TRAINSET BP, připomínky, návrhy - archív #1

Vyhovuje mi Trainset BP ?

• Ano, vše mi funguje bez problémů

Hlasů: 23 57.5%
  • Souhlasím a jsem ochoten spolupracovat na dalším zdokonalení

Hlasů: 14 35.0%
  • Je mi lhostejný, vše si přeznačuji dle svého systému

Hlasů: 3 7.5%
  • Nevyhovuje, mám připravenu ke zveřejnění svou práci

Hlasů: 0 0.0%

• Hlasovalo členů
    40
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Zbyněk Šemora napsal:
Moment, ona už je nějaká EM475? Asi mi něco uniklo.
Zbyňku, neuniklo. Však jsem na ni dělal cab s mechanickým rychloměrem, dával jsi mi na ni ciferník - a s Knorr brzdiči .... ale není asi regulerně venku. Ale ani já ji nemám....

Právě dávám do instalace dohromady aktuální Trainset a mám jeden dotaz na uživatele.
Zda publikovat Trainset odděleně pro verzi 1.4 a pak dělat X update, nebo vše publikovat jako finál pro MSTS BIN s tím, že loko s neupravenými světly tam budou také.
Nové loko totiž vznikají výhradně pro MSTS BIN a instalace je pak zbytečně komplikovaná.
Ve verzi 1.4 už stejně nikdo nejezdí.
Hlavní důvod je i ten, protože bych musel opravovat jak staré engy, tak engy s úpravou světel pro bin. To samé kabiny. Je to zbytečná dvojí práce.
I Karel se mi ptal, jak to publikovat.
Já to vidím tak, že Trainset BP bude pro MSTS BIN aktuální verze. Vše bude rozděleno po složkách jako doposud. Jinak jednou za čas vydám 4MB balík s aktuálními změnami (aby jste nemuseli zbytečně stahovat celé kompletní modely) Tento balík nahradí Updatetrainset161.exe, který kvůli doplňovaným modelům by se zbytečně zvětšoval. Takto si stáhnete jen updatované soubory. Pokud bude někomu chybět nějaký model, tak si bude muset stáhnout celou složku s řadou.
Tento 4MB balík i napoví, která nová vozidla z BP Vám chybí.

Zbyněk Šemora napsal:
Martens napsal:
Pokud se nepletu, tak někde se fláká txt soubor od Ondry Janiše, kde jsou šablony všech možných typů brzdičů - kdysi jsem jej dostal od PPoolllla. Určitě by nebylo od věci jej zaktualizovat, doplnit Bobovým řešením trojcestného ventilu Knorr na přímočinné brzdě (poprvé aplikované na EM.475, okomentovat a dát to ven jako vzorník.

Pak není problém udělat Ctrl+C a V a přenést celou sekci do engu.Co vy na to?
Moment, ona už je nějaká EM475? Asi mi něco uniklo.
Jinak souhlas. Koukal jsem u Ondry, on používal BS2 s parametrem 85 (jediný rozdíl), ale u M240 jsem objevil to samé, co uvádím výše.
Zkrátka by to chtělo dělat vzorník všech brzdičů a to by se mělo brát jako norma. U BSE je všude:
Brake_Train ( 0 1 0.05 0.8
NumNotches ( 5
Notch ( 0 0 TrainBrakesControllerFullQuickReleaseStart )
Notch ( 0.4 0 TrainBrakesControllerReleaseStart )
Notch ( 0.6 0 TrainBrakesControllerApplyStart )
Notch ( 0.8 0 TrainBrakesControllerContinuousServiceStart )
Notch ( 0.99 0 TrainBrakesControllerEmergencyStart )
)
)
Se základní mojí 0.8
Jen u 350 to BOB_57 změnil na:
Brake_Train ( 0 1 0.05 0.5
NumNotches ( 5
Notch ( 0 0 TrainBrakesControllerFullQuickReleaseStart )
Notch ( 0.3 0 TrainBrakesControllerReleaseStart )
Notch ( 0.5 0 TrainBrakesControllerApplyStart )
Notch ( 0.7 0 TrainBrakesControllerContinuousServiceStart )
Notch ( 0.9 0 TrainBrakesControllerEmergencyStart )
)
)
Důvod mi vysvětlil na slezině. Na počítači DURON 600 to lépe funguje.
No tak to bylo zase trochu jinak. Heslo DURON 600 jsem ani náhodou nevyslovil. Padlo slovo DURON a to o PC tchána 750 v souvislosti s umístěním MSTS a zkrácením všech zbytečných dlouhých cest a desetinných míst na zbytečných místech. Tomu simulátoru je jedno, jestli má definovánu polohu 0,99 nebo 0,9, ale procesor při větším počtu desetinných míst musí počítat trochu více hodnot, aby se trefil akurát do správného výpočtu. Trvá mu to déle, zabere to strojový čas i prostředky - paměť. U nadupaného PC se to nepozná, u staré šunky už ano.
Tohle ale nemá nic společné s výchozí polohou ovladače, zda 0.8 nebo 0.6 či 0.0 !
Proč nastavuji BSE na polohu neutrální je nasnadě. Pro přechod z jedné kabiny do opačné. Zastavím, mírně přibrzdím vlakovou, přepnu se dozadu a i zde mám stejnou hodnotu tlaku. Takto jsou v reálu dělané soupravy s více brzdiči ( 131, 471,470,8171M,...). Při nastavení na Zbyňkovu hodnotu 0.8=brzdění to však po změně kabiny či po výchozím načtení začne ihned brzdit. Odpovídá to sice stavu lokomotiv s jedním brzdičem BSE při vypnutém spínači řízení, ale to by měl být zároveň jako výchozí i sběrač dole.
Aby se tedy zbytečně nedojilo brzdové potrubí, nastavuji neutrál a takto je to třeba i v reálu u brzdičů BS2 ( závěrná uzamykatelná poloha ). Pro přechod z jedné kabiny do druhé fíra taky pouze přibrzdí na max, ale nevypouští všechno, brzdič zavře a přejde.

Vzpomínaný "vzorový" pracovní soubor brzdičů s popiskami Ppoolllla a mými doplněními si Zbyněk na slezině ode mne překopíroval.
Jedná se však pouze o pracovní verzi k pochopení nastavení poloh, ale v žádném případě v něm nejsou dogmaticky zapsané striktní hodnoty 0.00 -...-1.0 pro jednotlivé polohy. Uvedené mezihodnoty jsou jen pro odlišení meziskoků - která poloha je v určitém pořadí za jinou polohou.
Zdaleka to však neobsahuje všechny možnosti a budou ještě určité či neurčité změny v závislosti na testování.
Výsledný vzorník by byl vydán až po spolehlivém prokázání funkčnosti předpokládaných parametrů.

Pro ostatní - zde citovaný soubůrek s parametry brzd je opravdu jen pracovní. Mnohé se od jeho sepsání drobně změnilo (některé hodnoty), něco se doplnilo (občas se přidá parametr) ale vždy je to závislé na tom co se zrovna ladí a jakou to má brzdu. A až doposud jsme rozhodně neprošli všechny typy brzdičů a neodložili to jako hotové a uzavřené. Takže prozatím není co zveřejňovat. Má to význam pouze pro lidi znalé jako orientační nápověda co s čím souvisí.

A k té výchozí poloze BSE - tady bych souhlasil s bob57_cz s tou neutrální polohou. Pokud si před přechodem na druhé stanoviště zabrzdím a pak vrátím brzdič do neutrálu tak se mi vlak nikam nerozjede - je zabržděn. Je to jen o správných návicích.

Nevím, sice je pěkné, že se MSTS čím dál tím víc blíží reálu, ale "vocaď, pocaď". Rozhodně se musí při přechodu na druhé stanoviště mírně přibrzdit, i kdyby se nechtělo. Ale jak zrealizovat, že fíra musí přestavit brzdič do zamykací polohy (čímž chca nechca zabrzdí), zamknout brzdič a vzít si klíček, přejít na druhou stranu, odemknout a přestavit brzdič do jízdní polohy. Kde vzít ten klíček ? :-).
Dělám si srandu, ale i ty "tvrdé" výměny názorů jsou plodné, výsledek stojí za ty "hádky".
Karel

ok1dnh napsal:
Nevím, .... Kde vzít ten klíček ? Karel
Nevím, jak jiní, ale ty jej máš v USB, předpokládám.
Já zase v práci nosím na krku mašli a na ní pověšený futrál a v obalu čipovou kartu. :D
( Kolik jsi zažil za své praxe mašin se zamykací BS2 ? Já měl v ruce víc těch, které to měly "natvrdo" odemčené bez klíčku.
No a Škoda N/O, Božič, Westing i BSE jsou bez zámku. ) Nebo tím chceš lehce naznačit, že pracuješ na animaci BS2 s otočným vyjímatelným klíčkem ? !

Naposled editoval moderátor:
Ale no tak Bobe, napsal jsem i, že si dělám srandu s tím klíčkem. Celé to moje plkání mělo spíše vyvolat ve čtenářích pocit, že i když se "hádáte", je to konstruktivní. Já být výrobcem MSTS či jeho následovníka, tak již se delší čas budu snažit získat zaměstnanecký poměr s mnoha autory naprosto perfektních úprav původního MSTS (záměrně nejmenuji z obavy, že bych někoho vynechal) z ČR.
Karel
P.S. A Bobe, pro příště si pamatuj v diskuzích s Petrem Šimralem, že šéf má vždy pravdu a pokud by neměl, tak platí bod číslo 1 :-) (nepitvej to).

ok1dnh napsal:
P.S. A Bobe, pro příště si pamatuj v diskuzích s Petrem Šimralem, že šéf má vždy pravdu a pokud by neměl, tak platí bod číslo 1 :-) (nepitvej to).
A tohle má být co ? Kdo je čí šéf ? A: Já jeho nebo B: on můj ? C: je správně. :idea:

Sem ti říkal nepitvej to. B je pravda (alespoň potencionální šéf je to, nebo mám jít do detailů, které jsem zaslechl a viděl ? Opět, nepitvej to :-). Snaha mít vždy poslední slovo a mít "vždy pravdu" nemusí být ta zlatá cesta).
Karel

ok1dnh napsal:
Sem ti říkal nepitvej to. B je pravda (alespoň potencionální šéf je to, nebo mám jít do detailů, které jsem zaslechl a viděl ? Opět, nepitvej to :-). Snaha mít vždy poslední slovo a mít "vždy pravdu" nemusí být ta zlatá cesta).Karel
" " Buď v klidu, zatím je to jen a pouze v teoretické rovině "akademické diskuze" bez jakýchkoliv oboustranných závazků. Tvoje závěry jsou naprosto předčasné a i zbytečné. Jestli si plácnem nebo plácnem , to už nechej na nás .

Naposled editoval moderátor:
Sem ti říkal nepitvej to :-). Já bych to nevytáhl na světlo boží, kdyby jsi si nenaběhl. Nepitvej to.
Karel

ok1dnh napsal:
Sem ti říkal nepitvej to :-). Já bych to nevytáhl na světlo boží, kdyby jsi si nenaběhl. Nepitvej to.Karel
Kde, co, jak ? Co furt prudíš ?! O co ti jde ? Oba tu budem za bl..e !

Ještě k BSE. Neřešili jsme toto u 350? Když začnu na mašině, která má brzdič v poloze TrainBrakesControllerApplyStart a budu na svahu, tak se mi sama rozjede. Žil jsem v domnění, že jsme se pak shodli na poloze TrainBrakesControllerContinuousServiceStart. Jak tak koukám, asi jsem se mýlil...
Jo a sběrač je nahoře dočasně kvůli zvukům.

Michal napsal:
Ještě k BSE. Neřešili jsme toto u 350? Když začnu na mašině, která má brzdič v poloze TrainBrakesControllerApplyStart a budu na svahu, tak se mi sama rozjede. Žil jsem v domnění, že jsme se pak shodli na poloze TrainBrakesControllerContinuousServiceStart. Jak tak koukám, asi jsem se mýlil...
Jo a sběrač je nahoře dočasně kvůli zvukům.
Díky Michale, že jsi mi to potvrdil. Nechtěl jsem Bobovi ani Ppoollllovi argumentovat Tvými citacemi. Stejný názor má i Roman Š, který nastavil 363 a já to takto už aplikoval všude. Proto jsem demokraticky rozhodl, že to už tak zůstane.

ok1dnh napsal:
Nevím, sice je pěkné, že se MSTS čím dál tím víc blíží reálu, ale "vocaď, pocaď". Rozhodně se musí při přechodu na druhé stanoviště mírně přibrzdit, i kdyby se nechtělo. Ale jak zrealizovat, že fíra musí přestavit brzdič do zamykací polohy (čímž chca nechca zabrzdí), zamknout brzdič a vzít si klíček, přejít na druhou stranu, odemknout a přestavit brzdič do jízdní polohy. Kde vzít ten klíček ? :-).
Dělám si srandu, ale i ty "tvrdé" výměny názorů jsou plodné, výsledek stojí za ty "hádky".
Karel
Podle mých zkušeností,kdy je vyladěný model a parametr WagonVelocity v rozšířené diagnostice pod F5 není větší než 0,00014m/s nemusí být vůbec vlaková brzda použita,stačí lokomotivní.Takto jsem nastavil nový model 114 od J.Skůry a při přechodu na druhou loko vůbec nemusíte na žádný brzdič ani sáhnout.Je to v nastavení na 80cm.

Zdravím,
možná budu trošku mimo "mísu",ale já si kdysi /Demovy.Duusovy.Jardovy a p.Janiše/ skiny strojů ZSSK 263,740 573 a 362 119 upravil tak,aby při startu aktivity brzdila jen přímočinná brzda lokomotivy /hodnota 50%/.Občas se mi totiž stalo,že když začínala aktivita na sklonu trati,vlak hráče se hned rozjel a bylo po "srandě" /viz.Michal/. :( S příchodem BINu bych už ale volil možnost zabrždění lokomotivy brzdou průběžnou /vlakovou/.Vždyť je přece jasně uvedeno,že přejít z jednoho stanoviště na druhé lze jen v případě použití této brzdy.Takže když mi začne aktivita s hláškou "Přejděte na druhé stanoviště a najeďte na soupravu ...",je jen dobře,že daný stroj má už z "výroby" nastaveno brždění brzdou průběžnou a nemusím tak s ní dodatečně manipulovat.Tak bych to viděl já,coby prostý uživatel česko-slovenského MSTS.Není tedy pro mne až tak důležité,zda je někde vepsána hodnota 0.6 či 0.8.Hlavní pro mne je,že lokomotiva při startu aktivity stojí a nehne s ní ani dvacetipromilové klesání a třicet ložených uhláků za zadkem. :lol: Možná jsem se v něčem nepřesně vyjádřil,ale snad se to dá pochopit. :wink:

David

David Hájek. Já si myslím, že to tak nastaveno mám. Mě u Bin 1,6 čerti brali, když jsem šel na druhé stanoviště a tam byla zatažena přídavná a vlaková ve švihu. Však si to můžete názorně vyzkoušet z mého update.

Projel jsem se s Energií od J Skůry v noci a otestoval jsem nastavení světel.Nevím jestli je to udělaný úmyslně,že na tlumená světla je osvíceno asi 10-20m pred mašinu.V reále není vidět skoro nic,ale říkám nevím jestli je to úmyslně,přece jenom se člověk líp strefuje do zastávek.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře