Spriahla. Ako zmenit rozmer spriahla. Aky je najvhodnejsi

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
G

Guest

Host
Zbyněk Šemora napsal:
Jiří napsal:
Já mám všechna vozidla nastavená na 80 cm, nebo je to špatně ?
Pokud jsou všechna včetně default.wag tak je to vpořádku, ale nesmí se do tohoto Trainsetu zařadit bez úpravy žádné vozidlo ze světového webu. Ale pokud máte default.wag z instalace MSTS a použijete vozy s nastavením 80cm, je problém.
Ale otázka byla jiná, jestli někdo nemá jmenovaná vozidla vyladěna na původních 30cm. Nebo respektive na kterých parametrech je to závislé.

Chci se zeptat, co je lepší jestli nastavení na 30 cm nebo na 80 cm ? Nejsem zas tak kovanej v oboru, ale já mám v souboru default.wag nastaveno na 80 cm ale v něktěrých wag a eng souborech stažených z jiných stránek zaměřené na MSTS byly uvedeny hodnoty r0 ( 3cm 10cm )

Chci se zeptat, jestli je to správně nebo špatně a jaké problémy mne čekají nebo jaké problémy mohou nastat při jízdě v Aktivitách či Explorer Route, pokud u všech eng a wag souborech nenastavím stejnou hodnotu jako mám v default.wag. Opravdu nejsem kovanej a potřebuji odpověď.

Jiří:
3cm 10cm je rozhodne zle a taketo vozidlo bude posobit problemy kedykolvek sa s nim budes chceit pripojit na ine vozidlo alebo s inym vozidlom nan. To cislo sa musi zhodovat s tym co je napisane v default.wag .

S ohladom na chovanie vozidiel je realnejsie pouzitie 80cm. To ale vyzaduje upravenie kazdeho vozidla (aj ked tam ma autor napisanu peechovinu, ladi v MsTS rozmery vozidla tak aby sedelo na narazniky a tak ho nevedomky "skorovyladi" na 30cm).

Ja by som to hodnotil takto: Kto chce, moze, bude za to *odmeneny* lepsimi vlastnostami MsTS. Kto nechce nemusi, nijak zvlast na tom nezajde. Podstatne je aby tam bolo tych 30cm na dlzku (1. rozmer).

Zbynek: Total Commander predpokladam mas, nastav sa do TRAINSETu , sltac ALT+F7 (hladat)daj tam hladat *.eng (a potom aj *.wag). Potom zaskrtni hladat text napis tam 80cm a pod tym este zaskrtnut unicode. Zobrazia sa vsetky subory ktore obsahuju 80cm (a tie okrem spriahel inde spravidla 80cm napisane nemaju). Tie potom mozes skontrolovat ci tam nahodou takato hodnota nie je.

Johnzi, co znamenají ty dvě hodnoty v cm, kde mám přesně nastavit tu hodnotu 80 cm, kterou mám v default wag u té první nebo u té druhé hodnoty ? r0 ( 3cm 10cm ). Co má být správně r0 (80cm 10cm) nebo r0 (3cm 80cm ) ?

JOHNZ napsal:
Zbynek: Total Commander predpokladam mas, nastav sa do TRAINSETu , sltac ALT+F7 (hladat)daj tam hladat *.eng (a potom aj *.wag). Potom zaskrtni hladat text napis tam 80cm a pod tym este zaskrtnut unicode. Zobrazia sa vsetky subory ktore obsahuju 80cm (a tie okrem spriahel inde spravidla 80cm napisane nemaju). Tie potom mozes skontrolovat ci tam nahodou takato hodnota nie je.

A neexistuje na to nějaká utilitka či prográmek, kde bych zadal, že v default.wag je nastaveno 30 cm a tato utilitka či prográmek by automaticky ve všech eng a wag souborech upravila velikost, aníž bych to musel dělat manuálně, protože to je práce na několik hodin. A zhrůzou jsem zjistil, že tam mám spoustu vozů, které mají nastaveny jiné parametry než 80cm či 10cm, a s tím Total Commanderem je dobrá vychytávka, jenže to platí pro případ, kdy mám v default wag nastaveno dejme tomu 30cm a já vyhledám soubory, kde je to na 80 a pak začnu manuálně přepisovat. Ten kdo vymyslel MSTS activy mover, ten by mohl vymyslet i takovou utilitku.

To zialbohu nie je az take lahke ... s touto hodnotou su este previazane parametre Size a InertiaTensor v .eng subore a ESD_Bounding_Box v .sd subore. A tieto 3 parametre su zavisle od toho co je v .s subore (teda su pre kazdy model specificke. Existuje kniznica na pracu s .s subormi ale je strasne zle dokumentovana a doteraz som neprisiel na to ako sa prislusna funkcia vola a pouziva. Takisto sa jedna o pomerne narocne parsovanie .eng suboru (videli sme co robil CoFixer - ragulin to trocha nedomyslel resp. kdesi to jemne posexoval). Problemom by potom ostali uz iba nevycentrovane modely, ale to sa da tiez vyriesit a rozhodne ich neni vela. Nasich urcite nie.

P.S.: Ak si to uz zacal prepisovat, tak to pekne poprepisuj naspat, lebo prepisanie dlzky spriahla bez prepisania ostatnych parametrov, pretoze dlzka spriahla + to co je na tretom mieste v parametri size sa musia rovnat skutocnej dlzke modelu, inak to vyzera povedzmeze ... dost usmevne ...

Jiří napsal:
JOHNZ napsal:

A neexistuje na to nějaká utilitka či prográmek, kde bych zadal, že v default.wag je nastaveno 30 cm a tato utilitka či prográmek by automaticky ve všech eng a wag souborech upravila velikost, aníž bych to musel dělat manuálně, protože to je práce na několik hodin. A zhrůzou jsem zjistil, že tam mám spoustu vozů, které mají nastaveny jiné parametry než 80cm či 10cm, a s tím Total Commanderem je dobrá vychytávka, jenže to platí pro případ, kdy mám v default wag nastaveno dejme tomu 30cm a já vyhledám soubory, kde je to na 80 a pak začnu manuálně přepisovat. Ten kdo vymyslel MSTS activy mover, ten by mohl vymyslet i takovou utilitku.

No on je tady jeden problém - při stávajícím bordelu v MSTS, kdy neodpovídají hodnoty ani v.eng (wag) souboru, ani v .sd (rozměry), takže algoritmus není vždy účinný - při aplikaci na mou verzi trainsetu v počátcích mi dokázal opravit asi tak 40% - zbytek jsem musel upravit ručně.....

Další problém byl ten, že Cofixer ( tak se ten program na úpravu 80 cm jmenuje) pokazil hodnotu MaxVelocity v eng souboru, tudíž se stejně do tohoto eng souboru muselo šáhnout - nedělalo to vždy, ale tyto problémy se tady řešily.....

Ale určitě by se takováto korektně se chovající utilitka mohla hodit, ale nemyslím si, že bych musel začínat novou utilitu (když už jsem napsal ten Activity Mover) .... stačilo by se domluvit s původním autorem Cofixeru a doladit to tak, aby byla co nejúčinnější pokud možno bez vedlejších účinků.....

Jen si všichni na koleně upravujte chování vozidel a naděláte v tom takový nepořádek, že to už nedá dohromady nikdo. Tohle je začátek cesty do pekel. Na Ppoollllových stránkách máš downloady s nastavením jak na 30 tak na 80cm , ale s BP kompatibilní je část, některé vozy nemá, některé má jinak značené a některé má úplně jiný model. Všude jinde by mělo být nastavení na 30cm. Ale z letmého pročítání Frintova návodu, byl systém nastavení spřáhel na 80cm zaveden kvůli trati Vysočina a jeho prudkým obloukům na smyčkách, kde dlouhé rychlíkové vozy špatně projížděly. Takže na ostatních tratích plně vyhovuje systém 30cm. Nevím, možná už stárnu, ale nebylo by jednodužší zpřísnit normy pro stavitele tratí, aby na dopravní koleje osazovaly poloměry min. XXXm než zásadním způsobem zasahovat do kompatibility celého Trainsetu?

Zbynek ... to si moze kazdy (kto to potom nevydava) robit ako a kade chce ... pretoze uprava sa tyka len toho co ma on doma, s aktivitami to nema zhola nic spolocne. Ked uz dat nieco ako normu, tak stav, aby kazdy vydaval verzie s 30cm a 80cm spriahlom od kazdeho vozidla. Mimochodom, mne to zvyklo robit aj na vyhybkach ... nie len na Vysocine na smyckach ...

JOHNZ napsal:
P.S.: Ak si to uz zacal prepisovat, tak to pekne poprepisuj naspat, lebo prepisanie dlzky spriahla bez prepisania ostatnych parametrov, pretoze dlzka spriahla + to co je na tretom mieste v parametri size sa musia rovnat skutocnej dlzke modelu, inak to vyzera povedzmeze ... dost usmevne ...

Teď tomu nějak nerozumím, co mám přepsat z 80 cm na 30cm nebo ze 30cm na 80 cm ?

A ještě jeden dotaz, kromě sekce Coupling se má přepsat i toto ?

Buffers (
Spring (
Stiffness ( 1e6N/m 5e6N/m )
Damping ( 1e6N/m/s 1e6N/m/s )
r0 ( 0cm 150cm )

No musis prepisat to prve cislo v r0 na 30cm alebo na 80cm, a potom musis prepisat treti rozmer size (dlzku) tak aby to cislo + tych 30/80 cm davali skutocnu dlzku modelu (teda toho co je v .s subore)-da sa zistit v SView. Potom musis upravit treti a siesty parameter v .sd subore s nazvom ESD_Bounding_Box, kde si tu dlzku ktoru zapises do .wag suboru vydelis 2 a na treite napises -dlzka/2 a na sieste dlzka/2 tot zhruba vsetko ...

P.S.: Skoro by som zabudol, treba prepisat este parameter InertiaTensor kde sa amju ciselka zhodovat s rozmermi.

P.S.: Tu sekciu Buffers snad mozes aj zmazat ... MsTS z toho nic nebere ...

Pro krista pána, to je práce na měsíc, já mám jenom složku Trainset velkou přes 2GB.

Back
Nahoře