TRAINSET BP, připomínky, návrhy - archív #1

Vyhovuje mi Trainset BP ?

• Ano, vše mi funguje bez problémů

Hlasů: 23 57.5%
  • Souhlasím a jsem ochoten spolupracovat na dalším zdokonalení

Hlasů: 14 35.0%
  • Je mi lhostejný, vše si přeznačuji dle svého systému

Hlasů: 3 7.5%
  • Nevyhovuje, mám připravenu ke zveřejnění svou práci

Hlasů: 0 0.0%

• Hlasovalo členů
    40
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Michal napsal:
A naopak, u řízené loko, když chci přejít na druhé stanoviště, tak klidně BP můžu zatáhnout. Je to i lepší kvůli vizuálnímu vjemu.
Toto je tedy řešení, které je z mé strany akceptovatelné.
Michale, no jo, ale když si zatáhneš BP na stanovišti a jdeš na druhé stanoviště, tak kdo Ti to tam pak odbrzdí?

Martens napsal:
Michale, no jo, ale když si zatáhneš BP na stanovišti a jdeš na druhé stanoviště, tak kdo Ti to tam pak odbrzdí?
Já jsem jen na druhém stanovišti povolil BP a odbrzdilo se to. Jediné co zůstalo, tak tlak navolený BSE. A to je v pořádku. Mluvím samozřejmě o MSTS ne o reálné loko.

Martens napsal:
Michal napsal:
A naopak, u řízené loko, když chci přejít na druhé stanoviště, tak klidně BP můžu zatáhnout. Je to i lepší kvůli vizuálnímu vjemu.
Přesně tak. Všechny úpravy vznikly kvůli MSTS Bin 1.6, kdy se kladou podmínky, aby se mohlo přejít na druhé stanoviště. Proto výchozí stav musí být vždy přídavná odbrzděno, vlaková závěr. Po příchodu na stroj pak následuje úkon zatažení přídavné a otevření vlakové.

Takže Zbyněk to opět přemotal naopak, tak to zase srovnáme.
S Michalem se snad už konečně shodujeme:
Výchozí stav brzdy vlakové - brzdič v poloze neutrální ( ani nebrzdí ani nepovoluje ), tlak v potrubí je na plné hodnotě podle výchozího zadání msts - vlak odbrzděn.
Výchozí stav brzdy přídavné - může být 1.zabrzděno, 2.mírně přibrzděno, 3.povoleno. Michal požaduje zajištění stojícího vlaku, takže 1. nebo 2. možnost.
Pro změnu kabiny je potřebné podle situace dodržet pevný postup:
vlakovou brzdu přibrzdit a přestavit do neutrální polohy vždy,
lokomotivní přídavnou brzdu bezpodmínečně odbrzdit při přechodu do jiné lokomotivy, zůstane totiž na opuštěné lokomotivě v zanechaném stavu - msts ji neovládá,
při přechodu do druhé kabiny téže lokomotivy může zůstat BP i zabrzděná, protože z druhé strany hráč ovládá opět stejné vozidlo a tudíž si může brzdu povolit ( v reálu toto nelze provádět u lokomotiv s mechanickým brzdičem DAKO-BP, Knorr, ale lze s BPE ) , msts se zde chová vždy, jakoby byla na loko brzda BPE (jeden lokobrzdič ovládaný z obou čel).
Zbývá otázka pro nastavení výchozího stavu u vozidel bez lokomotivní přídavné brzdy ( některé motorové vozy - Desiro? 865,835,mají BP ? aj. ).

Zbyněk Šemora napsal:
Martens napsal:
Michal napsal:
Přesně tak. Všechny úpravy vznikly kvůli MSTS Bin 1.6, kdy se kladou podmínky, aby se mohlo přejít na druhé stanoviště. Proto výchozí stav musí být vždy přídavná odbrzděno, vlaková závěr. Po příchodu na stroj pak následuje úkon zatažení přídavné a otevření vlakové.

Tohle je důležité ne pro změnu stanoviště, ale pro změnu loko. Pokud zatáhneš BP tak po změně stanoviště na té samé loko bys to měl být schopen odbrzdit. Ale pokud vlezeš na jinou loko v consistu, tak samozřejmě musí být vše jak píšeš. Samozřejmě popisuju stav v MSTS, ne v reálu.

Michal napsal:
Martens napsal:
Já jsem jen na druhém stanovišti povolil BP a odbrzdilo se to. Jediné co zůstalo, tak tlak navolený BSE. A to je v pořádku. Mluvím samozřejmě o MSTS ne o reálné loko.

Dobře, pokud se tedy budeme bavit o MSTS a jeho kompromisech, budiž .... celkem by mne zajímalo, jak by se to chovalo v reále, kdybych nechal na jednom stanovišti přibržděnou nebo zabržděnou BP a přešel na druhé a chtěl odjet ......

V MSTS vím,že to bude fungovat (je to jenom o animaci a nastavení výchozích podmínek), ale pak ať už tady nikdo netlačí na shodu s reálným prostředím .... a už ne vůbec s reálnými návyky....

bob57_cz, Miran:
Ano, BP je potřeba odbrzdit pouze při změně lokomotivy, nikoliv stanoviště. K výchozí poloze BP - tam bych volil úplné zabrždění čistě jen z vizuálního hlediska. Páka brzdiče má jasnou polohu a při změně stanoviště neposkočí.

Martens:
Ano, bavíme se o MSTS a jeho kompromisech. Ani jedno navržené řešení není 100% reálné...

Martens napsal:
Dobře, pokud se tedy budeme bavit o MSTS a jeho kompromisech, budiž .... celkem by mne zajímalo, jak by se to chovalo v reále, kdybych nechal na jednom stanovišti přibržděnou nebo zabržděnou BP a přešel na druhé a chtěl odjet ......
V MSTS vím,že to bude fungovat (je to jenom o animaci a nastavení výchozích podmínek), ale pak ať už tady nikdo netlačí na shodu s reálným prostředím .... a už ne vůbec s reálnými návyky....
Na to jsem snad odpověděl výše, ještě to tedy zvýrazním.

bob57_cz napsal:
Výchozí stav brzdy vlakové - brzdič v poloze neutrální ( ani nebrzdí ani nepovoluje ), tlak v potrubí je na plné hodnotě podle výchozího zadání msts - vlak odbrzděn.

Výborně, o tomto jsem psal už před několika dny.

Zbyňku, pro pořádek, ten rozčílený "pisatel", jehož SZ Bob zveřejnil, jsem byl já. Předpokládám ale, že to bylo, vzhledem k předchozí diskuzi, jasné.

Pawlik napsal:
bob57_cz napsal:

Výborně, o tomto jsem psal už před několika dny.

Zbyňku, pro pořádek, ten rozčílený "pisatel", jehož SZ Bob zveřejnil, jsem byl já. Předpokládám ale, že to bylo, vzhledem k předchozí diskuzi, jasné.
Pravda je to jen teoreticky, dáno z popisu závěrné polohy. Ale praxe je úplně jiná, protože než bychom přešli na druhou stranu, tak by nám souprava na sklonu ujela.
Proto, než se brzda zavře se odpustí něco vzduchu z potrubí. (Buď se u BS2 pomalu přestavuje páka přes provozní brzdění nebo se rychle přestaví do závěru a na chvíli se odfoukne v rychlobrzdě. U BSE, tam se provozně zabrzdí a přestaví na závěr. Závěr nedělá nic, tedy drží nastavený tlak v potrubí, dokud kvůli netěsnostem neuteče.
Jenomže MSTS nic takto udělat neumí, proto je jakékoli nastavení kompromisní.

Pawlik:
Jenže to je jen půlka problému. Ještě je tam BP a tam tvůj názor neznáme. :D

Zbyněk Šemora napsal:
Pravda je to jen teoreticky, dáno z popisu závěrné polohy. Ale praxe je úplně jiná, protože než bychom přešli na druhou stranu, tak by nám souprava na sklonu ujela.
Proto, než se brzda zavře se odpustí něco vzduchu z potrubí. (Buď se u BS2 pomalu přestavuje páka přes provozní brzdění nebo se rychle přestaví do závěru a na chvíli se odfoukne v rychlobrzdě. U BSE, tam se provozně zabrzdí a přestaví na závěr. Závěr nedělá nic, tedy drží nastavený tlak v potrubí, dokud kvůli netěsnostem neuteče.
A jsme u toho zas.
U BSE v msts neexistuje závěrná poloha a je nahrazena tou neutrální polohou, která je mezi Odbrzděno-"jízda" a "závěr"-Brzdící jako "nastaveno" či jak se to u které verze češtiny jmenuje (na "bublinách" nezáleží, důležitá je funkce).
U BS2 v msts není použitelnou závěrnou polohou ta, která je mezi úplným zabrzděním a rychlobrzdou (nefunguje tak), ale použitelná je ta fungující, která je na opačné straně rozsahu brzdiče u odbrzďovacích poloh - přibrzdit a rychle přestavit do této nebo prostě nechat v brzdící poloze jakéhokoliv stupně a přeskočit do jiné kabiny.
Výchozí stav s jakoukoliv brzdící polohou (včetně té nefunkční "závěrné0.8" je nevyhovující).

Bob 57: Jenomže řeč nebyla o MSTS a jak je to tam nastaveno, ale o tom, v jakém je stavu souprava, kdy se přechází na druhé stanoviště a jaké úkony je třeba udělat.
Jinak nevím na základě čeho tvrdíš, že BSE nemá závěr, když jsem vystavil zde popis:
Brzdič DAKO-BSE ovládaný rukojeťovým ovladačem
Vyobrazení a polohy rukojeťového ovladače DAKO-OBE 1:
Polohy rukojeti:
Š - poloha plnícího švihu
P - poloha nízkotlakého přebití
Z - poloha závěr
O - poloha provozního odbrzdění
J - poloha jízdní
B - poloha provozního brzdění
R - poloha rychločinného brzdění

Michal napsal:
Pawlik:
Jenže to je jen půlka problému. Ještě je tam BP a tam tvůj názor neznáme. :D

Pravda :D
Je to opravdu o kompromisu a vlastně celý tenhle spor je o tom, co se komu líbí víc. Ale to už jsem psal.
V podstatě to před chvílí vystihl Bob (ty tři případy - odbržděno, částečně zabržděno, zcela zabržděno) -"Podle vkusu každého soudruha".

Bohužel, můj počítač je KO, takže si nemůžu vyzkoušet, vše co bych potřeboval (volná jízda x aktivita). Rovněž se nevrtám v BS2, ale jen v BSE, kde je podle mě poloha J (v reálu) nejlepší kompromis.

Zbyněk Šemora napsal:
Bob 57: Jenomže řeč nebyla o MSTS a jak je to tam nastaveno, ale o tom, v jakém je stavu souprava, kdy se přechází na druhé stanoviště a jaké úkony je třeba udělat.
Jinak nevím na základě čeho tvrdíš, že BSE nemá závěr, když jsem vystavil zde popis:
Celou dobu je tady řeč právě o MSTS a zase dokazuješ, že pořádně nečteš a přeskakuješ slova.
Opět musím konstatovat, že tvrdíš zase něco o mně, co já nenapsal.
Přímo tučně je tam zvýrazněno "BSE v msts" ( právě i kvůli tobě ).
( Svůj "popis" vystavuješ zcela zbytečně, je to jen vyjmenování poloh ovladače OBE1 a popis samotného brzdiče je o něčem úplně jiném a bylo by to na delší doučování, než bys to pochopil, jak to funguje normálně i v nouzovém režimu.
To jme ale někde jinde. )

Bobe ještě jednou si přečti o čem jsme se s Pawlikem bavili. Popisoval jsem stav co se dělá v reále, když se zavírá brzda. A dále si ještě jednou přečti mou větu:
Pak bys pochopil, že Tvá reakce byla ve stylu jeden o voze a druhý o koze.
Proto jsem Ti dál poslal výpis poloh brzdiče BSE, aby jsi pochopil, že řeč byla o reálném brzdiči a ne o brzdiči v MSTS.
Jsi stejně roztržitý jako já. Také si mnohdy nepřečteš pořádně text a rovnou zbrkle raguješ. Aby to bylo 1:1. Já se k tomu přiznávám, mnohdy jsem tak reagoval. Věkově už na to máme nárok. Takže klídek a už žádné emoce.

Zbyněk Šemora napsal:
Bobe ještě jednou si přečti o čem jsme se s Pawlikem bavili. Popisoval jsem stav co se dělá v reále, když se zavírá brzda. A dále si ještě jednou přečti mou větu:
Pak bys pochopil, že Tvá reakce byla ve stylu jeden o voze a druhý o koze.
Proto jsem Ti dál poslal výpis poloh brzdiče BSE, aby jsi pochopil, že řeč byla o reálném brzdiči a ne o brzdiči v MSTS.
Jsi stejně roztržitý jako já. Také si mnohdy nepřečteš pořádně text a rovnou zbrkle raguješ. Aby to bylo 1:1. Já se k tomu přiznávám, mnohdy jsem tak reagoval. Věkově už na to máme nárok. Takže klídek a už žádné emoce.
Zbyňku, kdy už konečně pochopíš, že to tady není jen a pouze o tobě a pro tebe, ale jsme tu i my druzí ? !
Rozprávěli jsme se tu o msts Michal, Pawlik, Martens, já, ..., než jsi do toho začal montovat něco jiného právě ty.
My se tu snažíme msts co nejvíce přiblížit reálu v rámci možných omezení, která nám engin naděluje a reálného chování máme téměř všichni znalosti slušné, jiní výborné a ještě další vynikající. Tvoje odborné popisy opravdu v tuto chvíli nepotřebujeme a navíc je jich zde na foru na jiném místě více a podrobnějších.
Nesnaž se nás, prosím, směrovat někam, kam nemáme v úmyslu jít.
Znovu zopakuji jen pro tebe : realitu známe, ty nás o ní nepoučuj.
( A nepřepínej, když neživíš...)

Poníženě se omlouvám Pane generále. Já jen obhajuji své nastavení v MSTS co Vaše veličenstvo stále kritizuje. Jak jsem popsal výše, jako strojvedoucí v reále si vlak nejprve zabrzdím. Mám to v MSTS zabrzděno? Mám. (máš to zabrzděné Ty? nemáš). Jediné co je trochu vizuelně mimo je brzdič BSE v MSTS. Nejedná se jen o závěr, ale o polohy jízda - brzda - odbrzděno. Které máme také prohozeny. Já tyto brzdiče v reálu používal snad jen dvakrát. 451 měly DAKO BS2, dřive Božičky.
Ale zeptal bych se nějakého strojvedoucího, asi nejlépe Dračik, jestli by nešly polohy nastaveno a jízda v MSTS prohodit, aby jsme měli v simulátoru alespoň vizuelně i funkčně správně alespoň tyto tři polohy. Bublina nastaveno se u jiných typů nepoužívá a mohla by se v překladu přejmenovat na Jízda. Poloha jízda se vyskytuje i u BS2, tuto bych přejmenoval na odbrzděno což by myslím ani jinde nevadilo.
Záchranná brzda, to samozřejmě přejmenovat na rychlobrzda. Tím by se uživatel naučil i správným návykům.
Bobe 57 ty už raději nereaguj nebo zase plácneš něco mimo a já se nikdy nedozvím odpověď na tuto otázku, kterou jsem zadal už v historii tohoto vlákna.

Zbyněk Šemora napsal:
..... 451 měly DAKO BS2, dřive Božičky.
Ale zeptal bych se nějakého strojvedoucího, asi nejlépe Dračik, jestli by nešly polohy nastaveno a jízda v MSTS prohodit, ....
Kolik lidí ti má ještě vysvětlovat, že nejsou prohozené funkční polohy brzdičů, ale pouze nesouhlasí bubliny v popiskách ?! Překlady dělali nezávisle na sobě minimálně 4 lidé ( já mám ve sbírce 12 různých verzí ) a snažili se o co možná nejlepší práci včetně Džordže, jehož poslední češtinu používáš taky díky msts-bin. Budeš se muset s tím neodpovídajícím popisem spokojit, protože u některých brzdičů s proporcionální charakteristikou to většinou sedí ( BS2 ), zatímco u brzdičů s charakteristikou integrační ( BSE, Westing, Knorr,..) to prostě sedět nebude. Používají stejné nody, ale s jiným významem funkce. Překlad překládá jméno nodu a nepopisuje jeho funkci. To už jsem ti několikkrát vysvětloval a je to pořád marné, hlava ti to prostě nebere. Nech si to tedy ještě přeložit do řeči srozumitelné od Michala a Pavla, jestli ti sdělí něco jiného.
Já jsem žádný překlad nedělal, pouze jsem drobátko poupravil nějaké drobnosti ve dvou a ty poslal Džordžovi, nekontroloval jsem, jestli je zapracoval nebo použil rovnou mnou upravené či nic z toho.
Nic ti nebrání si ty polohy v eng prohodit sám a otestovat, co to udělá. Ty to přece umíš, nastavoval jsi všechny.
451 nikdy neměly brzdič Božič, to si můžeš být jistý. Od novoty měly Škoda-N/O, u 452 to byly BS2 a jedna měla ve zkušebním provozu po nějaký čas dokonce BSE ( nevím přesně, ale mám dojem, že to možná byla zrovna "chlubnovka" nebo něco z "padesátek" ).
Podívej se, co napsal Michal ve shodě se mnou a přestaň konečně kolem sebe kopat jak "*aroubek" (pardon, chcípající kobyla).

Bobe, já napsal, že odpověď nechci od Tebe, protože vím předem v jakem tónu to napíšeš. Neměj pořád poslední slovo. Já bych raději odpověď od nějakého normálního (nezaujatého) člověka. Zkus si chvíli číst někde jinde a tohoto vlákna si nevšímej.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře