NÁVESTIDLA

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna pitt
  • Datum začátku Datum začátku
Pravda, pravda, ty programy neřeší skripty návěstidel. Já jsem si jen kontroloval, jestli nemám nějaký uzel v kolejišti nebo v TDB. Ten označník jsem nezkoušel - prubnu. Ono už mi něco hlodalo v hlavě, jestli není nějaká chyba dál na trati, ale jak se do toho problému člověk moc myšlenkově zamotá, tak už to pak nemyslí. Sice by nikde neměla být výhybka nasměrovaná na kolej bez návěstidla, ale čerta kdo ví, jak se MSTS chová. Ještě je ve hře Cejřov s odbočkou na Zárubku nebo výhybka v Chrasti na manipulační koleje. Ještě to prověřím a pokud se mi ani potom nepovede to vyřešit, pošlu ti screeny. Každopádně díky za "nakopnutí". Už jsem dlouho nepokládal návěstidla a už se mi to vykouřilo z hlavy.

Tak jsem se s tím ještě dneska pral a..... prd! Záhada se jen prohloubila (pro mě). Třeba budu ve finále za blba, ale což.

Stav je tento: zkusil jsem znovu projít všechny koleje. Osadil jsem všechny kusé koleje od Žďárce až po Pardubice-Rosice ručními uzávěrami koleje. Zkontroloval jsem úseky kolejí od Slatiňan až do Žďárce. Doplnil jsem některá neosazená návěstidla na zmíněné trase. Přidal jsem navíc návěstidla u zastávek Horka, Vrbatův Kostelec a Prosetín (směr Chrast). Zkontroloval osazení návěstidel na Cejřově. A nakonec experimentoval s osazením ve Žďárci. Dokonce jsem smazal celý žďárecký čtverec, nahrál ho ze zálohy a ze statických objektů "oklikal" koleje, aby se znovu vytvořila TDB. A výsledek? Dokud nebylo návěstidlo ve žďáreckém čtverci označeno jako odjezdové, bylo vše OK. Jakmile jsem ho zaškrtnul jako odjezdové - šlus, zmrznul AE. Dokonce před rekonstrukcí žďáreckého čtverce šlo umístit odjezdové návěstidlo na trať do jiného čtverce a AE fungoval. Po rekonstrukci už ne. Jinak problém se týká celého čtverce, nikoliv jen zhlaví. S tímhle jsem se vážně ještě nesetkal...

Screeny jsou ZDE, budete-li potřebovat ještě nějaké detaily, doplním. Popisek je u prvního obrázku.

Já už jsem v koncích, digitálně i psychicky...

No abych se přiznal, vůbec z toho nejsem moudrej. Ze screenů poznám kulový.Jaký návěstidla u zastávek? A jaký návěstidla vlastně používáš ve Žďárci? Měl jsem za to, že to děláš v mechanice.

Jj, Žďárec je na mechanikách, jen jsem tam ze zoufalství vyzkoušel kdeco jiného a pak zpátky mechaniky. Na zastávkách jsem záměrně dal dvouznakové trpaslíky ve směru od Žďárce do Chrasti, jen na vyzkoušení, jestli to nějak změní situaci (nezměnilo).

Ještě je ve hře jedna záležitost - teprve teď večer jsem zjistil, že na výjezdu z Chrasti na Slatiňany při volné jízdě nesvítí odjezd. V Chrasti je totiž za peróny cestové 4-zn. návěstidlo a teprve v oblouku před výhybkami 3-zn. odjezd (viz plánky stanic z GVD). Tak ještě budu muset vyzkoušet, jestli to v tom nemá prsty. Screeny se moc dobře nedají dělat, je to dlouhý úsek trati. Jedině bych mohl zítra udělat detaily a přidat je na web... Pak už jedině zabalit celou trať a dát to někam na uloz.to nebo tak něco.

Píšeš, že to nejde, když zaškrtneš odjezdové návěstidlo. Ale to u mechanik přece není! To je u světelných a pouze mění pruhy, na nic jiného by to mít vliv nemělo.

Tam kde není zatržítko "odjezdové návěstidlo", tam je to takto nastaveno automaticky. Ale tam kde je volba, tak to není jen o pruzích, ale aktivuje se i rušení omezení rychlosti návěstidlem, které bývá osazeno například v podobě označníku. Pokud tedy tuto volbu nezatrhnu, "rušení omezení rychlosti" bude fungovat jako klasický oddíl. Vlak předemnou si šlápne, na odjezdu se mi rozsvítí výstraha a jedu. Pak někde u označníku hláška, že jsem projel návěst "stůj". Tak to ve scriptech od J. Poláka funguje.

Nevím, v návodu je psané, že na funkci návěstidla zatržítko vliv nemá.
Každopádně u mechanik, o kterých se bavíme, ta volba není.

Chlapi, máte pravdu oba. V originální sadě návěstidel opravdu u mechanik volba "odjezdové návěstidlo" není. Já ovšem používám sadu z BP (např. kvůli odjezdům z Pbic - Rosic n. L.). Takže u mechanik tuhle volbu mám. Když ji zapnu, spáchá to paseku. Zaskočilo mě to hlavně kvůli tomu, že na jiných zhlavích (Chrudim, Chrast...) v klidu zaškrtnu "odjezdové" a všechno funguje, jak má. A najednou je všechno jinak? Bohužel je škoda, že se to nedá ladit (jsem tak trochu i programátor takže mi tu zoufale chybí debugger abych si mohl odkrokovat zpracování skriptu návěstidla).

Ještě jsem si včera prošel návod k původním návěstidlům, prolezl ukázkovou trať, vyčistil celý úsek z Chrudimi do Žďárce od zbytečností, doplnil označníky, upravil nastavení návěstidel (oprava v Chrasti) a otestoval. Vypadá to funkční jak v MSTS tak v OR. AE funguje za výše uvedených podmínek (bez "odjezdů"). Je ještě také možné, že se na tom podílí hodnota SignalNumClearAhead, která je ve skriptech nastavená na hodnoty 6 či 7, J. Polák uvádí, že použil obvykle 4. Takže ještě můžu upravit tohle, pokud to bude třeba.

Asi to uzavřeme s tím, že se nejedná o koridor, takže nehrozí, že by se oddíl či dva před vlakem pohyboval nějaký traffic stejným směrem. Stanice na 238-ce vždy sloužily ke křižování. Takže asi není potřeba nastavení "odjezdové návěstidlo", vystačíme si bohatě s označníky. A kdyby náhodou někdy v budoucnu chtěl někdo "aktivitit" nějaký výroční parní vlak, tak tam dá prodlevu před odjezdem, aby traffic stihnul zmizet. Fertig.

Všem děkuju za rady a názory, pomohly mi zorientovat se v tom.

Tak to se omluvám, používám original verzi 2.3.
Každopádně SignalNumClearAhead na 6 mi připadá docela dost, to si to návěstidlo šahá až za další stanici. Možná jestli to nebude tím, že pokud je další návěstidlo taky označené jako odjezdové, tak se to třeba hádá? Nevím, je to jen úvaha, musel bych to vidět.
Ale pokud jsi to zprovoznil, tak sláva.

Back
Nahoře