Spriahla nastavené na default 30 cm

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku

Tax

Moderátor
Správce
Nedá mi, aby som neprispel aj ja do témy spriahla. Doteraz ma to ani nejako moc nezaujímalo, ale včera sme s Tomim koumali nad nastavením spriahiel v súvislosti s bobinou a vagónmi ČSD a to ma popudilo trochu sa v tejto problematike pošťúrať. Jednak preto, že v tom dodnes pretrváva značný mrdník, jednak preto, že modelujem ( presnejšie snažím sa modelovať :lol: ) a teda dosť bytostne sa ma to dotýka. Po prečítaní viacerých článkov okolo toho som došiel k záveru, že vyskúšam defaultný 30 cm systém, ktorý je v MSTS asi najpoužívaniejí. Nebudem dopodrobna rozpisovať, ako na to, je to uvedené v návode p. Frintu.
Proste som začal štúdiom dostupnej "literatúry" a na základe teórie som vytvoril v Exceli tabulku na výpočet parametrov Size a ESD_Bounding_Box pre modely. Hoci je univerzálna, nastavil som ju pre spriahlo 30 cm. Zistené hodnoty som preniesol na svoje modely osobných a služobných vagónov ČSD a pre porovnanie aj na vagón Bai p. Starého. Že sa práca nadmieru vydarila, dokladajú nasledujúce screeny:

Prejazd vlaku na vedlajšiu kolaj cez 10°výhybky:

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://msts.tyk0kso.sk/tx-spriahla/vyhybka10a.jpg [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://msts.tyk0kso.sk/tx-spriahla/vyhybka10b.jpg [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://msts.tyk0kso.sk/tx-spriahla/vyhybka10c.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://msts.tyk0kso.sk/tx-spriahla/vyhybka10d.jpg [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://msts.tyk0kso.sk/tx-spriahla/vyhybka10e.jpg

Tu je vidieť, že pri prejazde výhybkami nedochádza k zaklineniu nárazníkov, rozdiel je v tom, že v reále by sa nárazníky mierne stlačili, na modeli to jednoducho nie je možné.

Ďalšie screeny znázorňujú jazdu po rovine a následne vjazd do oblúka s R 250 m a prejazd do mierneho protioblúka R 375 m ...

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://msts.tyk0kso.sk/tx-spriahla/rovny_usek.jpg [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://msts.tyk0kso.sk/tx-spriahla/obluk250a.jpg [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://msts.tyk0kso.sk/tx-spriahla/obluk250b.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://msts.tyk0kso.sk/tx-spriahla/obluk250c.jpg [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://msts.tyk0kso.sk/tx-spriahla/obluk250d.jpg [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://msts.tyk0kso.sk/tx-spriahla/protiobluk.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://msts.tyk0kso.sk/tx-spriahla/protiobluk1.jpg [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://msts.tyk0kso.sk/tx-spriahla/protiobluk2.jpg

Z tohoto je vidieť, že sa oplatí ponastavovať modely na rozumný parameter nastavenia spriahiel, prejazd oblúkov aj výhybiek vyzerá celkom realisticky. Jediný nedostatok je, že nárazníky a návalky osobných vagónov u modelov v MSTS sú "pružné" len v symbolicky a teda sa nestlačia tak, ako u skutočných vozidiel.

Čo sa týka mojich novozískaných poznatkov, na ich základe postupne poupravujem všetky modely na spriahla 30 cm, čo je nepísaný štandard pre MSTS a trainset Zb. Šemoru a postupne budú vychádzať updaty všetkých mojich starších modelov a skinov, u nových to bude samozrejmosťou. Na downloady vykonaných úprav budem priebežne informovať. Updaty budú pomocou samoinštalačných balíkov v potrebnom rozsahu, niekde len *.wag a *.sd súbor, niekde aj model, ak sa ukázalo, že potrebuje zmenu. Textúry pri updatoch zvyčajne meniť nebude treba.

Naposled editoval moderátor:
Pozorně jsem si prohlédl přiložené obrázky a našel jsem několik věcí,které se mi nějak něchtějí líbit:v první řadě třech obrázků je jasně vidět,že nárazníky proti jsou mimo osu proti sobě a to o hodně, na prostředním obrázku jsou nárazníky o hodně od sebe,v reálu bych to odhadl na 30-40cm.V druhé řadě obrázků jsou také nárazníky proti sobě mimo osu a navíc se prolínají o malou hodnotu.Ty měchy nevypadají vůbec hezky,to reálu vůbec neodpovídá.Třetí řada má ty samé problémy.Čtvrtá řada totéž a nárazníky jsou hodně od sebe.V páté řadě se nárazníky nejspíše prolínají,talíře nárazníků jsou příliš tenké.
Pokud by mě měl Taxi tento materiál přesvědčit k přechodu na defaultní nastavení 30cm,tak bych si nebyl tak moc jistý,že je to lepší než 80cm.Škoda,že ty obrázky nejdou zvětšit,chybí mi tady kolmý pohled na bok vozu,šikmý pohled může skreslovat rozměry,to snad znáš sám z deskriptivy ze střední školy.Nechci v žádném případě napadat Tvoji práci jako modeláře,naopak,děláš výborné modely.

Co se týče nastavení spřáhel všeobecně,p.Šemora zde na foru publikoval svůj názor,že po přečtení návodu p.Frinty dospěl k názoru,že nastavení na 80 cm bylo děláno kvůli utahovákům na Vysočině,u jeho trati se tento problém nevyskytuje.V tom s ním souhlasím,ale je to vytrženo z celého textu,dovolím si přiložit celý text návodu,abyste jej nemuseli hledat - citace z návodu p.Frinty:
Přesné nastavení velikosti modelu v MSTS má význam pro řádnou funkci spřáhel. Byl jsem mnohdy znechucen příliš velkými mezerami mezi nárazníky (či naopak jejich překrýváním) a s tím související nesprávnou funkcí spřáhel. Na netu jsem našel návod „How To Set A Bounding Box“ autorky Cyndi Richards (BNSFLADY2081@aol.com) (http://www.train-sim.com), který popisuje, jak nastavit rozměry modelu v MSTS. Tento návod se přímo nezabývá problematikou fungování spřáhel, avšak jeho prostudování mne postrčilo k hlubšímu zájmu o tuto výseč parametrů v MSTS.Záhy se ukázalo, že nastavit správnou funkci spřáhel nebude až tak jednoduché, neboť vyladění jednoho problému zapříčinilo vznik jiné nesrovnalosti. Během pokusů s nastavováním různých hodnot byly postupně stanoveny tyto cíle:

a) zajistit bezproblémové spřahování vozů:

a.1) i při velmi nízké rychlosti (odpozorováno: strojvedoucí najíždí na vagón VELMI pomalu a jen lehce si „doťukne“ na nárazník)
a.2) ke spřažení musí dojít přesně v okamžiku, kdy se spojované vozy (na rovině) vzájemně dotknou svými nárazníky. Zejména mi vadilo, pokud se vozy spřahovaly tak, že se svými nárazníky nejprve vzájemně prolnuly a teprve po té došlo k přivěšení druhého vozu. (Jde o věc osobního názoru; já osobně odmítám tímto způsobem simulovat dočasné stlačení nárazníků při spojování: než se dívat, jak se mi prolnou dva ve skutečnosti ocelové nárazníky do sebe, raději volím spřažení přesně při dosednutí nárazník na nárazník.)
a.3) zajistit možnost spřáhnout bezproblémově vozy také v oblouku

b) zajistit bezproblémový průjezd oblouky o malém poloměru, a to zvláště při brždění (zejm. jízda přes výhybku do odbočky, „utahováky“ na smyčkách Vysočiny, atp. …)

c) tam, kde to je relevantní, zajistit natahování/smršťování mezery mezi spřáhly při rozjezdech/brždění soupravy. Při stlačování ovšem nemá dojít k vzájemnému prolnutí nárazníků - viz již výše.
Z tohoto materiálu jasně vyplývá,že řeší problém spřáhel v celé šíři,je jen jízdu v utahovácích.Hledal jsem na netu,proč v MSTS byla zvolena jako defaultní právě velikost 30cm.Ze všech materiálů vyplývá jedno - hra byla určena primárně pro americký trh a jako taková byla přizpůsobena americkým tratím.Všichni víme,že tam se používá automatické spřáhlo bez nárazníků,kterému stačí těch 30cm.Tak tato hodnota byla zvolena jako defaultní.Jenže my jsme nárok koumáků a naši i slovenští uživatelé začali testovat možnosti MSTS a přišli na řadu zajímavých vlastností,které nebyly oficiálně prezentovány samotnými tvůrci hry.Postupen času se začaly vytvářet lepší modely než ty defaultní a v r.2004 p.Frinta začal publikovat své zkušenosti.Ve spolupráci s ním a s Ppoollllem vznikl návod
č.2,který byl svého času zdrojem velkých neshod v komunitě MSTS,ačkoliv nikdo nedokázal,v čem je defaultní nastavení lepší.Musíme vycházet z reality,že u nás se používá nikoliv automat.spřáhlo,ale šroubovka a nárazníky a těm 30cm prostě nestačí.Normalizované nárazníky mají délku 60cm,v tom je ten problém.
Jak jsme už napsali v návodu a často o tom psali na webu,je naprosto věcí každého uživatele MSTS,jaký systém si zvolí.Je jen škoda,že nebyl dokončen vývoj programu Cofixer,stávající verze má určité chyby,přepisuje hodnotu MaxVelocity,což je maximální rychlost,na 0,01.To je špatně a je třeba ruční oprava.Navíc by se musel inovovat seznam vozidel a to je hodně práce.
Přesto si myslím,že úpravou spřáhel lze použít i přední spřáhlo u lokomotiv,což se všeobecně nedoporučuje.Dělám testy a výsledky jsou povzbuzující.Pokud někdo dokáže nastavit spřáhla na 30cm tak,aby bez problémů se spřahovala za všech podmínek a nebyly mezery mezi vozy a nárazníky,tak před ním smeknu.Když zprovozní přední spřáhlo,bude mít mé uznání.

Tax: Ked ste nad tym kumali, tak preco je potom spriahlo na bobinu nastavene tak jak je (10cm)?!? :twisted:

JOHNZ napsal:
Tax: Ked ste nad tym kumali, tak preco je potom spriahlo na bobinu nastavene tak jak je (10cm)?!? :twisted:
Preto, že do hentoho som sa pustil až po vydaní bobiny ... a nie je to práca na 10 minút ...
Tých 10 cm je tam preto, aby sa to neprekrývalo s mojimi vagónmi ČSD. Na oboje, aj vagóny, aj bobinu bude update.

Petr Novák napsal:
Pozorně jsem si prohlédl přiložené obrázky a našel jsem několik věcí,které se mi nějak něchtějí líbit:
Pane Nováku.

1) Rád si pozriem nejakú vašu prácu. Dodnes som však ešte nič nevidel.

2) Keby som mal ako natočiť video z prechodu cez tie výhybky a zverejniť ho, videli by ste, že skôr otvoríte vašu ctenú hubu než by ste najprv rozmýšlali. Je jasné, že sem nezverejním všetkých 248 screenov prejazdu cez výhybky, ale len medzné momenty. Mali by ste sa trochu viac venovať fyzike a geometrii. Až bude podvozok presne pod skrutkovnicou, bude pri prejazde cez esíčko nárazník na nárazníku ... ale on ten svinský podvozok je o pár metrov ďalej tak preto sa tie nárazníky voči sebe vyosujú. Nakoniec preto majú široké oválne taniere.

PS: upravoval som len gramatické chyby

Vyborne, keby si k tomu este pre tych zopar (desiatok) exotov vydaval aj 80cm chovanie (resp. netrval na neupravovani tohoto parametra, staci aj s pomienkou nesirenia takto upraveneho vozidla ... prepisanie 3 ciselok neni problem, ide len a len o princip) bolo by to uz uplne super ...

Opět se zde dohadujete o H.
Nechcete raději dělat něco užitečného a konstruktivního?
Ohledně Bobiny, zapřáhl jsem ji za vyladěné vozy na 30cm Ppoollll/Bob, Za Bobinou jsem měl poštu a jedno z věcí, které mne zajímaly byl dotek nárazníků a bylo to všude100%. Takže pokud máte někdo připomínek, tak pište konkrétní případ. Při průjezdu i těmi nejprudšími oblouky, v Praze ze sedmého peronu na Vítkov jsem neměl nejmenších problémů. Vaš připomínky zde jsou mlácení prázdné slámy.
Tohle r0 ( 15cm 1e9 )
máte u vozidel X62, X63. Pokud tam dáte 30cm, tak máte mezeru mezi nárazníky jak vrata.

Zbynku: A ked zmensis o 30cm tretie cislo v atribute Size a InertiaTensor, a o 15 cm hodnotu tretieho a siesteho cisla v atribude ESD_Bounding_Box tak sa ti budu zasa bez chyby dotykat ... ono to nie je len o tom co je napisane v riadku s rozmermi spriahla ...

JOHNZ napsal:
Zbynku: A ked zmensis o 30cm tretie cislo v atribute Size a InertiaTensor, a o 15 cm hodnotu tretieho a siesteho cisla v atribude ESD_Bounding_Box tak sa ti budu zasa bez chyby dotykat ... ono to nie je len o tom co je napisane v riadku s rozmermi spriahla ...
A ešte si zabudol na úpravu Default.wag na 80 cm ... ale 80 cm sa mi zdá trocha pritiahnuté za vlasy, 30 cm je plne vyhovujúcich, pravda za predpokladu, že nejaký šialenec nebude chcieť jazdiť s rýchlikovými vagónmi po električových a fabrických kolajach.

PS: vymaž pls ten môj duplicitný príspevok, neviem, kde sa tam vzal :wink: :lol:

Mě se jedná jen o to, že se množí případy, kdy si uživatelé obecné stěžují na chování MSTS, ale málo kdo uvede konkrétní případ.

ad Tax:
nerad se chlubím a svoji práci nerad dávám na veřejnost,dvě mé práce najdete na Ppoollllově stránce.Nechci,další práci vydávat,neboť jsem se doslechl,co bylo pravou příčinou toho,proč Filip Havel skončil.
Nijak jste mě nepřesvědčil,že těch 30cm je lepších.A že bych padl na hubu,to bych se musel smát,vím toho o mnoho více než si myslíte,mimo jiné i o zákulisí. To před nezasvěcenci nehodlám rozvádět,toto forum není to pravé ořechové.:twisted:

Petr Novák napsal:
ad Tax:
nerad se chlubím a svoji práci nerad dávám na veřejnost,dvě mé práce najdete na Ppoollllově stránce.Nechci,další práci vydávat,neboť jsem se doslechl,co bylo pravou příčinou toho,proč Filip Havel skončil.
Nijak jste mě nepřesvědčil,že těch 30cm je lepších.A že bych padl na hubu,to bych se musel smát,vím toho o mnoho více než si myslíte,mimo jiné i o zákulisí. To před nezasvěcenci nehodlám rozvádět,toto forum není to pravé ořechové.:twisted:
Nevím co je lepší, možná v extrémech je lepší těch 80cm, ale nutno poznamenat, že celý svět používá 30cm a také 30 cm je v instalaci MSTS. Já neviděl žádný zásadní rozdíl, abych celému světu předělával všechna vozidla na 80cm. Proč FH ukončil své stránky nevím, ale byl to pouze katalog, který by bez autorů modelů, kteří svou činnost nezastavili by nikdy neexistoval. Horší by bylo, kdyby přestal tvořit někdo, kdo je stále v MSTS aktivní. To je jen můj názor.

Zbyněk Šemora napsal:
Petr Novák napsal:
ad Tax:
Nevím co je lepší, možná v extrémech je lepší těch 80cm, ale nutno poznamenat, že celý svět používá 30cm a také 30 cm je v instalaci MSTS. Já neviděl žádný zásadní rozdíl, abych celému světu předělával všechna vozidla na 80cm. Proč FH ukončil své stránky nevím, ale byl to pouze katalog, který by bez autorů modelů, kteří svou činnost nezastavili by nikdy neexistoval. Horší by bylo, kdyby přestal tvořit někdo, kdo je stále v MSTS aktivní. To je jen můj názor.

Svätá pravda Zbyňku, Filip by bez autorov nebol ale napr. v mojom prípade by som ani ja nebol bez neho, veľa ľudí pred cca 1-2 rokmi nemalo vlastné weby na zverejňovanie, patrí mu moja vďaka, myslím si že je na škodu že skončil.
Ad p.Novák - čoho sa bojíte keď nechcete zverejňovať svoje diela ?
Nenapísali ste ani jeden racionálny dôvod.Potom sa nečudujte že niekto zareaguje tak ako Tax - oprávnene !

Petr Novák napsal:
ad Tax:
Keď toho viete omnoho viac, než si myslím, tak prečo tie reči o vyosení nárazníkov pri prechode cez esíčko ??? Predsa odborník vášho formátu musí vedieť, že sa nárazníky pri prechode výhybky musia voči sebe vyosiť, jedine že by sa vagón pri prejazde ohýbal podľa kolajníc... Fakt nechápem ... ale to asi preto, že som ešte mladý a nezasvetený do problémov MSTS. Keby ste niečo také povedali 15 ročnému mladíkovi, možno by uveril, aje ja, pan Novák, viem svoje a nespadol som z haluze pred 15 ani 17 rokmi. Toť toľko.
Myslieť si, že je 80 cm lepších ako 30 je váš nárok a nikto vám nárok na názor neupiera. Takisto vy mne nemôžete poručiť, aby som si myslel, že sú pravdivé a jediné správne len vaše názory. Ale jedna pravda je, že celý svet sa nebude podriaďovať diktátu skupiny jednotlivcov, najmä vtedy, keď vie, že je použiteľné aj niečo iné a je to v praxi overené. MSTS je o kompromise a netreba hnať jeho možnosti do krajnosti.
PS: S Filipom Havlom som naďalej v občasnom kontakte a ukončenie prevádzky webu bolo jeho demokratické a slobodné rozhodnutie, aj keď pre mnohých je značným sklamaním. Ja sám som tam mal umiestnených niekoľko svojich prác, ktoré dnes nie sú nikde inde k stiahnutiu.

spřáhla

Jak říká klasik, nevím, školy nemám, ale podle mne je největší problém v tom, že vozy s různým nastavením používají dva navzájem nekompatibilní soubory default.wag a tak nemohou být odlišně nastavené vozy spojeny v jedné soupravě.

Pikku: Môžu ... prečo nie ... ale vyzerá to povedzmeže ... komicky ... Momentálne sa pokúšam o kód, ktorý by dokázal vyštrachať *skutočnú* hodnotu dňlžky modelu a na základe toho nastaviť spriahadlo a rozmery, ale mám pred sebou ešte dlhú cestu, tak nebudem radšej predbiehať ...

Petr Novák napsal:
ad Tax:
Petře Nováku chci k tomu co jste napsal pouze dodat velice zvažte slova ,která potom píšete.Nic víc nic míň. :eek:

sprahla

No, Johnzi, jasně že jdou spřáhnout vozidla potřebující odlišné default.wag, vyjádřil jsem se nepřesně, ale v tom jak vyadá to spřažení to právě je . Mě se jinak osvědčilo při definování spřáhel a délky mých modelů používat SViewer, zatím mi to pokaždé vyšlo. Ale, mezi námi, pokaždé jsem raději když mi eng nebo wag někdo vytvoří, pak jsem z obliga a můžu se potichu smát.

Petr Novák napsal:
v první řadě třech obrázků je jasně vidět,že nárazníky proti jsou mimo osu proti sobě a to o hodně, na prostředním obrázku jsou nárazníky o hodně od sebe,v reálu bych to odhadl na 30-40cm.V druhé řadě obrázků jsou také nárazníky proti sobě mimo osu a navíc se prolínají o malou hodnotu.Ty měchy nevypadají vůbec hezky,to reálu vůbec neodpovídá.Třetí řada má ty samé problémy.Čtvrtá řada totéž a nárazníky jsou hodně od sebe.V páté řadě se nárazníky nejspíše prolínají,talíře nárazníků jsou příliš tenké.
Ešte mi prišiel na rozum jeden drobný pokus, na ktorom sa dá velice ľahko ukázať, že p. Novák hovorí z cesty. Stačia k tomu dve pravé alebo ľavé výhybky, pár kolajníc a dva rýchlikové vagóny v modelovej velkosti HO. TT je pre tento pokus nevhodné, pretože tam sa u prevažnej väčšiny u nás dostupných modelov rýchlikových vagónov natáčajú celé podvozky aj s nárazníkmi. Veľkosť HO je v tomto reálnejšia.
Položíme si oba spojené vagóny na koľaje a pomaly ich sunieme cez výhybky tak, aby sme prešli z jednej koľaje na druhú, súbežnú. Pri prechode cez výhybky je jasne vidieť, že celé vagóny sa voči sebe dostávajú do mimobežných osí v tom okamžiku, jak sa jeden z nich začína pohybovať po výhybke vedúcej do odbočky. Ak máme klasické "dlhé spriahla" Piko, tak sú vagóny dostatočne ďaleko od seba na to, aby sa ich nárazníky pritlačili k sebe mna doraz, ale zretelne vidíme, že sú v rozdielnej polohe voči sebe a ich poloha nie je konštantná. Ak máme tzv. "krátke" spriahlo, tam počas jazdy idú vozy v polohe nárazník na nárazník, ale len dovtedy, kým vlak nezačne prechádzať cez výhybky. V tom okamžiku, ako dôjde k prechodu na výhybky, začne sa zaujímavé divadlo: Nárazníky vovnútri zákruty sa oprú o seba, spriahlo sa začne naťahovať a nárazníky na opačnej strane sa oddialia. Ale to len do chvíle, pokial sa jeden vagón nedostane do opačnej zákruty tvoriacu sa druhou výhybkou. Na fyzickom modele HO nemôže dôjsť k prelnutiu nárazníkov, pretože sú z tvrdého materiálu a teda sa poddá spriahlo, ktoré je na pružine.
V MSTS je tomu trocha inak, vidíme len obrázok na monitore a ten je akosi blbý a soft nevie, že sa nárazníky nemajú prelnúť, ale majú zostať tanier na tanieri a majú sa natiahnuť spriahla. Nuž a pri prechode dvoch krátkych oblúkov v tvare S za sebou - to je presne tvar dvoch výhybiek, tzv. kolajovej spojky - sa menia osy vozidiel idúcich za sebou. Čím je voz dlhší tým je to lepšie vidieť, najmä ak je dlhší previs otočnej osi podvozku od konca vozidla. Pretože sa takto chovajú aj vozidlá na skutočnej železnici, začali sa používať oválne taniere nárazníkov namiesto kruhových a dokonalým príkladom je jednotka 471, ktorá kvôli svojej značnej dĺžke má extrémne rozšírené nárazníky, aby sa dotýkali navzájom pri prechodoch kolajovými spojkami a výhybkami a nezakliesňovali sa navzájom.
Takže, ak sa vám, pán Novák podarí dosiahnuť u modelov MSTS toho, aby sa nárazníky pri jazde cez oblúky reálne stlačili, okamžite beriem svoje slová späť. Ale viem, že to nie je možné. Preto bolo vaše vyjadrenie na túto tému velice scestné a aj vaše 80 cm spojenie má podobné muchy, preto je úplne zbytočné sa nad tým pozastavovať, čo je reálnejšie.
Realita je v tom, že skoro celý svet používa default 30 cm a od niekoľko rokov starého simulátora nemôžeme očakávať, že sa na vozidlách budú reálne stláčať nárazníky. Tých 30 či 80, ale aj 6, 10, 15 alebo 20 cm je pri správnom nastavení hodnôt size a EBB pre jednotlivé rozmery je dobrých pre to, aby rýchlikové ale aj iné vagóny chodili čo najväčší čas reálne pritlačené nárazník na nárazník - pri externom pohľade na idúci vlak je to žiaduce, aby neboli príliš ďaleko od seba, alebo aby neboli vnorené do seba. A pri rovnej jazde, alebo jazde cez štandardné oblúky pri správnom nastavení všetkých tu menovaných hodnôt tomu tak je. Horšie je, ak je model vyosený alebo má nejakú inú anomáliu.
PS ... máte námet na tému, ktorá sa dá preberať na slezine. Pokiaľ som dobre videl fotografie z tej vlaňajšej, videl som tam aj modelové kolajisko, kde si mnou opísaný jav môžete na vlastné oči pozrieť. Len škoda, že sa kvôli nevhodnému termínu opäť nemôžem sleziny zúčastniť.

Petr Novák napsal:
ad Tax:
Nechci rozpoutávat žádné flameware Petře a Tvé práce si vážím stejně jako práce kohokoliv, kdo pro MSTS něco dělá, ale tohle je názorná ukázka příspěvku s nulovou informační a vyjadřovací hodnotou....s cílem akorát naštvat bez jakýchkoliv argumentů ... připadá mi to jako vyjadřování našeho současného ministra zdravotnictví ......

Přitom stačí tak málo.....být konkrétní a svá tvrzení podložit, jako je tomu v jiných příspěvcích.....jinak je to bohužel pouhé tlachání......

Back
Nahoře