Xtracks nebo kolejivo BP?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Hawk
  • Datum začátku Datum začátku

Jaký typ kolejiva je lepší?

• Kolejivo BP

Hlasů: 28 43.8%
  • X-tracks

Hlasů: 36 56.3%

• Hlasovalo členů
    64
ND ... trať Northern Denmark která byla upravena i do verze ČD (ND-CZ) ... Zbyňku, je to trošku pravěk ...

Rozšíření Globalu

Zdravím všechny, teď mě asi ukamenuje spousta lidí, ale:
V pátek na fóru tratí Břeclav - Praha bylo zveřejněno, že někdo dělá úpravy globálu na vlastní pěst a o cestách do pekel.
Abych uvedl věci na pravou míru:
Ano napsal jsem, že chystám úpravy globálu, protože jsme spolu ve spolupráci s Mikym 945 a jinými snad našli způsob jak doplnit koleje mimo volné pozice, které neexistovaly - pro lepší porozumění : Stávající Tsectinon + doplnění a shapes. Nic víc. Osobně nejsem majitelem trati BP což mi úpravu trošku zkomplikovalo, ale testeři tratě 340 potvrdily, že jim tato změna nedělá žádné problémy ani na tratích Luhačovice a BP (Proto sem se Pana Šemory ptal jestli a jaké úpravy byly provedeny po 11/05 ) Z tohoto důvodu nevím proč se nepodělit. Bylo mi řečeno, že to nejde kvůli dynamické koleji atd. Nikoho nenutím, aby předělával trať nebo si toto stahoval. Kdo má zájem, může si tuto úpravu stáhnout a prozkoumat, což očekávám, aby se ukázalo jestli to jde. Taktéž očekávám 2 věci: buď vám to nepojede, čemuž nevěřím, byly by jste první a nebo si otevřete Editor trati a zjistíte, že tam žádná kolej není. V prvním případě máte Tsection aktualizovaný po 11/05, který jsem ochoten upravit aby vám jel, v druhém případě vám rád poradím, co s tím máte dělat. Neberte to jako útok na nikoho, ale proto to tohle fórum je.

link ke stažení
http://www.ulozto.cz/3995504/global-test.zip

v textové příloze je seznam doplněných kolejí.

To regedit77
tak jak to již bylo řečeno, to co děláš skutečně je cesta do pekel. Můžeš s tím nesouhlasit, můžeš o tom diskutovat, alo to je tak vše co s tím můžeš dělat. Důvod pro toto tvrzení je jednoduchý: Jakoby nestačilo, že máme dva systémy Globalu (X-track a UZK od Tygyho a kolehjivo BP od Zbyňka), ale najde se další šťoural a vymýšlí další Global s jiným tsection.dat. Pro svoji potřebu si samozřejmě dělej co chceš, ale nebude dlouho trvat až si tohle někdo dostatečně neznalý problematiky natáhne do počítače, zapomene na to že to tam má a po nějaké aktualizaci mu to krásně zbuchne. A už to tady vidím: Pomóóóóc, mě to nejdéééé!!!! A bude spousta přemýšlení proč to nejede a nejede. A to jenom pro tuhle s odpuštěním kravinu. Myslím si, že by asi bylo nejlépe to odladit ve spolupráci s několika spolehlivými testery a v případě že to půjde domluvit se se Zbyňkem a úpravu zařadit jako nedílnou součást kolejiva BP, nikoliv jako další normu kolejiva v Globalu.

To Miran :
to co navrhuješ regedit77 je skutečně cesta do pekel. Přímo nabádáš, aby vznikl další GLOBAL.
... Pro svoji potřebu si samozřejmě dělej co chceš, ...
Osobně jsem si vyzkoušel BP, Luhačovice, ZSR130, ZSR169, Cd120 a CR340. Žádný problém s tím nemám, tím chci říct, že tratě a editory fungují.
Podmínkou skutečně je domluva se Zbyňkem Šemorou o zařazení do Globalu BP. Stejně se asi připravuje jeho aktualizace.

Bob2084

Musím dát Miranovi za pravdu. Pokud utvořím Tsection, který nebude shodně očíslovaný s tsectionem Zbyňka Šemory vytvořím tím Global-z
Proto sem se snažil domluvit a psal tu soukromou zprávu. Chtěl po mě fakta a né JPP. Proto sem to tu uveřejnil to co jsem vypracoval. Bude slezina a budete přemýšlet co kde pozměníte. Možná si to i stáhnete a zkusíte to rozjet a tratě vám pojedou. A pokud ano dá se rozšiřovat. Kdybych nevěděl o čem mluvím tak Bob2084 nepíše co píše. Udělal jsem jenom to co Okrasa a spol s X-trackem. Nic víc a nic míň. Mrzí mě, že nemohu jet na slezinu a diskutovat o tom. ale psa si tam vzít nemohu :D.

Zdravím všechny:
Skoro v každém tématu čtu dotaz začátečníků (kdy bude to a to? Nemohli byste? Proč a zač?) a jsou odkázáni "někam" a je jim doporučeno od těch "zkušených a slavných",aby se neptaly,přečty si to
a tam ve fóru a přiložily ruku k dílu a něco pro ten simulátor udělali.
Když tak učiní,tak je to cesta do pekel a všem je dáno na vědomí-pozor Vám se to zesype!
Regedit77 a ani já,nejsme žádní nováčci,mám za sebou parní trakci jako topič 1975-1979 )Skalice nad Sv.-Chornice-433, a Hrušovany nad J.-434.letmo na štokrech a 475 a mimochodem jezdil jsem taky kolem drátů,když už byly v provozu jen dva čtyřkoláky a ty pendlovaly přes Bránickej mosta, a každej neměl v roce 2000 na to,aby si koupil bombu PC a mohl tak jezdit kvalitní štreky(ty přískoky v orginálu moc nebavily).
Pokud vím registrovanejch příznivců MSTS je přibližně 1800 a bůh ví kolik neregistrovaných a myslím že i tihle lidičky mají právo něčím přispět.
Kdo by nechtěl mit animovanou bránu s možností blokovat servisem její otevření mezi objektama.Je mě jasné,že si nikdo na své "dítko" šahat nenechá,porušilo by o jeho ego,ale "peklo" z toho nebude!!!
Doufám,že se tenhle příspěvek nikoho nedotkne,vždyť nás všechny spojuje jedno-ŽELEZNICE.
S pozdravem Miky945

To Miky: To, že to je cesta do pekel, ještě neznamená, že někdo shazuje něčí práci. V současnosti je MSTS již tak propojený systém, že i drobná úprava stylu "paztyzánštiny" může způsobim celkem závažné problémy -

Je jedno, jak dlouho kdo u dráhy jezdil, či nejezdil - to se jaksi do znalostí problematiky MSTS nepočítá.

A zrovna úpravy globalů v době, kdy je snaha o jejich sjednocení je opravdu "cesta do pekel" a nedá se dělat stylem "hup na krávu a je tele" ..... i proto to regedit pochopil správně, že je potřeba tuto úpravu koordinovat se správcem globalu - tedy Zbyňkem Šemorou.

Nicméně je ještě spousta oblastí, kde se může začátečník realizovat bez toho, aby byl MSTS něčím užitečný a v případě začátečnické chyby nezpůsobil lavinu problémů.
Takže to neber generálským efektem, že vše, na co se šáhne je cesta do pekel, když se o tomto baví jen v souvislosti s globalem.

Naposled editoval moderátor:
Buď zdráv Martensi:

Řekl bych, že Mikyho pobouřilo spíše to, že nikdo z lidí kdo rozumí problematice úprav tsection.dat a ví jak je odstranit popřípadě a rychle, neřekne co mu to dělá nebo nedělá. Nebo na to řekl svůj názor. troufám si říct že pokud Zbyněk Šemora zaplní všechny volné pozice tak pak budete stát před problémem jak to tam dát aby to jelo. možná se pletu. proto že z minulosti budou přesvědčeni že to nejde kvůli dynamické koleji. Po 16ti hodinách práce na PC a uvažování padání simulátoru, jsem pěti lidem dokázal opak. Já osobně jsem položku DK v tsectionu nenašel ta se zapisuje v tdb. A ano raději bych vám napsal "přišel jsem nato jak spojit Xtrack a BP " a pokud mi někdo řekne nechceš spolupracovat? Tak řeknu klidně. Ale nebudu žít v tom, že to nejde. Nejsem programátor a nevymyslím program který to dokáže. Kdyby něco nešlo nemáme bin návěstidla a ani vlaky. Nesmírně si vážím práce pana Šemory Jiříka_TK, StaviteleX a všech ostatních za to co pro tento náš koníček udělaly, díky ním jme dál než nějakej Bill a Kuju. Ale proč nebýt ještě dál.

To Miky945
dost dobře nechápu tvoji reakci. To že jsi jezdil na skutečné dráze jako topič na páře je jistě pravda, jinak by jsi to netvrdil, ale co to má společného s MSTS? Nikdo nezpochybňuje práci regedita77 ani tvoji na úpravách kolejiva, jenom jsem se snažil upozornit na nebezpečí, která jsou spojena s divokými úpravami jednoho s nejdůležitějších souborů na kterém stojí a se kterým padá celý MSTS t.j. tsection.dat. Regedit77 moje argumenty celkem uznal, teď ovšem záleží na tom jak se k problému postaví autor kolejiva BP a je to pouze na vašich argumentech o výhodách které tato úprava přináší. Když to neschválí a nezařadí do oficiálního BP, tak asi opravdu není vhodné úpravy prosazovat za každou cenu dál a vytvářet tak další, zřejmě nekompatibilní Global. Můžeš se klidně taky zeptat Tygyho, jak reagoval Okrasa Ghia na jeho snahy o úpravy X-tracks. A to pravděpodobně pouze proto aby byla zachována kompatibilita jednotlivých verzí X-tracks (i když na druhou stranu musím přiznat že se mu to v posledních verzích X-tracks moc nedaří). A nebo si taky možná pouze chránil svoje dítko a ego, to nemohu posoudit.
Na konec jen malou obecnou poznámku k těm co se snaží něčím přispět: Ano, je to dobře že se něco děje a je to chvályhodné že se někdo snaží přiložit ruku k dílu, ale celé by to mělo mít nějaký přínos. Toto platí obecně a touto větou se nijak nesnažím ničí práci nijak zlehčovat a znevažovat.

Koukám, že než jsem stačil sesmolit tenhle příspěvek tak je tady reakce od Martense, no ale když jsem si dal tu práci s jeho psaním.....

Právě jsem se vrátil ze školení a jsem rád, že se tady diskutuje na tohle téma.
Mě jen štve, že jsem měl zase pravdu o cestě do pekel.
Jestli nevěříte, tak tady je příklad:
Tato úprava má například řádek:
TrackSection ( 366
SectionSize ( 1.5 0 )
SectionCurve ( 101.2882 5.6384 )
)
Ale můj tsection.dat má na tomto řádku tohle:
TrackSection ( 366
SectionSize ( 1.5 0.5 )
)
Ještě si myslíte, že to bude fungovat :D

To je tak, kdy si někdo hraje na svém písečku bez předchozí konzultace.

Ale jen tak mimochodem, jako vyrovnávací kolej mezi výhybky není 15.2m, ale 15.3. Takže tento doplněk bych stejně neschválil.

Jinak mne zajímá, proč znalí lidi jako Ppoolll nebo Michal Tuček, který nad tímto bádal, jak kolejivo na trať BP doplnit, proč mi tvrdili, že s číslováním nad 262 se jít nesmí. Doufal jsem, že na tohle někdo ze znalých bude reagovat.
Já momentálně nemám čas testovat, chtěl bych do sleziny ještě něco udělat, vlastně to s tímto tsection.dat ani nejde. MSTS by se okamžitě odporoučel a já pracně postavené Poříčany až Úvaly bourat nebudu
Jak to po sobě čtu, vypadla mi na konci slov některá písmenka. Mám novou klávesnici a jaksi jde trochu ztuha a některé písmeno se nedoklepne. Nebo už nemám večer tu sílu :D

Zbyněk Šemora napsal:
Tato úprava má například řádek:
TrackSection ( 366
SectionSize ( 1.5 0 )
SectionCurve ( 101.2882 5.6384 )
)
Ale můj tsection.dat má na tomto řádku tohle:
TrackSection ( 366
SectionSize ( 1.5 0.5 )
)
Ještě si myslíte, že to bude fungovat :D

Ale jen tak mimochodem, jako vyrovnávací kolej mezi výhybky není 15.2m, ale 15.3. Takže tento doplněk bych stejně neschválil.

Skvěle
a proto jsem čekal na vaši reakci mimo jiné je tam taky pozice

TrackSection (377
SectionSize (1.5 25.0 )
)
která je na pozici 351 ta je tam dvakrát. To je moje chyba kterou uznám a
která se dá smazat.
Ale !!!

1.neříkejte že sem to s vámi nekonzultoval.

2. Taky byste si mohl číst co je tu napsáno:
(Proto sem se Pana Šemory ptal jestli a jaké úpravy byly provedeny po 11/05 )

což nemůžete popřít.

V prvním případě máte Tsection aktualizovaný po 11/05, který jsem ochoten upravit aby vám jel,

tudiž ste si upravil tsection.dat proto můj pojede na starších aktualizacích na nových ne. Ale jenom na vašem + testerů. Ale předmětem SZ nebylo že vymýšlím nový globál, ale to, že lze rozšířit stávajíci. :D

chtěl jste důkaz a já vám řekl, že jak bude a bude otestován tak ho pošlu.
Tady je a v tomto provedení JEDE. Ale ze SZ sem pochopil že jste si nějaké úpravy dělal.

A za další
taky si dovolím souhlasně nesouhlasit. Vycházel jsem z Xtracks
tam se stavitel musí spokojit s 15, 15_2 a 15_56. Kterou by jste tam narval??? pokud tam ta vyhýbkou je dvojkolejka??? Ano 15_3 kterou vám někdo vymodeloval.
já osobně tu která má nadefinované:

TrackSection ( 342
SectionSize ( 1.5 15.275272 )

tudíž zaokrouhleně15_3. což seuvádí v délce DK. Ale jinak 15_2.
to je na staviteli tratě. Ale to jste věděl už v pátek ráno.

Já vám informace dal vy mě ani jednu, proto chybu nehledejte u mě.
Stejně jsem i informoval toho kdo si to stáhne za jakých podmínek to může použít a za kterých ne.

:D Za informace se má platit zlatem, já za to nic nechtěl jenom pomoct

V tomto mám zase pravdu já.

S úctou Regedit77

P.S.

Já momentálně nemám čas testovat, chtěl bych do sleziny ještě něco udělat, vlastně to s tímto tsection.dat ani nejde. MSTS by se okamžitě odporoučel a já pracně postavené Poříčany až Úvaly bourat nebudu

na to se zase dá napsat jenom toto:
Nikoho nenutím, aby předělával trať nebo si toto stahoval.

:D Vážně, někdy si člověk musí přečíst vše. :D

Chtěl sem se vyhnout tomu co museli podniknout Tygy a mnoho dalších s x trackem, nechci uniglobál pro BP jenom kvůli 340tce To je cesta do pekel a zatím věřím, že k tomu nebudu nucen, protože najdeme společnou cestu.

Chování několika jedinců (mě nevyjímaje, protože ty občasné výstupy měli vliv na několik lidí i když za to celé stejně mohlo to několik mě vyjímaje) zaručuje právě onu cestu do pekel. Vemte si kolik nídherných věcí od kadra je a bude neveřejných a nebo maximálně tvrdě placených. Měli bysme si vycházet vstříc a ne po sobě štěkat, protože už se to tady zase k tomu schyluje. Nevím jestli oprávněně nebo ne, ale schyluje. Regedite a Zbyňku Šemorů, domluvte se, to je rozkaz, nebo přijeďte na slezinu, já bych si to taky rád poslechnul.

Jinak
Na slezině budu předvádět tvorbu skinů se vším, co k tomu je potřeba. Kdo to chcete vidět a naučit se to, tak určitě přijeďte!!!

Vážený pane. Pod pojmem spolupráce se rozumí opravdu spolupráce od počátku s návrhy kolejí, které by bylo potřeba doplnit. Vy jste mne postavil před hotovou věc, že už jste tsection.dat upravil podle sebe a já abych se přizpůsobil. Jenomže jste netušil, že já kvůli rekonstrukcím trati už dělal změny také. Ale pro vlastní potřebu si každů může dělat úpravy jaké chce.

Ale jen pro Vaši informaci. Původní záměr koljiva BP bylo používat číselné hodnoty podle Xtrack, tedy do 40000. Pak by se mohly doplnit libovolné koleje a být se vším kompatibilní. Vy jdete tak nějak touto cestou s tím rozdílem, že si vkládáte vlastní čísla. A kdyby tohle opravdu bez problémů a vedlejších účinků šlo, tak by od počátku bylo kolejivo BP kompatibilní. Problém je právě v té dynamické koleji- Pro tyto účely existuje nějaký program Horace, který umí tuto kolej, překonvertovat. Zkoušel jsem to a výsledek byl, že bych musel stejně všechny DK a návěstidlla a ostatní databázové objekty na DK osadit znovu, respektive editovat.
Počkáme, až se k tomu vyjádří původní autor změn, Michal Tuček. On ví, proč to nešlo. Ta pravá cesta do pekel by byla, kdyby Vaše metoda na oko fungovala a na problémy by se přišlo až za hodně dlouho. Já bych měl svou práci v čudu. Respektive vše po změnách a znovu by se mi mnohé práce dělat nechtěly.

Ještě k pokládce kolejí- jestli jako spojku dám kolej od délce 15.3 nebo 15.2 je velký rozdíl a už by to nenavazovalo. Já to dělám z koleje 15 plus 0.3 nebo to vytočím z dynamické koleje. Správnost použití se nejlépe ukázala při mých rekonstrukcích, kdy posouvám už položení koleje a kolikrát to jinak nejde než přejít právě přes tuto spojku. Kdybych ji měl špatně o těch 0,1m, tak bych v žádném případě neudržel původní stopu položených kolejích.
Je to opravdu o velkých konzultacích.
Za sebe navrhuji doplnit kromě už doplněné výhybky pro štíhlá oblouková zhlaví koleje s velkými poloměry nad 2000m. To opravdu chybí a já to musel řešit proskládáním rovných a obloukových dílů jako například stanice Tišnov nebo úsek Kolín - Poděbrady, abych dodržel začátek a konec oblouku a držel směr.
Udělá se to metodou, že se vyháží zbytečné scifi koleje původního MSTS. Silniční díly bych nepřidával, je to škoda zaplácávání volných pozic. Koleje k výhybkám 6d bych také nezařazoval. To je vhodné snad jen pro vlečky, kde se jezdí max 20 s přivřenýma očima 30. Proto se chystám i na Bratislavu, kde ten kříž u Tunelu přeskládám na vhodnější koleje. Tyhle ostré výměny se hodí do míst, kde už to opravdu jinak nevychází. Já je mám myslím v Brně a tam s tím nic nenadělám kvůli zhlaví v oblouku. A potom nějaké vyrovnávací koleje opravdu nejsou třeba a těch pár kousků si udělám z DK, stejně jako kolej 15.3. Asi tolik můj názor na věc.

Čouda napsal:
Chování několika jedinců (mě nevyjímaje, protože ty občasné výstupy měli vliv na několik lidí i když za to celé stejně mohlo to několik mě vyjímaje) zaručuje právě onu cestu do pekel.
=

Slezina. Tam to můžem rozebrat jo a já zapoměl. K tomu skinování. Napište mi SZ, kdo by o tu ukázku měl zájem a jakou řadu by chtěl vidět skinovat popřípadě si zkusit skinovat, abych nachystal fotky.

A proč je to zase ve vlákně k X-tracks vs. BP? Co to má společného se skinováním vozidel....vůbec bych se nedivil, kdyby si toho nikdo ze zájemnců nevšimnul.

Ale jinak - vem to spíš obecně - základní postupy, podle rozvrhnutí mapování - jak to nafotit, jak z fotek poskládat, retuše, atp. ...... klidně si vem nějaký svůj rozdělaný skin.

Když to postavíš příliš moc na konkrétní řadu, tak se nevyhneš dotazům, jak ten samý postup udělat u jiné řady.

Takže o kolejivu se asi už toho moc nedozvíme. Leda, že by Čouda chtěl kolejivo rozšířit skinováním a na slezině nám všem ukáže jak na to :D Jinak nevím, co tím chtěl básník říci.
Tady se řeší závažná informace, proč nelze do standartního kolejiva zařadit číslování vyšší než 262. Co by to mělo za důsledky a proč to zatím dotyčnému tajuplnému pokusmenovi funguje. Ani nevím, kdo to je a jak se jmenuje. Vím jen tolik, že je to příkaz pro vstup do editoru registrů windows. :D

Tak tak jeto pravda to co jsem spustil opravdu vyvolalo opravdu velký humbuk :D. Nebylo to adresováno na nikoho ale musíte uznat že byly věcné.
Třeba když se vyvíjelo toto kolejivo Michal Tuček a Ppoollll a další stály před stejnými problémy jako já. Kdo ví? Dal jsem fakta a teď je na Vás jek z to ho ven a jak nato co doplníte a co né. :D Nečekám, že padnete na zadek a uděláte to podle mě. V tomto globálu je opravdu překrásná jeho jednoduchost. Kdoví třeba se jednou najdou tací co si budou chtít postavit úzkokolejky na tomto globálu a vy jim to umožníte tím, že je doplníte. V opačném případě se vytvoří kompatibilní s jednou tratí BP do kterého se dá 5 užitečných % XTRACKS. Tím nechci zakládat další požár!!!
ČOUDA má pravdu zakopávám válečnou sekeru protože po posledním příspěvku Zbyňka Šemory mi docházím, že jsem tam kde v pátek.
Silniční díly bych nepřidával, je to škoda zaplácávání volných pozic
K tomu to nemohu nic již dále dopsat.
Pak se nesmíme divit co napsal Miky 945.
Zbyněk Šemora napsal:
Takže o kolejivu se asi už toho moc nedozvíme. Leda, že by Čouda chtěl kolejivo rozšířit skinováním a na slezině nám všem ukáže jak na to :D Jinak nevím, co tím chtěl básník říci.
Tady se řeší závažná informace, proč nelze do standartního kolejiva zařadit číslování vyšší než 262. Co by to mělo za důsledky a proč to zatím dotyčnému tajuplnému pokusmenovi funguje. Ani nevím, kdo to je a jak se jmenuje. Vím jen tolik, že je to příkaz pro vstup do editoru registrů windows. :D

Jmenuji se Mirek Viz SZ z pátku. Přezdívka proto, že se rád ve všem porejpu.
A je pravda že se nikdo nevyjádřil proto nemohu odpovědět. byl jste první komu to nejelo, ale to jsem čekal máte jinou verzi tsectionu dejte si tam starší zálohy ty určitě máte a taky vám to pojede. Toto je obsáhlé téma troufal bych jej hodit do nového vlákna pokud stím admin. souhlasí je tu stále o čem diskutovat. Např. Rozšíření kolejiva k trati BP kam si napíše komu by se co hodilo a pan šemora uváží a veřejně prodiskutuje jestli ano nebo né jinak můj předchozí příspěvek byl konečný k problematice rozšírování

PS: mám po noční tak se omlouvám pokud je tam více chyb než obvykle:D

Zatím nemá smysl nic unáhleně doplňovat, protože mě prvotně zajímá, proč takto rozšiřovat koleje nelze.
Stále nechápete, že kdyby to šlo Vaší metodou, tak by kolejivo BP bylo kompatibilní s Xtracks. Neobsazovaly by se jen volné pozice, ale psala se skutečná čísla podle Xtracks. To byl původní záměr. Michal to měl celé probádané a narazil na překážku, dynamická kolej. Proto je to tak jak to je. Takže to není o tom, že se mi do rozšiřování nechce. Díval jsem se na to, co jste vybádal a porovnal oba tsection. A neudělal jste nic jiného, než zvětšil počet
TrackShapes ( 272
a do těchto deseti dalších pozic dopsal co se Vám momentálně hodilo. Kdyby to bylo tak jednoduché, tak se sejdu se všemi staviteli na kolejivu BP a společně dohodneme co vše by bylo dobré doplnit. Mám pocit, že hlavně s Duusem. Jemu chyběly některé věci. Jinak se mi nic nedoneslo až od Vás, ale opravdu jste mne postavil před hotovou věc.
Nevím, jakou trať jste postavil, ale z vlastní zkušenosti vím, že přehled, jaké koleje mi chybí budu mít, až postavím nějakou stovku kilometrů reálné trati. Já například sám sebe považoval za začátečníka ještě po třech letech stavění. Tolik jsem toho ještě nevěděl. A stanice i trochu zjednodušoval.

Back
Nahoře