Model studie lokomotivy Škoda 109E (ČD 380)

duuso napsal:
Taktiež by som sa chcel pripojiť k riadkom horeuvedených autorov, niet čo dodať, len toľko že vďaka a všetky doposiaľ vydané modely sú 1*, ale aspoň vidíš Jardo, že sa oplatila tá všetka Tvoja práca. "Ešte" dobre že som Ťa "natiahol" na tú 6-osku laminu... :lol: Oddychuj.
Jo, Jardo, moc hezký, jen tak dál. Co máš v plánu?

Vokoun napsal:
duuso napsal:
Taktiež by som sa chcel pripojiť k riadkom horeuvedených autorov, niet čo dodať, len toľko že vďaka a všetky doposiaľ vydané modely sú 1*, ale aspoň vidíš Jardo, že sa oplatila tá všetka Tvoja práca. "Ešte" dobre že som Ťa "natiahol" na tú 6-osku laminu... :lol: Oddychuj.
Jo, Jardo, moc hezký, jen tak dál. Co máš v plánu?

Své budoucí aktivity a neaktivity jsem zmínil výše.

Na propagacnim letaku Skody byla i uvedena trakcni a brzdna charakteristika, takze muzu dodat i toto.

Vrbam napsal:
Na propagacnim letaku Skody byla i uvedena trakcni a brzdna charakteristika, takze muzu dodat i toto.

S tímto je třeba oslovit laditele engů, já se do této práce příliš nehrnu, protože výsledek je horší než originál !!! Takže pokud má někdo fundovaný zájem na úpravě parametrů podle charakteristik, jen do toho !!!

Při pročítání fóra jsem narazil na diskusi ohledně reálnosti trati B-P a nepřímo i o modelu dosud neexistující mašinky ř. ČD 380.
Nedalo mi to, a musím na to reagovat:

Při čtvrteční návštěvě Škody Transportation jsem se mohl na vlastní oči přesvědčit, jak pokračují práce na tomto prototypu. V první řadě je nutné říci, že prototypy budou dva a třetí je již rozestavěný. Je pravda, že Škoda trochu zaostává za mou dílnou, ale není to tak tragické :D Každopádně byl pro mě veliký zážitek a odměna si tuto mašinu z blízka prohlédnou a ošahat !!!

Závěr: žádná fikce, jen drobný náskok

Mimochodem, mám dojem, že při svém výkonu Pmax 7400 kW se jedná o jednu z nejvýkonnějších čtyřnápravových lokomotiv světa !!!

Tak to jsem rád že Johnzovi vysvětlil i někdo jiný že historie nebo náskok opravdu nijak nesouvisí s výrazem fikce.
Až vyjede prototyp, tak se těším, až jej budou opět testovat na 200 z Břeclavi do Brna.

Zbyněk Šemora napsal:
Až vyjede prototyp, tak se těším, až jej budou opět testovat na 200 z Břeclavi do Brna.

To bude ale na hodně dlouhou dobu bohužel jediny usek že...Neni to zbytečne dělat novou loko kvůli tomu že bude jezdit 200 na nějakych 60km?

blazo napsal:
To bude ale na hodně dlouhou dobu bohužel jediny usek že...Neni to zbytečne dělat novou loko kvůli tomu že bude jezdit 200 na nějakych 60km?

Tak jako loko 371 zajíždí z německé strany do Polska, tak loko 380 určitě nezůstane na ocet v Čechách. Je schopna pokrýt tratě ve střední a západní Evropě, kde se určitě 200 km/h sveze víc než u nás. Ale to je ještě daleko.

S touto loko se počítá zřejmě i za hranice. Ale mám pocit, že se 200km/h plánuje i na Ostravsku.
To samé jsme si říkali, když postavili prototyp ES499.0 dnes 350. Tehdy se Břeclav - Brno jezdilo 100km/h a jediný úsek na 120 měly vlaky od Bratislavy až z Kolína do Prahy. Na co tedy taková lokomotiva.
Rychlost 160 byla u ČSD utopie a katalogy hovořili u ES499 při změně převodu i 200km/h.
A nakonec se mašinka po desítkách let provozu 160tky dočkala. :lol:

Jaroslav Skůra napsal:
Při čtvrteční návštěvě Škody Transportation jsem se mohl na vlastní oči přesvědčit, jak pokračují práce na tomto prototypu. V první řadě je nutné říci, že prototypy budou dva a třetí je již rozestavěný. Je pravda, že Škoda trochu zaostává za mou dílnou, ale není to tak tragické :D Každopádně byl pro mě veliký zážitek a odměna si tuto mašinu z blízka prohlédnou a ošahat !!!
Škoda že si neurobil pár fotiek ... :cry: Rád by som videl ako to v Škodovke vypadá ... Ale možno že si fotiť nemohol ... :roll:

Zbyněk: Zľahčovanie nie je vysvetlenie ... kým to nebude hotové (jazdiť to zhola nemusí), je to fikcia, lebo nikto nevie, či na tom ešte niečo nezmenia.

Aj keď prezentujú ten budúci design továrnici tak hovoria "takto nejako" to môže vyzerať. A tak je to výmysel (fikcia) designerov, ako asi to môže vyzerať. Potom sa uznesú, že už to môže byť OK, dajú odliať laminátové čelá, vylisovať plechy na bočnice, zložia to dokopy, namaľujú a z fikcie sa stane realita ... a to je vše přátelé ...

Neberiem, poďme sa pobaviť. Ale nevyhlasujme to bavenie sa za realitu ...

IMHO: Keby si spravil takýto "reálny model" nejakej rodiacej sa západnej lokomotívy, bude súd za priemyselnú špionáž, šetrilo by sa to, u výrobcu by padali hlavy a ty by si mohol skončiť aj v base ...

Mirec: To fotenie, to by sa asi ani nedalo, za to by mohol byť aj súd, viď vyššie ...

JOHNZ napsal:
Mirec: To fotenie, to by sa asi ani nedalo, za to by mohol byť aj súd, viď vyššie ...
No myslel som si ... Ale keby fotky putovali "dôveryhodným" ľuďom, ktorí by tie fotky nevystavovali ako vo výklade tak si myslím že by to bolo realizovateľné.A myslím si že keď už má niekto konexie na vstup, pár fotiek by si mohol urobiť.Niečo podobné som urobil v atómovej elektrárni v Mochovciach.Počkať si na vhodnú chvíľku, rýchlo cvaknúť a hotovo ... :wink: A to nás tam bola celá trieda, čiže kopec ľudí.

S fotkama stavby to až tak jednoduchý není. Není problém je pořídit, ale horší je to s jejich zveřejňováním. Přeci jen se jedná o výrobu prototypu a Škoda Transportation jako výrobce bohužel nemůže kvůli konkurenci i zákazníkovi zveřejňovat průběh stavby v rubrice "pod pokličkou". Mimochodem České dráhy nám již odsouhlasily nátěrový systém. Vršek vč. střechy je rovněž tmavomodrý jako spodní pruh.

bob57_cz napsal:
Hodilo by se taky pěkně nafotit kabinu. Je už nějaká hotvá, kde by se daly nafotit všechny ovladače z jednoho místa ve všech polohách ?

Souhlas, ale přečti si pozorně příspěvek J. Skůry o stavu prototypu ve Škodě a můj příspěvek o pořizování a zveřejňování fotek.
Můžete o tom vést spory, můžete s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. (Jára da Cimrman)

JOHNZ napsal:
...
IMHO: Keby si spravil takýto "reálny model" nejakej rodiacej sa západnej lokomotívy, bude súd za priemyselnú špionáž, šetrilo by sa to, u výrobcu by padali hlavy a ty by si mohol skončiť aj v base ...

Na toto musím reagovat:
Nejedná se z mé ani z jiné strany v žádném případě o špináž ani něco podobného. Výrobní závod zcela logicky a samovolně zveřejnil finální podobu plánovaného dílka, v našem případě lokomotivy, a já jakožto modelář mám veškeré právo s tímto návrhem pracovat. Pokud si někdo myslí, že jsem měl ve Škodě nějakou protekci a dostal jsem se k utajovaným podkladům z výroby, případně k nějaké technické dokumentaci (výkresy atd...), je na omylu. Veškeré podklady, které jsem využil při stavbě "fiktivního" modelu jsou výše zmíněné screeny zveřejněné Škodou. Pak už záleží na tom jak se s tím každý modelář dokáže poprat a já si trochu neskromně myslím, že jsem uspěl. V msts jsem při vší úctě ještě neviděl model, který je 100% identický s předlohou !!!
Takže pokud by Škoda nechtěla tyto podklady vydat, nikdo by ji k tomu nemohl nutit a měli bychom do vydání smůlu.
Každopádně nikoho nenutím, aby se mu mé modely líbily příp. aby si je stahovaly, je to čistě každého vůle a věc. Mimochodem, původní impuls pro vytvoření tohoto modelu byl ten, že model bude vystaven v Technoramě Emila Škody, to že jsem ho nakonec zveřejnil je jen a jen má dobrá vůle, ale o tom se tady nebavíme!!!

Co se týká fotografování, není to možné a ani bych takovéto fotky nikdy nezveřejnil před případnou konzultací s výrobním závodem !!!!

Jediné co snad mohu zveřejnit je smutné torzo jedné velké legendy:

d783d8e1c45edb6654bd8f327cdc26e3.jpg

Tolik moje reakce k průmyslové špionáži, mimochodem všude už od mé webové stránky je uveden výrobce díla !!!

Naposled editoval moderátor:
Veď ja ťa ani z ničoho neobviňujem :D ... tieto materiály zverejnené boli, ale napr. Siemens to drží, Bombardier tiež, ... keby si v dobe vzniku 1016 vyrobil takýto model, ojojoooj to by bol prieser ... :D

JOHNZ napsal:
... keby si v dobe vzniku 1016 vyrobil takýto model, ojojoooj to by bol prieser ... :D
Johny, nebol by keby ten model nevydal ... :wink: A možno by si v Siemense ani nevšimli že v MSTS chodí niečo podobné ich budúcemu "Taurusu" ...

bob57_cz napsal:
Hodilo by se taky pěkně nafotit kabinu. Je už nějaká hotvá, kde by se daly nafotit všechny ovladače z jednoho místa ve všech polohách ?
Na cab nedávno existovala jenom studie......takže jedině si ji zatím vymodelovat a vyrenderovat......

Mirec napsal:
JOHNZ napsal:
... keby si v dobe vzniku 1016 vyrobil takýto model, ojojoooj to by bol prieser ... :D
Johny, nebol by keby ten model nevydal ... :wink: A možno by si v Siemense ani nevšimli že v MSTS chodí niečo podobné ich budúcemu "Taurusu" ...
Poznáš tie paranociké ...
Aj steny majú uši, veľký brat sa pozerá, ...

Zbyněk Šemora napsal:
S touto loko se počítá zřejmě i za hranice. Ale mám pocit, že se 200km/h plánuje i na Ostravsku.
To samé jsme si říkali, když postavili prototyp ES499.0 dnes 350. Tehdy se Břeclav - Brno jezdilo 100km/h a jediný úsek na 120 měly vlaky od Bratislavy až z Kolína do Prahy. Na co tedy taková lokomotiva.
Rychlost 160 byla u ČSD utopie a katalogy hovořili u ES499 při změně převodu i 200km/h.
A nakonec se mašinka po desítkách let provozu 160tky dočkala. :lol:
Nuž Zbyňku, ja len tak na okraj, že ten prevod na 200 km/h mala konkrétne 350 002 počas prototypových skúšok na ŽZO Cerhenice ale rekord Goríl drží 350 005 z ktorej "vytlačili" 182 km/h, bolo to tuším na trati ŽSR 130 v "testovacom úseku Goríl" Senec-Sládkovičovo, Gorilku č.2 kočíroval tuším sám pán inštruktor Ján Klamo, presnejšie by vedel hádam Dráčik junior alebo senior /zdroj-Monografia řady 350/.Ale osobne si myslím že Škodováci idú správnou cestou, už sa zdalo, že zašlá sláva podniku je nenávratne preč ale aj tak, neviem prečo sa mi dizajnovo viac pozdáva tá Rakúska 1012, ale koľko ľudí toľko chutí...

Back
Nahoře