Trať Praha - Ostrava - Žilina - Košice - Cierna nad Tisou_archív #2

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Re: Trať ČD/ŽSR Olomouc - Ostrava - Žilina - (Košice)

SigLight.ace? Bývá v Binu. Ale s podobným názvem jich je v textures poněkud více...

Neil Young : Ano je to ono,díky.
Ale keď som si to tak porovnal tak musím uznať,že tá lepšia vidieteľnosť má svoje výhody,takže asi teda ostanem po novom :wink:

Inak Staviteli,som nevedel,že si to potiahol z Púchova do Dolných Kočkoviec.Veľmi pekne si to spravil,chválim,už sa neviem dočkať keď sa to potiahne na Bratislavu 8)

Čuřil napsal:
... a nadrazni rozhlas v Pardubicich, ktery je...

A kde tam? Tedy jako že jsem v pardubicích byl, dokonce jsem tam i chvili stepoval, zda něco neusliším, a nic... :eek:

Jinak ještě jednou aktualizaci moc chválím.
:)

Naposled editoval moderátor:

Shader napsal:
Inak Staviteli,som nevedel,že si to potiahol z Púchova do Dolných Kočkoviec.Veľmi pekne si to spravil,chválim,už sa neviem dočkať keď sa to potiahne na Bratislavu 8)

Jo postavil jsem ještě krajinu z Púchova do Dolných Kočkovic. Začal jsem stavět krajinu z Púchova do Bratislavy, ale postavil jsem jen ten úsek do Kočkovic a pak jsem se rozhodl přejít na úsek do Prahy, takže Bratislava musí počkat...

Stavitelxx napsal:
Ale že by byl někde padák 10 promile a já tam měl rovinu, to mi Zbyňku řekni kde jsem se tohoto hříchu dopustil, teď jsem trochu dezorientován :?:
...
Já jsem při začátku stavění ignoroval sklony 2,5 promile v úseku Břeclav - Brno a teď toho lituji. Ale spíš jsem neměl podklady a paradoxně jsem se v tomto úseku s kamerou svezl až nyní. Ale dá se bez toho žít, protože průměrně jedeš rovně.
Jenomže pokud se dostáváš z hor do nížiny, jako je tomu v případě úseku ČT - Pardubice, tak průměrných 5 promile klesání zanedbatelné není. Na této vzdálenosti se dostaneš o hodně desítek metrů níže. Význam to má i ten, pokud budeš stavět odklonovou trasu, kde budou sklony opravdu výrazné, tak se nemusíš do druhého bodu existující trati strefit.
Ale každý máme svůj styl stavění s jinými prioritami. A tomu, kdo se na našich tratích sveze poprve v MSTS, tomu jsou sklony úplně jedno.
Jenomže já uvžuji tak, že MSTS paří i fírové na penzi nebo kteří od dráhy odešli a oni nezapomínají, kde byl jaký sklon. :wink: Ale je fakt, že ty zásadní sklony tam máš a na rozdíl odemne máš ve sklonu i stanice. Na tohle jsem si troufnul až v poslední době.

Zbyněk Šemora napsal:
Stavitelxx napsal:
Ale že by byl někde padák 10 promile a já tam měl rovinu, to mi Zbyňku řekni kde jsem se tohoto hříchu dopustil, teď jsem trochu dezorientován :?:
...
Já jsem při začátku stavění ignoroval sklony 2,5 promile v úseku Břeclav - Brno a teď toho lituji. Ale spíš jsem neměl podklady a paradoxně jsem se v tomto úseku s kamerou svezl až nyní. Ale dá se bez toho žít, protože průměrně jedeš rovně.
Jenomže pokud se dostáváš z hor do nížiny, jako je tomu v případě úseku ČT - Pardubice, tak průměrných 5 promile klesání zanedbatelné není. Na této vzdálenosti se dostaneš o hodně desítek metrů níže. Význam to má i ten, pokud budeš stavět odklonovou trasu, kde budou sklony opravdu výrazné, tak se nemusíš do druhého bodu existující trati strefit.
Ale každý máme svůj styl stavění s jinými prioritami. A tomu, kdo se na našich tratích sveze poprve v MSTS, tomu jsou sklony úplně jedno.
Jenomže já uvžuji tak, že MSTS paří i fírové na penzi nebo kteří od dráhy odešli a oni nezapomínají, kde byl jaký sklon. :wink: Ale je fakt, že ty zásadní sklony tam máš a na rozdíl odemne máš ve sklonu i stanice. Na tohle jsem si troufnul až v poslední době.

Ze začátku se ignorovala spoustavěcí, já třeba ochuzoval nákladní koleje ve velkých stanicích, neoznačoval všechny nákladní koleje a umísťoval místo funkčních návěstidel atrapy, přišlo mi to jako dobrá věc, ale teď toho lituji a všechno jsem to v aktualizaci 10 předělával. A tak to bude i nadále, to co mi teď vyhovuje, budu za nějakou dobu předělávat, protože potom se za to budu stydět...
Toho jsem si všiml, že některé stanice které mají být nakloněné, máš v rovině, to jsou hold věci, které nejdou dělat hned od začátku. Já se taky teprve nedávno naučil dělat vyhybky v oblouku a navíc ve sklonu, vypadá to děsivě, ale přitom je to celkem jednoduché postavit, stačí jen vědět jak na to a jde to samo.
No u těch sklonů je asi jediná velká nevýhoda to, že když stavíš dvě odklonové trasy, tak aby ses pak výškově trefil. Na to už netrpělivě čekám, jak ti vyjde napojení z Břeclavi do Přerova a hlavně ta trať přes Havlíčkův Brod, protože tam je to samý kopec.
A jinak to klesání mezi Třebovou a Pardubicema, tam je myslím akorát nějaké malé klesání v okolí Bezpráví, ale tam jsem úmyslně udělal rovinu, protože už tak je tam dost složitá krajina a navíc kolem tratě vede řeka a vodní hladinu jen tak nenakloníš, to je jeden z těch případů, kde je lepší místo sklonu udělat rovinu, díky tomu se mnohem zdokonalí krajina. Jinak mám sklony mezi Třebovou a Pardubicema určitě dobře. U toho Bezpráví má ta rovina svůj důvod.

Martine, já si také myslel, že vodu nenaklopíš. V úseku Ústí - Chcoeň mám proto jezy, ale například na trati 260 jsem to kdysi všude naklopil. Nejprve jsem způsobil velké povodně, ale vše nakonec dobře dopadlo. Naklápí se to v určování výšky hladiny, kde se zadává výška každého rohu čtverce.

Zbyněk Šemora napsal:
... Naklápí se to v určování výšky hladiny, kde se zadává výška každého rohu čtverce.
Voda by šla riešiť jednak ako TransTex, jednak ako jednoduchý objekt - platňa potiahnutá vhodou textúrou. Takto sa dá naznačiť stojatá voda, pomalytečúca, rýchlotečúca ... na google earth idú celkom dobre zosnímať viaceré druhy vody aj povrchu zeme, po patričnej úprave by sa v pohode dali použiť aj v MSTS.

Já musím jen souhlasit.Začátky stavění byly opravdu náročný,jsou místa,které bych předělal úplně,ale tak to prostě je.Bohužel mi dneska na stavění zbývá strašně málo času.

Stavitel : A duuso alebo Dem by ti nepovolili používať tie domčeky stavadiel z jeho trate ŽSR 130 ??
Tvojej trati by dodali ešte väčší šmrnc,tie zhlavia staníc by vyzerali bombasticky :wink:
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img253.imageshack.us/img253/2866/sfcan036rf0.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img253.imageshack.us/img253/4060/sfcan037te7.jpg
P.S. tento posledný domček by sa hodil do Považskej Bystrice na Bratislavské zhlavie

Hezký večer, tak jsem projel aktualizovnou trať a nezbývá než konstatovat, paráda. Jen jsem při tom průjezdu zjistil, že moje aktivita pro minulou aktualizaci, kterou jsem myslel, že mám opravenou budu muset přepracovat. To díky těm vag. jako objekt. Je fakt, že ty nádraží vypadají líp, s více vozy, ale bohužel já zrovna tehdy dělal aktivitu s náklady a teď jsem zjistil, že určité trasy procházejí právě těmi vozy. Moc bych se přimlouval (poprosil) použít v editoru, popis nastavěných vag. jako objekt, tak jak např u 2 kolejky: kde je vagón jako objekt, označen a tudíž je hned jasné, kde nestavět vozy. S pozdravem Dan. :D

Ja jenom ziram, jaky mám neskutečny prožitek z jizdy v noci. Ja snad budu už jezdit jenom za tmy, protože ty rozšiřene světelne kužely v nadražich nemaji chybu :P . Užasne!

Dan J. napsal:
Hezký večer, tak jsem projel aktualizovnou trať a nezbývá než konstatovat, paráda. Jen jsem při tom průjezdu zjistil, že moje aktivita pro minulou aktualizaci, kterou jsem myslel, že mám opravenou budu muset přepracovat. To díky těm vag. jako objekt. Je fakt, že ty nádraží vypadají líp, s více vozy, ale bohužel já zrovna tehdy dělal aktivitu s náklady a teď jsem zjistil, že určité trasy procházejí právě těmi vozy. Moc bych se přimlouval (poprosil) použít v editoru, popis nastavěných vag. jako objekt, tak jak např u 2 kolejky: kde je vagón jako objekt, označen a tudíž je hned jasné, kde nestavět vozy. S pozdravem Dan. :D
Dane,mám pocit,že zde Martin psal něco o tom,že tam,kde jsou vag. objekty,není v AE uděláno označení nákladní koleje. :wink:

klimi napsal:
Dan J. napsal:
Dane,mám pocit,že zde Martin psal něco o tom,že tam,kde jsou vag. objekty,není v AE uděláno označení nákladní koleje. :wink:
Zdravím, to je pravda, psal, ale nejde jen o trasy hráče, ale když mám právě nasazené vagóny v nádražích, tak se chci vyvarovat toho, že se mi budou přes sebe prolínat, právě ty odstavené vozy s objekty vozů. :D Ono jde o to, že i když to mám projeté i po akt. 10, tak si nepamatuju, že např. na 3 nákladní koleji stojí odstavené Eas-ky jako objekt. Kdyby to bylo označeno v editoru nypř kolej 3 vozy Eas, tak vím při tvorbě aktivity, že na tuto kolej nesmím nic umístit. Dan :D

Shader napsal:
Stavitel : A duuso alebo Dem by ti nepovolili používať tie domčeky stavadiel z jeho trate ŽSR 130 ?? ........
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img253.imageshack.us/img253/2866/sfcan036rf0.jpg
Chlapci, proboha, neblbněme. Autoři objektů přece tvoří své objekty pro tratě a zpravidla jsou rádi, že když se objekt povede, objeví se brzy v řadě tratí. Stavění trati je časově velmi náročné a jejich autoři nemají vůbec čas starat o souhlas modelářů s použitím jejich objektu? Tudy cesta nevede.

JiříkTK napsal:
Stavění trati je časově velmi náročné a jejich autoři nemají vůbec čas starat o souhlas modelářů s použitím jejich objektu? Tudy cesta nevede.

A ty jsi toho zdárným příkladem!
Myslím, že přinejmenším je slušnost autora alespoň informovat. Zatím každý, kdo chtěl např. moje sloupy TV je samozřejmě dostal, někdo poděkoval, někdo ani nezabučel. Ale argumentovat tím, že autoři tratě nemají čas na autorská práva???..jaká, jenom ta cizí?

Pawlik napsal:
A ty jsi toho zdárným příkladem!
Myslím, že přinejmenším je slušnost autora alespoň informovat. Zatím každý, kdo chtěl např. moje sloupy TV je samozřejmě dostal, někdo poděkoval, někdo ani nezabučel. Ale argumentovat tím, že autoři tratě nemají čas na autorská práva???..jaká, jenom ta cizí?
Promiň, ale píši o souhlasu, nikoli o autorských právech. Neumísťuji posbírané modely na svůj web (kromě těch Nebulusových) a nikde netvrdím, že na nich mám nějaké zásluhy nebo dokonce že jsem jejich autorem. A předkokládám, že jestliže modelář dá na web model objektu, dává jej tam proto, aby se používal, jestliže dám na web trať, dávám ji tam proto, aby se po ní jezdilo. Za sebe mohu říct ještě toto: V trati mám hezkých pár stovek druhů objektů a jen tak u desetiny tuším, kdo je jejich autorem a u pár desítek to vím jistě. Protože to pro mne udělali na míru. Většinu objektů jsem si vytáhl z tratí, neboť vidět objekt v trati je něco jiného, než na malém obrázku na webu. Nezlob se na mně, pokud by po mně bylo žádáno informovat jen každého, o kom to vím jistě, neboť jsem si je stáhl z jejich webu, všechny ty Němce, Dány, Australany atd., nevím nevím. A na druhé straně, mně také nikdo neděkuje za to, že si mohl stáhnout můj výtvor a že jej používá.
PS: Sloupy TV ve Dvokolejce nejsou. Akorát nádraží, tuší, že se originál jmenuje Mstenice.

Vím, že píšeš o souhlasu. Zvěřejnění bez souhlasu (pokud je vyžadován) není porušení autorských práv?
Pokud dá někdo na web svoje modely, tak je to proto, že chce, aby se používaly a je to v pořádku.
Pokud je tam někdo nedá, tak nechce, aby se používaly (což rozhodně není můj případ),
nebo nemá čas na to, aby sesmolil nějaké svoje stránky.

Můj názor na použití toho mého jednoho přiblblého domečku znáš, nemám s tím absolutně problém.
Jde nám přeci všem o společnou věc. A rovněž chápu, že by jsi musel kontaktovat bezpočet autorů.
Uznej ale, že tvůj výrok takhle v obecné rovině je opravdu drsný, to tady pak můžeme kašlat jeden na práci druhého.
Zatímco jsi ten Shaderův příspěvek mohl takticky nechat bez povšimnutí :D .
To byla věc, která mě nadzvedla ze židle.
Stavitelé tratí jistě nejsou jediný, kdo si rvou čas ze svého soukromého života, aby se mohli věnovat MSTS.
Nic víc jsem k tomu nechtěl.

Případně dořešíme v SZ, ať tady neděláme chlív.

Ad Pawlik a JiřkTK: možno bude problém aj v tom, že snáď okrem Matesa, Michala a v malej miere aj mňa nikto nemá svoje objekty pre stavbu tratí zverejnené na webe a tým verejne poskytnuté k downloadu a použitiu pri stavbe tratí. Samozrejme potom nie je ani definovaný spôsob použitia týchto objektov.
Mňa osobne potešilo, keď som svoje výtvory našiel aj v rade zahraničných tratí, takisto siahli po nich aj Jene na svojej ZSR150 a dajú sa nájsť aj na trati ZSR169 ...

Nechal jsem si to několik hodin procházet hlavou. Omlouvám se, přestřelil jsem a zvolil nevhodnou formu slov. Ale stavět trať, to jsou skutečně stovky a stovky hodin. Trať bez objektů nemá smysl, to je mi naprosto jasné. Ta věc vůbec nespočívá v tom, že bych si nevážil nebo nějak pohrdal prací modelářů. Ale opravdu není v mých silách vyhledat autora každého objektu, který chci použít a eventuelně jej požádat o svolení nebo o úpravu jeho objektu pro potřebu Dvoukolejky. Jako například dotvoření sněhové textury, záměnu italského nápisu za český a podobně. Tak to řeším vlastními silami a spoléhám na to, že objekty byly udělány pro potřeby tratí. Nemám radost z toho, že mi to občas někdo - většinou anonym - vyčte (tím teď nemyslím Pawlíka), na druhé straně jsem nadšen tím, že mi někteří modeláři sami nabízejí své objekty.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře