TRAINSET BP, připomínky, návrhy - archív #1

Vyhovuje mi Trainset BP ?

• Ano, vše mi funguje bez problémů

Hlasů: 23 57.5%
  • Souhlasím a jsem ochoten spolupracovat na dalším zdokonalení

Hlasů: 14 35.0%
  • Je mi lhostejný, vše si přeznačuji dle svého systému

Hlasů: 3 7.5%
  • Nevyhovuje, mám připravenu ke zveřejnění svou práci

Hlasů: 0 0.0%

• Hlasovalo členů
    40
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Zbyněk Šemora napsal:
Jacek: Cituji: No to teda nevím k čemu by mě např. před výrobou nových zvuků pro 843 bylo kontaktovat autora modelu 843, který o ovládání skutečného 843 nic neví.
Na základě takové úvahy autora modelu vyřadím z dalšího update modelu? Pokud se Vám původní model nezdá, nic Vám nebrání postavit si model vlastní. Nakonec Vám nic jiného nezbude, protože jestli jste si ráčili všimnout, modeláři na základě těchto hádek a svévolného zasahování do jejich modelů postupně znechuceně odcházejí.

Tak teda po lopatě:
já přece nehodnotím kvality modelu 843, ale co má model společného se zvuky. Mě je při výrobě zvuků úplně jedno, jestli je to model 843 nebo třeba 750. Ale eng soubor musí být od 843. Takže jsem pořád nepochopil, proč a kvůli čemu jsem jako měl kontaktovat autora?? Do modelu přece nezasahuju.

Mám rozpracované i jiné zvuky pro vozidla, která v MSTS nejsou. To mám jako čekat, až někdo udělá model a pak teprve něco dělat?

Zbynek: ja netvrdim ze adresar zvuky sa chova inak ako adresar common.snd ... ale tvrdim, ze zvuky/183eng.sms a common.snd/183eng.sms sa nemusia chovat rovnako a vobec nemusia byt zamenitelne ... teda ze nie vzdy je mozne zmenit zvuky bez toho aby sa zmenili .eng alebo .wag subory a teda ked tvoj common.snd/183eng.sms zamenis za zvuky/183eng.sms, moze to pri inych vozidlach, na ktorych tvoj common.snd/183eng.sms pracoval vyborne, zacat robit podivne veci. A preto je to inde, aby sa zarucili ze zvuky urcene k upravenym chovaniam budu pouzivat iba upravene chovania ... pochopil? ... ale toto by sa asi naozaj lepsie preberalo pri pive ... a odvcera nan mozem ist uz aj oficialne ...

Ale stále všichni odbočujete od tématu. To je takový problém, když Jacek vydá nové zvuky, dát echo jistým lidem, jestli by nebyli ochotni pomoci přizpůsobit engy všech starších mašin, aby se to všude chovalo stejně? Nač potřebujeme mít dvě verze od stejného typu. Jedna bude mít zvuky nic moc a druhá bude vynikající. To nemohou být vynikající obě? Připadá mi to, že se chce někdo jen odlišit od ostatních a všem ukázat, "Já jsem ten lepší". Ale o tom MSTS není. Nikdo jste zde neuvedli jediný rozumný důvod, proč se nedržíte jednoho standartu a prosazujete jen kosmetické úpravy, které mají zásadní vliv na kompatibilitu. Mě také nebaví odpovídat na emaily, že někdo nemůže najít chybějící vozidlo do aktivity stažené z webu.
Nechcete ještě přejmenovat adresář Train simulator na Vlakový simulátor, složku Routes na Tratě s ě a budeme opravdu světoví.
Michal Tuček se opravdu několik večerů snažil s úpravami vyladěných vozů pro BP a zdejší reakce na jeho práci mu dnes totálně otrávila náladu a další práce od něj v nejbližší době nečekejte. Jinak jeho 26 upravených vozidel si můžete stáhnout z mých stránek a hlavně porovnat chování. Vedle odkazů je i popis úprav a změn, které Michal prováděl. Znovu opakuji, že je to perfektní Ppoollllova a Bobova práce. To se opravdu musíme jen hádat místo toho, abychom se nějak domluvili? Každý umíme něco, ale jeden bez druhého nejsme nic.

Zbyněk Šemora napsal:
... Každý umíme něco, ale jeden bez druhého nejsme nic.
Ten umí to a ten zas ono, a dohromady neumíme nic ... :wink:
PS: To len jemne parodujem ... nič v zlom, bez bočných úmyslov, len na vylepšenie nálady :wink:

Johnz, nevím jak ty, ale já v sndelok 183xxx.sms nemám, tak se nemá co vzájemně rušit. Je tam 181 a 184 .A i kdyby tam bylo 183, tak upravím chování komplet všech starších variant tak, aby to bylo s novými zvuky kompatibilní. Už mi rozumíš? Přece všechny 183 "vrčely" stejně, tak nepotřebuji mít několik variant zvuků. A pokud byly rozdíly, tak to určitě nebylo rozlišeno podle toho, jak se dohadujeme tady v MSTS.

Pokud nějaký autor chystá nový model a naváže se spolupráce, je to ideální případ - viz např. 810, na které se podílelo snad 7 lidí. Nebo zvuky "na zakázku" u 710.
U jiných dávno hotových modelů je to ale jinak. 843 dělal Stimpy (dnes už do MSTS nic nedělá), ale o chování skutečného vozu coby neželezničář moc nevěděl. Nemohl jsem po něm chtít, aby mi dodal pořádný eng. (a tehdy jsem mu psal) Já taky o 3D modelování nevím nic. Eng soubor vytvořil Ppoollll a dlouho jsme to testovali, ladili, než mohly vzniknout reálné zvuky, kabina

Zbyněk Šemora napsal:
Johnz, nevím jak ty, ale já v sndelok 183xxx.sms nemám, tak se nemá co vzájemně rušit. Je tam 181 a 184 .A i kdyby tam bylo 183, tak upravím chování komplet všech starších variant tak, aby to bylo s novými zvuky kompatibilní. Už mi rozumíš? Přece všechny 183 "vrčely" stejně, tak nepotřebuji mít několik variant zvuků. A pokud byly rozdíly, tak to určitě nebylo rozlišeno podle toho, jak se dohadujeme tady v MSTS.

183xxx.sms tam nemáte, protože jsem si vybral zrovna číslo 183 pro všechny řady 180, 181, 182 a 183, aby nebyla hromada stejných souborů lišících se jen názvy. Kompatibilní to bude tak na 90%. Ve starých verzích není verze pro postrk. Takže potom to nebude vrčet vůbec a vyskočí hláška o chybějícím sms.
Krom toho v tom upraveném balíku zvuků jsou i 2 nové zvuky houkaček, které se spouští pouze při stojícím vozidle (povolte brzdy úplně), takže pokud nové sms hodíte do starého balíku nebude to jaksi houkat.
U jiných upravených vozidel už to bude dělat kraviny úplně. Příkladně u 750 nespadne motor na volnoběh a bude pořád na 1. stupni, atd.

V každém případě umístění zvuků a kabin NEMÁ vliv na mise, takže o co vlastně jde? Nikdo nikoho přece nenutí - stáhněte si to a ne tamto.

JOHNZ napsal:
Zbyněk: A má to tu vypsivoať všetko ... 182.047 je to isté len v ružovom ...
Já bych navrhoval nic nevypisovat, protože maximálně 10% všech uživatelů je z tohoto moudrých a umí otevřít a doplnit eng soubor.
Dej sem odkaz zabalené složky Trains anebo přímo jen na eng soubor (ale tam může být problém, pokud někdo používá v názvech mezery, ale to není případ této lokomotivy) Po rozbalení se uživatelovi jen přepíšou původní engy.

Pánové klídek. S Michalem jsem se domluvil mimo tuto debatu bez jakýchkoliv problémů a velmi rychle. Oba jsme se navzájem pochopili k naší plné spokojenosti a není zapotřebí zde opět do jednoduché věci zamotávat tolik emocí.
A pokud by Zbyněk jasněji formuloval co míní tím velkým třeskem (v původním příspěvku to je dost nejasné a dá se to pochopit mnoha způsoby) tak tato emotivní debata nemusela dosáhnout takovéto zbytečné délky.
Takže když pár dnů vydržíte tak Zbyněk dostane od Michala vše potřebné a vozy šířené na DVD se budou chovat o hodně lépe.

Cituji sebe:
Až někdo komplet vše přejmenuje, tak se udělá velký třesk a přejde se kompletně na tento dohodnutý systém
Pavle, tohle jsem já napsal o velkém třesku. Co jsi z toho nepochopil? Co je na tom nejasného? Poslal snad Michal a já zveřejnil všechny vozy?
Tohle se dá pochopit jednoznačně, že až budu mít na stole komplet BPTrainset přeznačený dle sleziny, což ještě nikdo neudělal a asi jen tak neudělá. Proto se vyskytují vozy i jinak značené. Ale takto jsme se dohodli i na slezině.

Zbyňku

Tebou citovaná věta sama o sobě má sice jednoznačný obsah. Jenže v tom příspěvku není sama. Je tam ještě mnoho dalšího napsáno včetně odkazů na archivy jejichž obsah dává této větě zcela jiný význam (alespoň mně). A taktéž nechápu proč píšeš o "velkém třesku" obsahujícím změnu názvosloví když sám sebe o pár dnů později neguješ. Nebo to přesněji upřesňuješ - až někdy ale asi nikdy neboť .... podle předešlého příspěvku. Mně osobně je jasné že celý trainset nebude pojmenován podle jednotného systému nikdy. Na to je v současnosti již příliš rozsáhlý a variabilní. Proto jsem začal zveřejňovat to co mám hotové u vozů aby lidi měli alespoň nějaký užitek z mé práce a z práce dalších lidí. Taktéž bez tohoto postupného zveřejnění by asi někteří spolupracující jedinci moc dlouho nevydrželi. Nikdo nedělá rád věci jen do šuplíku s tím že možná někdy to pude ven mezi lidi. Neznám nikoho koho by nepotěšilo že jeho práce má význam i pro druhé. Bohužel díky určitým neshodám mezi námi dvěma a našim vzájemným přestřelkám zde ve fóru ztrácíme oba (a spousta dalších lidí) dost času psaním těchto příspěvků místo toho aby jsme ten čas strávili užitečnější čiností. V hospodě u stolu nad pivem by jsme se domluvili mnohem rychleji. A mimo jiné také jako vedlejší efekt těchto našich veřejných rozepří odrazujeme druhé.
A jen pro tvou informaci. Jak jsi pustil do éteru tu mou doměnku o tom, že není problém s počtem eng souborů v jednom adresáři ale že je ten problém v tom že je sdílena jedna textura mnoha modely - Bob si dal tu práci a zavrtal do s souborů a navodil si dotyčnou situaci. MSTS chodil. Bohužel to ale pro mne znamená že stále nevíme proč při určitých lokomotivách nahrnutých do jednoho adresáře MSTS padne. Tuto situaci dokáži opakovaně vyvolat. Jenže nevím co je její příčinou. Takže to znovu zopakuji - modely mašin rozházené do samostatných adresářů a MSTS nemá problém - proti tomu - shrnu tytéž modely do jednoho adresáře a MSTS se složí. Jestli někdo přijde na to v čem je jádro problému a jak se tomu vyhnout tak bude hrdinou.
Proto jsem nebyl rád že jsi zveřejnil jen moje dohady neověřené řádným otestováním sdělené tobě po telefonu jako fakta již ověřená zde v diskusi. Pro mně bude problém rozřešen ve prospěch tvého systému umístění mašin do jednoho adresáře pouze v případě že se mi podaří jednoznačně identifikovat příčinu toho proč se MSTS sesype. Zatím to nevím. V tomto okamžiku jen vím že se tomuto problému mohu vyhnout bohužel způsobem pro tebe dost těžko přijatelným a odporujícím závěrům první sleziny. A pokud bych nebral ohled na tvou práci a dohody na slezině tak bych měl na webu už půl roku zveřejněné některé mašiny a jejich počet by dnes nebyl zanedbatelný.
Mám pro tebe jeden návrh - pokud máš chuť se tím zabývat. Zkus si někdy v klidu odložit bokem všechny mašiny (pochopitelně i consisty a úkoly) ve svém trainsetu. Pak vytvoř jeden adresář do kterého všechny tyto odložené mašiny (ve svých původních adresářích funkční) nakopíruješ. Nasymuluješ tak stav mnoha modelů lokomotiv v jednom adresáři. Pak si napiš/vyrob jeden consist který bude obsahovat třeba i jen jednu mašinu a zkus si spustit MSTS. Zajímalo by mne zda ti MSTS naběhne. První projevy jsou v AE při nekorektním zobrazování náhledů na modely. Pak se porůznu projevují další problémy až to vyvrcholí tím že MSTS nejde vůbec spustit. Okamžitě telefonuje Billovi.

Pavle, tady se opravdu nedá pracovat. Ale opravdu ne. Stále meleš dokola to samé a já už Ti to vysvětloval 10x. Místo psaní románů zde , raději koukni na to brzdění osobních vozů, co jsi vyladil. Brzdí opravdu moc. Psal jsem Ti to tu včera, 31 vozový rychlík zastaví na 3 bary ze 100km/h asi na 400metrech, což je blbost, myslím si ,mělo by to být kolem 600m, ale vyzval jsem i Boba_57 krále rychlíků, ten by to mohl vědět přesně. Jak zastavoval s Duklou nebo Balt Orientem s 20ti kočáry. Nikdo zde na to nereagoval. To neber jako kritiku, ale jako postřeh uživatele. Jinak si Tvé práce vážím.
O značení se raději už bavit nebudeme, nemá to smysl.
PS.
Malé rýpnutí: Ale u vozů také používáš pro více variant jednu složku :)

Trainset/Uacs

Pro všechny uživatele msts.

JEDNOTNÝ TRAINSET (obsahuje i vozy od Ppooollla)

Hned na úvod uvádím,že je mi srdečně jedno jak na toto budou reagovat někteří jedinci.Takto vytvořená úprava má sloužit méně zdatným uživatelům msts a lidem,kterým chybí čas na neustálé úpravy aktivit.Jinak všechny dostupné aktivity mám již do tohoto systému přeznačeny a fungují bez potíží.V budoucnu není problém dohodnou s autory aktivit úpravu do tohoto značení před zvěřejněním.

Základem jsou společné složky.

cd_110,cd_230,cd_363,cd_742,cd_830,obb_1116,zssk_131

Problém ,který tu cituje a neustále do nekonečna opakuje Ppooolll ve smyslu,že msts kolabuje a podobné se mi nestal nikdy.Pokud vycházím z běžně dostupných modelů a variant většinou počet engů v adresářích nepřekročí číslo 40.

Jde o úpravu názvosloví souborů včetně úprav názvů textur.U osobních/nákladních vozů,které jsou ke stažení u Ppooollla je upraveno i chování.Věřím tomu,že se najdou uživatelé,kteří si trainset v této podobě v brzké době stáhnou a budou jej užívat v aktivitách.Taktéž věřím,že i tvůrci aktivit přistoupí k tomuto jenoduchému systému.

Vycházím z toho ,že z důvodu odstranění duplicity je nutné uvádět vždy značku vlastnické správy tj.ČD,ZSSK,ZSR,ZSCS,OBB a u mého sytému trainsetu je to řešeno malým písmenem.

Poté v zápisu eng,s a sd souboru je dle níže uvedeného příkladu řada loko s inventárním číslem bez kontrolní číslice.

cd_150015.eng(s a sd) textury: cd_150015a.ace,cd_150015b.ace

U el.loko i jiných trakcí se objevují vozidla v různých provozních stavech.V označení je každý provozní stav oddělen od inventárního čísla dalším podtržítkem a za nim se uvádí zkratkami tyto stavy:

cd_150015_noc.eng varianta ps - jízda na zadní sběrač - noční kabina
cd_150015_ps.eng varianta ps - jízda na přední sběrač
cd_150015_ps.eng varianta ps - jízda na přední sběrač – noční kabina
cd_150015_ms.eng(wag) varianta ms - mimo službu,nečinná

U pantografových jednotek je odlišné označení zadního vozu než je doposud zaužívané.Sice je možné použít i _bs(bez strojvedoucího),ale já považuji za vhodnější _z – jako zadní vůz.

cd_471015.eng přední vůz soupravy
cd_471015_z.eng varianta _z – řazený vzadu jako poslední v soupravě

cd_971015.eng přední vůz soupravy
cd_971015_z.eng varianta _z – řazený vzadu jako poslední v soupravě

U dieselů se objevují tyto stavy:

cd_742111.eng varianta přední delší kapotou vpřed
cd_742111_noc.eng varianta přední delší kapotou vpřed – noční kabina
cd_742111_rv.eng varianta zadní kratší kapotou vpřed
cd_742111_rvnoc.eng varianta zadní kratší kapotou vpřed – noční kabina
cd_742111_ms.eng varianta mimo službu,nečinná
cd_742111_pos.eng varianta postrk
cd_742111_por.eng varianta porucha

Totéž platí pro motorové lokomotivy.

U vozů je názvosloví trochu složitější.Pokud se třeba osobní vozy neliší nátěrem nebo jinými specialitami(graffiti),přistoupil jsem k tomu,že za označním řady je uvedeno inv.číslo pro odlišení.Opět jsou složky společné a taktéž systém názvů totožný jako u výše uvedených lokomotiv.

Příklad:

cd_BDs cd_BDs.s
cd_BDs.sd
cd_BDs.wag varianta bez pohledu cestujícího
cd_BDs_i.wag varianta s pohledem cestujícího

cd_BDs_z.s
cd_BDs_z.sd
cd_BDs_z.wag varianta bez pohledu cestujícího – zelený nátěr
cd_BDs_zi.wag varianta s pohledem cestujícího - zelený nátěr

cd_BDs_zgr.s
cd_Bds_zgr.sd
cd_BDs_zgr.wag varianta bez pohledu cestujícího – zel.nátěr+graffiti
cd_BDs_zgri.wag varianta s pohledem cestujícího - zel.nátěr +graffiti

Tam kde se vozy neliší ničím jiným než detaily jsou použita inv.čísla:

cd_Bc cd_Bc_040.s
cd_Bc_040.sd
cd_Bc_040.wag

cd_Bc_151.s
cd_Bc_151.sd
cd_Bc_151.wag

Textury jsou u označeny cd_Bc040a.ace, cd_Bc040b.ace, cd_Bc040c.ace
cd_Bc151a.ace, cd_Bc151b.ace, cd_Bc151b.ace

Samostatnou kapitolou jsou nákladní vozy,kde se místo provozního stavu uvádí při stejném nebo podobném nátěru inv.číslo,nebo pokud lze odlišit dle typu nákladu zkratka označení nákladu.

Příklad:

cd_Eas-u

cd_Easu_u.s
cd_Easu_u.sd
cd_Easu_u.wag varianta vůz ložený uhlím + zapojený
cd_Easu_ukon.wag varianta vůz ložený uhlím + koncový(koncovky)
cd_Easu_unez.wag varianta vůz ložený uhlím + nezapojený

cd_Easu_d.s
cd_Easu_d.sd
cd_Easu_d.wag varianta vůz ložený dřevem + zapojený
cd_Easu_dkon.wag varianta vůz ložený dřevem + koncový(koncovky)
cd_Easu_dnez.wag varianta vůz ložený dřevem + nezapojený

Odlišnosti tzv. freigtanim jsou označeny jako detail_Easua.s,detail_Easub.s a detail_Easuc.s

Příklad č.2.

cd_Zaes

cd_Zaes.s
cd_Zaes.sd
cd_Zaes_l.wag varianta vůz ložený + zapojený
cd_Zaes_lkon.wag varianta vůz ložený + koncový(koncovky)
cd_Zaes_lnez.wag varianta vůz ložený + nezapojený
cd_Zaes_p.wag varianta vůz prázdný + zapojený
cd_Zaes_pkon.wag varianta vůz prázdný + koncový(koncovky)
cd_Zaes_pnez.wag varianta vůz prázdný + nezapojený

Odlišnosti tzv. freigtanim jsou označeny jako detail_Zaesa.s,detail_Zaesb.s a detail_Zaesc.s

V tomto provedení je k dizpozici celý úpravený a dostupný trainset.Pokud bude někdo ochoten nabídnou webový prostor není problém,aby takto úpravený trainset byl zveřejněn s tím,že si vezmu na sebe i případné updaty podle novinek a nově vydaných modelů-samozřejmě podle dohody s autory modelů.

T.

Tohle je rozumná řeč. "Mám vše přeznačené, pak mám nárok přednést své návrhy".
Jelikož systém je dle dohod sleziny, tak nemám připomínek. Jen je to o tom, aby ostatní nemuseli stahovat giga dat, ale je nutné vydat nejprve update kompletního trainsetu BP, tak, aby se uživatelům updatovaly jen engy a wagy na stávající "s" soubory. Jinak by se download ze serveru kde by byly vozidla umístěny rovnal útoku virů. Také současně se zveřejněním Velkého Třesku je nutné opravit i consists všech dostupných aktivit.
Chce se to sejít, eventuelně něco doplnit, vyřadit, otestovat.
Důležitá připomínka. Standart musí být kompatibilní po celém světě, takže nastavení spřáhel jedině 30cm.
Jestli má někdo jinak sestavenou koncepci kompletního Trainsetu a dle hlasování zde asi ano, má právo ji předložit a vybere se vítězný model. Dle mne má šanci ten model, který vychází z dohod sleziny a tudíž update dá nejméně práce.
Ale jsem odpůrce unáhlených jednání, vše se musí nejprve ústně skonzultovat i s modeláři.
To je můj názor na věc.

Trainset

V mém případě je vše přizpůsobeno na 30 cm.Výhledově je možné u každé složky na případném downloadu vytvořit i variantu 80 cm.Vše je to jen optázkou dohody.

Úprava consist již existujích aktivit není problém.Otázka jednoho večera a to i za předpokladu řazení vlaků jak osobní tak i nákladní dopravy dle GVD.

S tím update eng a wag na stávající s soubory bych byl opatrný.V tuto chvíli je ve značení takový chaos,že bude jednodušší stáhnout vše včetně s a sd.Jedině tak to bude funkční.

T.

Je to vše o osobním jednání několika lidí i s autory modelů. Jedná se i o to, jak aktuální máš použité eng soubory v závislosti na použitých kabinách a zvucích. Dnes už to není jedno a mnohé engy jsou vyladěny na konkrétní kabinu a zvukový soubor. Když už někdo bude stahovat několik giga dat, aby tam nebyly chyby. Ohledně update engů, ne všude je chaos a většina trainsetu BP podle norem, byť starších už je a značení bez správy jenom číslem u ace souborů a s souborů funkčně nemůže vadit. (myslím jen rozšířený Trainset BP, nikoli kompletní) Duplicity vzniknout žádné nemohou, ty hlídá Conbuilder a dá se ihned reagovat a danou složku opravit. Zatím mám při nejpodrobnějším testu všude 0 chyb, tedy ani žádné duplicity.

Trainset

Zbyňku souhlasím s tím,že je to spíše o vyjednání záležitostí na úrovni osobního setkání,ale otázkou je kolik autorů modelů na takové setkání dostaneš a kolik autorů bude ochotno na tento systém přejít?V tomto smyslu stačí zmínit názory a postoje Taxe.Velmi si vážím jeho práce a přínosu pro msts,ale třeba on není jakýmkoliv změnám přístupný.

A k chaosu značení.
I v aktivitách BP ,ale i na stránkách Mirece jsou ke stažení různé aktivity.Od něj si stačí stáhnout soubor trainset.xls a tam teprve uvidíš jaký chaos vládne v označování vozidel.Pro příklad stačí 151001 a cd_151006,nebo CDAeel,Beer a podobné.

Přitom cd_151001,cd_151006,cd_Aeel,cd_Beer podle mne vypadá lépe.Nemám nic proti práci Mirece ohledně zveřejňování aktivit,naopak to je obrovský přínos,ale stačí se podívat na ten seznam.Každá loko i vůz má jinak značený eng/wag soubor.A o tom jak jsou někde značené s a sd soubory raději nediskutuji.

Co se týká aktuálnosti v souvislosti eng vs.cab a snd.Snažím se jít potichu s dobou,ale nevylučuji chybu.

T

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře