Model studie lokomotivy Škoda 109E (ČD 380)

Duuso: gorilový rekord je 213 km/h, ale nie je nikde publikovaný. Keď sa spomenie týchto oficiálnych 182, tak poniektorý starší majstri sa mierne pousmejú. Neviem ale, na ktorej mašine to bolo a kde. 005 teraz u mňa drží prvenstvo v tom, že skrz dosadenia klimatizácie si tam pohodlnejšie sadne iba jeden človek.

JOHNZ: Bohužial nemám, ale skúsim Ti to popísať. Celé zariadenie je umiestnené pod pult a vysunuté o cca 15cm. Na pomocnícku stoličku (aby si ju zasunul pod pult) je nechané miesto od lavej steny presne na jej rozmer. Ak ju tam pichneš, tak sa rozlúč s dverami na pomocníckej strane. Najlepšie je ovládanie, pribudla tam sada nových prepínačov s nič nehovoriacimi značkami a čul budz múdry.
Raz v zime som spal v Žiline a ráno o 4:00 som ju bral. Vyliezol som hore a zapol klímu (ona aj kúri). Na stanovišti bolo cirka pod nulou. Išiel som si zaliať kávu, že keď sa vrátim tak tam bude teplo. Po návrate som zistil, že je tam ešte zimšie, lebo klíma krásne chladila vzduch. Tak som zapol staré kúrenie, po čom mi zalahlo v ušiach a hurá do Blavy...

to 350-005 : Pozeral som fotky stanovišťa čo som minule nafotil, ale onen technický zázrak, ktrorý sa ani vtedy nepodarilo zapnúť, tam nie je vidieť.

Po přečtení diskuse o ČME 5 se mi opět naskytla otázka k čemu má 380 takový výkon (7,5 MW), k čemu to povede v trakci až se těch 20 strojů s tímto výkonem rozjede na trať ?! :idea:

Zdeněk Itterheim napsal:
Po přečtení diskuse o ČME 5 se mi opět naskytla otázka k čemu má 380 takový výkon (7,5 MW), k čemu to povede v trakci až se těch 20 strojů s tímto výkonem rozjede na trať ?! :idea:

Ty myslíš co udělá ten rozjezd 20ti mašinek s napájecí soustavou?
No pokud neošetří záběrové proudové charakteristiky, tak se bude TV vlnit v rytmu sinusovky :D

Jaroslav Skůra napsal:
Ty myslíš co udělá ten rozjezd 20ti mašinek s napájecí soustavou?
No pokud neošetří záběrové proudové charakteristiky, tak se bude TV vlnit v rytmu sinusovky :D

Hlavně si myslim, že opět někde přibude nějaká napáječka (měnírna) s ohyzdnejma drátama. :roll: :idea:

bob57_cz napsal:
Vaše obavy o nedostatečné proudové zásobování nesdílím. Lokomotiva bude mít proudový odběr zhruba na stejné úrovni jako 350/150/151. Navrch bude mít přebytek tažné síly ve vyšší rychlosti, v nižší rychlosti se její výkon větší silou neuplatní, neboť je limitována stejně jako ostatní adhezní hmotností. Trakční charakteristika bude plytší - více položená.
Protože výkon je součinem tažné síly a rychlosti ( P=FtxV ), vychází tak vysoko. V rychlosti nad 140, kde už ostatní loko ztrácí dech, bude tato mít ještě dostatek rezervy na urychlující sílu. Ovšem nepředstavujme si, že rychlostí 200 zvládne utáhnout 20kočárový rychlík s rozjezdem jako pantograf. :D

S tímto naprosto souhlasím, protože i výrobce udává trvalou rychlost při takovémto zatížení výrazně nižší než je maximálních 200km/h

Naposled editoval moderátor:
Re: nátěry

Jaroslav Skůra napsal:
Mirec napsal:
fíííííra napsal:
Tak sem v železničáři našel varianty nátěrů loko ř. 380
odkaz: http://www.cd.cz/static/old/NEW/TCD2006/6_18vkoc.htm

obrázek je až dole
Tá červená je tiež pekná ... Jardo, neuvažuješ o treťom variante???

No musím uznat, že není nezajímavá, mě osobně se červená na mašinkách líbí, no uvidíme, snad u reálné podoby modelu :lol:
To bychom dopadli jak na Slovensku. Mě se víc líbí modrá varianta.
(Ale jestli volby vyhraje KSČSSD, tak je nejen nátěr jasný. Doufejme, že ne.)
Ale představte si, že by jste na našich drahách neviděli nic jiného než barvu červená/bílá. To by byla hrůza a děs.

Zbyněk Šemora napsal:
To bychom dopadli jak na Slovensku. Mě se víc líbí modrá varianta.
(Ale jestli volby vyhraje KSČSSD, tak je nejen nátěr jasný. Doufejme, že ne.)
Ale představte si, že by jste na našich drahách neviděli nic jiného než barvu červená/bílá. To by byla hrůza a děs.

Souhlas, lepší je modrá cesta, navíc modrá varianta pěkně ladí s vozy MAV

Zbyněk Šemora napsal:
Ale keby na ČD "behali" aj modrá aj červená 380-ka bolo by to určite zaujímavejšie.A máte pravdu - u nás to s tými nátermi tak pohnojili že by to stačilo na všetky polia, záhrady a záhradky na celom Slovensku.Ale najviac sa bavím na výrokoch typu " ... niesú peniaze" a nedávno lakované mašiny, ktroré ešte "smrdia" ŽOS-kou budú znova prestriekavať.

Jaroslav Skůra napsal:
Souhlas, lepší je modrá cesta, navíc modrá varianta pěkně ladí s vozy MAV
Jardo, a červená zas ladí s vozňami ZSSK ... :lol:

Back
Nahoře