Chlapi, máte pravdu oba. V originální sadě návěstidel opravdu u mechanik volba "odjezdové návěstidlo" není. Já ovšem používám sadu z BP (např. kvůli odjezdům z Pbic - Rosic n. L.). Takže u mechanik tuhle volbu mám. Když ji zapnu, spáchá to paseku. Zaskočilo mě to hlavně kvůli tomu, že na jiných zhlavích (Chrudim, Chrast...) v klidu zaškrtnu "odjezdové" a všechno funguje, jak má. A najednou je všechno jinak? Bohužel je škoda, že se to nedá ladit (jsem tak trochu i programátor takže mi tu zoufale chybí debugger abych si mohl odkrokovat zpracování skriptu návěstidla).
Ještě jsem si včera prošel návod k původním návěstidlům, prolezl ukázkovou trať, vyčistil celý úsek z Chrudimi do Žďárce od zbytečností, doplnil označníky, upravil nastavení návěstidel (oprava v Chrasti) a otestoval. Vypadá to funkční jak v MSTS tak v OR. AE funguje za výše uvedených podmínek (bez "odjezdů"). Je ještě také možné, že se na tom podílí hodnota SignalNumClearAhead, která je ve skriptech nastavená na hodnoty 6 či 7, J. Polák uvádí, že použil obvykle 4. Takže ještě můžu upravit tohle, pokud to bude třeba.
Asi to uzavřeme s tím, že se nejedná o koridor, takže nehrozí, že by se oddíl či dva před vlakem pohyboval nějaký traffic stejným směrem. Stanice na 238-ce vždy sloužily ke křižování. Takže asi není potřeba nastavení "odjezdové návěstidlo", vystačíme si bohatě s označníky. A kdyby náhodou někdy v budoucnu chtěl někdo "aktivitit" nějaký výroční parní vlak, tak tam dá prodlevu před odjezdem, aby traffic stihnul zmizet. Fertig.
Všem děkuju za rady a názory, pomohly mi zorientovat se v tom.