Diskuse k trainsetu - přesunuto z aktivit

Stav
nelze přidat další příspěvky.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Pavlík napsal:
Ale vždyť některé nízkopolygonové vagony lze stáhnout u Ppoolllla na jeho stránkách! Tímto také zároveň prosím, aby autoři aktivit pokud možno dodržovali Ppoollllovo značení vozů, protože zde jsou ke stažení vyladěné vozy a bral bych tohle jako standard (alespoň prozatím).Já v mé aktivitě pro 310 budu mít vozy v tomhle formátu.
Pro 310 budiž, jestli nemá vlastní Trainset, ale pro mou trať platí závěry sleziny. Nemůžete chtít pro tisíce uživatelů zkoušet nový systém značení, byť je tam změněn jedinný znak. Chování vozidel není problém updatovat. Ppoollllovy práce s vylaďováním vozidel si sice vážím, ale také není živ MSTS a tohle je práce tímto způsobem minimálně na 5 let. Ale stejně hlavní slovo bych dal autorům modelů. Když řeknou, bude to takto a přes to by neměl jet vlak. Nízkopolygonové vozy jsou vhodné pro jedoucí traffic, ale když vedle takového vlaku zastavíte ve stanici, asi by to mohl být pěkný šok.

Tak řekněte mi někdo, jak tedy značit osobní a nákladní vozy. Pročítal jsem archiv fóra a nějakou jasnou odpověď jsem nenašel. Líbí se mi Ppoollllovo značení, ale standard je tedy jaký?

2 Bob_57>
Tahle pitomůstka mě už taky napdala... jenže nemůžeš zapřáhnout traffic. Když se o to pokusíš tak hra spadne a pošle tě k Billovi, tím asi spekulace o tomto řešení končí... Tudíž loose vlaky opravdu jen když je to nevyhnutelné, to se týká především delších aktivit...

Zbyněk Šemora napsal:
Pro 310 budiž, jestli nemá vlastní Trainset, ale pro mou trať platí závěry sleziny. Nemůžete chtít pro tisíce uživatelů zkoušet nový systém značení, byť je tam změněn jedinný znak. Chování vozidel není problém updatovat. Ppoollllovy práce s vylaďováním vozidel si sice vážím, ale také není živ MSTS a tohle je práce tímto způsobem minimálně na 5 let. Ale stejně hlavní slovo bych dal autorům modelů. Když řeknou, bude to takto a přes to by neměl jet vlak.

Tak nějak mne to nutí reagovat, neb s Ppoollllovým webem mám něco málo do činění. Co se týče značení vozů, tak závěr sleziny to nějak moc neřešil, takže nevidím důvod, proč by Ppoollllův systém nemohl být použit.

Délka plnění webu je odvislá od toho, kolik lidí přiloží ruku k dílu. Zbyňku, tebe se to netýká, ty v klidu stav, ale kdyby třeba 1/2 zde bouřlivě diskutujících strávila u PC 1/4 času, co stráví Ppoollll, Jacek a já úpravou vozidel, tak bychom byli úplně někde jinde.

A nechat hlavní slovo autorům modelů??? To ať se na mě nikdo nezlobí, ale tato anarchie tu byla dosud a právě se z ní snažíme dostat, takže tudy cesta nevede (tímto se omlouvám OndroviJ, Jonhzovi, popř. dalším, kteří už ctí jistá pravidla při značení nových vozidel).

2 Bob_57> omlouvám se za klamnou informaci.....právě se mi povedlo připojit traffic!!!!! Nevím sice proč mi to předtím spadlo ale nyní to šlo v pohodě... tak se omlouvám a GL!

Bobe, závěr sleziny odhlasoval sdílené složky pro všechna inventární čísla jednotlivých řad a směrování kabin i zvuků do mezinárodních common.cab a common.snd. Byl přítomen jako organizátor Ppoollll, takže proč to u sebe změnil??? (každé inventární číslo samostatná složka, zvuky směrovány do "Zvuky") Hodně lidí si závěry sleziny vzalo k srdci a věnovali stovky hodin práce, aby takto přepsali několik giga celého trainsetu. Nemyslím jenom T, (ještě jsem neměl tu čest nahlédnout), ale právě mi dorazilo DVD od Honzy Ungrmana. Plné DVD Trainsetu, dle usnesení na slezině s úpravou chování podle p. Frinty. Usnesení sleziny znělo "dokud někdo vše nepřeznačí, platí Trainset dle značení pro moji trať". Do příští sleziny se ještě doladí drobnosti a půjde to ven.
Uvědomte si, kolik z Vás je schopno takto sjednotit komplet Trainset. (většinou prázdná slova "já bych", ale skutek utek) MSTS nikoho neživí, takže se jedná o vůli každého jednotlivce. Já sice stavím trať, ale těším se, až se odreaguji na nějaké rozsáhlejší aktivitě. A kdybych neměl Trainset, který vlastní všichni legální uživatelé (vozidlový park se rozšiřuje, ale další vozidla jsou na webu, kdyby něco chybělo, doplním), tak by si aktivitu nikdo nezahrál. A uvědomte si, že ti, kdo si umí nebo jsou ochotni, přepisovat consisty v aktivitách, aby to fungovalo, to je jen špička ledovce ze všech uživatelů. Většinu jich to odradí a takovou aktivitu vyřadí.

To, co je zmiňováno, t.j. závěr sleziny, je hlavně záležitostí lokomotiv a ta zatím u Ppoolllla nebyla zveřejněna ani jedna. Proč je do budoucna ustupováno od společných složek pro HV bylo v tomto fóru probíráno - mnoho vozidel a hlavně textur v jedné složce nedělá MSTS dobře. Tuto problematiku tuším odhalil a popsal JOHNZ.

Proč jsou zvuky a kabiny směrovány tam, kam jsou, snad nejlépe vystihuji tato část ze "Slova úvodem" na Ppoollllově webu. Pro ty, kterým se to nechce hledat, cituji:

Kabiny a zvuky
Je dost nepraktické, aby každá lokomotiva jedné řady měla samostatné zvuky a stanoviště. Z důvodu úspory místa je vhodné složky CABVIEW a SOUND umístit do zvláštní složky, kde nic jiného nebude. Vzhledem k tomu že již existuje a je i používáno větší množství variant kabin i zvuků a jejich správné fungování má určité požadavky na tyto soubory tak nechci nikomu do těchto souborů zasahovat. Proto jsem vzhledem k tomu, že zasahuji prakticky do všech kabin a Jacek ve spolupráci s Dejvem zase zasahuje do zvuků, umístil všechny kabiny a zvuky do jiného adresáře než jsou v současnosti používané adresáře common.cab a common.snd. Pro zvuky je použit adresář ../trainset/zvuky/… a pro kabiny je použit adresář ../trainset/kabiny/… Zde pak má každý soubor zvuků a kabina svůj adresář. Tímto je zajištěno to, že nikomu nenarušíme již instalované kabiny či zvuky. Všechny zde zveřejněné kabiny i zvuky jsou tak plně pod naší kontrolou a je zajištěna jejich správná funkce. U zvuků je pak možné mít jeden „sms“ soubor pro interní/externí pohled na který odkazují všechna vozidla používající příslušné zvuky.

Totéž pak platí i pro soubory kabiny. Podotýkám že u kabiny v případě existence i noční verze kabiny je její záměna z denní na noční variantu a naopak zajištěna odpovídajícím dávkovým souborem. Kabinu tak lze snadno zaměnit před spuštěním vlastního úkolu a není nutné mít nadefinováno více verzí „eng“ souborů vyvolávajících kabinu pro den či noc.

Tzn. kdo chce používat stávající - a neodladěné - zvuky a kabiny, může. Přesměrování do common je záležitost cca jedné minuty a trojího (u vozů jednoho) CTRL+C a CTRL+V, které zvládne snad i můj -náctiletý syn.

Vzhledem k tomu, co se za uplynulých 8 měsíců od sleziny změnilo, objevilo a odhalilo, si myslím, že pokud půjde Trainset v lednu do diskuse - a to půjde - budou závěry zcela jiné, než v lednu letošního roku.

A jen tak mezi řádky. Taky bych raději dělal aktivity, ale právě to, že mám od jara jednu v podstatě hotovou, ale třem ze čtyř testerů se po zapřažení soupravy nákladních vozů nepodařilo odjet, mě dovedlo k tomu, že raději trávím hodiny u compu a chystám vozidla pro web, aby se s nima dalo normálně a bezproblémově jezdit.

No nic, za tu dobu, co tu píšu, jsem mohl mít zase kus práce za sebou, takže jdu dělat něco, o čem jsem přesvědčen, že je užitečné pro uživatele.

Naposled editoval moderátor:
A mě už je to jedno, dělejte si co chcete. Na základě toho, že "jedna paní povídala" a nikdo to neověřil. Ani Johnz tohle nevyzkoušel, tenkrát to říkal jeden jeho kamarád.....ale ruku na srdce, i kdyby, potřebujeme 50 inventárních čísel od jedné lokomotivy?. Při současném provozu.....a únosnosti MSTS jako takového.
Pokud nemíníte respektovat na čem se usneseme na slezinách, pak opravdu nemá smysl cokoli řešit. Můžeme se sejít, ale s takovým přístupem nemá smysl se o MSTS bavit.
Uvědomujete si, kolik času to stálo nejen mě všechny engy do commonů nasměrovat? Máte ponětí, kolik je to vozidel? Proto mne tyto hurá kecy dovedou jenom naštvat.

Kdo chce mať svoj vlastný Trainset nech si ho spraví. Ale je nanajvýš žiadúce aby sa dodržovali dohodnuté podmienky pre spoločný Trainset. V ňom sa musia prísne dodržiavať dohodnuté pravidlá. Tento dohodnutý Trainset potom môže slúžiť, ako aj slúži, ako spojovací most medzi inými Trainsetmi, ktoré majú niektorí užívatelia. (myslím týmto len označovanie vozidiel) Takto mám zaručené podmienky že si iný užívateľ dokáže preznačiť vozidlo k "obrazu svému".
Takže ak má niekto potrebu mať iné značenie nech si ho má, ale potom veci ktoré dáva k spoločnému používaniu (napr. aktivity) musia byť preznačené do dohodnutých označení.

..ještě nechápu, proč by měly být jedny kabiny a zvuky lepší. Proč se nemohou updatovat stávající a pro všechny. Aktivity zůstanou stejně kompatibilní. ...tady asi jde někomu o úplně něco jiného. Lidi probuďte se.

.

Jedna věc na Zbyňka i ostatní: jedu ze Sedlece směr Holešovice a jsem rád že se do nich dokoktám, ale když jedu opačně, tak zaznamenám max. 2 zakopnutí. A to tam není žádný trafic, žádné stat. vozidlo. Na mail mi nějak Zbyněk odpověděl, ale myslím si že to byl výstřel do tmy. Proč se simulátor ve směrech tam i zpět chová jinak ? Zkoušel to i někdo jiný jet na tomto kousku tratě? Co se týká velkých stanic, zkoušel jsem do Kolína nacpat trafic o 7-mi soupravách, ale nakonec jsem uznal, že se spokojím s 5-ti. Snad se tato aktivita brzy dostane na světlo světa. I když nevím jestli bude funkční skrze avizované změny kolejí, teď nevim v jakých stanicích. Teď dělám noční aktivitu, jak moc si mohu dovolit experimentovat s traficem v noci? Zdá se mi, že průjezd Bubenčí a dál je mnohem horší v noci než ve dne. A to jsem pustil do Bubenče jeden osobák, proti. Asi jsem objevil Ameriku, si řeknou někteří. Kdo má obdobné zkušenosti?

Zbyněk Šemora napsal:
..ještě nechápu, proč by měly být jedny kabiny a zvuky lepší. Proč se nemohou updatovat stávající a pro všechny. Aktivity zůstanou stejně kompatibilní. ...tady asi jde někomu o úplně něco jiného. Lidi probuďte se.
Proč? Např. proto, že aktuální verze bude vždy jedině od autora. Třeba zvuky pro 843 nebo 742 jsem udělal už přinejmenším v 5. verzi a aktuální jsou jen na mých a se zveřejněním lokomotiv i na Ppoollllových stránkách. Zato jsem našel na několika webech staré verze, u Havla dokonce úplně první verze napasované ještě na sms Dash9. Kterou verzi máte na DVD?
Věc další - u Dejvových zvuků je nastaven zvuk kompresoru tak, že se spouští jedině a pouze po zastavení. Za jízdy můžete brzdit stokrát a nic. Přitom realitě odpovídá původní defaultní systém (byť to zvenčí nefunguje). Řešení - na webu budou všechny sms soubory dvojmo, ať si každý vybere.
U jedné řady jsou zvuky brzd, u jiné řady ne, u dalších zůstaly streamy s klapáním kolejnic (u tratí s Dejvovými zvuky zbytečné), u dalších není něco slyšet, atd. Mimochodem, u kolika traffic vlaků slyšíte jejich zvuky? A zejména pak u motorové trakce.
Jako autor zvuků, se v tom v souvislosti s přípravou obsahu Ppoollllových stránek hrabu prakticky neustále.

Proč to dáváme do jiných složek, na to je odpověď níže, na kompatibilitu misí to vliv nemá, takže bych to vůbec neřešil.

.

To Jacek:

A proto by mělo být vše na jednom místě "virtuálně", pokud se vyskytne jakákoliv aktualizace. A propo na portále se již pracuje ... .

Jacek, já vím, ono je jednodužší si hrát na svém písečku a raději se odlišit, než poslat echo, že je novější verze. Ale ruku na srdce. K čemu byla slezina??? Na něčem jsme se dohodli, vše se tam zdůvodnilo proč takto a stejně na just si to značíte po svém.

..ještě jsem zapomněl. Kompresor se nespíná při brzdění vlaku, ale v okamžiku, kdy tlak vzduchu v zásobnících klesne pod toleranci 6 barů. Běží tak dlouho až tlak vystoupá na 8. Není pravidlem, že by se při brzdění tolik vzduchu spotřebovalo, aby vždy zapínaly kompresory. Ale v MSTS je to pěkný efekt.

Zbyněk Šemora napsal:
..ještě jsem zapomněl. Kompresor se nespíná při brzdění vlaku, ale v okamžiku, kdy tlak vzduchu v zásobnících klesne pod toleranci 6 barů. Běží tak dlouho až tlak vystoupá na 8. Není pravidlem, že by se při brzdění tolik vzduchu spotřebovalo, aby vždy zapínaly kompresory. Ale v MSTS je to pěkný efekt.
No právě. Je to sice líbivé, ale při jízdě po delším spádu by souprava byla brzo bez vzduchu. Krom toho na zvuk nereaguje ručička manometru. Proto budou sms dvojmo, ať si každý vybere. Mimochodem, pokud použiju reálný defaultní systém, je potřeba sladit eng soubor, protože buďto se kompresor (zvuk, ručička manometru) spouští neustále, nebo třeba jednou za 100 km, protože v engu je nastavený objem vzduchojemu jako u cisterny. Ten pokles tlaku pod 6 barů se tam taky musí nastavit. A jsme zase u toho...

U těch kabin je obdobný problém, např. pro 750, 753 a 751 existují úplně nové a daleko pěknější verze.

Ke kabinám a zvukům.

Obojí funguje správně na 100% pouze i při odpovídajícím nastavení eng/wag souborů. Pokud někdo veme nějaké zvuky či kabinu a použije je u něčeho (k čemu by to teoreticky i mělo patřit) co není nastaveno ve shodě s kabinou/zvuky tak mu to sice možná (dost pravděpodobně) bude i chodit ale ne zcela správně. A že je mezi lidma vícero různých verzí kabin i zvuků u mnoha lokomotiv je daný fakt. To že si s nějakou kabinou či zvuky někdo pohraje a vyladí to na konkrétní eng je hezké. A že to i zveřejní je ještě hezčí a i chválihodné. Jenže kolik různých eng souborů od jednoho typu lokomotivy existuje? Určitě není jen jeden. (domácí nezveřejněné úpravy ani nepočítám) Já osobně si nedělám iluzi o tom že by si někdo stáhnul najednou kabinu, zvuky, a X různých skinů k jedné lokomotivní řadě. Výsledek? - Některé skiny/verze loko budou v pohodě a správně fungovat se vším a jiné to nestráví a budou problematické ačkoliv předtím se starou kabinou/zvuky byly OK.
Proto BUDU používat jiné adresáře jak pro kabiny tak i pro zvuky. Když nic jiného tak alespoň nenaruším lidem to co si daly nějakým způsobem dohromady sami. A na vlastní hratelnost úkolu toto nemá (z pohledu názvosloví a umístění kabin či zvuků) žádný vliv. Ty přece vyvolávají konkrétní eng/wag soubory a ne soubory patřící k úkolu. Takže pokud si někdo stáhne (po zveřejnění) kabinu, zvuky a jen některé skiny konkrétní lokomotivní řady tak mu budou chodit. Zároveň mu budou chodit i ty skiny které nebudou ještě zaměněny (dotyčný je má z dřívějška) neboť do ničeho z toho co používají nebude sáhnuto.
Ad názvosloví lokomotiv - zde zatím zcela záměrně není nic zveřejněno. V tomto okamžiku se chystám vyzkoušet si na jedné dost početné lokomotivní řadě to tvrzení o limitu počtu souborů v jednom adresáři. Dokud to nebudu mít ověřeno ať s pozitivním či negativním výsledkem tak nezveřejním jedinou loko. A ačkoliv mám určitý text o mnou plánovaném názvosloví na webu napsát tak to nepovažuji za uzavřenou a loženou věc až do doby než půjdou ven upravené archivy. Do té doby platí hlavně to co má Zbyněk na DVD včetně jím prosazovaného (a naštěstí některými autory modelů i přijatého) systému pojmenování, což se ale na druhou stranu týká jen určité části vozového parku.

Ad rychlost plnění webu - můžeme kecat a nic neudělat nebo můžeme na něčem pracovat. Všichni to děláme ve svém volném čase. Nikoho to neživí a živit nebude. A pokud někdo další vidí v tom co dělám smysl a pomůže (i na základě této diskuse jsem měl jednu SZ s nabídkou pomoci) tak to bude realizováno a plněno rychleji. A pokud to někoho nezajímá nikdo ho k ničemu nenutí. Obsah webu je jen příležitost k tomu jak nabídnout svou práci druhým. A pokud by je to neoslovilo tak si to stahovat nemusí.

PS
Zbyňku doufám že nebudeš brát tuto debatu jako útok proti své osobě a budeš se i nadále věnovat stavbě trati. I tak tebou šířený trainset udělal své pro hratelnost úkolů od jiných lidí. A přechod na jiné názvosloví souborů (míněno v tomto okamžiku hlavně u nestandartně pojmenovaných vozů) bych řešil až po plánované přestavbě některých stanic. Spojí se tak nutný zásah do aktivity s případnou úpravou použitých vozidel do jednoho zásahu.

Ppoollll: Sice jsi napsal dlouhý výklad aby jsi zdůvodnil svůj systém, ale vysvětli všem jednu věc.
Byl jsi jako předsedající na lednové slezině, dohodli jsme se, jak bude vypadat Trainset a rozjeli jsme se do všech koutů naší vlasti. Všichni, nejen zůčastnění, dle těchto závěrů přepisujeme to co máme doma. Někdo komplet, já například takto upravuji pouze nová vozidla. Pak náhodně otevřeme Tvůj web a tam nám všem oznámíš, že vše bude podle Tebe. Nezlob se na mě, ale běžný uživatel z toho má pak zmatky, co je správně. Takovým jednáním odrazuješ lidi od účasti na další slezině, protože každý potom usoudí, nač se tam o něčem domlouvat, když si to stejně uděláš podle sebe. Sám píšeš, že máš málo času, tak proč to proboha ještě komplikuješ? Kdyby jsi dodržoval ustanovení, tak je vše OK. Na Tvém webu by byla vyladěná vozidla kompatibilní s Trainsetem, já bych je mezi ostatní šířil na DVD a uživatelé aktivit by byli spokojení. Já na DVD další složky kabiny a zvuky dávat nebudu. I DVD má omezenou kapacitu.

Bob napsal:
To, co je zmiňováno, t.j. závěr sleziny, je hlavně záležitostí lokomotiv a taTzn. kdo chce používat stávající - a neodladěné - zvuky a kabiny, může. Přesměrování do common je záležitost cca jedné minuty a trojího (u vozů jednoho) CTRL+C a CTRL+V, které zvládne snad i můj -náctiletý syn.
Bobe, nic proti, ale divil by ses, kolik -cetiletých uživatelů ani neví, co to je Ctrl+C a Ctrl+V......a že jsem jich za těch 12 let profesionální práce programátora našel.......tenhle boj svádím denně a stále neúspěšně....takže uživatele nemůžeš soudit podle Tvého syna....byť s Tebou souhlasím, že tohle by měla být základní uživatelská dovednost......

Bob napsal:
No nic, za tu dobu, co tu píšu, jsem mohl mít zase kus práce za sebou, takže jdu dělat něco, o čem jsem přesvědčen, že je užitečné pro uživatele.
Tak fajn, tak to tu tedy všichni zabalme a jdem každý dělat něco, co je užitečného pro uživatele......a nechci ani vidět, jaký bude výsledek.....totální anarchie.....
Je fakt, že když se diskuse rozjede, tak se toho napíše hodně a občas i zbytečně ( viz rozhovor s LukasemX a podobne diskuse)........ale argumentovat tim, že jsem tady tou diskusi ztratil čas? Nic proti, ale myslim se, že je tohle trochu podůrovňový argument......Pokud bych měl Bobe uvažovat stejně jako Ty ve své poslední větě, tak řeknu jediné....kašlete na trainset, kašlete na značení, tohle forum se prostě zavře a každý si dělejte co chcete......vždyť je demokracie.....ale uvědomte si, jak tady vypadala komunita před tím, neš vpodstatě vznikla Zbyňkova trať......pár známých a šikovných modelářů a skinařů, kteří patří ke špičce, každý si jel podle sebe a nikomu to nevadilo...na co taky, když nebylo kde jezdit, tedy kromě defaultních tratí..aktiivit bylo jako šafránu.....

a dneska? Za dobu 2 let má Zbyňkou trať přes kolikset uživatelů? Komunita se rozrostla o stovky pasivních uživatelů, o kterých ani nevíme a o řádově desítky nových modelářů, skinařů, tvůrců tratí a aktivit a to doslova stylem velkého třesku......a nezlob se Bobe na mne, ale tohle už prostě komunikaci vyžaduje stejně nutně, jako i pravidla, která tady budou vždy jako doporučení....takže IMHO i tahle diskuse má něco do sebe....a nemyslím si, že je tohle tlachání o pi :?: ách....

BTW teĎ mne napadlo, že bych se taky měl vykašlat na moderování a jít dělat něco užitečnějšího.....a přínosnějšího.... :twisted:

To Ppoolll

Tak tady s tebou nesouhlasím, pokud si někdo nestáhne komplet vyladěný model včetně kabiny a zvuků, tak je to jen a jen jeho blbost. Pokud někdo napasuje vyladěné zvuky na neodpovídající a blbý eng a bude si stěžovat že mu to nefunguje, je to taky jeho blbost. Tohle tvoje prohlášení neguje komplet výsledky sleziny od samého začátku. Jenom nerozumím tomu, že by každé inv. číslo lokomotivy mělo mít jný eng (myšleno tak že se liší od jiného jinde než v místě kde se popisuje model, tedy položky shape, engine a wagon) a jiné zvuky a cab než standard v common.snd a common.cab. Pokud to tímto způsobem budeme podporovat jsme přesně tam, kde jsme nechtěli být. Doma ať si to každý udělá tak, jak chce, ale pokud bude někdo něco uveřejňovat tak to musí vypadat podle nějaké normy tak aby to bylo s touto normou kompatibilní. Normy ale nejsou od toho, aby si je každý vykládal po svém, norma se jak jistě víš stanoví a všichni, kteří by chtěli podle této normy něco vyrábět se jí musí bezpodmínečně řídit. Na slezině jsme normu stanovili, dokonce i s přechodným obdobím a výsledek? Po tomhle tvém prohlášení totální anarchie. Můžu tě ubezpečit, že si tvé práce s vyladěním vozů nesmírně vážím, pravidelně je stahuju (na rozdíl od jiných komplet) a ve svém trainsetu přejmenovávám na nový systém dle závěru sleziny. Zatím jsem neměl jediný důvod, abych bědoval, že mi něco od tebe nefunguje.

Tolik ode mne. Howg, domluvil jsem

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře