ČD 709

zde menší info o strojích 709

709 401
Vyroben jeden kus niní v Srbsku později v ČR ( asi v ČMKS )

(621 101)
Ve výrobě 1. serie ( 10 kousků ) pro Srbsko

709 501
Vyrobeno 39 kusů z toho 35 v ČR a SR a 1 kousek zapůjčen do USA ( kdo ví kde ji je konec :-) ) a pak pak se jedna objevila ve Švícarsku a Jugoslávii ( kde by se dnes mněly nacházet obě dvě )

Rozdíly oproti 709 401: Jiné zavěšení kol a jiná kabina ( kolmé skla ) a umístění světel

709 601
Vyroben jeden kousek a to v ČKD ( poslední lokomotiva ) dříve zapůjčená v Německu na testy. nyní je v Praze u MHD ( no u metra :-) kam se vrázila před mněsícem možná už dvěma )

Rozdíly oproti 709 401: Jiná kabina ( stejná nebo podobná 709 501 ) a umístění světel

709 701
Vyroben jeden kousek a je to vpodstatě předchůdce 709 401 ale asi nezdařilí nedočkala se a asi nedočká seriové výroby :-(

Rozdíly oproti 709 401: jiné zábradlí

( Samosebou jsou tam i jiné rozdíly ale toto jsou ty nejvíce byjící do očí .-) )

Jinak přestavbou z 708 by šly udělat všechny stroje ale asi by bylo lepší to postavit znova :-)

Vrbam napsal:
Rada 709 z CMKS ma podle me vyssi kapoty oproti r. 709 z CKD.

No nevím ono je možná vtom že kapota u 709 z CMKS je šikmá což u 709 CKD není. Tam je rovná kapota. Proto se ti zdá že je asi menší. ale kdo ví na 709 CMKS mám plánek na 709 CKD nemám tak nemůžu ověřit .-(

709

Protože mi to nedalo, zkoušel jsem najít něco o průmyslových lokomotivách řady 709 a je to docela zajímavé čtení - 709.5 vychází vpodstatě z řady 708 a až na drobnosti je shodná. Hlavní rozdíl je v použitém motoru (Mercedes). 709.6 opět vychází tvarově z řady 708, ale je vybavena asynchronními trakčními motory. 709.7 byla postavena v JLS na podvozku 709.5 a zcela nových kapot od ČMKS (motor Caterpillar). Takže pokud se to dá shrnout, v MSTS by šlo ze současné Vrbamovy 708ky bezbolestně přeskinovat 709.5 a 709.6 (za cenu drobných nepřesností ve vzhledu detailů). Ovšem lokomotivy 709.7 a současný Effishunter by bylo nutno vytvořit zcela znova. (Pokud nám LukasX svůj model neupraví) Vzhledem k tomu, že 709.7 byl postaven jeden prototyp a Effishunter se zřejmě na našich kolejích neobjeví, není to ale zase až tak atraktivní model. A jen tak mimochodem, chce se někomu udělat skin na Vrbamovu 708 ? Nebo je někdo ochoten či schopen nafotit třeba 709.5 z MUS nebo Unipetrolu ? Pokud bych měl alespoň částečně použitelné fotky, zkusil bych nějakou 709.5 naskinovat já.

Re: 709

Pikku napsal:
A jen tak mimochodem, chce se někomu udělat skin na Vrbamovu 708 ? Nebo je někdo ochoten či schopen nafotit třeba 709.5 z MUS nebo Unipetrolu ? Pokud bych měl alespoň částečně použitelné fotky, zkusil bych nějakou 709.5 naskinovat já.

neni problem dodat model dle prani zakaznika

Naposled editoval moderátor:

Pikku napsal:
Protože mi to nedalo, zkoušel jsem najít něco o průmyslových lokomotivách řady 709 a je to docela zajímavé čtení - 709.5 vychází vpodstatě z řady 708 a až na drobnosti je shodná. Hlavní rozdíl je v použitém motoru (Mercedes). 709.6 opět vychází tvarově z řady 708, ale je vybavena asynchronními trakčními motory. 709.7 byla postavena v JLS na podvozku 709.5 a zcela nových kapot od ČMKS (motor Caterpillar). Takže pokud se to dá shrnout, v MSTS by šlo ze současné Vrbamovy 708ky bezbolestně přeskinovat 709.5 a 709.6 (za cenu drobných nepřesností ve vzhledu detailů). Ovšem lokomotivy 709.7 a současný Effishunter by bylo nutno vytvořit zcela znova. (Pokud nám LukasX svůj model neupraví) Vzhledem k tomu, že 709.7 byl postaven jeden prototyp a Effishunter se zřejmě na našich kolejích neobjeví, není to ale zase až tak atraktivní model. A jen tak mimochodem, chce se někomu udělat skin na Vrbamovu 708 ? Nebo je někdo ochoten či schopen nafotit třeba 709.5 z MUS nebo Unipetrolu ? Pokud bych měl alespoň částečně použitelné fotky, zkusil bych nějakou 709.5 naskinovat já.

No šla by přeskinovat jen ta 709 6 :-) 709 5 má jiné zavěšení kol !!!! ( nahoře jsem to i psal ) všechny 709 mají kloubové zavěšení až na tu 709 5 ta má zavěšení kol jako 810 :-)
Jinak jak píšeš že vychází z řady 708 tak tam jsem jiného mínění ale kdo ví jak to nakonec je :-) ( podle mně jsou všechny 709 jiné konstrukce ( velice podobné .-)

LukasX napsal:
No šla by přeskinovat jen ta 709 6 :-) 709 5 má jiné zavěšení kol !!!! ( nahoře jsem to i psal ) všechny 709 mají kloubové zavěšení až na tu 709 5 ta má zavěšení kol jako 810 :-)
Jinak jak píšeš že vychází z řady 708 tak tam jsem jiného mínění ale kdo ví jak to nakonec je :-) ( podle mně jsou všechny 709 jiné konstrukce ( velice podobné .-)

Budíček!!!!!!!
Kecas kraviny rada 708 vychazi ze rady 709 a ne naopak :!: :!: :!:

Vrbam napsal:
LukasX napsal:

Budíček!!!!!!!

Jak píšu .... podle mně jsou.... takže vím že možná kecám kraviny ale já jsem hold tohoto mínění :-( a navíc konstrukce není jen vzhled je to všechno dohromady :-) morot, chlazení, ........

709

Nemáš tak úplně pravdu, LukasX. U první série řady 709 byly sice použity pro vedení dvojkolí ojničky, ale ty se pro velkou tuhost svislých pružin neosvědčily a u dalších seriových strojů se ČKD vrátila k vyzkoušenému zavěšení pomocí kyvných ramen. (Shodného provedení s řadou 708). Stejná kyvná ramena jsou i u lokomotivy 709.6 s asynchronními motory a jediného prototypu JLS. Fakt je, že plánek 709 ČKD toto nezohledňuje, na něm jsou jen dvojice svislých pružin, tzn. provedení první serie, ovšem fotografie hovoří jasně.

LukasX napsal:
Vrbam napsal:
LukasX napsal:

Budíček!!!!!!!

Jak píšu .... podle mně jsou.... takže vím že možná kecám kraviny ale já jsem hold tohoto mínění :-( a navíc konstrukce není jen vzhled je to všechno dohromady :-) morot, chlazení, ........

Nejdrive byla prumyslova rada 709 a z ni byla odvozena rada 708 pro ČD :!: :!:

709

Tak to jsem popletl, omlouvám se, nějak jsem automaticky předpokládal že nejdřív byla 708 a až potom 709. Ale vpodstatě se jedná o dvě shodné loko s jinými motory. Soukromé firmy prostě nebyly spokojeny s motory LIAZ a zvolily dražší, ale lepší pohonné jednotky. Další varianty řady 709 jsou jen variace na dané téma které vyvrcholilo v současný Effishunter, což je ale podle mě již úplně jiná loko než počátek 709.5.

Pikku napsal:
Nemáš tak úplně pravdu, LukasX. U první série řady 709 byly sice použity pro vedení dvojkolí ojničky, ale ty se pro velkou tuhost svislých pružin neosvědčily a u dalších seriových strojů se ČKD vrátila k vyzkoušenému zavěšení pomocí kyvných ramen. (Shodného provedení s řadou 708). Stejná kyvná ramena jsou i u lokomotivy 709.6 s asynchronními motory a jediného prototypu JLS. Fakt je, že plánek 709 ČKD toto nezohledňuje, na něm jsou jen dvojice svislých pružin, tzn. provedení první serie, ovšem fotografie hovoří jasně.

No já ti nevím ale řada 709 5 má do řady 514 má svislé pružiny pak už nevím takže možná že ta poslední série ( pátá ) má už kyvná ramena ale jak se koukám na webu tak řada 709 5xx -x je celkem zvláštní je vidět že se pořád vylepšovala a zdokonalovala :-). hold máme pravdu oba ale záleží o jaké sérii se budeme bavit :-)

Vrbam napsal:
Nejdrive byla prumyslova rada 709 a z ni byla odvozena rada 708 pro ČD :!: :!:

Hmm tak to je pro mně taky opravdu novinka :-) ( se musím přiznat že jsem to mněl taky naopak ) ale to nemnění nic na tom že každá 709 je jiná .-)

Jaka novina - u rady 740 a 742, byla taky drive 740 a u 704 take byla drive prumyslova verze pred ČSD.

709

No ono je pro nás, jako fanoušky MSTS důležité asi tohle - jak moc se liší lokomotiva 709.5 vzhledem od 708, kterou už v MSTS máme, jestli se dají (zřejmě na německých stránkách asi ano) sehnat rozumné soundy pro motor MTU a jestli někdo lokomotivu 709.5 nafotí tak, aby to bylo možno použít na textury. Obávám se že tato diskuse je neplodná právě proto, že fototextury prostě neseženeme. Lidi, je tu někdo kdo má kontakty na Unipetrol, MUS nebo Vítkovické železárny ? Měli bychom další lokomotivu v MSTS, byť jen vlečkovou průmyslovku.

Pripominam ze jedna je i ve Skode Plzen a obcas se zjevuje i na hlavnim nadrazi a asi tak jako vila za svitu mesice.
Parkrat jsem se ji pokousel nafotit, ale vzdycky se to nepovedlo z toho duvodu, ze pritahla prazdne vagony a hned zmizela ve Skodovce.

Pikku napsal:
No ono je pro nás, jako fanoušky MSTS důležité asi tohle - jak moc se liší lokomotiva 709.5 vzhledem od 708, kterou už v MSTS máme,

No záleží o jaké serii 709 5 se budem bavit :-) některé jsou odlišné dost a některé skoro totožné takže záleží jaká by to mněla být :-) takže možné by to bylo.

709

No znáš to LukasX - za málo peněz hodně muziky. Takže ideální by byla 709.5 co nejvíc podobná Vrbamově 708. Popřípadě by ses třeba mohl pokusit o převod tvojeho Effishunteru do MSTS.

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře