Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #5

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Zbyněk Šemora napsal:
Veřejný dotaz na Boba 57 nebo aktivní strojvedoucí.
Stanice se starou návěstní soustavou, kdy se odjíždí na jeden znak a strojvedoucí musí znát ze které koleje se jezdí 40 a ze které traťovou rychlostí. (Kolín, Rosice n L., Ústí nad Orlicí, před modernizací Třebovice a Brno hl.n.)
Jak se jezdí do nesprávné traťové koleje?
Podle mých úvah zásadně na přivolávačku. Tak jsem to nastavil v MSTS.
Pokud se dá jezdit do dvou tratí a dříve v Českém Brodě do nulté koleje, tak byl a je na návěstidlech indikátor, který fírovi oznámí, kam má postaveno. Ale v případě nesprávné koleje, to tenkrát tato návěstní soustava neznala. Banalizované koleje nebyly (kromě Českého Brodu, kde byl číselný indikátor), tak si myslím, jedině přivolávačka.
Už jsem ti to tu někde dříve popisoval: special Český Brod - rozkaz "Z" proti stůj + výprava přímo + nasvícený posun na zajištění závěru výměn ( to má vliv jen pro kontrolu postavení cesty pro výpravčího, pro fíru je ranžírka/trpaslík v tuto chvíli neexistující a případná bílá na odjezdovém je zase jen stůj zrušené rozkazem "Z". ) Samozřejmě v tuto chvíli hovoříme o trati s autoblokem - proto ten "Z".
Řešení s přivolávačkou taky není špatně ( po předešlém zpravení rozkazem "Z"u autobloku, "V" bez autobloku nebo rozkaze o výluce ROV ).
Dokonce je možné i řešení s normální barvou, ale v tomto případě by se nejednalo o jízdu po nesprávné koleji, ale o jízdu proti správnému směru ( což je vyznačeno ve sloupci v sjř ), přitom na koleji proti správnému směru nemusí být vůbec oddílová návěstidla a stačí samostatná předvěst před vjezdem.
Při mimožádnostech ( jízda v mezistaniční vzdálenosti a proti stůj ) se pak vlak zpravuje pro jízdu na správnou rozkazem "Z", pro jízdu na kolej "proti srsti" rozkazem "V" ( nemá autoblok ).
Banalizace není výsadou tratí s autoblokem, ale jsou banalizované i trati či dokonce jen některé koleje i bez autobloku.
( Co pamatuji, tak do Hladkých Životic se jezdilo po správné podle autobloku a proti srsti mezistaničně bez zpravení rozkazem a byla to vyznačena banalizace v sjř, dnes už stanice neexistuje a je tam jenom zastávka. )
Do ROV lze stanovit i podmínky, které jsou odchylné od D2, k tomu je tato "instituce" zavedena ( pokud to výslovně neohrožuje bezpečnost )!
V MSTS ale písemné rozkazy nemáme, tak si tam můžeš hrát, na co chceš.

Mě se spíš jednalo o to, kdyby například v Kolíně z první koleje chtěl rozsvítit odjezd do nesprávné, fíra z jedné zelené nepozná, jestli jede rovně nebo do správné. Proto tam zřejmě bude přivolávačka. Já už si to nepamatuji, jak to tam bylo.

Zbyněk Šemora napsal:
Mě se spíš jednalo o to, kdyby například v Kolíně z první koleje chtěl rozsvítit odjezd do nesprávné, fíra z jedné zelené nepozná, jestli jede rovně nebo do správné. Proto tam zřejmě bude přivolávačka. Já už si to nepamatuji, jak to tam bylo.
Z Kolína 1. křížem po nesprávné do Záboří jsem jel na cestovém u peronu podle barvy 40 a dále stále 40 - stanice bez rychlostních závislostí a druhá staniční tehdy neměla odjezdové návěstidlo, až za poslední vexlí za dílnama/měnírnou/spojkou jsem mohl rychlost zvyšovat. Jiná situace byla, pokud mne vzali hned na vjezdu na 2.SK, odjezd na volno přímo plná kláda. V obou případech s rozkazem "Z"( ROV) a proškrtnutým "proti stůj". Stále platí ustanovení sjř se značkami P a "vajíčko". U vajíčka je to jasné - platí to, co momentálně vidíš, u P platí omezení podle toho, co vidíš s omezením podle toho, co jsi viděl předtím - byla li rychlost snížena na vjezdu/cestovém, platí i pro odjezd. Výchozí vlak odjede vždy s omezením rychlosti jako při vjezdu s omezením.
Dnes už tam ale asi odjezdové je - nevšiml jsem si při poslední jízdě na bimbadle o Velikonocích.

Opět jsem myslel jinde. Směr Záboří je jasný, natvrdo 40 a výstraha, ale mne zajímá směr do Prahy, z první koleje rovně do nesprávné. Tam jsem myslel ty přivolávačky. Však je to v BP 71. Potřebuji jen bumášku, jestli to mám dobře, abych to mohl eventuelně opravit.
Jinak chci poděkovat Jirkovi Polákovi za kompletní set pro tuto návěstní soustavu. Po aktualizaci přibudou 4 světelná odjezdová (odjezd na jedno světlo s indikací 40km/h)a 5 světelná vjezdová, kde je zrušena závislost při jízdě do odbočky. Natvrdo 40 a výstraha. Současně jsou už všude vyměněna (tam, kde mají být)

Zbyněk Šemora napsal:
Opět jsem myslel jinde. Směr Záboří je jasný, natvrdo 40 a výstraha, ale mne zajímá směr do Prahy, z první koleje rovně do nesprávné. Tam jsem myslel ty přivolávačky. Však je to v BP 71. Potřebuji jen bumášku, jestli to mám dobře, abych to mohl eventuelně opravit.
Jinak chci poděkovat Jirkovi Polákovi za kompletní set pro tuto návěstní soustavu. Po aktualizaci přibudou 4 světelná odjezdová (odjezd na jedno světlo s indikací 40km/h)a 5 světelná vjezdová, kde je zrušena závislost při jízdě do odbočky. Natvrdo 40 a výstraha. Současně jsou už všude vyměněna (tam, kde mají být)
Kolín je složenina P + "vajíčko" a protože v sjř můžeš mít jen to závažnější, je tam P. Ve skutečnosti ale bylo uspořádání takové, že osecké perony měly indikátory a pražské byly bez - jinam než na Prahu se jet nedalo a návěstidla u perónů měla plné rychlostní barvy. Do odbočky se odjíždělo ( i ze šturcu ) 1,3, 5,7,9 na 40a volno. Banalizace byla povolena mezi Kolínem a Velimí snad už i před koridorizací v mezistaniční vzdálenosti, takže na normální barvu, 40 platilo i přes výhybku do vlečky. Nerad bych ale mystifikoval, fakt si tu už jist být nemohu.

bob57_cz napsal:
Banalizace byla povolena mezi Kolínem a Velimí snad už i před koridorizací v mezistaniční vzdálenosti, takže na normální barvu, 40 platilo i přes výhybku do vlečky.
Pri jizde po 1.koleji do Prahy uz to fira vali naplno hned od zastavky.

Nick napsal:
bob57_cz napsal:
Banalizace byla povolena mezi Kolínem a Velimí snad už i před koridorizací v mezistaniční vzdálenosti, takže na normální barvu, 40 platilo i přes výhybku do vlečky.
Pri jizde po 1.koleji do Prahy uz to fira vali naplno hned od zastavky.
Dnes je to nově jiné, takže to je ošetřeno klackem.
Psal jsem "40 platilo". Nechtějte po mně, abych sledoval změny na 1500km, které jsem měl kdy seznané. Dnes už to umím poslepu jen 25km tam a totéž zpět ( a dost ! ).

Pevně doufám, že už se tu tahle otázka neprobírala (i když asi jo), zběžně jsem procházel všechny archívy této diskuse, ale nenašel jsem, proč pane Šemoro máte v trati neaktivní samostatné předvěsti? Pokud se to již probíralo, nechť mi někdo znalý odpovědi (či sám autor) napíše soukromou zprávu, prosím. Předem děkuji

VáclavS napsal:
Mirec: To máš nějakou chybu u sebe, u mě je tam normálně 100.

Davidus napsal:
Mě to dělá taky a nejen na tom jednom místě, skoro celý úsek z Poříčan do Prahy.
Díky za postrehy, ale zas je to 1:1 ... Jiří a čo ty nato?? Ako to vyzerá u teba?

djneon napsal:
Pevně doufám, že už se tu tahle otázka neprobírala (i když asi jo), zběžně jsem procházel všechny archívy této diskuse, ale nenašel jsem, proč pane Šemoro máte v trati neaktivní samostatné předvěsti? Pokud se to již probíralo, nechť mi někdo znalý odpovědi (či sám autor) napíše soukromou zprávu, prosím. Předem děkuji
Této otázce nerozumím. Všechny samostatné předvěsti mají závislost na hlavním návěstidle, tedy jsou aktivní. Myslím že tohle ani zrušit nelze. Jakmile osadím předvěst, automaticky má závislost na příštím návěstidle. Ale hlavní návěstidlo deaktivovat lze. To jsem měl omylem v jedné z pracovních aktualizací u mechanických oddílů.

opravdu je aktivní? v tom případě je to skvělé, já jsem si myslel, že je to jenom statický objekt, když se nezobrazuje v track monitoru... děkuji

Davidus napsal:
Mě to dělá taky a nejen na tom jednom místě, skoro celý úsek z Poříčan do Prahy.
Díky za postrehy, ale zas je to 1:1 ... Jiří a čo ty nato?? Ako to vyzerá u teba?[/quote]

tak u mě je také vše v pořádku, tak jak má být

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře