Rozruch kolem Pendolina

Re: SC

Miroslav Sárkány napsal:
Teraz som si to všimol, z čoho má to pendolino skriňu? S kartóna?

To je snad normální laminát. Běžně používaný.

Pendolino: Skrina je z hlinika, cela su sklolaminatove.

Miro: No ak si isiel na 350.003 tak by to mohlo mat aj ine priciny, ale to by si mal vediet ty najlepsie ...

Johnz:
Neviem, či čelo a ochranný pluh zo sklolaminátu je štastné riešenie, vidieť na fotkách ako to skončilo, ale nieje to môj obor, tak nebudem polemizovať.
A bola to 350 008 a ten zberač bol jednoducho zamrznutý, lebo EPV cvakal, vzduch bol pootváraný tak som zdvihol predný (na ktorom som prišiel) a s ním problém nebol, ale k Tvojmu príspevku to zapasovalo tak :)
bob57_cz:
Ono teraz som s tým mal problém, ale to som ju bral studenú z depa, už keď sa zohriala tak išla. O tom termostate, to mi vraveli aj kolegovci, ale ja som letmo a naše peršingy sú v takom stave, že na každom by som musel vykonať takéto zásahy a zaprvé ani tú mašinu dak dokonale neovládam a zadruhé na to by tam mala byť dielňa, ale to je kapitola sama o sebe.

Miroslav Sárkány napsal:
vykonať takéto zásahy a zaprvé ani tú mašinu dak dokonale neovládam a zadruhé na to by tam mala byť dielňa, ale to je kapitola sama o sebe.

U nás tomu říkáme DO-DO, DOdělej DOma, když se nikdo jiný nepostará... :)

Keď som mal turnusovku 263 006, tak by som ešte nad takým niečím uvažoval (asi iba uvažoval), ale teraz keď som za túru na šiestich mašinách, tak som rád, že z nej zlezem a nie ešte, aby som rozmýšlal, akú rekonštrukciu na nej spravím.

Měli by na čumáky bimbadel dávat záchytné koše a na káždé zastávce je pa vyklápět,to by tam toho bylo :lol:

bob57_cz napsal:
Miroslav Sárkány napsal:
A bola to 350 008 a ten zberač bol jednoducho zamrznutý, lebo EPV cvakal, vzduch bol pootváraný tak som zdvihol predný (na ktorom som prišiel) a s ním problém nebol, ale k Tvojmu príspevku to zapasovalo tak :)
¨
To už se teď na mašiny nedávají při mrazech "alkoholici"?
Za mých časů to byla základní nutnost - nádoba s lihem na vstupu filtru sání kompresoru. A nezamrzalo potom nic.
Už sa to nerobí, ale pamätám si, keď som sa ešte vozieval s otcom, vtedy sem jazdili maďarské V63, párkrát ma nato zobral a dvakrát zabrzdil a povolil brzdu a smiali sme sa, že budeme zachvílu opitý.

Kua, ČD tie Pendolína riadne "zlobia", ale s tým vrátením výrobcovi to bude ťažké, nakoľko pokiaľ viem boli vyrobené s úpravami špeciálne pre České dráhy, takže výrobcovi by boli na dve veci... Na vlaky.net je na túto tému dobrá glosa: Vraj sú tieto vlaky iba "demoverziou" t.j. doba platnosti vypršala a teraz je koniec - toto vraj koluje medzi českými štrekármi. No neviem...

Tak už nám umřelo i poslední bimbadlo.....dneska ráno ve stanici Krasíkov.....

Naposled editoval moderátor:
Martens napsal:
Tak už nám umřelo i poslední bimbadlo.....dneska ráno ve stanici Krasíkov.....

Čest a sláva padlejm.

Martens.. oprav si link v podpisu... :)

Pinda

Mam takový tušení, že příde doba, kdy se nebudeme posmívat těm co "ještě" nejeli Pendolinem, ale budeme obdivovat ty, co "ještě" jeli Pendolinem.

Já nevím, ale samotný exministr dopravy Petr Moose, nebo jak se jmenuje, říkal, že ať ČD koupí jakoukoliv soupravu podobnou rychlovlakům TGV, stejně budou mít problém k vůli trakčnímu napájení. Jsem laik a nevím jak se to říká správně, ale na některých tratí je jiné napětí, a navíc bývalý exministr ještě řekl, že české tratě mají východoevropskou normu narozdíl od norem běžných v Západní Evropě. A bývalý šéf ČD Emanuel Šíp řekl, že pro ČR je to příliš luxus na to mít rychlovlaky pendolino, když už dneska běžné lokomotivy 350, 150, nebo rychlíky EC a IC krásně zvládnou rychlost 160 km/h a dokáži nahradit rychlovlaky Pendolino. Nejhorší, je že bývalý management podepsal pro ČR nevýhodnou smlouvu a tak italové se nám smějí. Tak jako jiné nevýhodné kontrakty ( dálnice D 47, stíhačky Gripen a teď Pendolino) a za nějakých x let se dočtu, že vláda podepsala nevýhodnou smlouvu s automobilkou Huyndai v Nošovicích.

Co mám na to říci, je to na vztek. Když jsem sledoval v sobotu film Mission Imposible a viděl jsem tam rychlovlak TGV, který jel z Londýna do Paříže tak jsem si říkal, co by asi dělali francouzi, kdyby si též koupili Pendolina a nasadily by je na trati v úseku Paříž - Marseille kde jsou obrovské vzdálenosti, protože Paříž leží na severu Francie a Marseille leží na francouzské riviéře. To by francouzi s tím Pendolinem někde trčeli u Toulouse a do Marseille by se nedopravili.

Ale četl jsem kritiku jednoho zástupce za KSČM, který mimo jiné pracoval na železnici a ten řekl pro MFDnes i to, že ČR žádné rychlovlaky nepotřebuje, jelikož jsme malá země, kdybychom byly velké země srovnatelé s Francii, Německem nebo Polskem, tak by ty rychlovlaky měli smysl, ale jelikož na českých tratí se smí jezdit jen max. 160 km/h, a když to zvládnou současné vlaky EC, IC tak nač potřebujem rychlovlaky ? Navíc rychlovlaky jsou většinou konstruované na rychlost vyšších než 200 km/h. Rychlovlaky TGV dokonce až 350 km/h. A pro české tratě by to byl velký nevýhodný business, když nemůžou využít plnou rychlost.

Já ikdyž nefandím komunistům s ním musím víc než souhlasit.

Me osobně na celé té kauze vadí, že se musím v rychlících s příplatkem za 1. třídu kodrcat starýma Y-lonama... :(
Občas je to teda o nervy... Když, nejde vypnout topení, nejde zapnout topení, jinak se ovlivní celá souprava... Nebo bouchaj dveře od kupé... Je fakt, že se cestuje většinou ve skoro prázdném vagonu, ale i tak...

Za tu cenu bychom měli vozový park jak víno. Klimatizované osobní vagony na tratích třeba Ostrava-Olomouc-Brno apod.

A lokomotivy? Copak už to neumíme? Kam se poděla česká značka ČKD, Škoda? :roll:

Kde jen se stala chyba? :twisted:

Pokud někdo kupujete časopis Týden, tak si ho kupte, a neprohloupíte. Ve včerejším vydání časopisu Týden tam píšou a rozebírají velký problém ČD na fotce dokonce je vidět, jak výpravčí obsluhuje poloautomatické zařízení ještě vybudované za dob Rakouska - Uherska. Toto zabezpečení snad ještě mají hradlaři ( teda signalisti na Stavědlech ). Tedy stiskne páku a začne kroutit klikou. Jednou jsem byl na hradle jako na exkurzi. A nebo ovládání vyhybek. Zatímco na Západě to dělá počítač, u nás musí hradlař používat páku. A pokud nemáte dobré bicepsy, tak tu páku nepřestavíte. Jednou jsem to zkoušel na hradle, zrovna nic nejelo a tak jsem zkoušel přehodit vyhybku a šlo to fakt ztuha. Jinak ty černé vyhybky přehazuje posunovač a ty na třené na žluto dělá hradlař nebo výpravčí.Máme tak zastaralý vozový park, že když opravujeme porouchanou lokomotivu, tak musíme jinou lokomotivu rozebrat abychom měli na náhradní součástky, tak to si stěžují železničáři v časopise Týden. A dokonce tam kritizuji zmodernizované panťáky v úseku Kolín - Praha ( naše oblíbená žabotlama ). Schválně si to přečtěte. Stojí to za to. Hned se vám v krví ztrojnásobí hladina adrenalinu. A nejhorší je to, že když chce vláda privatizovat ČD jako celek nějakému silnému zahraničnímu zájemci ( Asi jako když privatizovali Telecom firmě Telefonica ) například se spekuluje o tom, že by německé dráhy či TGV koupili ČD, ale proti privatizaci se bohužel neustále staví odborářský šéf Dušek. Takže je tam v tom lobby. Přitom kdyby to zprivatizovali, tak ten zahraniční vlastník do toho investuje víc miliard než vláda. A pokud chceme zmodernizovat vozový park, tak do toho musíme nalít přes 30 mld korun. Což vláda na to nemá peníze. Sice zahraniční vlastník bude zdražovat jízdné ale na druhé straně se dočkáme kvalitnějšího vozového parku. V německu a ve Francii je pro Čechy šíleně drahé jízdné, ale za ten komfort to stojí. U nás je nehorázně drahé jízdné a přitom některé vlaky jezdí jako v 60. letech.

AndrewM

Jiří napsal:
Pokud někdo kupujete časopis Týden, tak si ho kupte, a neprohloupíte. Ve včerejším vydání časopisu Týden tam píšou a rozebírají velký problém ČD na fotce dokonce je vidět, jak výpravčí obsluhuje poloautomatické zařízení ještě vybudované za dob Rakouska - Uherska. Toto zabezpečení snad ještě mají hradlaři ( teda signalisti na Stavědlech ). Tedy stiskne páku a začne kroutit klikou. Jednou jsem byl na hradle jako na exkurzi. A nebo ovládání vyhybek. Zatímco na Západě to dělá počítač, u nás musí hradlař používat páku. A pokud nemáte dobré bicepsy, tak tu páku nepřestavíte. Jednou jsem to zkoušel na hradle, zrovna nic nejelo a tak jsem zkoušel přehodit vyhybku a šlo to fakt ztuha. Jinak ty černé vyhybky přehazuje posunovač a ty na třené na žluto dělá hradlař nebo výpravčí.Máme tak zastaralý vozový park, že když opravujeme porouchanou lokomotivu, tak musíme jinou lokomotivu rozebrat abychom měli na náhradní součástky, tak to si stěžují železničáři v časopise Týden. A dokonce tam kritizuji zmodernizované panťáky v úseku Kolín - Praha ( naše oblíbená žabotlama ). Schválně si to přečtěte. Stojí to za to. Hned se vám v krví ztrojnásobí hladina adrenalinu. A nejhorší je to, že když chce vláda privatizovat ČD jako celek nějakému silnému zahraničnímu zájemci ( Asi jako když privatizovali Telecom firmě Telefonica ) například se spekuluje o tom, že by německé dráhy či TGV koupili ČD, ale proti privatizaci se bohužel neustále staví odborářský šéf Dušek. Takže je tam v tom lobby. Přitom kdyby to zprivatizovali, tak ten zahraniční vlastník do toho investuje víc miliard než vláda. A pokud chceme zmodernizovat vozový park, tak do toho musíme nalít přes 30 mld korun. Což vláda na to nemá peníze. Sice zahraniční vlastník bude zdražovat jízdné ale na druhé straně se dočkáme kvalitnějšího vozového parku. V německu a ve Francii je pro Čechy šíleně drahé jízdné, ale za ten komfort to stojí. U nás je nehorázně drahé jízdné a přitom některé vlaky jezdí jako v 60. letech.

Jiri, Tyden jsem cetl. Je to tuctovy clanek, neresi hloubku problemu. S klasikem bych rekl, ze objevili novy svetadil, doslovne Ameriku :-)

To je vše hezké, Týden jsem nečetl, ale na dráze sloužíval a vlakem jezdím.
Cestující "dobytek", který se vlaky nižžší kategorie přepravuje si moderní vozy nezaslouží. Posprejované sedačky, každé okno poškrábané, na záchodech na 471 vykradené nerezové mísy, za mých let na dráze omladina jedoucí z diskoték vyhazovala sedačky z oken, ničily sítě
na zavazadla, loupali umakart ze stěn a ze záchodků kradli kromě zářivek i vstupní dveře, nazvali jsme to "záchod kabriolet".
Ohledně Franz Josef zabezpečení jsme na tom myslím lépe než v Rakousku. Nevím jak současně, ale něco jako autoblok jsem tam neviděl a co se týká rychlostí, také žádná sláva. Je to hold dáno geografickou polohou.
Je pravda, že postavit mechanické návěstidlo za mrazu je někdy problém, ale když se zařízení udržuje, tak to funguje také. Bylo to vidět na pražských drahách a například Choceň - Týniště. To byla trať jak ze škatulky a mechanické předvěsti se stavěly i v zimě. Za to Praha - Benešov, první sníh a všechny mechanické předvěsti byly zásadně na výstrahu, protože nebylo síly, která by s pákou dokázala hnout. Sám jsem si to vyzkoušel, odbočka Záběhlice, předvěst výstraha a na oddíle rameno sice mírně nahoru, ale červené světlo. Tak jsem doběhl na hradlo, bába tvrdila, že to lepší nejde. Párkrát jsem zahýbal s pákou nahoru a dolu, sice žádná sláva, ale rameno návěstidla už bylo výš, a hlavně se podařilo přepnout lampu, která svítila téměř zeleně. Trochu červené tam ještě zůstalo. Hold je to i o údržbě. Jenomže se šetří na dělníkách a ne v kancelářích. Podle toho to tak vypadá.

Ono je to pěkná nostalgie, já to chápu. Ale právě proto, že jsem byl ve Francii, v Německu, tak když to porovnávám z ČR, tak naše železnice je sto let za opicemi. A co se týče čistoty vlaků, to já souhlasím, za to mohou cestující. A co se týče sprejerů, já bych jim dal alternativní tresty. Například uklízet město nebo pracovat u technických služeb jako trest. Ale v řadě zemí si dokáži ohlídat sprejery a všude pokud mají peníze instalují nějaké skryté kamery. A nebo když je souprava někde odstavená tak ji hlídají strážnici či nějaké gorily ( tedy ostraha ). A to že se šetří na dělnících je smutné. Nejprve by se mělo propouštět v administrativě. Jinak pokud chceme být rovnoprávnými členy Evropské unie, tak s tou železnici musíme něco udělat. Je to hanba. Vždyť i na tehdejší poměry za rakouska uherska jsme měli prvotřídní železnici. Ale dneska je na tom Rakousko mnohem líp než my. Já jen bohužel musím slintat, když vidím jak krásné vlaky pěkné soupravy jezdí do horských oblastech Rakouska nebo ve Švýcarsku.

A co se týče technického vybavení, tak už v 60. letech ve Francii jezdily rychlovlaky TGV, však jsem viděl pár filmů s J. Belmondem. Jenže u nás jezdily vlaky na páru. Moje mamka si pamatuje, že ještě v 70. letech na některých tratích jezdily parní lokomotivy. A ve Francii už překonávaly velké vzdálenosti rychlovlakama. O Japonsku, Jižní Koreji už ani nemluvím, tam jezdí rychlovlaky na elektromagnetickém polštáři. Čili pokud mám srovnávat vozový park ČR a Rakouska, to je to samý jako srovnávat vozový park Severní Koreje a Jižní Koreje.

bob57_cz napsal:
V čem máme oproti zápaďákům navrch - to je LVZ !

LVZ ako máme my, nemá nikto ani na západe, ani na východe, ani na záchode. MIREL VZ1 je jasné víťaztvo rodinkárstva nad zdravým rozumom. VZ, na ktoré musím dávať pozor ja, je na dve veci. A vždy, keď sa vymyslí nejaký nový software do neho, tak je to ešte horšie. V knihe príhod nie je dvojstrana, v ktorej by nebol zápis o zastavení vlaku MIRELom. Som zvedavý dokedy toto vydrží, ale asi dlho (bohužial).

Back
Nahoře