Práca s koľajivom v Route Editore

PuDr. Matějko napsal:
Ale teď nevím jak dál, nevím jaký typ kolejiva potřebuji položit na levou stranu, aby to pěkně navazovalo. Jaký typ s souboru mám položit ?

Dej tam A1tPnt10dl50rLftMnl_Div.s a dvaktát zmáčkni "T" .. až pak ji oklepni..

Tak jsem se trošku naučil instalovat vyhybkové tratě, alespoň podle obrázku číslo 3.
Narazil jsem na jednu chybu, a po každé mě to posílá k Billovi, mám svoji zkušební trať zazálohovanou a když myší kliknu na vyhybkovou trať, za učelem smazání viz obrázek číslo 1, zmrzne mi MSTS a pak mne to pošle k Billovi jedná se o vyhybkovou kolej pod názvem A1t3WayPnt10dMnl.s. Když jsem dělal dvojkolejnou trať, tak mne nenapadlo, že existuje víc druhu vyhýbkových kolejí a tak jsem nainstaloval tento typ, jenže pak jsem objevil vyhybku pod názvem A1tScissorPnt10dRgtMnl.s a teď potřebuji smazat ty vyhybky kde je název Way a nahradit je tou vyhybkou Scissor. Pak jsem přišel na to, po dlouhém pátrání a doufání, že koleje mohu zarovnat kolejivem A1t30mStrt.s nebo A1t10mStrt.s viz obrázek číslo 2

Jak to provést ? Jak tu vyhybku z označením Way smazat ?

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://pchjongjang.php5.cz/A1t3WayPnt10dMnl.s.jpg Obrázek 1
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://pchjongjang.php5.cz/A1t30mStrt.s.jpg Obrázek 2

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://pchjongjang.php5.cz/A1tScissorPnt10dRgtMnl.s.jpg Obrázek 3

PuDr. Matějko napsal:
Tak jsem se trošku naučil instalovat vyhybkové tratě, ......
...... a když myší kliknu na vyhybkovou trať, za učelem smazání viz obrázek číslo 1, zmrzne mi MSTS a pak mne to pošle k Billovi jedná se o vyhybkovou kolej pod názvem A1t3WayPnt10dMnl.s.

Tak to nevim proč to zamrzne ,tento typ jsem ještě nikdy nepoužil do žádné tvorby a co vim ,ani snad žádná současná ("česká") trať..

Pro mazání v editoru slouží "delete" ,ale to ten objekt musíš mít označený ! .. Pokud Ti to zamrzne právě při pokusu o označení takového objektu ,nezbývá něž se pokusit ten objekt najít ve složce ,myslím že ........, "world".. Poté objekt smazat a editor nechat načíst s obnovou databáze..

Takhle jsem to alespoň zkoušel já a občas se to i myslím podařilo..

Z pozdravem ,ocelot24

ocelot24 napsal:
PuDr. Matějko napsal:
Tak jsem se trošku naučil instalovat vyhybkové tratě, ......
...... a když myší kliknu na vyhybkovou trať, za učelem smazání viz obrázek číslo 1, zmrzne mi MSTS a pak mne to pošle k Billovi jedná se o vyhybkovou kolej pod názvem A1t3WayPnt10dMnl.s.

Tak to nevim proč to zamrzne ,tento typ jsem ještě nikdy nepoužil do žádné tvorby a co vim ,ani snad žádná současná ("česká") trať..

Pro mazání v editoru slouží "delete" ,ale to ten objekt musíš mít označený ! .. Pokud Ti to zamrzne právě při pokusu o označení takového objektu ,nezbývá něž se pokusit ten objekt najít ve složce ,myslím že ........, "world".. Poté objekt smazat a editor nechat načíst s obnovou databáze..

Takhle jsem to alespoň zkoušel já a občas se to i myslím podařilo..

Z pozdravem ,ocelot24

Přesně tak, kurzorem myší najedu na požadovanou vyhybku, daný úsek mi zčervená, pak stisknu pravé tl. myši, pak to zatuhne, a po chvilce mne to pošle k Billovi.
Zkusím obnovu databáze a tu fintu s tou složkou World, jinak si myslím, že není co zkazit, požadovanou cvičnou trať,( kde se učím od základu jako totální začátečník stavět tratě nejlépe fiktivní ) mám vypálenou na DVD+RW, takže je to O.K.

PuDr. Matějko napsal:
....myší najedu na požadovanou vyhybku, daný úsek mi zčervená, pak stisknu pravé tl. myši, pak to zatuhne, ....

Nebo až to bude červený ,klikni levým tl.na myši..

Naposled editoval moderátor:
ocelot24 napsal:
PuDr. Matějko napsal:
....myší najedu na požadovanou vyhybku, daný úsek mi zčervená, pak stisknu pravé tl. myši, pak to zatuhne, ....

Nebo až to bude červený ,klikni levým tl.na myši..

Tak to nepomáhá, ani obnova datábáze ani kliknutím levým tl. na myši, tak nevím v čem je problém.

Naposled editoval moderátor:
Tak to nepomáhá, ani obnova datábáze ani kliknutím levým tl. na myši, tak nevím v čem je problém.[/quote]

Myslím, že problém bude přímo v tomto modelu. Když jsem stavěl trať a použil tuto výhybku, stalo se mi úplně to samé, co zde popisuješ. Řešení asi neexistuje - možná ji nahradit jinou výhybkou, ne tak náročnou.

Vlado napsal:
No a z toho pro všechny ostatní vyplývá, že tuto výhybku již nikdy nepoužívat. Je tak??? :wink:

Z toho spíš vyplývá otázka typu :

Proč ta vyhýbka je vůbec v global složce ?? ..

Jinak ,textovou formou je výměna "špatné" vyhýbky možná ,avšak tento typ opravy jsem už zde navrhoval..
Pudr.Matějka však odpověď "co a jak přesně" vyzkoušel nedodal..

"Divil bych se ,že by tento typ opravy nezabral a tuto "špatnou" vyhýbku nadobro neodstranil"..

Z pozdravem ,ocelot24

Ocelot: Naprikald pre to ze ju tam dali ... za to čo je v XTracks my nezodpovedáme ... my tu máme BPTracks a ten šlape celý ...

Tak,tak, já používám Xtracks, ale jelikož mám asi dvě zálohy, a chce to klid a nohy v teple, tak jsem přišel na jednu fintu, v adresáři World jsem soubor s příponou W asocioval s programem Wordpad a označil jsem si do bloku tuto informaci, kde je ta vyhybka Way

TrackObj (
UiD ( 12 )
SectionIdx ( 39896 )
Elevation ( 0 )
JNodePosn ( -5905 12153 573.343 1 -589.583 )
CollideFlags ( 583 )
FileName ( A1t3WayPnt10dMnl.s )
StaticFlags ( 00200180 )
Position ( 573.344 1 -589.583 )
QDirection ( 0 -0.712637 0 0.701533 )
VDbId ( 4294967294 )

Po zmazání této informace a načtení tratě v editoru, to bylo sice vidět, že je tam mezera, avšak simulátor to pořád bere jako vyhybku, tak jsem tedy smazal celý soubor TDB, tuto operaci jsem dělal dnes ve 3 hodiny ráno,a jelikož už jsem byl ospalý, tak přesně do detailu neřeknu, jak který postup jsem požil, po smazání souboru s příponou TDB, se mi trať na četla, dokázal jsem tu vyhybku smazat a nahradit novým kolejivem, pak jsem obnovil ze zálohy world, i TDB a je zajímavé, že po tomto zásahu vznikla neviditelná vyhybka, která tam pořád je s tím názvem WAY, avšak hráč vidí, pouze rovné kolejivo. Když jsem startoval vlak, a přehodil vyhybku, tak vlak se dostal na druhou kolej po tzv. neviditelné vyhybce.
Tedy fyzicky ta vyhybka tam pořád je, ale strojvedoucí ji neuvidí. Během dne se pokusím vytvořit screenshoty.

Ještě by mne zajímalo, jak se dají vytvořit screenshoty, v aktivity editoru ? Když chci vyfotit označení trasové cesty ?

Když začínáte, proč si instalujete složitý Xtracks. Je tam tolik položek, že se v tom vyzná pouze velmi zkušený a pokročilý stavitel. Začněte se standartním kolejivem, až jej budete mít v malíčku, tak přejděte na kolejivo BP, (pro krátkou trasu z Prahy do Bratislavy plně vyhovuje) stále je to tam přehledné a každá kolejnička se dá v menu bleskově najít. Pokud stavíte nějakou super trať, např. z Kotěhůlek do Vladivostoku, kde potřebujete komplet Xtracks, tak taková práce zase není pro začátečníky.
To je vše, co bych k tomuto tématu mohle říct.

PuDr. Matějko napsal:
Tak,tak, já používám Xtracks, ale jelikož mám asi dvě zálohy, a chce to klid a nohy v teple, tak jsem přišel na jednu fintu, v adresáři World jsem soubor s příponou W asocioval s programem Wordpad a označil jsem si do bloku tuto informaci, kde je ta vyhybka Way

TrackObj (
UiD ( 12 )
SectionIdx ( 39896 )
Elevation ( 0 )
JNodePosn ( -5905 12153 573.343 1 -589.583 )
CollideFlags ( 583 )
FileName ( A1t3WayPnt10dMnl.s )
StaticFlags ( 00200180 )
Position ( 573.344 1 -589.583 )
QDirection ( 0 -0.712637 0 0.701533 )
VDbId ( 4294967294 )

Po zmazání této informace a načtení tratě v editoru, to bylo sice vidět, že je tam mezera, avšak simulátor to pořád bere jako vyhybku, tak jsem tedy smazal celý soubor TDB, tuto operaci jsem dělal dnes ve 3 hodiny ráno,a jelikož už jsem byl ospalý, tak přesně do detailu neřeknu, jak který postup jsem požil, po smazání souboru s příponou TDB, se mi trať na četla, dokázal jsem tu vyhybku smazat a nahradit novým kolejivem, pak jsem obnovil ze zálohy world, i TDB a je zajímavé, že po tomto zásahu vznikla neviditelná vyhybka, která tam pořád je s tím názvem WAY, avšak hráč vidí, pouze rovné kolejivo. Když jsem startoval vlak, a přehodil vyhybku, tak vlak se dostal na druhou kolej po tzv. neviditelné vyhybce.
Tedy fyzicky ta vyhybka tam pořád je, ale strojvedoucí ji neuvidí. Během dne se pokusím vytvořit screenshoty.

Ještě by mne zajímalo, jak se dají vytvořit screenshoty, v aktivity editoru ? Když chci vyfotit označení trasové cesty ?

Tak screenshoty jsou na světě, a tak to vypadá, když se stavitel vrtá do souboru v adresáři World a maže soubor " nějakáfiktivnitrať.tdb" s příponou TDB
Taky to může vypadat jako havárie databáze

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://pchjongjang.php5.cz/File_01.jpg
Vidíte ty modré linky ? Tam je totiž ta nevidtelná vyhybka s označením WAY.
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://pchjongjang.php5.cz/File_02.jpg

Opět modrá linka či kolmice, jak se to správně řekne, která ukazuje na neviditelnou vyhybku. Totéž se týká i té červené linky.

Zbyněk Šemora napsal:
Když začínáte, proč si instalujete složitý Xtracks. Je tam tolik položek, že se v tom vyzná pouze velmi zkušený a pokročilý stavitel. Začněte se standartním kolejivem, až jej budete mít v malíčku, tak přejděte na kolejivo BP, (pro krátkou trasu z Prahy do Bratislavy plně vyhovuje) stále je to tam přehledné a každá kolejnička se dá v menu bleskově najít. Pokud stavíte nějakou super trať, např. z Kotěhůlek do Vladivostoku, kde potřebujete komplet Xtracks, tak taková práce zase není pro začátečníky.
To je vše, co bych k tomuto tématu mohle říct.

Ale kde najdu to standartní kolejivo ? Co je součástí instalace MSTS ? Já mám několik instalací MSTS a má zazálohovaný originální Global ( od Billa Gatese), takže je toto myšleno jako standartní kolejivo ?

Jenže teď mám rozestavěnou trať a kdybych vrátil původní global, tak to na mne bude ten Editor tratě křičet, že mu tam něco chybí apod. Už je asi pozdě, ale není problém stavět současně dvě a více tratí.
Teď už mám postavenou trať na jednom velkém modrém čtverci, že zbývají objekty, a postavit peróny, to bude asi hodně náročné a taky trošku upravit terén, aby to nebyla nějaká placka.

Mám dotaz, jakou metodou stavitel tratě pojmenovává zastávky ? Například v Explorer Route, když jedu a zmáčknu klávesu F6 a blížím se do stanice např. Pečky, tak tam vidím modré linky a nahoře nápis Pečky, či vlečka apod. Jak se to tam nastavuje ?
A taky jak se v Editoru tratě nastavuje, aby uživatel nemohl v aktivitách jen tak přehazovat vyhybky, aby to bylo na pevno ?
Díky za další rady. Teď mám vygenerovaný další velký čtverec,( další křížek v Geometry Route v jednom malém čtverečku pozn. aut.) a jdu pokračovat dál.

Bude to fiktivní,scifi,fake trať, ještě nemám název tratě, tak jsem to pojmenoval jako DEMOROUTE a co se týče názvy zastávek a stanic, tak to budu muset hodně vymýšlet, už mám připravené názvy zastávek podle filmů a seriálů.
Budou tam zastávky jako : Bradavice ( viz Harry Potter), Hobittín ( viz Pán prstenů), Mordorov ( PánPrstenů), Rohanov ( pánprstenů), Helmův žleb ( pán prstenů), Sauronov, a jména dalších zastávek vycucávám z palce.
Když jsem řekl, že to bude scifi, neočekávejte, že pojedete do nebe či tak nějak, ale uvažuji, že tu trať nasměruji jako by do sklepa, udělám hloubku zářezu a to tak, aby hloubka nebyla -65 m ale - 1 km,tak jak se definuje vodní hladina co se týče výšky, tam to nechám zachované, uvidím ještě co s tím udělám.

PuDr. Matějko napsal:
Ale kde najdu to standartní kolejivo ? Co je součástí instalace MSTS ? Já mám několik instalací MSTS a má zazálohovaný originální Global ( od Billa Gatese), takže je toto myšleno jako standartní kolejivo ?

Mám dotaz, jakou metodou stavitel tratě pojmenovává zastávky ?

A taky jak se v Editoru tratě nastavuje, aby uživatel nemohl v aktivitách jen tak přehazovat vyhybky, aby to bylo na pevno ?

Standartní "Global" ,je na CD Train Simulator.. "Global" s kolejivem BP ,najdeš jedině v trati BP.. A u xTracks záleží na požadované verzi..

To ,že tam zůstala neviditelná vyhýbka "way" ,je asi pro nedodržení postupu.. Je mi divné ,kdyby po smazání kolejiva ve složce "World" a následném načtení tratě s "obnovou databáze" vyhýbka "way" stále byla umístěna i jako neviditelná.. Jinak souhlasím se Zbyňkovým názorem ,že začátečník se má nejdříve seznámit s kolejivem "standartního typu" ,tedy toho ,co se nachází na instalačním cd simulátoru.. Jednotlivé typy kolejí se tam dají lépe najít a i umístění není tak složité.. Pokud stavěnou trasou je fiktivní cvičná trať ,je to i ideální.. Zda pak přejde na kolejivo BP či xTracks ,záleží čistě na něm..

Zastávky pojmenuješ takto: na kolej přidáš "platform" z myslím že "interaktivní objekt" a poté klikneš na jeden hrot té zelené čáry pravým tlačítkem u myšky.. Objeví se Ti celé "menu" pro osobní stanice.. Tedy název stanice ,název nástupiště ,jestli se vystupuje na pravo či na levo ,kolik minut a vteřin má vlak stát ve stanici a počet nastupujících cestujících.. Volba nastavení při vytváření úkolů je tam také..

Pevné vyhýbky uděláš tak ,že ve stanicích používáš vyhýbky automatické.. tedy na konci bez manuální.. Směr pak jde udávat pouze při vytváření dopravní cesty (paths) v AE..

Z pozdravem ,ocelot24

Screeny výše: V takovém stadiu je nejrychlejší oprava, celou trať smazat a ze zálohy nahrát poslední verzi a vše znovu postavit, pokud záloha není, tak vygenerovat zelenou louku a začít od píky, ale už zodpovědně.

Zbyněk Šemora napsal:
Screeny výše: V takovém stadiu je nejrychlejší oprava, celou trať smazat a ze zálohy nahrát poslední verzi a vše znovu postavit, pokud záloha není, tak vygenerovat zelenou louku a začít od píky, ale už zodpovědně.

Již se tak stalo a vrátil jsem zpět dříve zálohovaný soubor w.bk jsem přejmenoval na .w a původní soubor .w jsem přejmenoval na .wav.

PuDr. Matějko napsal:
Zbyněk Šemora napsal:

Již se tak stalo a vrátil jsem zpět dříve zálohovaný soubor w.bk jsem přejmenoval na .w a původní soubor .w jsem přejmenoval na .wav.
To nepomůže, protože tato porucha se nezapisuje do W , ale do databáze tratě. Ve W je pouze objekt a na obrázku nebyl. Vše celou složku DELETE a nahrát zálohu celé trati, kde je vše OK.

Back
Nahoře