Xtracks nebo kolejivo BP?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Hawk
  • Datum začátku Datum začátku

Jaký typ kolejiva je lepší?

• Kolejivo BP

Hlasů: 28 43.8%
  • X-tracks

Hlasů: 36 56.3%

• Hlasovalo členů
    64
Zdravím.Já stavím s kolejivem xtrack 3.18 + uzk 3.18.Chci se jenom zeptat až vyjde uzk 3.20,bude se moc použít xtracks 3.20 + uzk 3.20 na to kolejivo jaké mám teď a tím je xtrack 3.18 + uzk 3.18.Díky Lukáš Mach

Ahoj Luky, XTracks s UZK 3.20 bude rozšířením stejně jako by bylo použití jen XTracks samotných. Je to v podstatě jen vyšší řada a ta obsahuje vždy to nižší kompletně. Tygy

KimiR napsal:
Zdravím.Já stavím s kolejivem xtrack 3.18 + uzk 3.18.Chci se jenom zeptat až vyjde uzk 3.20,bude se moc použít xtracks 3.20 + uzk 3.20 na to kolejivo jaké mám teď a tím je xtrack 3.18 + uzk 3.18.Díky Lukáš Mach
Nedá mi to a rejpnu si: Co ti chybí ve 3.18, že musíš mít 3.20?

Já by si řekl, že podle mna kolejivo vyjde na stejno Xtrack i BP akorát u Xtrack má širší sortiment kolejiva :)

mikulda napsal:
KimiR napsal:
Nedá mi to a rejpnu si: Co ti chybí ve 3.18, že musíš mít 3.20?

např. toto a2tPnt4_7dLft,a1t60mStrt tu taky většinou tuto délku dost požívám

Já je používám taky, krom jiných (3dB, 6dB ). Navíc nejde jen o nabídku kolejiva, ale i o to, abych pořád někde něco nepřehazoval (hlavně složku GLOBAL) a fungovaly mi i jiné tratě než jen úzký výběr.
Tygy

Smigy napsal:
Chcem sa spýtať že čo by bolo pre úplneho začiatočnika najlepsie a najjednoduhšie?????? :?:
Pokud to chci jen zkusit, tak je nejprve nutné se naučit zpaměti typy kolejí jen základního MSTS nebo lépe rovnou BP. Xtracks je pro začátečníka dost silné kafe. Ale pokud vážně začínám stavět něco naostro a budu mít vysoké nároky na provedení stanic, asi bych šel do Xtracků. Jen pro porovnání, v kolejivu BP rolovátkem během sekundy najedu na požadovanou kolej, u Xtraků je nabídka několikanásobně větší, tak než najdu požadovaný typ koleje, trvá to déle.
Já začínal před pěti lety a tenkrát jsem neměl možnosti poznat jiné kolejivo než základní. BP vzniklo jako rozšíření, ale s pomocí dynamické koleje se dá natvarovat také téměř cokoli.

Zbyněk Šemora napsal:
Smigy napsal:
Chcem sa spýtať že čo by bolo pre úplneho začiatočnika najlepsie a najjednoduhšie?????? :?:
Pokud to chci jen zkusit, tak je nejprve nutné se naučit zpaměti typy kolejí jen základního MSTS nebo lépe rovnou BP. Xtracks je pro začátečníka dost silné kafe. Ale pokud vážně začínám stavět něco naostro a budu mít vysoké nároky na provedení stanic, asi bych šel do Xtracků. Jen pro porovnání, v kolejivu BP rolovátkem během sekundy najedu na požadovanou kolej, u Xtraků je nabídka několikanásobně větší, tak než najdu požadovaný typ koleje, trvá to déle.
Já začínal před pěti lety a tenkrát jsem neměl možnosti poznat jiné kolejivo než základní. BP vzniklo jako rozšíření, ale s pomocí dynamické koleje se dá natvarovat také téměř cokoli.

Zbyněk Ti to řekl z pohledu stavitele. Z pohledu prostého uživatele bych jednoznačně volil Xtracks ( + UZK od Tygyho) právě proto, že nemají problémy s kompatibilitou standardního globalo a globalu BP. Tratě na kolejivu BP se bytostně nesnáší s Xtracksy, nejsou standarndem a zaděláš si pak na hromadu dotazů typu proč trať nejde spustit a podobně.

Tím ale nehaním kolejivo BP - pouze srovnávám. Kolejivo BP bylo ve své době, kdy nebyl Bin nutností.

Jenomže dotaz byl z pohledu úplného začátečníka a já si pamatuji, jak jsem začínal. Celou nabídku kolejí jsem si tenkrát poskládal na placku terénu vedle sebe, abych se naučil, co které značení v nabídce znamená. (neumím si představit takhle vyskládat kompletní nabídku Xtraků :lol: )
Z pohledu kompatibility versus laik, také měním pro každou trať i Global. Stačí malá odchylka a už to nefunguje. Jistota je jistota. Proto mám Global321, 240, 150, atd a pak už je jedno, jestli tam přibude i GlobalBP. Jen co se týká Routes, tak zde stačí dvě ,RoutesX a RoutesBP

No ja som až taky začiatočnik , že podľa jedneho video vygenerujem povrch a kolaje neviem dať no mam kamrata ktory sa do toho rozumie a chceli by sme s nim postavat niečo ale ete sa rozhodujeme.

Hynďa napsal:
Zbyňku, takže kdyby jsi teď třeba začínal stavět znovu, zvolil bys raději Xtracks??
Kdybych začínal znovu a chtěl stavět co stavím, tak si projdu vše, co existuje a vyberu nejlepší kolejivo, určitě něco z Xtraků. Tady je nutné ale brát v úvahu, že Xtracks není vhodný pro začátečníky. Lépe se učí s přehlednějším sortimentem. Ten kdo chce začít a nemá ponětí o typech kolejiva, co je k dispozici, bych doporučil první experimenty se základním kolejivem nebo rovnou BP. Zkusit si postavit například 20 km kolejí, Pak se zkusit podívat do Xtraků a postavit to samé. A když mi to půjde, tak už pokračovat v Xtraku.
Ale co mi chybí, myslím nemá ani Xtrack. Jsou to poloměry větší než 2000m. Hojně se vyskytují R5000, R10000, atd. A to i hodně krátké. Tak to musím šidit kousky dynamické koleje v kombinaci s rovnými díly. Jinak poloměry mezi 250 500 a 1000 by se také hodily. Jenomže tento zůžený sortiment poloměrů oblouků je i výhoda. Modeláři jako Honza Švec, Nebulus nebo Roman Š, kteří modelují náspy a mosty by mne asi neměli rádi, kdybych chtěl jejich stavby pro každý poloměr z Xtraků včetně vícekolejných dílů Také vím, když dle tabulek je nějaký poloměr například přesně 500m, tak to stejně jen z těchto dílů nevychází, protože je nutné vzít v potaz, že na začátku oblouků jsou přechodnice. Takže se to dá vždy nějak poskládat.
Jo jo. Stavění tratí není žádná sranda. Chce to mít nekonečnou trpělivost a vytrvalost. A stavět cokoli reálného podle přesných podkladů je úplná magořina. :D . Propojil jsem Vysočinu jen kolejově a už nechci tabulky ani vidět. Jenomže mne to čeká stále dokola (osazení návěstidel, nadjezdů, podjezdů a stálé odpočítávání dle jejich polohy v trati)

Naposled editoval moderátor:
Jedna z hlavních výhod xtracks je právě větší výběr poloměrů oblouků, např. 300, 375, 750, 4000, 6000, 8000, ... větší poloměr oblouku jsem v xtrack neviděl.

Do mé trati 036 mi chybí v kolejivu BP hlavně poloměr 200m. Na výběr mám buď 170 (A1tPnt10d...) a nebo 250m ale 200 už musím stavět pomocí dynamické koleje (a to já docela nerad :( ) ale pomocí Xtracks bych asi nestavěl. Nevím proč ale nějak mu nedůvěřuju...

Vzhledem k tomu, že tohle téma nemá žádný hlubší význam, dám to sem.
Jen mě napadlo, jak by vypadalo, kdybychom měli v MSTS trojrozměrné pražce.
Jako odreagovávací činnost při učení vzniklo tohle. Na první pohled to vypadá pěkně, ale jak se vzdáleností
splývají jednotlivé hrany, není to hezké. Takže stará dobrá placatá textura asi i nadále přetrvá. :-)
Mimochodem, dvojkolejný pás má 64 polygonů
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img392.imageshack.us/img392/1565/screenshot287oc0.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://img392.imageshack.us/img392/264/screenshot288qj7.jpg

Pawlik: Na prvý pohľad to je perfektné. To splývanie hrán by sa možno dalo ošetriť LODom, vo väčšej vzdialenosti by boli pražce iba 2D. Akurát by potom jednotlivé pásy museli byť menšej dľžky.

Menší dékla a to už je právě problém, protože by to pouhým přepsáním nešlo nahradit v již postavených úsecích.
Je to spíš taková srandička. Rovné koleje bych teoreticky mohl vymodelovat, to by nebyl problém, jenže oblouky jsou rasovina a ty vzájemné přechody 3D - textura by nevypadaly dobře. Ještě by stálo za zkoušku pražce rozmísit na textuře mírně nepravidelně a alfu ohraničit lehkým rozmazáním. To už se mi osvědčilo napr. u textur plaňek nebo pletiva. Nevznikají tam potom takové ty "mapy". Další problém je, že v MSTS jsou koleje ve vzduchu. Ty moje jsou oproti původním asi 2x tak vyšší. K terénu tam ta výšková rezerva byla, ale zase tam, kde vede trať na náspech jsou koleje utopené. No prostě celkem nepoužitelné. :D

Tie "mapy" ma pekne štvú. Vznikajú na žalúziach 240, ale aj na niektorých mojich strechách s textúrou škridiel. Stačí že sú hrany blžšie k sebe a už sa to nechutne "machuľuje".

Nebylo by špatné také vymodelovat kolejivo s TV a bez TV. Uštřilo by se tím hodně práce.

Back
Nahoře