Historické osobné vagóny a prípojné vozy ČSD

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku
jagg napsal:
Logo je super, jen ten obrys podle té fotky na parostroji nebyla elipsa s konstantní tloušťkou linky ale jiný bez matematického vzdělání nepojmenovatelný tvar . Obrazotvornost mi našeptáva něco jako obrys stylizovaného diamantu...?
Nic ve zlém, ale ta fotka z Parostroje je dost zkreslená. Takže pokud nebyl v reálu horní rám některých oken prohnutý (jako že o tom dost pochybuji), není podle mě důvod tvrdit, že se nejedná o elypsu.

JIŘÍ GLOGOVSKÝ napsal:
... Prezentace modelu na Káčku od modeláře "čpavkaře" ...

To je z Jiranovej nálepky, absolútne nepoužiteľné. Je to nedostatočné, v moc malom rozlíšení a sú tam presne tie isté chyby, ktoré vytkol Jagg, navyše krídla sú nepresné a zjednodušené.

Po těch taky toužím, v šuplíku mám několik aktivit. Taxovi jsem psal a něco mluvil že by měly být venku do třech králů roku 2010. :D:D:D:D:D:D
Dan

Dnes som v hrubých rysoch dokončil textúru na model, ku ktorému ma dokopal Pikku:

0e06d0848c791b6ecbca453b2c837012.jpg

Čo to je a k čomu slúži, to vám možno povie on sám :cool:

Naposled editoval moderátor:
dem napsal:
Starý merací vozeň ?

Vedľa. Síce aj nad tým sme uvažovali, ale nie sú žiadne hodnoverné podklady, že aj tento typ bol prestavaný na merací vagón. Je to čosi iné, ale z tohoto ešte vznikne niečo úplne zvláštne, o existencii toho exota som nemal dodnes vôbec tušenia. Inak riešenie je schované na stránkach K-Reportu, alebo možno Pikku ešte dnes večer niečo ukáže ;)

Pikku v tomto príspevku objasnil prečo tento model vznikol, ale objasnil len prvú časť. Na druhé, v predchádzajúcom príspevku spomínané exotické určenie tohoto vozu si budete chvíľu musieť počkať, ale kto si dá do súvisu veci, tak na K-Reoprte odpoveď nájde.

Inak BDalm nie je nič iné, len demotorizovaný modrý šíp M275.0, kde v bývalej strojovni vznikol služobný oddiel. Takouto "úpravou" prešli tesne po SWW všetky modré šípy z ČKD Praha po vrátení od DRG či BMB, kde slúžili ako C4ivT 136.400-407.

Naposled editoval moderátor:
Tax napsal:
.... exotické určenie tohoto vozu ...

Já nevím, nerad bych plácl nějakou hloupost - kdyžtak ať mě někdo popraví! :)
Ale když si dám do souvislosti nasazení T 475.15 na "Babiňáku" do Horažďovic, a to že tam svého času jezdily mimo jiné Bamy, nemohlo by to mít nějakou souvislost s vytápěním? :?:

No jo, zapomněl jsem že mohly topit i nezávisle. :eek: (Já je mám nějak spjaty s Papoušky kolem České Lípy zahalené v páře)
Nicméně, už jsem to našel. To jsou věci!

I když to nesouvisí s demotorizovaným motorákem, tak k vozům Bam citát z atlasu Osobní vozy ČSD (NADAS 1967):
"Vytápění vozu je parní nízkotlaké z vlastního nebo centrálního zdroje. Postupem času byl vlastní zdroj tepla, kterým byl nízkotlaký kotel se spalováním nafty vyřazen z činnosti a vozy jsou používány ve vlacích vytápěných z centrálního zdroje. Část vozů byla rekonstruována a vybavena vytápěcím zařízením systému Glancer."

Na vysvětlenou: systém Glancer byl také nízkotlaký kotel, ale oproti původnímu naftovému na uhlí.

Mimochodem je ve stejném atlase uveden i vůz BDalm. Není tam zmínka o původu vozu, jako rok výroby je uveden 1934, ale nechybí poznámka, že i přes malý počet kusů jsou popsané parametry jen orientační a různí se. V každém případě zpět k topení, popsaný vůz, odpovídající Taxovu modelu, má topení kamny, jedny jsou v oddíle pro cestující a jedny v oddíle vlakvedoucího.

Honza napsal:
... Mimochodem je ve stejném atlase uveden i vůz BDalm. Není tam zmínka o původu vozu, jako rok výroby je uveden 1934, ale nechybí poznámka, že i přes malý počet kusů jsou popsané parametry jen orientační a různí se. V každém případě zpět k topení, popsaný vůz, odpovídající Taxovu modelu, má topení kamny, jedny jsou v oddíle pro cestující a jedny v oddíle vlakvedoucího ...

Zdroj na K-čku hovorí toto: v listopadu 1956 bylo u ČSD devět vozů řady BDalm a to BDalm 4-7412 a BDalm 4-6992 až 4-6999
Voz 4-7412 je pravdepodobne demotorizovaný M150.002 ( ex. VT137.xxx DRG ) a zbytok je 8 demotorizovaných šípov M275.0. Dva z nich sa dočkali prečíslovania v roku 1956/57 na BDalm 6051 a 6052. 4 vozy boli prestavené na zmienené exotické prevedenie. S exotickými krajmi to síce nemá nič spoločné, ale využitie bolo na dosť zvláštny účel. Včera som skúsil prvé náhľady možných textúr - on z ČB fotky nie je možné na 100% určiť farbu skrine, ale myslím že to bola biela káva alebo slonová kosť s modrými nápismi. No uvidím, čo z toho vylezie a ako to bude pôsobiť :D

Dnes v rámci odpočinku som začal niečo iné. Vzniká nová omaľovánka pre Dana J. Ale aj pre iných ktorým sa páči vôňa pary, zápach spáleného oleja a vŕzganie dreva. Niekto sa môže inšpirovať ako sa dá vytvoriť slušná textúra bez fotografií existujúcich predlôh. Zdroj na textúry sú fotky rybáka od DeadFish-a a moje foto z MDC. Samozrejme podmienkou je použiteľný výkres s predlohou.

omalovanka_1.jpgomalovanka_2.jpg

Tax niekoľko vozov y ktoré som spravil som vyrobil presne takto....Dodnes nikto nekričal, že je to omaľovánka.....strecha ragulina je omalovanka tiež..... Dá sa kresliť aj pekne, len si treba dať záležať.

@dem : Milan, mne to hovoriť nemusíš, ja to viem ;) A toto nebolo určené Tebe ;) Toto bolo určené ľúďom bez fantázie a pre tých čo kričia to sa nedá, nemám fotky, ja to neviem a tak podobne ...
Ale toto je určené predovšetkým ľúďom ktorí sa tešia na nový model ktorý už fyzicky neexistuje viac než 30 rokov. Posledný rozložili na šrot v roku 1988

Na čas koniec, bolí ma chrbát, idem na vzduch, pes bude nesmierne šťastný že ho zoberiem von:

omalovanka_3.jpg

Ryba je ráda, že fotky z letošního roku dopomohly k vytvoření vozu, který byl naposled rozložen v roce, kdy se narodila. :)

Aj dnes som troška pracoval. Pôvodný import podvozkov z Calm35 som zavrhol, vyrobil som nové. Kolesá z Calm sa tiež nehodily. Rastie to, ale je to piplačka. Dokončím podvozky ( brzdy, pruženie ... ) a začnem lepiť "bižutériu" na kisňu - prechodové mechy, stupačky, madlá ... a kopu ďalích veci

ca3-0277-2017-12-26.jpg

Back
Nahoře