač těšit. Alespoň si zavčas vyslechnu připomínky.

Re: problem s aktualizaci

mmouka napsal:
Lidi mam na vas dotaz? Jelikoz se mi zasekla BP tak jsem ji chtel preinstalovat, k memu uzasu jsem zjistil ze mam jen CD s trati koncici nekde u Blanska tj. Aktualizace 2. chtel jsem to zkusit obnovit z netu, ale narazil jsem na problem. Aktualizace 19 a 30 nejdou stahnout z netu a proto ma prosba zni jestli by s tim slo neco udelat a nebo me to zaslat emailem , ale u tohoto zpusobu si nejsem tak moc jist jestli to pujde.
Diky za odpoved
Martin

Obě aktualizace jsou na obou webech. Jak u Zbyňka tak u mně. Od 0 do 49 jsou u mne postaru tak jak na ně Zbyněk měl na svých stránkách kdysi uvedený vzoreček. Až od 50 jsem k tomu udělal stránku a soubory jsou v jiném adresáři. Do té 50 jsem se soubory až do dneška nic nedělal. Koukal jsem sice ke Zbyňkovi na soubory s tratí ale změna názvu u těchto 2 souborů mi unikla. Zbyněk ani já jsme nic nemazali. Bohužel kvůli jednomu článku - návodu jak přijít k trati "zadarmo" (kdo má ale internet zdarma?) - Zbyněk přikročil k tomu že dotyčné dva soubory nemazal ale přejmenoval. Bohužel mi ale pozapomněl tuto skutečnost sdělit takže se to dalo až doteď tahat ode mne. I když ze dvou různých míst. Tímto předešlým příspěvkem jsem ale byl na tuto skutečnost upozorněn a od tohoto okamžiku jsem také tyto 2 aktualizace pojmenoval shodně podle Zbyňka. Čili pokud si někdo pamatuje ty původní vzorce/adresy/ tak už nemá šanci si stáhnout všechny aktualizace od samého počátku.
Věřím tomu, že pokud se Zbyňkovi ozve oprávněný zaevidovaný vlastník této tratě ve starším provedení, tak mu Zbyněk napíše odpovídající adresy.

Já tento dotaz sem dal z důvodu, že nedávno mi Pampalini vyčítal, proč musí stahovat 20MB (komprimovaného na 3) tdb, když lze do aktualizací dát jen změny v tomto souboru. Z mého pohledu, jakákoli manuální změna zápisu v těchto souborech způsobí havárii. Tak jsem se chtěl nechat poučit od zkušenějších.

Myslim, ze jste to trochu nepochopil. Doufam, ze tu nebudu ukrizovan, kdyz trochu osvetlim princip a nebudu psat pochvalne ody. :roll:

Mame soubor treba a.txt (obecne jakakoliv data - i binarni, pro zjednoduseni pouziju textovy) V tom souboru mame treba seznam jmen:

Pepa
Petr
Pavel
Karel

Ozalohujeme ho. Nyni v nem provedeme zmeny. Treba:

Pepa
Jirka
Pavel
Standa
Smoulinka
Karel

Pustime onen program (nevim jak se jmenuje - v linuxu je to diff a patch) , on porovna soubor ze zalohy a soubor novy. Vygeneruje rozdilovy soubor kde popise ze se ma smazat druhy radek a vytvorit nove radky 2,3 a 5 s jinym obsahem. Tento soubor se potom muze distribuovat. Kazdy si ho spusti a on podle popisu prepise jen ta data, ktera se od posledne zmenila. TJ ve vysledku budeme mit presne stejnou (bitove) novou verzi souboru.

Ten rozdilovy soubor, ktery se bude distribuovat bude na 100% mensi. Vetsi by byl jen v pripade, ze se onen puvodni soubor zmeni uplne - nezustane v nem ani jeden radek stejny.

To je princip. Konkretni program neznam. Treba me nekdo doplni... ?
Urcite se takovy (ktery umi delat cele adresare) najde. Tohle mel Pampaliny na mysli?

Ale otázka je, jestli úspora pár kilo na například 30MB aktualizace trati stojí za nákup vhodného programu, který tohle umí. A o ztraceném času nad touto operací ani nemluvě. Když už něco dělám, musí to mít viditelný efekt.

Myslim, ze uspora bude vetsi, nez par kilo. Mel by to byt (zhruba) rozdil ve velikostech stare verze trati a nove verze. Zkuste je porovnat. Jen to odhaduju, mozna jsem vedle. Kolik ma aktualizace trati jak ji delate normalne (napr aktual. 70) a jaky je rozdil ve velikostech trati ve verzi 69 a 70?

Zkusim se po nejakem programu poohlednout. Urcite bude neco free a ovladanim o nic slozitejsi. Vzdyt ted musite pouzivat neco podobneho. Akorat ze vam ted hleda pouze rozdily v ja nevim v cem (datum, velikost) v adresari s trati a haze je do aktualizacniho exe souboru. Tohle by melo vypreparovat pouze zmeny v souborech a vytvorit taky exe soubor, ale mensi.

Ozvu se jestli neco najdu.

Kosac napsal:
Myslim, ze uspora bude vetsi, nez par kilo. Mel by to byt (zhruba) rozdil ve velikostech stare verze trati a nove verze. Zkuste je porovnat. Jen to odhaduju, mozna jsem vedle. Kolik ma aktualizace trati jak ji delate normalne (napr aktual. 70) a jaky je rozdil ve velikostech trati ve verzi 69 a 70?

Zkusim se po nejakem programu poohlednout. Urcite bude neco free a ovladanim o nic slozitejsi. Vzdyt ted musite pouzivat neco podobneho. Akorat ze vam ted hleda pouze rozdily v ja nevim v cem (datum, velikost) v adresari s trati a haze je do aktualizacniho exe souboru. Tohle by melo vypreparovat pouze zmeny v souborech a vytvorit taky exe soubor, ale mensi.

No tak to som zvedaví na tú veľkosť úspory veľkosti ...

Kosac napsal:
Ono je to spíše o tom, že w soubory mají velikost řádově desítky kB, ale drtivý podíl na výsledné velikosti aktualizací mají soubory *.s a *.ace.....ty jsou řádově stovky kB až jednotky MB .....

W súbor nesmie byť väčší ako 861 482 Bajtov ... pri väčšom súbore Route Editor končí ... nepýtajte sa prečo, ja to neviem ... nejaký rozsah buffera ani nič podobné mi na to nesedí ...

Kosac napsal:

Já pro aktualizace nepoužívám žádnou utilitu ale jen svou hlavu, je to práce asi na minutu tohle srovnat, tak nač si komplikovat život. Jinak je to jak říká Martens. Nejvíce místa zabírají ACE, s ,World a Tiles. Soubory databáze jsou nula nula nic.

Zdravíčko lidičky. Konečně jsem se utrhl z práce a jsem u PC a netu. Mam několik připomínek k trati:
- v Kolíně v koleji č.1 na pardubickém zhlaví (ve správném směru na pardubky) je odjezdové návěstidlo dost nepříjemně kryto vodním jeřábem. Když jedu tím obloučkem kolem peronu není dost dlouho vidět, to by asi v reálu ten jeřáb nerozchodil, šlo by to v budoucnu posunout za ten klacek?
- další v Černovíře na trati Ustí n. O. - Letohrad, ten přejezd je zabespečen jen blikači tak se na to podívat
- ve Vranovicích na břeclavském jsou už všechny výhybky na betonu

No a další věc, dvě stránky zpět se tu probíralo jestli prěstavět úsek Hoštejn - Zábřeh. Určitě nee. Dál bych stavěl třeba k nynějšímu stavu (nebo rok zpět či dopředu) aby to nebylo tak monotóní. Stálo by za úvahu úsek Moravičany - Červenka rozdělit stávající výhybnou Benkov a nechat jednu kolej třeba přes mostky přerušenou. Průjezd stavbou by byl zajímavý a co teprv ty aktivity. Na tomto úseku dělám tak bych mohl nafotit budovy, mosty a mám i výkresy podle kterých by šlo něco tvořit. Co vy na to? Konečně bych se nepodílel jen na stavbě v reálu. :lol:

Omlouvám se za velikost obrázku v jednom z mých předchozích příspěvků... I'm sorry

P.S.: Pajuv nápad zní velmi dobře...

PAja26 napsal:
Stálo by za úvahu úsek Moravičany - Červenka rozdělit stávající výhybnou Benkov a nechat jednu kolej třeba přes mostky přerušenou. Průjezd stavbou by byl zajímavý a co teprv ty aktivity. Na tomto úseku dělám tak bych mohl nafotit budovy, mosty a mám i výkresy podle kterých by šlo něco tvořit. Co vy na to? Konečně bych se nepodílel jen na stavbě v reálu. :lol:
No tak to bych asi s tebou moc nesouhlasil.I když by to bylo co do zajímavosti aktitvit,tak tu máme jednak žst. Moravičany které jak jistě víš bude přebudována na výhybnu a řízení sledu vlaků z jedné strany a opačně tu máme žst.Červenka,odbočka je vlastně jen ohledně rozdělení dlouhého úseku mezi Moravičany a Červenkou,ale to jistě také víš.A hlavně,než bude Zbyněk tímto směrem pokračovat tak to se ještě mnohé změní.To jsem chtěl zdokumentovat mou stanici ale počkám na kompletní dostavbu a rekonstrukci abych toto mohl nafotit a dále realizovat.

742.041:
No, tvůj příspěvek jsem asi nepochopil. Ja jsem dal návrh aby se trať postavila k nějakému datu. S tím co tam je a že by se tam mezi Benkovem a třeba Červenkou vyloučila trvale jedna kolej a jezdilo by se okolo stavby. S tím proč, co a jak tam je, a nakonec bude bych se nezabýval. Stejne to ve finále pro MSTS nemá velký význam. Změní se ryhlost a kolejivo. Ale takhle by tam zbyl malý pomníček zrodu koridorů. Ale každý na to určitě budem mít jiný názor.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře