Jak začít stavbu nového modelu?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Dobrý večer.

Po naléhání kamaráda jsem se rozhodl naučit stavět objekty do MSTS, neboť jich v brněnské oblasti máme hodně málo. A protože začínat se má na věcech jednoduchých, tak jsem sešel z domu dolů na zastávku MHD a řádně si nafotil a naměřil jízdenkový automat Mikroelektronika. Mimochodem, ty pohledy lidí ve chvíli, kdy jsem obcházel automat se svinovacím metrem v ruce byly opravdu zajímavé... příští měření jsem proto prováděl někdy po deváté večer :D

Dále jsem si stáhnul programy:

1) Google SKetchup 6 + plugin na převod souborů do formátu *.s
2) TgaTool2
3) Shape Viewer

Osedlal Kečupa, dvě hodiny se mořil s výrobou automatu, asi čtyřikrát ho smazal a dnes ho udělal na pátý pokus během pěti minut. Po převodu do formátu *.s mi to hlásí 32 polygonů, což se mi zdá jako počet přiměřený tomuto modelu. Přikládám screen hotového modelu a ilustrační pohled na textury (viz dále).

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/38automat_tn.jpg[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/24fotky_automat_tn.jpg[/URL]

A nyní jsem narazil na problém s texturami. Vím, že MSTS používá formát *.ace, ale tento formát mi Kečup přežvýkat odmítá. Dále vím, že textury mají být 512*512 nebo 1024*1024 nebo 2048*2048. Pro tento model se mi vzhledem k velikosti zdá přiměřené použít tu 512*512, měla by stačit.

Ale co mi stále není jasné, jak tu texturu vlastně vyrobit? Jakým způsobem vměstnat na plochu 512*512 pohled zepředu, zboku a zezadu? Placku 512*512 taky seberu kde? Zatím jsem ji vyrobil v Malování, ale nevím, jestli to stačí. Fotky pak na plochu přenesu jak? Na editaci fotek používám Zoner9.

Našel by si nějaký ze zkušenějších modelářů chvíli času a sepsal mi sem alespoň základní body? Vím, že se ptám jako ukázkový začátečník, ale snad mi to prominete. Vyzkoušel jsem vše, co mne napadlo a žádný postup se zatím neukázal jako funkční, a proto se ptám tady.

Nač stahovat gatě, když brod je ještě daleko?

Nedalo mi to a bádal jsem dál. V Malování si vygeneroval placku 512*512, na ni v Zoneru postupně pozmenšoval (funkce Vložit obrázek do obrázku) textury (křivé jak když kanec chči... močí, ale to se dá napravit). Pak objevil, že se tu již řešilo, jak správně otexturovat model tak, aby se korektně zobrazil jak v Kečupu, tak v ShapeViewer.

Druhý jmenovaný mne potrápil nejvíc, stále zobrazoval jen šedý obrys a textura nikde. Po mohutném pátrání jsem (také studiem zdejší diskuse) došel na to, že musím mít ve složce s modelem texturu *.ace shodného jména.

A abych jen nekecal, tak ukázka, jak to vypadá teď. Texturu budu předělávat, tahle je jen provizorní:

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://www.q3.cz/images/99automat_tn.jpg[/URL]

Má to 30 polys, velikost textury je 1MB. Jsou to na daný model normální parametry, nebo je třeba něco zlepšit?

Je možno snížit počet polygonů na 26, dno a vršek spodního kvádru a dno
vrchního kvádru jsou zbytečné. Bude se hodit hlavně u složitějších modelů. Přeji mnoho trpělivosti a radosti z tvorby...

Lubomir

A taky bych snížil zobrazovací vzdálenost. Na 2 kilometry z toho neuvidíš vůbec nic.

Aj textúra 512x512 je na takýto mikro objekt moc, stačí aj 256x256, viditeľnosť by som dal tak 500m.

Děkuji vám za připomínky. O nenávaznosti textury vím, již vyrábím novou (bohužel teď už nemám čas, pracovní povinnosti volají).

Viditelnost ještě budu nastavovat, včera mi šlo hlavně o zprovoznění modelu jako takového :-) Polygony jsem nakonec snížil na 24 polys.

Stále se učím, takže jsou to zatím opravdu jen tápavé krůčky. Na modely pokročilejších modelářů to nemá ani zdaleka, to snad až časem (tak za rok, dva, tři?).

Podle čeho jako modeláři určujete velikost textury? Je na to nějaká univerzální poučka, nebo je to pouze o citu?

Na krabicu veľkosti automatu stačí tých 256, na stavadlo 512 a na budovu 1024. A na veľkú budovu aj viac textúr. Textúry je vhodné potom vyexportovať do trate vo formáte DXT1, jednak je ich veľkosť podstatne menšia a kvalitnejšie sa zobrazujú a podporujú aj alfakanál. Ale pri samotnom modelovaní treba použiť klasický formát, ináč modelovacie programy protestujú :-)

Jak jsem nyní začal s modelováním, tak postupně objevuji taje a záhady. Samozřejmě z toho vyplynulo několik dotazů:

1) Proč jsou některé textury po otevření v programu TgaTool2 "zakódované"? Tzn. když je otevřu, tam vidím jen barevnou mazanici a nic víc. Ono se na to velmi špatně skinuje... Kdysi kdesi jsem četl, že to jde odstranit prohnáním přes nějaký prográmek. Nevíte o něčem? Když modeluji, tak chci současně využít i texturové fotky, které mám na disku. Stejně musí být modelář v podstatě skinař, protože výroba textur na zakázku je zdlouhavá... :)

2) Jde u vozidel udělat reklama přes okna? Kolega mi zaslal hromadu fotek Anitry (pro nebrněnské Astry :)) a zrovna trefil tu, co má na prostředním článku mobilboard. Když jsem to zkusil dát na texturu, tak to na oknech nebylo...

3) Jak je to s alfakanálem? Pokud jsem jeho princip pochopil, tak místo, kde je bude průhledné. Proto je použit na texturách kabiny. Co když udělám nový skin? Z TgaTool2 mi jde export jen do BMP "no Alpha". Dá se tam pak nějak vrátit?

To je tak vše, co mne nyní napadá. Jdu se dále učit metodou pokus-omyl, která se mi zatím nejvíce osvědčila :cool:

Vojtik napsal:
Jak jsem nyní začal s modelováním, tak postupně objevuji taje a záhady. Samozřejmě z toho vyplynulo několik dotazů:

1)..
2) ...
3) ...
To je tak vše, co mne nyní napadá. Jdu se dále učit metodou pokus-omyl, která se mi zatím nejvíce osvědčila :cool:

1) Protože textura použivá metodu komprese DXT1, když to "zdekomprimujete přes program Aceit bude stejná jako ostatní.

2) To proto, že okno bylo vyalfované, čili je třeba ji z části (příp. celého okna) odstranit. Alfa je ten malý čtvereček vpravo nahoře.

3) Ano, princinp (přesněji řečeno - tam, kde je alfa černá, tam to bude průhledné(čím tmavší, tím průhlednější) je takový. V TgaToolu2 je možnost file/save(příp. save as) do formátu .tga, který si alfu pamatuje. Pokud zmizí, jsou 2 možnosti:
a) Ručně ji znovu vytvořit
b) "Přetáhnout" ji z již existujícího modelu/skinu, ale tam musí dle původní textury přesně sedět okna atp. - tak to dělám já a je to taková "jednodušší a hlavně méně pracnější varianta."

Snad je to srozumitelně napsáno. Lukáš

Zkušenější modeláři, prosím o radu. Jakým způsobem odhadujete rozměry u modelů, na které máte jen fotky? Ten jízdenkový automat jsem si naměřil, ale teď tu mám jeden baráček a ten se mi měřit opravdu nechce.

Nějaké nápady? Napadlo mne si v SKetchupu natáhnout na pozadí fotky a podle nich to vystavět... ale víc hlav víc ví a třeba někdo používá nějakou lepší metodu :)

Než dlouhosáhlé vysvětlování koukni na toto: Youtube je to jednoduší a pochopíš záhy. U SKP musíš vědět jeden rozměr další odvodíš posunováním zeleného bodu ( pouze zeleného ). Popř. koukni i na jiná videa.
Jednoduše: Uděláš plochu se stranou u které víš zhruba rozměr a natáhneš na to texturu. Tím získáš potřebné rozměry.

Vojtik,pokud nemáš, tak si stáhni Google Earth, najdi si určenej objekt a prvním globem na liště si stáhneš do spuštěného "kečupu" mapu a tím dostaneš půdorys. Potom vytáhneš výšku objektu a upravíš ji podle textury. To je nejjednoduší,ale taky trochu nepřesná varianta. Jinak Google Earth má dosti přesné pravitkové měření vzdáleností. Pokud Ti to nebude stačit ozvy se na ICQ-poradím.
Jo a potom musíš tu mapu zase odstranit ( 2x).

Taky jde se podívat na mapy na Seznamu, tam si vybrat stanovení trasy, zvolit ruční měření a v největším přiblížení si to odměřit. Pozor na to že u větších objeků je potřeba na naměřených rozměrech ubrat tak cca 7 ž 9% a poměrně slušně se vejdeš do půdorysných rozměrů pro MSTS. Co se týká výšky, je trochu potřeba mít odhad jak je co veliké. Třeba běžné dveře jsou vysoké cca 2m, patro na paneláku cca 3,1 m atd.

To meranie z orto máp môže pri malých objektoch spôsobiť dosť veľkú chybu. Pokiaľ staviaš viadukt a pod, tak sa to stratí. Ja používam "Miranovu" metódu merania výšky na výpočet všetkých rozmerov objektu.

Vojtik napsal:
Zkušenější modeláři, prosím o radu. Jakým způsobem odhadujete rozměry u modelů, na které máte jen fotky?

Pravítko připlácnuté na monitor a trojčlenka. Fotku zoomovat tak, aby to na pravítku vyšlo na nějaké rozumné násobky, které jdou počítat z hlavy.
Nejjednodušší a nejrychlejší.

Back
Nahoře