Xtracks nebo kolejivo BP?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Hawk
  • Datum začátku Datum začátku

Jaký typ kolejiva je lepší?

• Kolejivo BP

Hlasů: 28 43.8%
  • X-tracks

Hlasů: 36 56.3%

• Hlasovalo členů
    64
U té překopávky trati Zline jsem musel odstranit také všechny DK a používat výhradně sortiment Xtrack. Navíc jsem to předělával pod MSTS 1.0 a nejsou s tím žádné problémy. Xtrack používám pořád ten stejný. Je možné že msts je háklivé na ty změny v tsection.dat

Když se přechází ze základního kolejiva na Xtracks, tak se musí použít nějaký program Horace, nebo jak se to jmenovalo a ten převede hodnoty dynamické koleje do pozice dle Xtraků. To jsem tenkrát udělal, ale stejně, všude, kde byly dynamické koleje, tak všechny značky na nich se rozhodily a bylo by nutné všechny dynymické koleje asi smazat a znovu osadit. Jestli tady není ta chyba. Jinak změna verze BIN mi s pokládkou v editoru nedělala problém, vše se chovalo korektně v jakékoli verzi. Možná je to tím, že jsem některé problémové vůbec nepoužíval.

Zbyněk Šemora napsal:
Když se přechází ze základního kolejiva na Xtracks, tak se musí použít nějaký program Horace, nebo jak se to jmenovalo ....
To jsem samozřejmě nevěděl a neudělal, nicméně Dvoukolejka 1987 funguje a o nic hůř, než před tím. Zmiňované (ale ne neřešitelné) problémy s rychlostníky byly i pod základním kolejivem. Nové problémy s DK vyvstaly až v okamžiku, kdy Tom, který přetváří verzi tuším 1.5. na Dvoukolejku old, zasáhl do kolejiště.

JiříkTK napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Když se přechází ze základního kolejiva na Xtracks, tak se musí použít nějaký program Horace, nebo jak se to jmenovalo ....
To jsem samozřejmě nevěděl a neudělal, nicméně Dvoukolejka 1987 funguje a o nic hůř, než před tím. Zmiňované (ale ne neřešitelné) problémy s rychlostníky byly i pod základním kolejivem. Nové problémy s DK vyvstaly až v okamžiku, kdy Tom, který přetváří verzi tuším 1.5. na Dvoukolejku old, zasáhl do kolejiště.
Tak to bude ten problém. Takže editovat nebo mazat dynamické koleje půjde jen po projetí programem Horace.

Zbyněk Šemora napsal:
JiříkTK napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Tak to bude ten problém. Takže editovat nebo mazat dynamické koleje půjde jen po projetí programem Horace.
Přátelé, kamarádi!
Program Horace jsem zkoušel a nic! Já osobně se přikláním ke kolejivu BP, jenže dělám úzkokolejku! Navíc se mi nelíbí oblouky složené z částí rovných kolejí!

PS: Můj názor, aniž bych chtěl na kohokoliv útočit!

Tom Kanka napsal:
...Navíc se mi nelíbí oblouky složené z částí rovných kolejí!

PS: Můj názor, aniž bych chtěl na kohokoliv útočit!
Například Velký Osek - Poděbrady. Také mne to štvalo, že oblouk musím prokládat rovnými kousky. Ale víš, že ve hře samotné mi to ani nepřišlo? V reále tomu také někdy tak je nebo bylo. Viz levý oblouk ze Semtína směr Stéblová. V 80. letech byl poskládán z obloučků a rovných úseků a při stovce to tam dělalo zajímavé pohoupání. Když jsem tudy jel poprvé, tak jsem se ptal fíry kolegy, jestli zdejší traťák moc nechlastá. Za střízliva by koleje takhle položit nemohl. :lol:

Zdravim. Jak udělám z X Tracks či z kolejiva BP základní kolejivo, pokud to tu už je napsané, tak se omlouvám za blbej dotaz. Ale napište mi aspoň prosím, kde to tu je. Děkuji.

Dobrý den. Měl bych takovou otázku. Jde o kolejivo BP a poloměry větší než r=2000m. Napadlo mě nahradit jedním objektem druhý objekt. Mám na mysli třeba nějaký poloměr (nebo rovný úsek) poloměrem r=4000m. Šlo by toto udělat? Co všechno bych pro to musel udělat? Bylo by nutné zasahovat do tsection.dat? Jak jistě víte, nejsem v tomto směru znalec, berte to prosím s nadhledem. Díky za odpovědi.

heme napsal:
Mám na mysli třeba nějaký poloměr (nebo rovný úsek) poloměrem r=4000m. Šlo by toto udělat?

Pokud chceš nahradit jeden objekt druhým se stejnými rozměry (např. jiná textura pražců), pak to možné je bez zásahu do databázových souborů. Položíš normální kolej, uložíš, a pak v adresáři World v souboru *.w natvrdo přepíšeš cestu k novému souboru.

No tady by spíše šlo o změnu databázových objektů. Rozměry oblouku r=2000m a r=4000m nejsou určitě stejné. Já to sepsal asi ne až tak úplně srozumitelně, ale jde o to, že do BP už nelze přidat žádná další kolej/výhybka atd...Chybí mi tam hodně poloměr r=4000m a mě jen tak napadlo, jestli by nešlo odstranit třeba kolej/výhybku, kterou nepoužívám a nahradit to právě tím zmiňovaným velkým obloukem. Obnášelo by to hodně změn? Šlo by to?

Snad je již otázka lépe sepsaná, omlouvám se. Heme

To by pak vypadalo srandovně. Bylo by odkázáno na model jiného poloměru než je kolej. Bez vlaku by to vypadalo možná normálně, ale vlak by nejel po kolejích vyměněného modelu ale podle původní databáze, takže by jel jinudy než po kolejích.

Aha, Deterio přeci mluvil pravdu. A co databáze? Tam se to nedá ovlivnit? Kde jsou vlastně souřadnice trasy jízdy vlaku (čím ovlivním to, aby vlak jel po kolejích, po kterých chci já a ne, jak určuje databáze). Víte Zbyňku, mně vrtá hlavou ten tišnovský oblouk abych pravdu řekl....

No v takovém Xtrack 3.20 jsou poloměry i nad 4000 m, takže pokud nemáš postaveno 80 km, tak může vést cesta tudy.

A v čem spočívá taková přestavba BP na XT? Oráceně to je popsané zde http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/1718&pid=11687#pid11687

Postaveného nic nemám. Jenom mi pořád nedá spát tišnovský oblouk v BP. Vím, že pokud nepůjde přes změnu databáze přepsat nějaký druh kolejiva na oblouk o r=4000m, pan Šemora s tím hold nic nenadělá...O přestavbě GLOBALU nemá cenu hovořit. Spíše bych rád poznal útroby databáze a s tím spojené náhrady kolejí.

Díky všem

Naposled editoval moderátor:
V základním Global je hromada nesmyslných kolejí, které se snad ani použít nedají. Konkrétně krátké díly ostře zalomené a nějaké jiné nesmyslné.
Šlo by nějak zjistit, které koleje nejsou použité ani v základních tratích ?
Jedná se mi o to, že bych tyto vyřadil a místo nich doplnil nějaké potřebnější z Xtracků.
Zatím jsem vyhodil ten ošklivý půlangličan, který jsem doplňoval nevím proč. Tím se uvolnily dvě pozice a doplnil jsem tu jednometrovou výhybku pro oblouková zhlaví se štíhlými rychlostními výměnami. Jak psal Martin.

Zbyněk Šemora napsal:
Šlo by nějak zjistit, které koleje nejsou použité ani v základních tratích ?
Nevím, jestli je můj postup správný, ale pomocí programu RouteRiter jsem získal seznamy kolejiva použitého v základních tratích + tratích provozovaných na Globalu BP. RR to nějak získává z .w souborů, tak předpokládám, že v tomto seznamu jsou koleje v tratích skutečně použité. No a pokud bych to porovnal se seznamem souborů v Global/shapes, tak by z toho mělo vypadnout, zda je v Globalu něco nevyužité.
Pokud jsem to tedy pochopil správně, zkusil bych to porovnání udělat. No a pokud ne (v problematice Globalů se moc nevyznám), tak jsem aspoň objevil Cimrmanovu slepou uličku :)

Tak jsem porovnal výskyt kolejiva z původního originálního tsection.dat s kolejivem skutečně použitým v defaultních i dalších tratích postavených na kolejivu BP (viz můj předchozí příspěvek). Vůbec nikde se v tratích nepoužily:
A1t1000r10dTun.s
A1t1000r5dTun.s
A1t1500r5dTun.s
A1t2000r5dTun.s
A1tEndPnt5dLftTun.s
A1tEndPnt5dRgtTun.s
A1tPnt2_5dLftMnl.s
A1tXover2_5d.s
A1tXover5d.s
A2t1000r20dTun.s
A2t10mLvlCrs.s
A2t1500r20dTun.s
A2t1500r5dTun.s
A2t2000r20dTun.s
A2t6mstrt.s
A2tskewRgt.s
DirtRoad4L22deg.s

V tsection.dat pro BP toto kolejivo nadefinováno je a samozřejmě příslušné soubory jsou i v adresáři GLOBAL/shapes.
Kromě šesti defaultních jsem kontroloval tratě Breclav_Praha, Caslav_Tremosnice, Luhacovice, ZSR130, ND_CZ, Brno-Veseli, CD_120 a Vwb_CZ (omlouvám se za pracovní názvy tratí, ale pro jejich identifikaci by to mělo stačit). Kontrola RouteRiterem samozřejmě zahrnula aktuální stav trati u mne, takže zejména u rozvíjejících se tratí nemohu zaručit, zda autor nějaké výše uvedené kolejivo nakonec přece jen nepoužil...
Stále si ovšem nejsem jist, zda celý tento postup je správný. Do Route Riteru nevidím a dost mne zarazilo, že mi u zrovna trati BP do aktuálně používaného kolejiva vypsal také dub17.s, kngermilepost.s, olse22.s, a vyhybkamll.s[/i.] :roll: Samozřejmě, že to může být nějaká chyba v mé verzi tratě BP, ale pravidelně ji aktualizuji a nehrabu se do ní (kromě úprav carspawnu a počasí). Trať mi běhá v pohodě. U žádné jiné tratě se podobný objekt ve výpisu RR neobjevil.
Jinak to vlastní porovnání jsem dělal v Excelu, tak tam by to snad mělo být OK...

Díky moc. Jsem rád že na seznamu jsou i ty paskvily nazývané "také koleje ", které mohl vymyslet jen člověk, který viděl železnici poprvé na plastické mapě Google Earth. V reálu by se po takové cestě nedalo jet snad ani s autem. Další můj adept na vyřazení je super štíhlá výměna jako ruční. Jsem rád, že je na seznamu. Ty dva kříže asi také k ničemu nebudou. Silniční cestu a tunelové koleje bych zatím ponechal.
Pak by bylo na debatu, které kolejivo doplnit.
Tučné bych zkusil vyřadit. Červené bych uvažoval. Zbylo by 7 nebo 9 volných pozic. (počítam plus jednu současně volnou za vyřazený poloviční kříž - paskvil a za něj doplnění 1m výhybky, jak psal Martin)

A1t1000r10dTun.s
A1t1000r5dTun.s
A1t1500r5dTun.s
A1t2000r5dTun.s
A1tEndPnt5dLftTun.s
A1tEndPnt5dRgtTun.s

A1tPnt2_5dLftMnl.s
A1tXover2_5d.s
A1tXover5d.s

A2t1000r20dTun.s
A2t10mLvlCrs.s
A2t1500r20dTun.s
A2t1500r5dTun.s
A2t2000r20dTun.s
A2t6mstrt.s
A2tskewRgt.s

DirtRoad4L22deg.s

Ještě je tam několik kolejí, které se v defaultních tratích nepoužívají, a z těch ostatních byly zatím použity vždy pouze u jedné:

A1t10mstrtWtr.s (CD_120)
A1tPnt5dLftMnl.s (ND_CZ)
DirtRoad4LCross.s (ND_CZ)
DirtRoad4to2LnT.s (CD_120)

Podrobný seznam kolejiva z včerejší a dnešní kontroly je tady, kdyby to chtěl někdo zkontrolovat.

Co je trať ND ?
Ruční výhybka pro rychlost 100 km/h je blbost. Neumím si představit jak pounovač příjde k výhybce s klikou a 60x zatočí, než ji ručně přestaví. Pokud tam tato výhybka byla osazena omylem, tak by bylo dobré se s autorem domluvit, aby ji nahradil za adekvátní. Pak by byla další volná pozice. Silnice bych nechal, ale ta kolej Wtr, bez ní by se také dalo žít, kdyby ji Václav vyměnil za klasickou. A pak už je jen na domluvě, co by bylo vhodné doplnit.

Back
Nahoře