JOHNZ napsal:
...
IMHO: Keby si spravil takýto "reálny model" nejakej rodiacej sa západnej lokomotívy, bude súd za priemyselnú špionáž, šetrilo by sa to, u výrobcu by padali hlavy a ty by si mohol skončiť aj v base ...
Mirec: To fotenie, to by sa asi ani nedalo, za to by mohol byť aj súd, viď vyššie ...
Na toto musím reagovat:
Nejedná se z mé ani z jiné strany v žádném případě o špináž ani něco podobného. Výrobní závod zcela logicky a samovolně zveřejnil finální podobu plánovaného dílka, v našem případě lokomotivy, a já jakožto modelář mám veškeré právo s tímto návrhem pracovat. Pokud si někdo myslí, že jsem měl ve Škodě nějakou protekci a dostal jsem se k utajovaným podkladům z výroby, případně k nějaké technické dokumentaci (výkresy atd...), je na omylu.
Veškeré podklady, které jsem využil při stavbě "fiktivního" modelu jsou výše zmíněné screeny zveřejněné Škodou. Pak už záleží na tom jak se s tím každý modelář dokáže poprat a já si trochu neskromně myslím, že jsem uspěl. V msts jsem při vší úctě ještě neviděl model, který je 100% identický s předlohou !!!
Takže pokud by Škoda nechtěla tyto podklady vydat, nikdo by ji k tomu nemohl nutit a měli bychom do vydání smůlu.
Každopádně nikoho nenutím, aby se mu mé modely líbily příp. aby si je stahovaly, je to čistě každého vůle a věc. Mimochodem, původní impuls pro vytvoření tohoto modelu byl ten, že model bude vystaven v Technoramě Emila Škody, to že jsem ho nakonec zveřejnil je jen a jen má dobrá vůle, ale o tom se tady nebavíme!!!
Co se týká fotografování, není to možné a ani bych takovéto fotky nikdy nezveřejnil před případnou konzultací s výrobním závodem !!!!
Jediné co snad mohu zveřejnit je smutné torzo jedné velké legendy:
Tolik moje reakce k průmyslové špionáži, mimochodem všude už od mé webové stránky je uveden výrobce díla !!!