Xtracks nebo kolejivo BP?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Hawk
  • Datum začátku Datum začátku

Jaký typ kolejiva je lepší?

• Kolejivo BP

Hlasů: 28 43.8%
  • X-tracks

Hlasů: 36 56.3%

• Hlasovalo členů
    64
pawlik: Kym nevymodelujes 3D dynamicku kolaj (co sa neda), tak to asi k nicomu nebude ... skorej sprav tie kolaje s trolejovym vedenim nad sebou.

Však tahle hračička žádný hlubší smysl nemá. Napadlo mě to udělat jen proto, že jsem 3D pražce viděl na nějakém screenu z Railsimulatoru. Modelovat sloupy TV ke kolejím považuji při tom počtu variant, které jsem vyrobil, za nesmysl. Navíc by se to nedalo používat všude, na mnoha místech elektrifikované trati je nutné skládat kolej z malích špačků a TV osazovat ručně. A na dlouhých rovinkách je osazení tak snadné, že je lepší ho udělat ručně.
Já svůj elán využiju radši někde jinde. :D

Modelovat trolej ke kolejím nelze z prostého důvodu, Trolej neprochází osou koleje, ale má klikatost. Sloupy TV, i jak napsal Pawlík, je úplný nesmysl. Ve finále je nutné mnohé sloupy, kde se napíná trolej nahrazovat speciálními. Někde jsou jednoduché sloupy, jinde brány, zkrátka kombinací je hodně.
Jinak pokud by někdo vymyslel schopné 3D pražce, doporučuji nejprve test v aktivitě Topírna noc. Stačí prvních 10 minut a porovnat FPS. Pokud s FPS výrazně zhorší, tak další vývoj nemá smysl. Aktivita začíná v hustě zastavěné ploše Prahy, v depu jsou odstavené lokomotivy a kolem se to hemží jednotkami 451 a 471. Ideální prostředí pro test.

Zbyněk Šemora napsal:
Modelovat trolej ke kolejím nelze z prostého důvodu, Trolej neprochází osou koleje, ale má klikatost. Sloupy TV, i jak napsal Pawlík, je úplný nesmysl. Ve finále je nutné mnohé sloupy, kde se napíná trolej nahrazovat speciálními. Někde jsou jednoduché sloupy, jinde brány, zkrátka kombinací je hodně.
Detailisto
Ono by stačilo dovymodelovat jen rovné úseky, aby se tam nemusel dávat drát zvlášť a oblouky osazovat ručně. Pořád lepší mít tak neklikatý drát než tam nemít drát vůbec.

Naposled editoval moderátor:
To není tak jednoduché. Nejan Pawlíkovy sloupy TV klikatost troleje předpokládají a taková trolej v ose koleje by pak vypadala příšerně. Také si neumím představit stanice, kde je většina kolejí sestavena z kousků kolejí a například 250, tam je víc dynamických kolejí než klasických. Myslím, že pokud chci TV a trolej, tak nejjednodušší způsob osazení je manuální, každý trolejový díl osadit ručně. Ale Tygy na to měl nějaký systém automatické pokládky.

Zbyněk: Pokiaľ viem, Tygy snáď kľukatosť troleja ani neriešil (tuším to tak bolo na obrázku, trať nemám) ... takže načo si zbytočne komplikovať život ... ide snáď o to aby tam bol aspoň nejaký trolej aspoň nejako spĺňajúci výzor reťazovky ... nech to vyzerá aspoň o čosi lepšie ako tá pôvodná prádlová šnúra ...

JOHNZ napsal:
Zbyněk: Pokiaľ viem, Tygy snáď kľukatosť troleja ani neriešil (tuším to tak bolo na obrázku, trať nemám) ... takže načo si zbytočne komplikovať život ... ide snáď o to aby tam bol aspoň nejaký trolej aspoň nejako spĺňajúci výzor reťazovky ... nech to vyzerá aspoň o čosi lepšie ako tá pôvodná prádlová šnúra ...
Nahradit prádelní šňůru je jedna věc. Ta se dá vypnout. Ale udělat model a aby to šlo mimo výložníky sloupů, to nechtěj vidět ty emaily. Pawlík mi udělal update solo výložníků na sloupy bran. Všude jsou nahrazeny. Krásné modely. Ale malý problém. Náhrada se nedotýká sloupu, ale kousek vedle. A už to mám v poště. Já vím, Bohumile, já vím. Postupně to opravím. Ale drát, který by byl mimo výložníky a nic by s tím nešlo dělat, to by mi nikdo neodpustil. :roll:

To, že ty samostatné výložníky nepasují, je důsledek "kvalitního" původního modelu.
Který byl vyexportovaný tak nevhodně, že jeho přesné osazování bylo problémové. Když jsem dělal vlastní výložníky, snažil jsem se na Zbyňkův požadavek najít nějaký rozumný kompromis polohy s těmi původnímy, aby se to jen přepsalo.
Jenomže tu jsem zjistil, že Zbyněk se s osazováním tehdy moc nepáral, takže to nepasovalo téměř nikde. Ale nějaký kompromis jsme nakonec dali dohromady. Stejné modely, ale už s mými názvy pro osazení nových úseků už jsou vyexportovány se standartní výškou a příchytkou v ose koleje, dle zvyklostí.
Jinak jakékoliv automatizované pokládání troleje nemůže nikdy fungovat, to by na modelech sloupů musely být nějak definovány body, kterých se má trolej chytat a stejně by to nebylo dokonalé. Co by asi dělala automatická pokládka v místě zhlaví, nebo napínacích sloupů? - zbláznila by se. Varianty pro klikatost troleje jsem sice vytvořil, ale příchytka troleje je stále v ose koleje - je jen změněna její poloha a tvar výložníku. Michal si s tím dal takovou práci, že u Velimi sloupy prostřídal, takže každý vedlejší má úchytku z jiné strany. A optický efekt? Na první pohled nulový. Kdo to neví, tak si toho možná ani nevšimne. Varianta sloupu A/B je tedy celkem zbytečná. Jiné je to v zastávkách, kde to Zbyněk střídá a ta disproporce tvaru už je na první pohled vidět, tam to vypadá hezky. Zrovna tak kdyby se Džordž popral s tvarem té prádelní šňůry, tak by napínací drát musel být v celé délce rovnoběžný se spodním - trolejovým (i tak by to vypadalo parádně). Těžko by se realizovalo, aby se směrem od sloupu drát prohýbal dolů. Takže aby to opravdu k něčemu vypadalo, zbývá to zmiňované ruční osazení...no, to nechte hadovi. :-)

Pawlik napsal:
Michal si s tím dal takovou práci, že u Velimi sloupy prostřídal, takže každý vedlejší má úchytku z jiné strany. A optický efekt? Na první pohled nulový. Kdo to neví, tak si toho možná ani nevšimne.
On je ve skutečnosti "klikatý" poměrně dlouhý úsek Úvaly - Záboří nad Labem + Pečky - Záboří (mimo Kolín) jsou osazené námezníky. Asi fakt v tom nemá cenu pokračovat, protože si toho snad nikdo nevšiml.

Michal napsal:
Pawlik napsal:
Michal si s tím dal takovou práci, že u Velimi sloupy prostřídal, takže každý vedlejší má úchytku z jiné strany. A optický efekt? Na první pohled nulový. Kdo to neví, tak si toho možná ani nevšimne.
On je ve skutečnosti "klikatý" poměrně dlouhý úsek Úvaly - Záboří nad Labem + Pečky - Záboří (mimo Kolín) jsou osazené námezníky. Asi fakt v tom nemá cenu pokračovat, protože si toho snad nikdo nevšiml.
Námezníky jsou fajn, ale sloupy TV - jak psal Pawlik, kdybych něvěděl, že po aktualizaci mají mít sloupy na střídačku výložníky s úchytkami, asi bych si toho nevšiml. Efekt by to mělo opravdu jen v případě klikaté modelové troleje.

Pawlik napsal:
kdyby se Džordž popral s tvarem té prádelní šňůry, tak by napínací drát musel být v celé délce rovnoběžný se spodním - trolejovým (i tak by to vypadalo parádně). Těžko by se realizovalo, aby se směrem od sloupu drát prohýbal dolů. Takže aby to opravdu k něčemu vypadalo, zbývá to zmiňované ruční osazení...no, to nechte hadovi. :-)

Plný súhlas...doplniť kotvenia je už maličkosť.Skúšal som klásť TV ručne aj automaticky,ale dosť rýchlo som si to rozmyslel a to je len kúsok trate,neviem si to predstaviť na takej BP alebo 321.....

Mne osobne sa páči systém trolejovania, aký používa autor Plzenskej trate. Tam kde má byť trolej, je nakreslený, kde nie, nie je. Určite je to babračka, ale myslím si, že výsledok stojí za to.

Nechci se nějak moc vměšovat do debaty okolo TV, ale když to tu tak čtu, tak mi připadá, že někteří si stále neuvědomují, že je to pouze simulátor a pokud si někdo vyzkoušel osazení troleje tak, jak ho má Tygy, tak musí vědět, že úplně dokonalé navázání na sebe, či na výložník prostě nejde a to především v obloucích. Nedej Bože, pokud je to ještě na nějakém sklonu. Co mohu říci za sebe je, že je to děsný a Tygymu hodně pomohlo to, že celá trať je v rovině bez spádů a i přes to mu to někde nesedí dokonale a přes to se mi jeho dílo zamlouvá. Není to prostě jako v Default jednoduché tramvajové zavěšení trolejového drátu, které se kroutí stejně jako oblouk, nad kterým visí.
Pokud jde o automatické pokládání TV, tak to je jednoduchý, jenže se pak musí TV natočit tak, aby bylo na kolejí, takže je lepší, když se pokládá ručně hned...

To kolem TV je sice pěkné, ale... Zkuste si takhle zatrolejovat Prahu. Za chvíli jste v pr.. jak Baťa s dřevákama a to jenom proto že vyčerpáte možný počet objektů na kostku. Jediná možnost je takto velké a složité trolejování vytvořit jako celý samostatný model, případně to spojit s modelem příslušného nádraží, ale i tak je to práce pro vraha...

Miran napsal:
To kolem TV je sice pěkné, ale... Zkuste si takhle zatrolejovat Prahu. Za chvíli jste v pr.. jak Baťa s dřevákama a to jenom proto že vyčerpáte možný počet objektů na kostku. Jediná možnost je takto velké a složité trolejování vytvořit jako celý samostatný model, případně to spojit s modelem příslušného nádraží, ale i tak je to práce pro vraha...
Konečně někdo komu to myslí na stejné vlně a není s tím nápadem hned hotový.

19.6.2008: Ještě jedna poznámka: Stejně u každé trati schromažďuju příslušný Global. Párkrát se stalo, že sice autorem udávaná verze by měla fungovat, ale nefungovala.

Zdravím. Všimol som si vo viacerých tratiach, že pri niektorých výhybkách sa stane, že závažie výhybky je "naopak". Vo svojej podstate by tak závažie fungovať nemohlo. Ak sa teda nemýlim. Čo je príčina toho v MsTs? Koľajivo, xtrack?
S pozdravom, passion.
vyh1.jpg vyh2.jpg

Naposled editoval moderátor:
passion, Zbyňku: Ak položíš dve výhybky jazykmi k sebe, ako je na obrázkoch a neoddelíš ich minimálne 10m rovnou koľajou, tak telesá proste môžeš nadefinovať ako chceš, ale jedno bude robiť hovadiny. Väčšinou sa to oddeluje 1m úsekom, ale na toto je to málo. Už som nad tým maturoval a na toto som prišiel. Ale radšej som to nechal tak, ako tam lepiť 10m úsek, to by pokazilo zhlavie.

Teď se stále častěji dočítám, kdo používá Xtracks, má problémy s dynamickou kolejí. Jelikož bez této koleje bych nemohl žít, dají se s ní dělat opravdu zázraky, je to 1:0 pro BP. Nakonec ještě budu rád, že stavím z čeho stavím. Ale je fakt, že v Xtracích jsou takové možnosti všelijakých krátkých kolejí a různých poloměrů, že se dynamická kolej používat nemusí. Ale je nutné mít na zřetel, že dynamickými kolejemi se dají ušetřit až stovky objektů na čtverec. Jenomže kdo chce stavět nádraží, kde jsou úzkokolejky, tak asi musí volit jednoznačně Xtracks. Sice by šlo vše upravit přes Track_B, ale stavění by bylo zbytečně komplikované.

Zbyněk Šemora napsal:
Teď se stále častěji dočítám, kdo používá Xtracks, má problémy s dynamickou kolejí. ..
Jsou tady zřejmě věci mezi nebem a zemí, které nemáme všechny zmapované. Ty potíže nemusí být spojeny s DK jako takovou. Ale třeba tím, že postavím část trati pod základním kolejivam a pak přejdu na XTrack. Nebo přejdu z verze xy na yz. Nebo že část stavím pod jedním BINem, část pod jiným a další část bez BINu. :(
Třeba když jsem potřeboval ve Dvoukolejce položit rychlostník jen pro určitou skupinu kolejí, musel jsem odinstalovat BIN, jinak jsem se s tím nedomluvit. A když jsem zkusil udělat totéž třeba ve Ztracené, choval se tam MSTS jinak. ... Tož tolik můj amatérský pohled.

Back
Nahoře