Historické motorové vozy 1918 - 1945

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Tax
  • Datum začátku Datum začátku
Info pre testerov: Na Carlosov podnet som upravil osvetlenie podľa poslednej verzie hurvínka, takže už snáď konečnú podobu si môžete stiahnuť z linku, ktorý máte v poslednej SZ.

Miran napsal:
... spousty "takymodelářů", "takystavitelů" a jiných "takyodborníků", kteří se nejprve běží vytahovat na kdejaké fórum co všechno v horizontu několika hodin, nejdéle dnů pro MSTS udělaji a jaká to bude díra do světa ...

Keďže Miran v jednej z debát spomína tých "takymodelářů", ktorí robia dieru do sveta, ukážem, čo u jedného z nich ( je to také šedivé, plešaté a pupkaté čudo, čo si hovorí Tax ) v PC práve rastie. Termín dokončenia neznámy, možno Vianoce 2010, 2011 či 2012. :D

Toto je výzva pre množstvá "takykabinářů" - bez reálnej kabíny to stráca navzdory všetkým snom, žiadostiam či túžbam zmysel.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://xtrain.alsat.sk/work/dmu/preview_f.jpg

Ako "takykabinář", by som rád cab na takúto potvoru spravil, ale to by musel niekto nafotiť. Keď už nič iné, tak aspoň kvázi statický cab, kde by boli animované iba nejaké budíky.

Michale, tahle "takykabina" bude docela oříšek, protože pult a všechny ovladače a budíky máš po levé (pravé) ruce a navíc tak, že při normálním pohledu vpřed je nemáš vůbec v zorném poli a před sebou jen rychloměr. Takže opět se tady nabízí řešení statické kabiny a nebo totální fake s tím, že bude i totálně animovaný.

Hezkýýýýýýýýýýýýýýýýý, tak teď jsem málem spadnul ze židle. Jinak Martensi, takto řešenou kabinu, jak popisuješ má parní vůz ČSD M113. Pohled do boku a pokud chceš koukat na trať, tak musíš dát šipku tuším doleva, to už nevím, aktivitu s ním jsem dělal před půl rokem.:D Ale zpět k věžáku, on je někde muzejní, ale u nás v okolí Ostravy to není, takže kdyby byl někdo z okolí, kde je disponován, tak by mohl udělat foto. I na Vagon web, nějaké fotky jsou, ale ty jsou asi nepoužitelné.
S pozdravem Dan.

Ahoj,
pokud vím, "vežák" má být 25.9. v Olomouci. Pokud se tam dostanu, mohl bych snad nějaké fotky spáchat.

Shodou náhod jsem se dostal na ASPčko a tam jsou taky veškeré budíky a ovládací prvky umístěny "kolmo" na osu koleje a zapřemýšlel jsem nad tím, jak stvořit takový cab. Je to jednoduché, nafotit pult a natočit ho tak, jak je to v reále a pokud chci vidět dopředu, nebo dozadu, tak stlačím šipku. Fíra když něco chce, tak se taky musí otočit. Problém ovšem nastane v případě, že rychloměr vidím i při pohledu vpřed, jak tu někdo podotkl. No nevím nevím jak se s tím kabináři poperete, ale vzhledem k tomu, že máme něco jako F5, tak by to nemusel být problém. vyřešit, jak jsem popisoval. Nemá cenu si z toho dělat těžkou hlavu.

Jen kdyby všechny pupkaté a šedivé divné věci byly jako Tax ... ;-) ... Taxi

Naposled editoval moderátor:
To Hynďa, Dan.J a spol.:

Tento vežiak celkom určite na deň železnice 25.9. v Holomóci nebude, pretože predloha tohoto konkrétneho modelu sa nachádza v zakonzervovanom ( rozumej dezolátnom ) stave u ktoréhosi veteránklubu kdesi v Křimově. kukni sem. Jediné, čo k tomuto modelu možno obkukať na zachovanom muzeálnom vežiaku M120.417 je poloha fíru voči nápisom P a Z

Čo sa reálnej kabíny týka, bude to musieť byť polovičné fake, pretože zo snímok kabíny je jasné, že fíra nemá v zornom poli prakticky nič. Takže jediné možné riešenie je takéto: Front pohľad je orientovaný na pravú stranu vozu a tam budú naspodku v nejakom výreze budíky a ovládacie prvky, šípka vľavo bude pohľad vpred a šípka vpravo bude pohľad vzad - alebo naopak - to sa ešte dohodneme. Tak či tak tými oknami nie je vidieť nič, teda nič čo sa budíkov týka, takže jazda bude naozaj ako v reále - fíra vidí dopredu tak, že kuká bokom cez "čelné" okno a keď chce vidieť nejaké budíky, musí narovnať hlavu a kukať popod bočné okno. Kua, to je chudák fíra celý čas jazdy vytočený do niektorej strany a to doslova, ani ho nikto nemusí dostať do vývrtky :D

Hmm, koukám, že co člověk to názor - je to sice pěkné, že bude front vpravu a levý nebo pravý pohled bude před či za vůz, ale ..... ruku na srdce - kdo z vás, než začne brzdit či jakkoliv manipulovat s ovladači, se nejdříve přepne do "front" pohledu, aby viděl na budíky a pak začne brzdit bez toho, aby neviděl na trať? V tomhle případě si myslím, že jakkoliv krásné animace budou u tohoto typu kabiny na nic a postačí opravdu jen ten rozhýbaný rychloměr..... příjde mi to jako kdyby někdo bazíroval na detailních částech modelu, které nikdy nebudou v simulátoru vidět....

Martens napsal:
Hmm, koukám, že co člověk to názor ...

Martine, na cab pre M120.4 máme čas, preberieme to na najbližšom stretnutí, tuším si spomínal, že sa tam predbežne chystáš, s Nebulusom to preberiem osobne v BA a myslím, že sa k nejakému rozumnému výsledku dohrabeme, najmä ak je celkom pravdepodobné, že vežových motorákov bude časom viacero druhov :cool:
A včil dosť rečí a hurá do práce, pokiaľ ma zas neprejde chuť :P

Tax napsal:
To Hynďa, Dan.J a spol.:

Tento vežiak celkom určite na deň železnice 25.9. v Holomóci nebude, pretože predloha tohoto konkrétneho modelu sa nachádza v zakonzervovanom ( rozumej dezolátnom ) stave u ktoréhosi veteránklubu kdesi v Křimově. kukni sem. .............
Ahoj Taxi.
No vida, ten vrak vozu by taky nebyl od věci, zase by bylo kde stavět vozy sešlé věkem do šturců v aktivitách. Co ty na to?:D
Dan

Věžák byl v Olomouci i 18.9., nafotil jsem něco z interiéru, ale nevím, jestli se to bude nějak hodit.

Něco málo jsem v Olomouci na M120.4 nafotil. Nejsem ale "takykabinář", spíše "takyskinař", takže jediné, co jsem během zhruba hodinky zvládl, je pokusit se o alfu (uznávám, stojí za prd) a pro zkouknutí v simulátoru tímto nahradit front MUVky. (Proto taktéž neberte ohled na posazení kabiny na kolejích:-)
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t499750_cabvezak.jpg[/URL]

Nicméně, pokud toto někdo považuje za použitelné (myslím tím kvalitu fotografie...) není problém zaslat dokumentaci (je nafocen ještě druhý pohled plus nějaké výhledy šikmo, na budíky a podobně) a hurá, statický cab je v možnosti. Zda bude i uskutečněn, je na jiných, protože rovnou se přiznávám, že hrnout se do nové věci, což je pro mě tvorba kabin, není v mých preferencích a navíc jsem vytížen odlišnou (nejen skinařskou) činností.

Zde náhled na foto z druhé strany, pouze zmenšeno:
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://sklad.obrazku.cz/t499770_vezakorig.jpg[/URL]

Ahoj,
fotky stanoviště mám taky (dokonce bez té vypálené střechy), něco bych z toho snad dal dohromady, pokud je zájem.

Tak vežiak je jakž takž hotový, teda až na zopár drobných detailov.

9ee438673b8f3029ef62b4d307190c66.jpg

Či bude na Vianoce to netuším, pretože nemáme cabview - okrem iného.

Po zverejnení screenu v predchádzajúcom príspevku mi došlo zopár SZ ohľadom vytvorenia kabíny. Práce na modeli mierne pokročili, tu je screen z exportu a prvej jazdy v MSTS:

73917dd9a451ca56f084dac4519cc592.jpg

Model bude musieť byť trocha FAKE, pretože MSTS nedokáže jednu pre tento model dosť dôležitú vec: Nedokáže prehadzovať dym z výfuku v závislosti k smeru jazdy. On ten voz má reverzný motor a dvojité výfukové potrubie. Dym z neho ide vždy podľa smeru jazdy, to jest zo zadného výfuku. Toto samozrejme MSTS nedkáže ošetriť a keby boli výfuky tak, ako je to zadokumentované na vzore ( M140.4 OZVD ), tak by pri jazde vzad fučal fírovi rovno do kabíny. Preto sú dve možnosti:
A: Použijem fake výfuk vyvedený cez vežu hore a bude len jeden,
B: Použijem výfuk tak, ako ho má M120.417, to jest pod vozom s tým, že bude dym fučať na obe strany a strácať sa kdesi pod vozom.

K Vianociam obdržíte všetci bez rozdielu, testeri aj široká verejnosť model vo verzii relase candidate 0.9, aby ste mali možnosť vyskúšať či pokúsiť sa zosmoliť použiteľný cabview a poprípade podať nejaké zmysluplné postrehy a podnety. Ovšem prosím, aby ste sa vyvarovali hlúpych pripomienok a požiadaviek, ktoré nie je možné do modelu zapracovať.

Ďalej prosím model neporovnávať s muzejným vežiakom M120.417, pretože sa týka vzhľadovo o iný typ, jediné spoločné majú pohonné ústrojenstvo a usporiadanie interiéru.

Back
Nahoře