Křižování vlaků

JiříkTK napsal:
Dan i já jsme už takové pokusy udělali. Dan na JZD a já na Dvoukolejce, jen jsou to skoro dva roky (kolize Tatra 141 a M262) a tak to vyšumnělo do ztracena.
Ahoj Jirko.
Nevyšumělo, v aktivitě Pracovní den pro JZD je situace, kdy na přejezdu stojí chcíplá Tatra a pokud fíra nezastaví konec.:D Jenže jsem aktivitu nestihnul ještě opravit, v nové verzi tratě jsou staré aktivity nefunkční a mě se do toho nějako nechtělo, budu to muset napravit. Pochůzkář jde kolem vlaku v Albrechticích u Č. Těšína v aktivitě historického vlaku.
Dan

Dan J. napsal:
.... v nové verzi tratě jsou staré aktivity nefunkční a mě se do toho nějako nechtělo, budu to muset napravit. ....
Oj, oj a tak jsem se snažil s ničím nepohnout. Tak toufejme, že budou nefunkční jen některé.

JiříkTK napsal:
Dan J. napsal:
.... v nové verzi tratě jsou staré aktivity nefunkční a mě se do toho nějako nechtělo, budu to muset napravit. ....
Oj, oj a tak jsem se snažil s ničím nepohnout. Tak toufejme, že budou nefunkční jen některé.
Ahoj, všechny aktivity končící, či začínající v Rudníku jsou mimo provoz. Takže 2 díly tuším jedou, je to způsobeno překopávkou tratě 1435 mm, ale o nic nejde, jen musím malinko popozněnit scénář a upravit traffic, ale za tu úpravu s pohraničím to stojí.;)
Dan

Dobrý den, chtěl jsem zeptat jak udělat aby v aktivitě se mi vykřižovaly dva vlaky mě se totiž děje, že v chlumci nad cidlinou přijede metuje od hradce ale protijedoucí R 951 skončí u návěstidla před stůj a dál se nehne.

Chci se zepat, dělám aktivitu. Přijedu do stanice a má mě předjíždět vlak, bohužel, ale vždy stojí u vjezdového návěstidla odkud jsem přijel a nic. Vlak stojí u vjezdu. Pak jsem to tedy nadefinoval tak, že jsem trafik dal kousek za vjezd. Protože je to 2 kolejná trať, že mám jet po nesprávné koleji. Čekám na vykřížění s opačného směru, aby vlak jel z 1. koleje na 2. a já jel dejmetomu ze stanice z 3 koleje na tu 1 traťovou, odkud přijel, ale ješte předemnou musí odjet ten trafik co my předjížděl. Dělal jsem vše možné dal jsem na svoji trasu a trasu trafiku, který mě předjíždel servis2, trasa byla krátká tak jsem tam dal otočný bod a schválně jsem nastavil dlouhý čas vyčkávání sobě dejmetomu 300 sekund a trafiku co my má předjíždět 250 a u obou mám rychlost v procentech 1. A vjíždějící trafik z počného směru dám aby vjížděl za 1 minutu, bohužel stojí u vjezdu co dělám špatně.

Nedostatek nových aktivit mě donutil naučit se dělat s editorem a začít tvořit něco vlastního.
Jako první by to snad mol být Nexák z Břeclavi do Hory.
Bohužel problém se objevil velmi brzo. V Podivíně má hráče předjet Strela. Servis blokuje tak jak má, zmizí až po teoretickém odjezdu strely, ale bohužel traffic vlak zůstane stát na úrovni odjezdového návěstidla. Kde by mohla být chyba?

Základní problém v takovémto případě bývá konec trasy trafficu. Nestačí ho dát pouze někam za stanici. Obecně platí že jeho trasa by měla pokračovat minimálně do příští větší stanice a tam být ukončena těsně před odjezdovým návěstidlem. Také jeho začátek by měl být na trase vlaku hráče ještě ve chvíly než vlak hráče je odstaven na vedlejší kolej. Tím si většinou zabere hned trasu a jede bez problémů. Ale MSTS si holt někdy postaví hlavu a pak je to metoda pokus-omyl.

Tommy66 napsal:
Základní problém v takovémto případě bývá konec trasy trafficu. Nestačí ho dát pouze někam za stanici. Obecně platí že jeho trasa by měla pokračovat minimálně do příští větší stanice a tam být ukončena těsně před odjezdovým návěstidlem. Také jeho začátek by měl být na trase vlaku hráče ještě ve chvíly než vlak hráče je odstaven na vedlejší kolej. Tím si většinou zabere hned trasu a jede bez problémů. Ale MSTS si holt někdy postaví hlavu a pak je to metoda pokus-omyl.

Díky. Vyzkouším. Platí to samé i při křížení trasy hráče trafficem?
Např v Hodoníně odjíždím ze sudých kolejí na Holíč tzn. že přejedu přes obě TK na Břeclav a Rohatec, ale ještě před tím po přímých má projet R a náklad. Jenže R zůstane na odjezdu a náklad na vjezdu. (odjezdové návěstidlo hráče je samozřejmě blokováno)

Obecně platí že trasa hráče má přednost. Pokud křižuješ trasy jiných vlaků je třeba aby měly svoji trasu zabranou daleko dřív než si ji zabere hráč. Ono i když je návěstidlo blokováno servisem tak trasa je postavena. Tady je několik možností. Buď mít oba vlaky trafficu nastartovány ještě před začátkem vlastního hráče ( tím by už měly trasu zabranou a tedy přednost ) a stály by někde "za rohem" na vyčkavacím bodě nebo do trasy hráče vložit těsně za sebou dva RB - někdy to MSTS "sežere" :D Jako zaručený recept funguje že vlak hráče zastaví a kousek couvne ( tím zblbneš MSTS protože tvoje trasa vede najednou na opačnou stranu ) a MSTS uvolní trasy trafficu. Jediný problém potom je jak to zdůvodnit :D

Tommy66 napsal:
Obecně platí že trasa hráče má přednost. Pokud křižuješ trasy jiných vlaků je třeba aby měly svoji trasu zabranou daleko dřív než si ji zabere hráč. Ono i když je návěstidlo blokováno servisem tak trasa je postavena.

Pokud bys někdy pořádně sledoval provoz v AE tak bys viděl že si jakýkoliv vlak zabírá trasu na 2-3 oddíly před sebou. Takže nepiš takové blbosti jako že je trasa blokována hráčem i když má před sebou servis.
Ono je to jen o tom mít ten servis nasazen dostatečně včas a jeho trasa nesmí vést do vyhybek. Musí končit před nima. Pak bude blokováno jak návěstidlo za servisem tak i zabírání trasy hráčem a projedou trafiky tak jak maj. Tam ale platí ta podmínka že musej k příslušnému zhlaví normálně dojet aby došlo k běžnému obsazování trasy (oddílů) před vlakem a pak projedou bez problémů. Celé se to dá vysledovat v AE.

Ppoollll napsal:
Tommy66 napsal:
Obecně platí že trasa hráče má přednost. Pokud křižuješ trasy jiných vlaků je třeba aby měly svoji trasu zabranou daleko dřív než si ji zabere hráč. Ono i když je návěstidlo blokováno servisem tak trasa je postavena.

Pokud bys někdy pořádně sledoval provoz v AE tak bys viděl že si jakýkoliv vlak zabírá trasu na 2-3 oddíly před sebou. Takže nepiš takové blbosti jako že je trasa blokována hráčem i když má před sebou servis.
Ono je to jen o tom mít ten servis nasazen dostatečně včas a jeho trasa nesmí vést do vyhybek. Musí končit před nima. Pak bude blokováno jak návěstidlo za servisem tak i zabírání trasy hráčem a projedou trafiky tak jak maj. Tam ale platí ta podmínka že musej k příslušnému zhlaví normálně dojet aby došlo k běžnému obsazování trasy (oddílů) před vlakem a pak projedou bez problémů. Celé se to dá vysledovat v AE.

Ale to je přesně to co jsem popsal. I když bude trasa hráče blokovaná servisem a traffic ještě nebude nasazený, zabere si vlak hráče trasu. Takže traffic musí být nastartovaný v takové chvíli aby si trasu dokázal zablokovat sám. V protisměru daleko dřív než si hráč zabere svůj oddíl, ve stejném směru ve chvíly kdy vlak hráče je přestaven na vedlejší kolej a blokován servisem (ale ani v tomto případě to vždy neklapne). O nastavení servisu jsem se nerozepisoval protože věřím že jak nastavit jeho trasu je základ.
Ale zrovna s tebou se o tvorbě aktivit nechci přít protože to co umím jsi mě z velké části naučil ty

Naposled editoval moderátor:
Ppoollll napsal:
Ono je to jen o tom mít ten servis nasazen dostatečně včas a jeho trasa nesmí vést do vyhybek. Musí končit před nima.

Ne tys popsal něco jiného. Ty nasazuješ podle tvého popisu servis už v době kdy je trasa hráče již zabrána a blokována. A to je pozdě a patová situace je již neodvratná.
A nepředpokládej u začátečníků v aktivitách že už něco znaj. Počítej bždy s totální neznalostí takže pokud se pokusíš něco vysvětlit tak to musí být zcela jednoznačné a kompletní s jediným předpokladem - dotyčný neví nic a ty seš zlatý podnos.
Jo a trasa hráče má přednost jen při zabírání oddílů ale to platí jen v rámci těch několika oddílů před hráčem a nikoliv celé trasy.
bždy = vždy

Naposled editoval moderátor:
Ppoollll napsal:
Ppoollll napsal:
Ono je to jen o tom mít ten servis nasazen dostatečně včas a jeho trasa nesmí vést do vyhybek. Musí končit před nima.

Ne tys popsal něco jiného. Ty nasazuješ podle tvého popisu servis už v době kdy je trasa hráče již zabrána a blokována. A to je pozdě a patová situace je již neodvratná.
A nepředpokládej u začátečníků v aktivitách že už něco znaj. Počítej bždy s totální neznalostí takže pokud se pokusíš něco vysvětlit tak to musí být zcela jednoznačné a kompletní s jediným předpokladem - dotyčný neví nic a ty seš zlatý podnos.

Aha. Takže špatně popsané. Jednoznačný výklad mojí tvorby. Servis já osobně nasazuji cca 10-20 minut před příjezdem hráče před blokované návěstidlo. Traffic nasazuji v okamžiku kdy to provoz dovoluje aby si zabral svojí trasu správně. Mám to teď dobře? ;)

Ano.
Ještě malá drobnost. Pokud nasadím servis těsně za odjezdovým návěstidlem a před vyhybkou ho reverzuji a pak teprve umístím vyčkávací bod tak to funguje na 100%. Má to ale občas jeden problém - málo místa mezi návěstidlem a první výhybkou. V takových případech lze vyjet se servisem a jeho reverzmím bodem až na vyhybku ale v žádném případě nesmí trasa servisu křižovat trasu trafiku.

Ppoollll napsal:
Ano.
Ještě malá drobnost. Pokud nasadím servis těsně za odjezdovým návěstidlem a před vyhybkou ho reverzuji a pak teprve umístím vyčkávací bod tak to funguje na 100%. Má to ale občas jeden problém - málo místa mezi návěstidlem a první výhybkou. V takových případech lze vyjet se servisem a jeho reverzmím bodem až na vyhybku ale v žádném případě nesmí trasa servisu křižovat trasu trafiku.

Tady bych si dovolil s tebou nesouhlasit.
1, já nastavuji vyčkávací bod ještě před bod obratu ( už se mi stalo že opačně servis nefungoval )
2, Vyjetí servisem přes výhybku většinou znamenalo že servis nefungoval správně - jízdu přes výhybku zásadně odmítám!

Můj postup je tento :
1, Nastavení trasy přesně od začátku blokovaného návěstidla směrem k výhybce.
2, Nastavení vyčkávacího bodu
3, Nastavení bodu obratu ihned za vyčkávací bod
4, Ukončení trasy servisu těsně za začátkem jeho trasy
5, Nastavení rychlosti servisu - počáteční rychlost - 1
koncová rychlost - 1
rychlost jízdy - 5

Toto je nastavení které používám a osvědčilo se mi. Netvrdím že je to jediné řešení.

Ještě bych dodal že jsou tratě a místa na nich že například osazení servisu za odjezdové návěstidlo znamená že už na vjezdovém se objeví stůj! A tato situace se například poté musí řešit tím že se servis přesunuje až za další návěstidlo na trase a teprve po zastavení vlaku se dává další před odjezdové. Ale to už jsou detaily.

Máš pravdu v tom že toto nemá jedno jediné řešení. Zrovna tato situace má více způsobů řešení a v tom s tebou souhlasím. Je už pak jen na konkrétním autorovi co se mu podaří rozchodit a co se mu osvědčí. Podstatné je aby on sám věděl co a proč dělá a fungovalo mu to. A ne jen jemu ale i ostatním lidem.
Jinak jsem byl zvědavej kdy doplníš i ty rychlosti k servisům. Záměrně jsem je vynechával a čekal jestli to zde popíšeme opravdu komplet a jak je vidět stalo se. ;-)

Jsem rád jestli jsme se spolu shodly. Pokud ano tak si myslím že i to nastavení rychlosti servisů by se mělo objevit v tvém návodu. Já osobně si myslím že pro začátečníky je vynikající a poskytne jim základní informace které potřebují pro začátek tvorby. Bohužel MSTS je občas obrovská alchymie.
Jinak nezapomenu na to jak jsi měl učil sestavení první nákladní aktivity která sice nikdy nebyla vydána ale naučila mne všem důležitým základům. Děkuji:salut:

Ano podle návodu od Ppolla jsem se řídil, ale ty serisy jsou posány trochu letecky. (Tím netvrdím že návod je špatný).
Ještě bych se vrátil k tomu mému Hodonínu.
Aktivita začíná že hráč stojí s loko na břeclavském zhlaví na koleji která odbočuje kamsi doprava, vyjede za vyhýbky, revers, najede na sopravu a pak odjezd přes celé zhlaví na Holíč. No a zatímco dělá brzdu chci aby od Břécu pojelo Pn a od Písku R. Jak jsem tak vyšpekuloval tak přes servis2 se dá přejet? To znamená že mám nasadit servis2 ještě před tím než hráč projede trasu po které jede servis2?

Back
Nahoře