vlastnictví souborů v MSTS

Nevím, ale Petr Novák má jiné informace proč byl nucen Filip uzavřít svůj web, tak to vyznívá z jeho vyjádření. Ale některé modely se dají ještě stáhnout použitím web archívu.

Jiří napsal:
Nevím, ale Petr Novák má jiné informace proč byl nucen Filip uzavřít svůj web, tak to vyznívá z jeho vyjádření. Ale některé modely se dají ještě stáhnout použitím web archívu.
Já se ti divím, že jim věříš.....pokud mi někdo řekne, že má zaručené informace, ale jaksi bez uvedení zdroje.......věřil bys mi, kdybych Ti řekl, že mám k dispozici jako betatester RailRoad Simulátor?
Já sám sobě teda nee .... takže to je takové vyjádření stylu JPP alias Jedna Paní Povídala

Re: vlastnictví

Pikku napsal:
U žádného addonu kupříkladu do MSFS jsem si nevšiml, že by si někdo dovolil měnit definiční soubor pro vlastnosti nového modelu letadla, celý addon je považován za celistvý a neměnný. .
Velmi nevhodný príklad. Okrem skinov do MSTS robím aj skiny na FS2004.Urobil som už niekolko repaintov a mám ich aj zverejnné na http://www.fsfreeware.com/ čo je dosť dobre navštevovaný web. Ako náhle však vydám nejaký repaint musím zasiahnúť do súboru Aircraft.cfg,čo je to isté ako u MSTS eng súbor. Konkrétne tam musím prepísať volačky názov a označenie lietadla a odkaz na textúry aby to mohlo fungovať vedla originálu.Všetky tieto zmeny sa robia bez toho aby som kontaktoval autora a pýtal povolenie na zverejnenie. Jediné čo sa vyžaduje od skinárov aby napísali do txt kto je autor modelu,kabíny a iných súčastí pokial to zverejňujem spolu. Keď zverejňujem len textúry a upravený Aircraft.cfg,stačí napísať kto robil repaint a na ktorý model sú tie textúry. To je všetko.

Naposled editoval moderátor:
JOHNZ napsal:
dem: Problemik ... v MSFS sa asi moc nepodporuje taka vec ze aktivity (nemam, nevim) ...
To je pravda,ale u MSFS je to tak,že na jednom Aircraft.cfg bežia všetky repainty aj originál. Takže keď urobím zásah ,ktorý je neodborný ,pobabrem aj letové vlastnosti originálu a aj iných repaintov u ludí,ktorý si to stiahnu. Takže sa to rieši tak ,že každý skinár uverejňuje cfg súbor len s tou časťou,ktorá sa týka vyslovene len repaintu a do nastavení už nezasahuje. Keď zasahuje aj do nastavení tak to už nemôže zverejniť ako repaint ale ako kompletný celok s uvedením rozsahu zmien aby nedošlo k prepisu u ostatných verzií. Takto nehrozí žiadne nedorozumenie a každý si sťahuje súbory na vlastné triko. Okrem toho zostávajú neporušené autorské práva modelu.
Ja to napríklad riešim pri MSTS tak,že keď robím len repaint a nemením nijaké nastavenia,len premenujem dané riadky tak aby to vôbec fungovalo,tak priamo do originálneho readme s presným dátumom dopíšem kto je autor repaintu a kontakt aby pripomienky na repaint nechodili autorovi. Viď príklad Máv_EC_pack. Ale toto by som riešil až na slezine,lebo tu sa o tom napíše celí román a mám dojem,že bez výsledku.

JOHNZ napsal:
No a kedze tu sa to tak neda, tak sa to nebude robit vobec ... kapito italiano ...
Ono to smeruje k tomu,že postupne prestanú byť aktívny tý ludia čo pre msts niečo robia a nebude nič. Ale teraz nech mi všetci odpustia túto pripomienku ale mám dojem,že sa autori (teda aspoň niektorý) boja ,že nejaký skinár urobí lepší repaint na jeho model ako sú jeho org. textúry a tým pádom stráca na popularite. Tak rýchlo zakážme všetko čo sa dá. Ono keď vydám svôj prví model ak ho vôbec vydám ,tak do licenčných podmienok napíšem,že zakazujem pri inštalácii dýchať. Kto nevie zadržať dych po dobu inštalácie tak nech si stiahnutý model vymaže. Kto by to dodržal? Veď je to pakovina!! Ale mám na to právo lebo som autor či nie?
Môžte ma aj kameňovať za môj názor ,ale slušný človek sa pýta aj keď licenčné podmienky nezakazujú a nevychovaný si bude robiť čo chce aj keď bude všetko zakázané. Všetko je to o svedomí toho človeka,ktorý si to stiahne. A svedomie sa licenčnými podmienkami korigovať nedá.!
P.S: Pravidlá ano. Ale despotizmus nie!!

dem napsal:
JOHNZ napsal:
No a kedze tu sa to tak neda, tak sa to nebude robit vobec ... kapito italiano ...
Ono to smeruje k tomu,že postupne prestanú byť aktívny tý ludia čo pre msts niečo robia a nebude nič. Ale teraz nech mi všetci odpustia túto pripomienku ale mám dojem,že sa autori (teda aspoň niektorý) boja ,že nejaký skinár urobí lepší repaint na jeho model ako sú jeho org. textúry a tým pádom stráca na popularite. Tak rýchlo zakážme všetko čo sa dá. Ono keď vydám svôj prví model ak ho vôbec vydám ,tak do licenčných podmienok napíšem,že zakazujem pri inštalácii dýchať. Kto nevie zadržať dych po dobu inštalácie tak nech si stiahnutý model vymaže. Kto by to dodržal? Veď je to pakovina!! Ale mám na to právo lebo som autor či nie?
Môžte ma aj kameňovať za môj názor ,ale slušný človek sa pýta aj keď licenčné podmienky nezakazujú a nevychovaný si bude robiť čo chce aj keď bude všetko zakázané. Všetko je to o svedomí toho človeka,ktorý si to stiahne. A svedomie sa licenčnými podmienkami korigovať nedá.!
P.S: Pravidlá ano. Ale despotizmus nie!!
Teda Dem, tomu se u nás říká z kouta do kouta.....proboha chlape, Ty jsi asi nezažil v MSTS dobu, kdy jsi vedle sebe postavil čtyři 363 a každá z nich měla zcela odlišné jízdní vlastnosti......co?

Nejde o to zakázat skinování, ikdyž změnu tabulky s označením nebo přilepení plakátu na bok jako reskin nepovažuji...tímto se Tě nechci dotknout, protože ty problému tu byly docela dost často ....

Jde o to, aby když už se něco vydá, tak aby to měl autor pod kontrolou a nekolovalo na webux verzí eng a wag modelu, to se pak jezdí na k......t

A co se týče svědomí......to se opravdu korigovat nedá, ale i u freeware jsou dané licenční podmínky a práva autora a ty se dodržovat musí.....tedy nevím jak na Slovensku, ale v Čechách určitě.....

Navíc, nevšimnul sis, že tyto licenční podmínky vznikly právě od těch lidí, co něco pro MSTS dělají a sere je, že si pak každý zveřejní úplně jinou, nevyladěnou verzi a pak z toho vzniká mrdník?

Nestačil sis všimnout, že po tom volají i tvůrci aktivit, aby se po instalaci jejich aktivity nemusely přejmenovávat consisty a servisy?

No a v poslední řadě po tom volají úplně ti neběžnější uživatelé, kteří si chtějí hrát a nepátrat po tom, proč jim to nejede?

Tolik jenom malinkatý postřeh.....

No ale pokud Tě to urazilo, tak sorry.....

Teda Martens ty dokážeš vyvodiť také závery,že hubu otváram. Po prvé nijako sa ma to nedotklo a nie som proti ochrane autorských práv. Po druhé reagoval som kludne bez citových výlevov.Len som prezentoval svoj názor a prezentujem ho kludným spôsobom znova.Ako chceš donútiť ludí rešpektovať jednoduché licenčné podmienky.keď už sa neviem ako dlho handrkujete na trainsete a k ničomu ste nedospeli?? Ďalej ladenie 30 a 80 cm. Toto kto zjednotí? Podla mňa problém nie sú skinári,lebo tý akurát prerobia textúru a nezasahujú do ladenia eng. Problém je, že vy autori sa neviete zjednotiť a každý si vydá model podľa svojho gusta preznačený a naladený. Keby bol jednotný systém tak tento problém skinovania sa tu vôbec nemusí riešiť,lebo skinár preskinuje naladený model a tak isto naladený ho aj vypustí. Nie skinár môže zato,že existuje milión verzií.Zo zmenou textúry sa model nerozladí.

dem napsal:
Teda Martens ty dokážeš vyvodiť také závery,že hubu otváram. Po prvé nijako sa ma to nedotklo a nie som proti ochrane autorských práv. Po druhé reagoval som kludne bez citových výlevov.Len som prezentoval svôj názor a prezentujem ho kludným spôsobom znova.Ako chceš donútiť ludí rešpektovať jednoduché licenčné podmienky.keď už sa neviem ako dlho handrkujete na trainsete a k ničomu ste nedospeli?? Ďalej ladenie 30 a 80 cm. Toto kto zjednotí? Podla mňa problém nie sú skinári,lebo tý akúrát prerobia textúru a nezasahujú do ladenia eng. Problém je, že vy autori sa neviete zjednotiť a každý si vydá model podla svôjho gusta preznačený a naladený. Keby bol jednotný systém tak tento problém skinovania sa tu vôbec nemusí riešiť,lebo skinár preskinuje naladený model a tak isto naladený ho aj vypustí. Nie skinár môže zato,že existuje milión verzií.Zo zmenou textúry sa model nerozladí.

Deme, vzpamatuj se a nepleť dohromady ladění eng a wag a jejich značení......tyto dvě věci totiž spolu vůbec nesouvisí.......aneb to, že značíš eng podle nějakých pravidel ještě neznamená, že se chová korektně......to jenom tak na okraj.....

Co se týče nastavení 30 nebo 80cm........standard ve světě je 30cm a protože Kůty se jezdí i ve světě, tak je potřeba stále respektovat daný default.wag...nehledě na to, že jeden skin může být na obě rozměry....to jenom taky na okraj, tak skinaře se tenhle problém nedotkne.....přeskinuje jenom skin a upraví bouding box pro oba defaulty....to vše platí jenom tehdy, pokud máš eng nebo wag vyladěný....

A proč si myslím, že lítáš z kouta do kouta?
dem napsal:
Ono to smeruje k tomu,že postupne prestanú byť aktívny tý ludia čo pre msts niečo robia a nebude nič. Ale teraz nech mi všetci odpustia túto pripomienku ale mám dojem,že sa autori (teda aspoň niektorý) boja ,že nejaký skinár urobí lepší repaint na jeho model ako sú jeho org. textúry a tým pádom stráca na popularite. Tak rýchlo zakážme všetko čo sa dá. Ono keď vydám svôj prví model ak ho vôbec vydám ,tak do licenčných podmienok napíšem,že zakazujem pri inštalácii dýchať. Kto nevie zadržať dych po dobu inštalácie tak nech si stiahnutý model vymaže. Kto by to dodržal? Veď je to pakovina!!
Už jenom kvůli tomu, co jsi napsal....viz. citace.....proč by si zakazova dýchat? To je opravdu ptákovina, a jsem rád, že jsi takto kritický.....

IMHO co se týče otevření huby .....nehodlám to komentovat, je to pod mou úroveň.....pokud chceš argumentovat věcně, prosím, nebráním se, ale pokud ne, tak ty ústa raději zavři......

Pekne si to prekrútil.
citát:
Deme, vzpamatuj se a nepleť dohromady ladění eng a wag a jejich značení......tyto dvě věci totiž spolu vůbec nesouvisí.......aneb to, že značíš eng podle nějakých pravidel ještě neznamená, že se chová korektně......to jenom tak na okraj.....
A ja sa znova pýtam. Skinár preskinuje a preznačí podla dohodnutého štandardu. Zmení sa stým chovanie modelu? Nezmení. Pýtam sa preto ,lebo niektorý autori tvrdia,že divokým skinovaním sa rozmohli po nete zbastardené eng súbory atď.....vinu dávajú aj skinárom. Ale skinár môže dať von len taký eng aký tá mašina obsahuje. Takže zle vyladený eng pri modely spôsobý,že aj skiny budú zle vyladené. Dobre vyladený eng dobre vyladené skiny. Takže by som nehádzal vinu na skinárov.

dem napsal:
Pekne si to prekrútil.
citát:
A ja sa znova pýtam. Skinár preskinuje a preznačí podla dohodnutého štandardu. Zmení sa stým chovanie modelu? Nezmení. Pýtam sa preto ,lebo niektorý autori tvrdia,že divokým skinovaním sa rozmohli po nete zbastardené eng súbory atď.....vinu dávajú aj skinárom. Ale skinár môže dať von len taký eng aký tá mašina obsahuje. Takže zle vyladený eng pri modely spôsobý,že aj skiny budú zle vyladené. Dobre vyladený eng dobre vyladené skiny. Takže by som nehádzal vinu na skinárov.

Deme sorry, nepřekroutil....

Souhlasím, že pojmenování nového engu je nutné s novým skinem vč. minimálních zásahů do eng nebo wag souboru a to jenom v dimenzi změny položky Name a podpisu autora reskinu....

A taky souhlasím, že přejmenování engu nezmění jízdní vlastnosti, ale jenom za předpokladu, že použiješ odladěný eng....a ten dneska neexistuje......tedy zatím v ostré verzi......

nic víc nic míň.....jakékoliv další změny jsou nežádoucí bez vědomí autora engu nebo wag souboru.....protože to bylo to, co způsobilo ten úžasný bordel v trainsetu.....živelné skinování a modifikování engů i vč. jízdních vlastností....a tak se nediv, že tu máš třeba tolik variant 363 s rozdílnými jízními vlastnostmi jako je počet jejich skinů......

Tohle totiž vyřeší jediné ....... jeden vzorkovník odladěných engů jako vzorů a z toho si čerpej pro skiny....a vo tom to je....

Ono sice ladiči se budou snažit odladit eng do co nejlepší podoby, ale skinaři prostě použili svůj upravený eng a pak z toho vznikal tento mrdník....

Mám naozaj na mysli len minimálne zásahy do eng, ktoré sú pri reskine nutné. A používať vyladené eng pri skinovaní je podla mňa štandard,ktorý každý normálny skinár rád akceptuje. Už len preto,že by si inak jeho skiny nikto nesťahoval.
Okrem toho pri terajšom systéme trainsetu je nutnosť zasiahnuť minimálne aj (teda len čo si reskin vyžiada) do s. a sd. ,pretože jeden adresár napr 363 obsahuje všetky verzie.
P.s: Zabudol som ešte,že tým pádom aj zmeny názvu textúr sú nutné.

Jen bych chtěl poznamenat, že se na čs. scéně MSTS pohybuji o trochu delší dobu než Dem. Možná proto je mi jasné to co napsal Martens. Před několika lety jsem totiž dělal to co dělá Dem dnes, repainty stávajících modelů. A protože pokusy o ladění jednotlivých souborů .eng a .wag se datují do podstatně starší doby než je uplynulý rok tak vím, že opravdu bylo zvykem vzít první .eng co byl po ruce a ten upravit tak, aby šlo provozovat dvě různobarevné lokomotivy v jednom adresáři. Celé tohle vlákno mi připadá čím dál víc absurdní, přesto mi to nedá a marním svůj drahocenný čas psaním dalších zbytečných příspěvků. A Deme, neboj se, že my modeláři budeme žárlit na vaše skiny našich modelů. Každý přeci ví, že ty naše originální textury jsou daleko lepší.

Naposled editoval moderátor:
Pikku: Multitaskingu sa nauč ... ja som sa napríklad predvčera pri diskusii s Petrom Novákom stihol pripraviť na včerajšok do školy, odladiť jeden PHP skript, a vyrobiť .eng súbory pre ten môj MÁV Shimms ...

dem: Tebou spomínané premenovanie je naozaj veľmi ľahké ... ale aj to dokáže zopár jedincov dosť hrubo posexovať ...

A to skinovanie, autori cheli zabrániť záplave skinov, kde došlo len k zámene inventárnych čísel ...( ja sám som tak napríklad pre osobné potreby a potreby zopár známych z tej jedinej vyrobil celú sériu 350 ... enem to verejne nešírim (a ani nebudem)) ... a daj si ruku na srdce, týka sa to aj teba ...

JOHNZ napsal:
Pikku: Multitaskingu sa nauč ... ja som sa napríklad predvčera pri diskusii s Petrom Novákom stihol pripraviť na včerajšok do školy, odladiť jeden PHP skript, a vyrobiť .eng súbory pre ten môj MÁV Shimms ...

dem: Tebou spomínané premenovanie je naozaj veľmi ľahké ... ale aj to dokáže zopár jedincov dosť hrubo posexovať ...

A to skinovanie, autori cheli zabrániť záplave skinov, kde došlo len k zámene inventárnych čísel ...( ja sám som tak napríklad pre osobné potreby a potreby zopár známych z tej jedinej vyrobil celú sériu 350 ... enem to verejne nešírim (a ani nebudem)) ... a daj si ruku na srdce, týka sa to aj teba ...
Neni nič jednoduchšie, než vziať dve tri hotové cudzie textúry, postrihať ich a polepiť a "skin" je na svete. Alebo cudzí model olepiť hrubou, nespracovanou fotografiou. 60 a viac % skinov je na zaplakanie - tu je namieste priznať, že aj ja som tak začínal - ide však o to, či svoj "skin" zverejním alebo nie, či mám v sebe kúsok výtvarného citu a či si to dokážem priznať.
Dovolím si povedať, že väčšinu modelárov bolí, keď vidí, že dielo, s ktorým sa nejaký čas natrápili niekto sprzní ličákovou, farebne brutálnou textúrou. Druhý moment je, že mapovanie textúry a samotné rozvrhnutie textúry môže ovplyvniť len samotný modelár a to, čo je pri jednej variante náteru OK, na druhej vôbec nemusí sadnúť - príkladom sú Starého laminy, existujú 4 verzie modelu, ktoré majú pozmenené mapovanie textúr a ďalšie detaily. To isté platí aj o bertách a brejlovcoch. Netreba sa diviť, ak autor nedá súhlas na zverejňovanie takéhoto modelu. On sám najlepšie vie, čo treba na modeli upraviť, aby všetko sadlo na model tak, ako má. Napríklad toľkospomínané bobiny - čo varianta náteru, to prispôsobený model. Ako by to vyzeralo, keby na bobinu E499.005 niekto nalepil náter z ZSSK 140.068 ??? Nesadli by síce drobné, ale viditeľné detaily, ktoré tú bobinu robia odlišnou.
Nedá mi nemenovať skúter 121.001 ZSR ... ten je povedzme dobrý, ale jak sa človek snaží urobiť z neho niečo iné, je to naprd, pretože mapovanie bočnice to neumožňuje, budú tam otočené nápisy. A s prepáčením, takto pošahaný skin je mi naprd, aby na ňom boli otočené nápisy a lev bol naopak, hoci samotná textúra môže byť sebelepšia.
Časy brutálneho líčenia a divokého šírenia skinov sú už dávno za nami - komunita sa stala náročnejšou. Preto vidím vhodnejšie, keď autor pripraví odlišné mutácie svojich modelov priamo sám alebo v spolupráci so skinárom, ktorému dôveruje a ktorého práca sa dá zverejniť. Netreba ďaleko chodiť, takto sú urobené karkulky, hektory, kredence 830, nové 750/753, bobina ...
Niekedy ma udivuje, že verejnosť prijme doslova odj*baný skin za pekný a vytešujú sa z neho ( môj kamarát na toto hovorieval: somárovi sú aj drevené hodiny dobré ). Jeden dnes už zrušený web bol plný takýchto skinov a sem tam sa dnes ešte nejaký ten doslova nepekný, odfláknutý a nevyladený skin stále objaví.
Ďalšou vecou sú chodové vlastnosti, konflikty v názvoch súborov eng, wag, konflikty v názvosloví pre AE a CB ... a dalo by sa ešte zopár vecí vytiahnuť ...

JOHNZ napsal:

Zámenu invertárnych čísel už dosť dávno nerobím.To ste si mohli všimnúť keby ste chceli. To sa týkalo mojich prvých skinov. Ale ani T4480933 ani taurusi ani zssk_beer ani laminátky 240014 ,240035 a mohol by som pokračovať nie sú detské omalovánky. Takže sa zaoberajme skôr prítomnosťou ako minulosťou. To čo som tu na fóre napísal som napísal ,len na obhajobu skinárov,ktorý si svoju prácu neodfláknu. A to len preto,lebo mám dojem ,že sa na nich kidalo neprávom.

No, myslím že aj ja by som mal niečo povedať.
Tax hovorí pravdu ohľadne skutočnosti že niektoré skiny /aj z mojej dielne/ radšej nemali byť nikdy zverejnené, ale na stránke druhej čo sa týka tých "lakýrnických" výtvorov treba povedať že každý nejako začína a nebolo by prospešné pre toho ktorého autora skinu keby napr. prvých desať - pätnásť prác mu stálo niekde v "šuflíku" z dôvodu že to nie je celkom vhodné zverejnenia. Keďže píšem ja, budem aj seba uvádzať ako príklad. Myslím /a Vy tiež/ že tie moje prvé veci stáli za starú belú, ale aspoň mi to trocha pozdvihlo sebavedomie a dodalo chuť do ďalšej práce, keď som napr. zbadal zssk_754-055 vycapenú na webe Filipa Havla. Bola to síce len obyčajná úprava jednej z Pikkových 750-ok ale základný kameň bol položený. A potom som sa po absolvovaní rôznych ciest - neciest /neraz špinavých a neodhrnutých/ dostal ktomu že posledného pol roka si chodím mašinky a vozne fotiť sám /teda so sprievodom/ a pracujem iba s fotkami, ktoré si sám zaobstarám. Výsledky vidíte sami, niektoré podarené, niektoré menej, dokonalosti nikdy nie je dosť. A popri tom všetkom ešte trať a skinovanie jej originálnych budov.
Sečteno a podtrženo:
Viete chlapi, veľa ľudí je takých čo tu budú kvákať že to a ono a toto prosím vymodelovať a prosím si takú a hentakú laminátku...Ale nič preto nespravia! Ja som chcel staré Zvolenské brejlovce /nakoľko som ich niektoré sám leštieval na praxi v depe/, nikomu som sa neprosil ale raz som požiadal osobne Jeneho o pomoc a postupne sa to rozbehlo.
Myslím že zatracovať by sa nemali takíto ľudia čo aj keď niečo poj....bú ale niečo aj spravia a neskôr sa im ako tak darí, ale skôr tí čo nespravia nič, ale gágor im chodí na plné gule. :!:
Čo sa týka zákazu skinovania toho-ktorého modelu treba pochopiť autora modelu, veď kto by už /a načo/ robil okrem prevádzkových šľachiet /101,142,179,196/ nejakú inú? A keď čítam zloženie autorov a spoluautorov bobiny tak ma len teší to, že keď sú pod ňu podpísaní Tax, Pikku, Tomi a ďalší tak verím že vyjde vo veľa podobách a vo vysokej kvalite, takže niet čo dodať ani skinovať.
Pravda je taká že v niektorých prípadoch je potreba "uchýliť" sa k požičaniu si tej či onej textúry a improvizovať ale myslím si že ja aj Dem a ďalší sa slušne na túto možnosť dotknutého autora snažia spýtať, v niektorých prípadoch to proste ináč nejde. Ja osobne priznávam že som to niekedy "prepískol" ale určite sa to už nikdy nestane, ale ako vravím horevyššie my, čo aspoň niečo robíme /či už horšie alebo lepšie/ by sme nemali byť dodrbaní, skôr tí čo nerobia nič a kvákajú, alebo žeby staré dobré
***nič nerobíš - nič nepokazíš*** :?:
Aj Dem nejako začínal a nebolo to bohviečo ale teraz si myslím že na sebe spravil v skinovaní hodný kus práce a je to vidieť.
A čo sa týka kvality mojej práce, alebo práce iných verte mi že každý má na tú-ktorú prácu /skin alebo niečo iné/ iný názor - jeden povie že tam dolaď farbu, druhý povie že je to dobré, tretí že toto ešte uprav, štvrtý že je to perfektné - proste koľko ľudí toľko chutí - pracujem s ľudmi skoro 10 rokov, tak viem o čom hovorím /a to som ešte normálny/.Ináč sa na to pozerá profík, ináč obyčajný konzument a ináč amatér. Koniec koncov - Tax ako niekde píšeš: nikto nepadol z neba hotovým modelárom alebo skinárom, každý sa k tomu nejakým spôsobom dopracoval a každého začiatky neboli hneď perfektné. Toľko k tejto veci.
Beriem na vedomie všetkých modelárov a skladám im poklonu za ich prácu.Zdravím všetkých!

Back
Nahoře